fredag 12 februari 2016

Jesus är Gud - och lite om Guds humor



"Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. I honom är vi friköpta och har förlåtelse för våra synder.
 Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat, för i honom skapades allt i himlen och på jorden: synligt och osynligt, tronfurstar och herradömen, härskare och makter – allt är skapat genom honom och till honom. Han är till före allt, och allt hålls samman genom honom.
 Och han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste. Gud beslöt att låta hela fullheten bo i honom och genom honom försona allt med sig själv, sedan han skapat frid i kraft av blodet på hans kors – frid genom honom både på jorden och i himlen."


 

Kol. 1:13-20 är ett av mina favoritbibelställen. Det finns många av dem, men få av dem är så här innehållsrika. Paulus tar här avstamp i frälsningen, och sedan presenterar han Kristus – han som har frälst oss från mörkrets välde, friköpt oss från slaveriet under lagen och vunnit åt oss en evigt gällande förlåtelse.

Vet ni. Idag – liksom när Paulus skrev detta – finns det sådana som vill hävda att Jesus inte är Gud. Attackerna på Jesu gudom kommer på olika sätt och från olika håll. Idag är kanske det vanligaste argumentet att det inte sägs klart ut i Bibeln att Jesus verkligen är Gud. Men vet ni vad. Det gör det. Bland annat här.

När Paulus presenterar Jesus börjar han inte från hans födelse i Betlehem. Nej. Paulus går tillbaka till själva skapelsen. Till början. Ja, riktigt till den allra första början. När han säger att allt är skapat i, genom och till honom gläntar Paulus på en stor och härlig hemlighet. När Paulus här använder dessa ord (i, genom och till) syftar han nämligen på Bibelns allra första ord. ”Bereshit”. I vår Bibel översatt med orden: ”I begynnelsen”. Paulus låter oss alltså förstå, direkt och indirekt, att Jesus var med redan från den allra första början. Redan i det första ordet. Paulus säger här att Kristus var med i skapelsens ögonblick. Ja inte bara var med. Det var han som gjorde det. Jesus ÄR Gud.

Men Paulus lämnar det inte med det, utan han fortsätter. Ordet ”Rosh”, som ingår i ordet ”Bereshit” betyder ”huvud”. Detta anknyter Paulus också till när han skriver om Kristus som ”huvudet för församlingen”. Sedan skriver Paulus också – när han i sin presentation kommer in på uppståndelsen från de döda – om Jesus som ”begynnelsen, den förstfödde från de döda”. Här anknyter han också till Bibelns första ord. På grekiska, som Paulus skrev på, använder han här ordet ”Arche” – samma ord som Johannes använder i början av sitt evangelium när han skriver att ”I begynnelsen var ordet, ordet var hos Gud och ordet var Gud”. Jesus är begynnelsen, början och den förste. Både i skapelsen, den gamla, men också i den nya skapelsen som har inträtt i världen efter korset.

Paulus gör det väldigt tydligt – om vi vill se det – att Jesus verkligen är Gud, och såsom Gud kan han verkligen frälsa oss. Frälsningen blir så inte bara en from förhoppning eller något vi drömmer om och hoppas på, utan en realitet. Handgripligt. Tydligt. Genomgripande.

Men här finns mera. ”Han är till före allting, och allt består genom honom.” Försök smaka på de här orden. ”Allt består genom honom.” Det här är hisnande ord. Jag måste bekänna att jag får lite svindel när jag tänker på vad de här orden säger. Allt. Hela universum. Stjärnor, planeter, galaxer. Allt och alla hålls de i sina banor och består de genom honom. Hela världen. Allt. Också du och jag. Utan honom skulle inte ditt hjärta slå ett enda slag till. Allt består genom honom. Allt hålls ihop genom honom. Så säger Guds ord, och så är det. Men vet ni. Här finns ett litet bonus. Inget som vi ska bygga något på eller göra någon stor sak av – vi ska bygga vår tro på Guds ord – men en sak som visar att Gud har humor. Om inte annat. ”Allt består genom honom.” Allt hålls ihop genom honom. År 1979 upptäckte en forskare, Rupert Timple, ett protein. Ett protein som är väldigt viktigt för egentligen allt liv eftersom en av dess uppgifter är att fungera som en form av lim som håller ihop cellerna. Som gör att de inte glider ifrån varandra. Som därigenom binder ihop hela kroppen. Det här proteinet fick namnet ”Laminin”. Intressant? Nja. Kanske inte i sig. Men vet du hur detta protein ser ut? Så här. Kom sen inte och säg att Gud inte har humor!


35 kommentarer:

  1. Tack för den intressanta kopplingen till bilden, Kristian! Mycket tänkvärt. Men det är bra att du nämner ett varningens ord - att vi inte ska bygga vår tro på sådant utan på Guds ord. Mera om detta här: https://answersingenesis.org/biology/microbiology/laminin-and-the-cross/

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag glömde tacka för den intressanta exegesen också, som så starkt bevisar att Jesus är Gud.

      Radera
    2. Ola. TYack för de kommentarerna! Ja, jag tror att det är viktigt att vi gör klart att det är Guds ord som är grunden. Sedan får vi glädja oss över de "bonusar" som vi får...

      Radera
  3. Kristian,

    Här har du en bild som visar hur dessa proteiner ser ut i verkligheten:

    http://d2qiws50qrj9uc.cloudfront.net/content/develop/129/11/2711/F2.large.jpg

    Hur pass korsliknande tycker du att de är när vi tittar på de verkliga proteinerna, istället för någons teckningar av dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Christian. Tack för den länken! Jag var i valet och kvalet om jag skulle länka till en mikroskopbild eller till en ritad bild, men jag valde det senare. Men som svar på din fråga: Mycket. Sedan en returfråga: Ser du inte det också, eller har du förblindat dig själv till den grad att du inte vill eller kan se det?

      Radera
    2. Kristian,

      Om du tycker att proteinerna på bilden här ovan liknar kross, skulle jag nog säga att det är du som ser vad du vill se när du tittar på dessa bilder. :)

      Radera
    3. Kristian,

      Här har du ytterligare en bra bild på ett laminin:

      http://www.snopes.com/glurge/graphics/laminin3.jpg

      Var exakt ser du korset?

      Visste du för övrigt att laminin spelar en viktigt roll i bröstcancers utveckling?

      https://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110307124923.htm

      Detta protein tycks alltså göra lite mer än att bara hålla ihop cellerna.

      Radera
    4. Christian. Den nya bilden är också väldigt tydlig. Kom bara ihåg att proteinet är mjukt och böjligt...

      Radera
    5. Nej kristian, den nya bilden är inte också "väldigt tydlig". Det finns ju inte en människa i världen som skulle få för sig att det är ett kors på den bilden, om man inte redan bestämt sig för att det MÅSTE vara ett kors, oavsett hur proteinet ser ut.

      Hade du några tankar om att detta gudomliga protein tycks spela en vikt roll i vissa cancersjukdomars utveckling? Eller tänkte du bara låta den saken bero, eftersom det inte rimmade speciellt väl med tonen i ditt blogginlägg?

      Radera
    6. Christian. Nej nu får du faktiskt ge dig! :) Det där är min replik - fast med annat förtecken. Det finns inte en människa i världen som inte ser att det där är ett klart och tydligt kors - om man inte har bestämt sig för att det inte är det.

      Vad sedan gäller cancern så kommenterade jag det inteav två orsaker. För det första så har det visat sig att det man menar sig tro en dag inte nödvändigtvis gäller redan om ett par dagar. För det andra så har det skett en stor och avgörande sak mellan skapelsens dag och idag, nämligen syndafallet. Denna händelse har gjort att mycket som från början var enbart gott numera också har onda följder. Korset har faktiskt idag också två "sidor". För den som låter sig frälsas är det det härligaste tecken som finns, men för den som förkastar det blir det faktiskt ett domens tecken. Det är som med Jesu ord. (Joh.12:47-48) Jesus frälser, och hans ord är frälsningens ord. Men den som förkastar dem kommer att bli dömd/blir dömd genom dessa samma ord som han har talat. Detta samtidigt som en liten varning...

      Radera
    7. Kristian,

      Menar du alltså, på fullt allvar, att det du tycker dig se på den här bilden är ett "klart och tydligt kors":

      http://www.snopes.com/glurge/graphics/laminin3.jpg

      Driver du med oss? ;)

      Radera
    8. Christian. Givetvis är det ett kors! Det är böjt, men korsformen är fullt tydlig. Menar du verkligen att du inte ser det? Det här är verkligen intressant!

      Radera
  4. Kristian ser korset i ett protein som nån människa tecknat, jag ser jesus när ja klickar på denna länk. Humor, ja det har hen...

    http://goo.gl/y08Vp

    Eflop

    SvaraRadera
  5. Det där med att Jesus skulle vara Gud är för mig väldigt förvirrande. Att sen koppla ihop det med treenigheten gör inte saken enklare. Jag har kanske inte gjort jobbet att försöka få ihop 3=1 men det är för att jag tycker det är formaliteter som inte har någon betydelse.
    Jesus själv säger ju att han inte är gud,
    http://www.bibeln.se/las/2k/mark#q=Mark+10%3A18
    ”Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud.”

    Jag har aldrig blivit lärd att Jesus är Gud, och har aldrig funnit det genom att studera några texter heller. Vad som sägs är att Jesus är Guds son, varken mer eller mindre. Detta är inte att förminska Jesus på nåt sätt. Dina texter här belyser hur Jesus är förmer än en vanlig mänska men det säger ändå inte att Jesus är Gud tycker jag.

    SvaraRadera
  6. Patrik. Jag hade skrivit en lång kommentar som var nästan klar...när datorn (utan förvarning) stängde av sig själv för att slutföra en uppdatering. Hrmpf! Nu hinner jag tyvärr inte skriva kommentaren igen, men jag återkommer vid tillfälle!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nå, nu ska jag försöka igen...

      Treenigheten är givetvis knepig, men jag brukar (som hjälp) tänka på vatten. Vatten är vatten, men det kan förekomma i tre olika former. Alla lika mycket vatten, men ändå olika. Flytande vatten är vatten, men är inte is. Is är vatten, men inte ånga. Ånga är vatten, men inte i flytande form. En "treenighet" ur den handgripliga och för alla synliga verkligheten, alltså. Om vi så vill.

      Vad sedan gäller stället där Jesus frågar av en man att "Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud" menar jag att detta snarare visar att Jesus vill säga att han är Gud. Inte att han inte är det. Mannen som kommer till Jesus kallar honom "gode mästare" (eller "Rabbi"). Jesus säger till honom att "Om du verkligen menar att jag är god borde du inse att jag inte är någon människa. Detta eftersom det bara är Gud som är allt igenom god." Hängde du med i resonemanget?

      Sedan finns det ju också andra sställen i Bibeln som vittnar om detta att Jesus verkligen är Gud. Det kraftigaste stället är, enligt mig, Jesu möte med mobben i Getsemane. Här kom en beväpnad skara som skulle arrestera honom - en obeväpnad (och skulle det snart visa sig, ensam) man. När mobben frågar efter Jesus säger han (enligt många översättningar) att "Det är jag". Vid dessa ord faller alla angriparna till marken, något man kanske inte skulle förvänta sig att en totalt överlägsen styrka skulle göra i ett fall som detta. Nå, saken är den att Jesus inte säger "Det är jag", utan de ord han använder är "Jag är" (ord som han också använder på många andra ställen - bl.a när han säger att "Jag är livets bröd" och "Jag är vägen, sannigen och livet") Dessa ord är samma ord som Gud kallade sig själv när han kallade Mose vid den brinnande busken i 2 Mos.3. Mose frågade: "Vem ska jag säga till folket att har sänt mig?" Gud svarar: "Säg till dem att "Jag är" har sänt dig".

      Detta "Jag är" sågs som det allra heligaste gudsnamnet - t.o.m. så heligt att ingen vågade uttala det. (Vilket gjorde att det så småningom glömdes bort vilka vokaler namnet innehöll - skriven hebreiska från denna tid bestod endast av vokaler. Därav dagens strid om det heligaste gudsnamnet är Jahve, Jehova eller kanske något annat...) Under en tid nämndes detta namn ändå, men detta bara en gång per år, och det torde ha varit (detta direkt ur ett selektivt minne...) på den stora försonongsdagen när översteprästen uttalade detta namn inför allt folket som var församlat. När det skedde föll allt folket ner i vördnad. Jämför här alltså reaktionen hos mobben i Jerusalem!

      Vidare kan man nämna det namn Jesus oftast använde om sig själv, nämligen "Människosonen". Detta är INTE (som vissa "Jesusseminarister" vill låta förstå) ett tecken på att Jesus menade sig vara en människas son, alltså en vanlig människa, utan här låter han förstå att han är den som nämns i Dan. 7:13.

      Detta nu bara spm några exempel...

      Radera
    2. Patrik.
      Länkar till, www.logosmappen.net
      de tre huvudsymbola om Gudomen,särskilt den athanasianska trosbekännelserna avfattad mot arianer.
      Då får du nog en hel del tuggmotstånd:-)

      Radera
    3. Det är en intressant tolkning av "Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud", liksom citatet och utläggningen kring ”jag är”.
      Men jag är ändå inte övertygad. Denna fråga är mer av filosofisk karaktär än av religiös karaktär. Kan två eller flera saker vara samma sak? Är vatten, is och ånga samma sak? Alla tre är vattenmolekyler men är det den kemiska sammansättningen som säger vad som är vad? Är en bil och en traktor samma sak för att bägge är gjorda avs samma stål?

      Ett barn ju egentligen sina föräldrar också. Alla egenskaper man får är egenskaper föräldrarna bär på. På samma sätt är Jesus gud. Men jag menar att Jesus är Guds son på precis samma sätt som mänskor har avkommor. Det är en avknoppning som är skild från ursprunget men i grunden samma sak.

      Vad jag menar är att man skapar onödiga motsättningar genom att hävda det ena eller andra när det bara hänger på hur man definierar ”samma sak”. Ordet ”samma” är ett ord som är upplagt för att leda till konflikt. Ett annat ”dåligt” ord är ”allsmäktig” som i sig leder till paradox.
      Jag vill därför inte säga att jag tror på treenigeten eller att Jesus är Gud. Det är intetsägande för mig. Detta är inte en diskussion jag kan vinna eller förlora. Normalt håller jag tyst om denna sak. Jag är inte ute efter några motsättningar här heller men jag kände bara för att redogöra för min synpunkt nu just.

      Radera
    4. Patrik. "Jag är inte ute efter några motsättningar här heller men jag kände bara för att redogöra för min synpunkt nu just."

      Det kan jag givetvis både acceptera och respektera! När det gäller vår diskussion här kan jag långt säga det samma som du gör. Men om du vill, hinner och orkar, har jag ett litteraturtips åt dig. (Som också annars är väldigt aktuellt med den asyldiskussion som är på gång just nu.) Nabeel Qureshi skriver i sin bok "Jag sökte Allah med fann Jesus" också om sina svårigheter med att kunna omfatta just Treenigheten - vilket ju kanske inte är så konstigt när man betänker att han var muslim. En av islams grundpelare är ju att Gud är en och absolut odelbar.

      Vad gäller ordet "allsmäktig" så avser jag komma in på det och den paradox som du talar om. (Och som jag hävdar att inte finns.) Men det blir i ett senare skede.

      Radera
  7. God dag! Jag förstår inte riktigt heller hur du tänker med att Jesus är Gud.

    Då låter ju den apostoliska trosbekännelsen väldig konstig,"Jag tror på Gud Fadern, den allsmäktige,
    himmelens och jordens skapare
    och på Jesus Kristus", och även detta," sitter på Guds, den allsmäktige Faderns högra sida".. Har jag missat något väsentligt, får inte ihop det? Tacksam för svar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:54. Vi tror på en Gud som uppenbarar sig i tre personer: Fader, Son och Ande. Detta så att alla tre är Gud, men så att Fadern inte är Son, Sonen inte är Fader osv... Om du vill kan du gärna se vad den Niceanska trosbekännelsen säger om saken. Den är lite längre (och utförligare) än den apostoliska. Du hittar den bl.a. här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Nicaenska_trosbek%C3%A4nnelsen

      Radera
  8. Förstår ni inte själv vilken rappakalja det här är, en tolkar vad jesus sagt på ett sätt i bibeln som en anna tolkar på ett annat sätt. På andra språk blir tolkningen helt annan. Rena rama spagettilogiken och en massa motsättningar som ni sätter en massa energi på och kivas vems tolkning är den rätta. Samma sak gäller alla religioner.

    Er gud skapade hela universum med "simsalabim" metoden på 6 dagar. Måste det ta tusentals år för samma gud att fixa det som en orm ställde till med på 5 min..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och du sätter en massa energi på att läsa det, reta upp dig på det och kommentera. Jag kivas för övrigt inte nämnvärt om vems tolkning som är den rätta. Jag saknar nämligen en verklig tolkning. Jag är närmast emot alla tolkningar om treenigheten.
      Jag är inte övertygad om att samma gäller alla religioner. Jag har en känsla av att islam inte diskuterar teologi i samma utsträckning.

      Radera
    2. Eflop. Du är andligen blind, och för en andligen blind människa ter sig diskussioner om andliga frågor givetvis som "rappakalja". Det du borde inse är att en diskussion om andiga frågor är en diskussion om saker som finns i den större verkligheten. (För att alludera på Platon...) Den verkligeheten har du tyvärr stängt dig själv ute från. Men än finns det tid!

      Radera
    3. Kristian. I och med att du är helt uppslukad av den "större" verkligheten (som vi inte vet om ens finns) så är du blind för den enda verklighet vi känner till. Den verklighet vi alla lever i.
      Det är bara bra att du och alla andra som låtsas veta något om den "större" verkligheten ständigt blir påminda om att ni stängt in er i fantasier och att det finns en verklig värld som omger oss. Men än finns det tid att öppna ögonen!

      Radera
    4. Anonym 09:20. Jag är verkligen inte blind för den verkligheten vi lever i. Precis som du lever jag i den 24/7. Idag har jag t.ex. suttit och förberett en föreläsning om korsparning hos mink - en sak som i allra högsta grad hör till den verklighet både du och jag lever i. Så försök inte! :)

      Radera
    5. Kristian. Men du ser "guds humor" och korstecknet i ett protein? I en figur som mer påminner om en trött skidåkare?
      http://www.snopes.com/glurge/graphics/laminin3.jpg (Christians länk från 09:43)
      Det är att vara blind för verkligheten och uppslukad av det övernaturliga.
      Så försök inte! :)

      Radera
    6. Det är ju det här som är lite skrämmande i dagens samhälle. Man kan prata och diskutera med en till det yttre helt normal och trevlig människa om vardagliga problem och verkligheter, men sen kan den här till synes "vettiga" personen helt allvarligt tro på talande ormar, jungfrufödsel, zombier och annan vettlösa historier bara för att det är skrivet i en "helig" skrift av ett ökenfolk på bronsåldern.

      Se er omkring, det finns inget simsalabim, bönesvar eller gudomliga under som sker i dag heller som det är skrivet i bibeln. Sagornas tid är förbi. Låt oss bli förnuftiga och se verkligheten så vacker som den är utan fantasivänner..

      Eflop

      Radera
    7. Verkligheten verklig vara vacker och harmonisk????
      Vilka medicin du använta Eflobb?

      Radera
    8. Eflop använder säkert flitigt Guds Ord och Nattvarden då han ju helt riktigt ser att "hela jorden är full av Herrens härlighet" men hans otro är lika hemsk som biskoparnas och prästernas då de förnekar Underverken och alla tecken och under som Gud gjort i Historien och också bortser från satan och helvete och Guds dom som står skriven över och i dem p g a deras förakt för Lag och Evangelium skriver ulrik

      Radera
    9. Till kännedom att Eflop behöver inte äta mediciner, ännu i alla fall. Då den dagen kommer så litar jag på att läkarvetenskapen förser mig med den bästa vård och medicinering som finns för tillfället.

      Böner, helbrägdagörare och trollkarlar får hålla sig på avstånd från mig. Ifall böner skulle hjälpa kunde vi avskaffa läkarvetenskapen och fylla våra sjukhus med präster och andra trollkarlar som genom gudar och heliga under kunde bota sjuka människor.

      Jag sticker inte under stol att jag ser på världen med andra ögon ju äldre jag blir, härlig är jorden :) eller hur det nu var. Jag kan i långa tider beundra en fjäril, fågel eller ett landskap och tycka att jag är lyckligt lottad som lever i denna härliga tid och får uppleva själva livet. Jag ser på allt med nyktra ögon, behöver ingen fantasivän att tacka utan jag förstår att jag är ett resultat av en mångmiljonårig evolution. Det är ju fullständigt absurd tanke att vi skulle vara ett resultat av en avundsjuk massmördare till gud som straffar oss med evig eld ifall tänker "syndiga" tankar.

      Ulrik, satan, ufon, tomtar och troll är bara fantasier...

      Eflop

      Radera
    10. Praise the Lord Eflop?
      Heureka, Jag fick det just i ljuset av vad Kristna lärt och I Bibelns Ljus.
      Att det tog så många tusen år att rätta till skadan som var så genomgående så att för att Herren skall kunna frälsa så många som möjligt utan att Hans Heliga brinnande nitälskan skulle göra "kol" på alla djävlar och människor på en gång.
      Genom Ordet och Anden ;
      löftena och Blodet; kan Gud frigöra oss från synden och dess följder en och en så att vi blir till kropp själ och ande frälsta från evig skada.
      Ty om Han skulle gå till allmän dom direkt i varje enskilt fall så skulle vi alla tyvärr enligt lagen dö.
      Nu må ormen och hans folk och antikristerna och vilddjuren bara kunna säga pöö så att nån int kan gör kyrkligt bedrägeri och pengar på denna smula oxå- säger lrik fjartskrivare

      Radera
  9. Ja, jag tackar nog själv att Gud låter oss människor ha såpass bra ordning och naturskönhet som det under goda dagar varit i vårt land;också har de flesta haft råd att vårda sina ägodelar, vilket var svårt i de länder där otron straffades med omstörtning. Otron för i förlängningen med sig krig och omstörtning men fram till dess önskar jag eflop vad Herren vill med honom och hans hittills i egna ögon fina liv här i jämmerdalen; dalen av satan befläckad.
    Herren säger att han vill ge en framtid och ett hopp och det gör han ju I Undergöraren den Uppståndne Jesus från Nasarets Ande och Ord vilka vittnar om ---Satan som en farlig realitet som dock är besegrad så att det finns liv och seger för dem som tror Guds Ord. ulrik

    SvaraRadera
  10. eflop. Naturen geroch naturen tar, tar tillbaka allt den gett. Jag vet inte hur den massmördaren är vackrare och mer beundransvärd än massmördaren Gud.

    SvaraRadera