lördag 17 juli 2021

Inget slut på dumheterna?

Det är uppenbart för alla som har ögon i skallen att åsikts- och yttrandefriheten håller på att begränsas kraftigt i västvärlden idag. Detta har inte i första hand skett genom ökad och strängare lagstiftning, utan genom ökad social kontroll och genom att skrämma "oliktänkare" till tystnad. Ett av de medel som används här är polisanmälningar mot kända personer (främst riksdagsledamöter) som vågar uttrycka åsikter som inte faller regnbågsfascismen på läpparna. Päivi Räsänens fall som det (hittills) mest framträdande.

För några dagar sedan slog media upp ytterligare en polisanmälan i denna rad. Denna gång är det riksdagsledamoten Jukka Mäkynen (PS) som blivit polisanmäld för en riksdagskolumn i tidningen Ilkka-Pohjalainen. Matti Ollila från Vasa, som gjorde polisanmälan, hävdar att Mäkynen bryter mot diskrimineringslagen och gör sig skyldig till "hets mot folkgrupp". 

Nå, det är givetvis fritt fram för vem som helst att göra en polisanmälan. När man läser Mäkynens kolumn hittar man ändå inget av detta "hets" och givetvis kan en skriven text inte innebära någon diskriminering. Särskilt inte när inget som ens på långt håll luktar diskriminering nämns i kolumnen. (Annat då än det att man inte kan gå med vissa plakat i en pridemarsch utan att bli avlägsnad därifrån.) Hur som helst: Det finns inget förbud mot att göra polisanmälningar.

MEN. Man kunde ändå förvänta sig mer av våra medier. Som sagt är det fritt fram för vem som helst att göra polisanmälningar. Men media behöver INTE lyfta fram fullständigt osakliga anmälningar på det sätt som här skedde. Speciellt inte när det är så här tydligt att det inte finns någon som helst grund för anmälan. ÖT/Vbl späder i stället på hetsen mot riksdagsledamot Mäkynen genom att själva hävda att Mäkynen "skriver nedlåtande om sexuella minoriteter". Givetvis finns inte heller något sådant i kolumnen som i själva verket är både balanserad och håller god ton. 

Jag kan inte låta bli att förundras över den oerhörda lättkränkthet som finns idag och som dessutom späds på av uppenbar brist på förmåga att läsa och tillgodogöra sig skriven text. Detta har vi sett otaliga exempel på i kommentarfältet på denna blogg (av kommentatorer som gång på gång ser "hat" där inget sådant finns). Men tyvärr tycks denna oförmåga att läsa skriven text (och förstå den samma) inte begränsa sig till anonyma kommentatorer på denna blogg. Denna farsot håller helt tydligt på att sprida sig även till tidningsredaktionerna. 

Detta är ytterst illavarslande med tanke på såväl åsikts- som yttrandefriheten.  

89 kommentarer:

  1. Och jag som trodde att Kristians gud äntligen hade öppnat hans ögon och gett honom ett samvete...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så! Anonym 09:06 menar att man har ett samvete om man befordrar lögnen och nedtystandets filosofi. Intressant. Hur blind är månne inte den som kallar en seende för blind.

      Radera
    2. Anonym 16:36

      Den dagen din gud öppnar dina ögon så får du svaret på den frågan. Tills dess får du väl fortsätta att blunda för verkligheten...

      Radera
    3. -->Anonym 17 juli 2021 18:04, Undrar bara vem det är som blundar för verkligheten ?

      Radera
  2. Byt ut ”pride” mot ”kristendom” i dethär: ” Varsinkin koulut ja varhaiskasvatus pitää jättää rauhaan tältä toiminnalta. Se ei ole oikea paikka hämmentää nuorisoa kasvun ja identiteetin hakemisen aikana. Jokainen voi sitten täysi-ikäisenä päättää, millainen haluaa olla, eikä kouluissa tarvita Setaa eikä Prideä.”.
    I Kristians ögon är tankeexperimentet förstås helt absurt eftersom kristendomen för honom är sanningen. I andras ögon är det helt logiskt: varför ska våra barn och unga utsättas för hjärntvätt i skolan och andra sammanhang? De kan ju välja själva om de vill vara en del av kristendomen när de blir vuxna.

    SvaraRadera
  3. Ingen sannfinländare, men detta var en saklig artikel. Speciellt slutklämmen var talande.

    SvaraRadera
  4. "...kan inte låta bli att förundras över den oerhörda lättkränkthet..." säger du Kristian, är det av den orsaken som du fortsätter, om och om igen, hundratals gånger, så du vet att människor ska kränkas? Ditt mål är alltså att människor ska bli kränkta. Det berättar ju väldigt mycket om dig och din religion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten är helt klart ett troll !

      Radera
    2. Nejdå, jag bara ställer enkla simpla frågor utgående från bla Kristians uttalanden, och som, vad det verkar, aldrig kan besvaras.

      Kristian är, enligt sin utsago, medveten om att hbtq-människor är lättkränkta. En normal människa, utrustad med hyfs och pli, skulle ju fatta att, "men oj, jag ska försöka att inte såra dessa mera...", men nej, Kristian fungerar inte så. Han bara fortsätter. Hundratals gånger.

      Om en väldigt lång person får höra om hens längd, eller en mager om hens vikt, och blir illa berörd, så fattar ju alla normalt funtade att sluta. De flesta verkar ha blivit uppfostrad att inte peka på människor, men inte alla. Beklagligtvis.

      Det jag skrev var ju ingen fråga, det var mera ett konstaterande, ett klargörande, förtydligande, och det gör mig inte till ett troll. Troll försöker ställa om saker, vända om dem till det motsatta, men det behöver inte jag. Jag bara understryker.

      Men det blir ju väldigt spännande att ni alla reagerar på det jag stryker under, dvs Kristians uttalanden. Men igen, Kristian fungerar ju som ett troll, han tar ett uttalande, en text, läser inte igenom det, och vänder det till det motsatta. Precis som ett troll fungerar...

      Radera
    3. Lobbyistens oförmåga att läsa och förstå skriven text är, i brist på ett mer passande ord, imponerande!

      Radera
    4. Det är en så gammal grammofonskiva så ingen tar notis längre, varje gång anonym eller Kristian inte klarar av att argumentera, så tar ni sista livlinan: ad hominem, angripa ens personliga egenskaper istället för att diskutera sak. Det är bara fegt, men om det är det enda ni klarar av så är det förståeligt.

      Radera
    5. När lobbyisten kommer med grava beskyllningar som helt uppenbart bygger på inget annat än hans oförmåga att läsa och förstå skriven text så får man inte påpeka detta utan att bli beskylld för att hoppa på person. Kanske vi borde börja kalla lobbyisten för beskyllningslobbyn? Eller för illiterat-lobbyn?

      Radera
    6. Anonym 13:31. Bra poäng! Jag ska ta det under övervägande.

      Radera
    7. Då Kristian skrev om Mäkynens nedlåtande kommentarer, och fortsatte:

      "Jag kan inte låta bli att förundras över den oerhörda lättkränkthet..."

      ...så hur man förstå det fel? Kristian är, enligt egen utsago, medveten om att andra blir kränkta, väldigt lätt. Normalt beter man ju sig då att man undviker att uttala sig så att personer i ens närhet fortsättningsvis blir kränkta, oberoende de gör det lätt eller inte. Kristian är då undantaget, han bryr sig inte ett skvatt.

      Men eftersom ni ändå inte tycker jag läser ovanstående rätt, så var snälla och förklara hur Kristian tänker med sin förundran över de lättkränkta.

      Radera
    8. Beskyllningslobbyn: Läste du alls den diskussion om kränkthet som fördes här för en tid sedan? Ja, jag vet att du deltog i den, men läste du alls vad som skrevs (av de andra)? Där stod det klart att kränktheten inte i sig kan avgöra något eftersom det handlar om en synnerligen subjektiv känsla. När alltså nu vissa blivit kränkta (lätt) av Mäkynens text handlar det inte automatiskt om att Mäkynen skulle ha gjort något fel utan om att vissa inte klarar av att höra sådant som går dem emot. Det senare kan aldrig vara det avgörande, hur skulle diskussioner då alls kunna föras?

      Radera
    9. Om du Anonym vet att någon blir kränkt, tex för att de har fräknar, så vad gör du då?

      a) skickar hen bilder på fräknar och länkar till artiklar
      b) undviker att ta upp ämnet

      Radera
    10. fakta-lobby 26 juli 2021 22:52,Vad har fräknar, som är en naturlig sak, att göra med det som är onaturligt ?

      Radera
    11. Anonym har två enkla svarsalternativ, och det borde ju vara enkelt att bara svara, rakt av. Men nej, Anonym fattar att hen inte kan göra det, eftersom rätta svaret i denna frågeställning ställer Kristian i skamvrån. Därför försöker Anonym med att finta, men det är inte så lätt.

      Rätta svaret är givetvis b), det fattar även småbarn. Du ger en feg bild av dig själv, anonym, men det är inget att skämmas för.

      Radera
  5. ”givetvis kan en skriven text inte innebära någon diskriminering”. Kan du Kristian utveckla dethär resonemanget?

    SvaraRadera
  6. Det är ju journalisterna som har den verkliga åsikts- och yttrandefriheten medan resten av befolkningen får nöja sig med en villkorad.

    Det är vad pressfriheten innebär!

    Anonym1

    SvaraRadera
  7. Vi sägs ha en stor och stark folkkyrka i vårt land. Vi kan väl skriva stark inom citationstecken, därför att kyrkans ledare ingalunda i alla avseenden är Andens män och kvinnor (tänk nu på fd. pissbockarna - höll jag på att säga- Vikström d.ä. och d.y., Åstrand, Björkstrand, edmeritus Irja Askola, nuv. ärkebispen Luoma, exegeten Sollamo etc.etc. i fråga om pride-"rörelsen" och fina Päivi, abortslaktandet, eutanasin, evolution kontra Guds kreation mm.mm.) När man låter den så kallade tidsandan bestämma hur Bibeln tolkas, har man missat det som är själva grunden för tillvaron: det fasta och trygga bibelordet, så naket som det är och som det tolkats i långa tider inom den ev.-lutherska kyrkan. Nu vill man ändra på sådant som inte passar in i tiden.
    Nu är inte det att ett antal skriver sig ur kyrkan det mest alarmerande. Det försvagar knappast kyrkan som sådan. Det kan i viss mening ses som en sanering. Det mest skrämmande är, att ärkebispen (spec. emer. Kari Mäkinen) och övriga bispar för det mesta har tigit när det gäller vitala frågor och där kyrkan ännu kunde ha ett ganska starkt inflytande, om det bara fanns ledare som den himmelska klockans visare är viktiga för.
    När det gäller frikyrkosamfunden, är deras inflytande ganska avtrubbat. Det har gått mycket slentrian i livet och verksamheten.
    Så mycket är klart, att om frikyrkligheten i Svenskfinland inte får uppleva en väckelse av det gamla, goda slaget, så förlorar den sin betydelse i samhället.
    Om folkkyrkan kan sägas, att den lever vidare i kraft av statsmedel, men som påverkare blir den ganska betydelselös, om man fortsätter med sin slappa hållning i moraliska och etiska frågor.
    Fria organisationer utanför den stora folkkyrkans ram riskerar att få se sig marginaliserade.
    Men om både frikyrka och folkkyrka gäller: om en skara profeter får inflytande kan samhällslivet ännu stimuleras och själar vinnas för det rike som inte kan bäva!

    SvaraRadera
  8. Efter att ha följt och följer med debatten i olika fora - både religiösa och politiska - måste jag nog erkänna att denna plattform jag just nu skriver på hör till de bättre. Många bloggar är rätt kitsliga och censurerar lätt och bannlyser olika 'icke-korrekta' åsikter (för att inte tala om t.ex. politikernas Twitter-sörja). Här upplever jag att moderatorn dvs. uppehållaren av bloggen, inte censurerar trots att åsikterna mellan grupperna kan vara diametralt motsatta. "Åsikt får brytas mot åsikt" som man plägar säga.
    Men det finns ett aber: anonymiteten! Antar att över 90% är sådana på denna blogg. De bögiga i sällskapet gömmer sig bakom signatur och krypskjuter anonymt på de kristna - precis som om ryska eller gröna nättroll vore i farten. Nog borde man ha rätt att få en vink om identiteten (namnet åtminstone) på antagonisterna/kontrahenterna. Det vore mer än rejält, tycker jag. Inte för att fysiskt gå och puckla på någon och tukta "hen" (hatar detta ord!!) till lydnad. Kan förstå om somliga är fega eller blyga "by nature", men då borde man kanske avstå att delta i bataljerna? Delta i skamtåg, 'pride'marscherna kan de eventuellt men avslöja sin sanna identitet i en blogg, se det kunna dessa fega stackare icke.
    Tolkar det som att man VET man fel och far fram med osanning - av ren protestlusta och pur opportunism. Med anonymitet kan man inte bygga på respekt och aktning för varandra (t.o.m. de 'världsliga' medierna och spec. dagspressen fordrar få reda på debattörens identitet innan publicering!)

    #I see you
    #Jag kombär nåo ti fo veta vann ni båor eli otminstoni vem ni ä (tråo ja')

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dock finns det ingenting som säger att signaturen Allan Huhtamäki är Allan Huhtamäki. Hen kan ju inbilla sig att ett namn är mer trovärdigt än en signatur, men då vore det ju enkelt: om alla skriver under med sitt "riktiga" namn så har alla rätt, eller hur "Allan"?

      Nej, med tanke på den envishet som bla bloggupprätthållaren går fram, undanber jag mig all eventuell kontakt mellan er och dem jag känner som möjligen rör sig i dessa små kretsar. "Allans" språkbruk är långt från hyfsat, med det vinner man varken respekt eller aktning.

      Radera
    2. Lobbyisten borde nog vara lite mer försiktig med att tala om envishet.... ! OT med anledning av anonymitet, i Sverige är det rentav skrämmande vilka uppgifter man med en enkel googling får fram. Som exempel på en "halvt officiell" person, grundaren av biltidningen WHEELS, https://www.hitta.se/sture+lennart+torngren/t%C3%A4by/person/0SlZZCw-4m Han har skrivit fem romaner som alla är intressanta med många bra poänger ! (en finns att låna i Jakobstad och en annan i Pedersöre, https://fredrika.finna.fi/Search/Results?lookfor=Sture+Torngren&type=AllFields )

      Radera
  9. I anonymiteten ligger nog räddhågans ande. Vem eller vad fruktar dessa bögar alternativt smygbögar/homosympatisörer med sina homoerotiska preferenser? Oss heteronormativa?
    Nej, de vet sig hava fel, de vet att de marknadsför osanning. De vågar eller täcks därför inte krypa fram ur sina skyttegravar och träda fram med namn ur anonymitetens töcken. Det är tydligen lättare för dessa harhjärtan att lurpassa i sina skåp och garderober.
    Rekommenderas "komma ut" med namn och allt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan undra vad lilla Allans poäng är. Samla namn för hatbrott?

      Radera
  10. Det är ju inget problem för "Allan Huhtamäki" att använda ett namn, på sociala medier existerar ju ingenting annat än tomma profiler. Rätt harhjärtat om man frågar mig. Du har ju gjort klart för att du hatar, och ingen ids ställa sig i skottlinje för dig, speciellt då man inte vet vad du är.

    Nånting är du helt klart rädd för :D

    SvaraRadera
  11. Kanske det vore bäst för anonymbögarna att avstå skriva i bloggar om man ej kan stå offentligt för sina 'åsikter' (homopropagandan) utan gömmer sig anonymt via signatur bland unkna dimslöjor.
    Om man är så "pride" över sina sexuella perversioner borde man inte vara så rädd för bloggläsarna utan kunna träda fram med namn och allt ut i verklighetens ljus.
    Hur tror dessa anonyma böghomos att de skall få någon aktning någonstans genom att i skydd av signaturer fortsätta hylla allt som kretsar runt rö*fven, för böfvelen ??
    Vore fair play att kasta signaturerna och träda fram i ljuset nu i denna tid när vi är så arga på varandra.
    Respect!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror mig veta vem du är men det låter jag vara osagt ! Fortsätt gärna med dina kommentarer som retar bl.a lobbyisten...

      Radera
    2. Allan, det är du som är en anonym bög. Tror du att nån tror att du heter det på riktigt. Du e dummare än en genomsnitts religiös person. Största delen av personer som tror på sagofigurer har IQ under 100, du har IQ på max din skonummer.

      Sigurd Åkerlund

      Radera
    3. -->Sigurd Åkerlund, det va en vettig kommentar ! (obs. ironin !)

      Radera
    4. "Allan Huhtamäki", den enda som hittas på nätet, ger en konstig bild. Om det är han på skolfotot, borde han vara 70 år gammal. Det är lite udda med tanke på att han skulle förstå att det lönar sig att skapa fakeprofiler på FB, Pinterest etc men inte använda dem för att förbli anonym. "Allan" följer lite konstiga människor på Pinterest, åtminstone för sin ålder. På LinkedIn har "Allan" varit "läkare", men bara i 18 år, dvs från och med han blev pensionär. Riktiga läkare skriver inte "läkare" i sin cv, utan nånting mer detaljerat. Det kan du ju förstås inte veta som inte är läkare.

      "Allan", det hela ser ut som om du är en typ 30-åring som inte är tillräckligt smart för att skapa en trovärdig fake-profil på nätet. Möjligen är Allan en släkting som du spinner vidare på, men om det är vad som behövs för att du ska få skriva av dig, så why not. Men kom inte och skriv om fair play.

      Om du ändå vill prata om dina drömmar om sexuella perversioner, så bör du veta att sexuella perversioner finns riktigt mycket bland helt vanliga heteron, och precis som i vanliga förhållanden, så utgör sex inte så stor del av ett förhållande som du verkar tro.

      På finska finns ett mycket bra uttryck:

      Siitä puhe, mistä puute.



      Måns Wiik

      (Allans kompis i samkolan... :D )

      Radera
    5. @Allan Huhtamäki
      I all välmening, Allan, sök hjälp. Så där stora problem är omöjligt att klara av på egen hand. Ensam är inte stark.

      Sven

      Radera
    6. Hej, Måsse!! Visst minns jag dig från samskolan. Kommer ihåg när rektor Erik Åman frågade hur ditt tillnamn skrivs och du sade "Wiik - med dubbelt W och två i!" Tyckte det lät så tufft.
      Minns inte jag skulle ha sett dig på den senaste klassträffen vi hade på Juthbacka 2014 dvs. 50 år efter vår 'utexaminering' från samskolan.
      De flesta var nog på plats (förutom dig kanske inte heller "Stenis" dvs. Sten Sandberg från Jepo, det sas han skulle bo i i Sverige).
      Men "alles gute" (rektor Åman var ju hård på att vi skulle läsa tyska som första språk)!

      Radera
    7. Hej, nej, jag kommer inte riktigt ihåg, men Åman använde aldrig ordet tuff. Men Kurre Lindgren minns jag nog. Ingen kallade mig Måsse dock, varför gör du det?

      Sorry, men du intygar ingen med meningar som precis vem som helst kan hitta på. Du undviker helt och hållet sånt du inte kan gå in på, dvs profilerna på Twitter, Pinterest och FB. Du är bara en fejk.

      Men det är ju spännande att "Allan of Jeppo" har bekantat sig noggrant med homosexuell konst, riktigt i detalj.

      Radera
    8. Hej igen, Måns! Kanske jag misstog mig att du skulle ha kallats "Måsse". Kurre var Kurt och "Tjali" var Karl-Erik Nylund, bägge hemma från Monå. Han som satt bakom mig var "Kysi" (Bjarne Wikström) från Socklot och i närheten satt även Lasse Sandvik (numera i Australien) samt Roger Westerlund (Nykaabi).
      Du fortsatte på gymnasiet i J:stad och jag, Göran Sundqvist och några andra for till Vasa. Hoppas jag mindes rätt nu.

      Radera
  12. Bögarna och deras sympatisörer har rädsla för transparens. Deras rädsloharhjärtan vågar inte komma ut med namn och identitet, de vill gömma sig bakom signaturer eftersom de har förlorat i debatten och vet att de kommit in på en olycklig väg i livet. Att komma ut ur homoskåpet skulle möjligen kunna kosta deras anseende och karriär?
    Att delta i Sodom- och Gomorra-skammarscher skulle de kanske kunna göra oidentifierade i hopen i bästa Tom of Finland-stil exponerande halvnakna stjärtar, läderpiskor, könsbulor och dylika komiskgroteska uttryck. Och kyrkan med sina högsta representanter (='p*ssbockarna'!) i spetsen flinar och flaggar bakom allt och alla i pridesammanhang. Kyrkorna borde absolut inte svansa efter dessa homobögar som saknar tro.Men det tycks bara vara mumma för kyrkofäderna.
    Dessa psykiskt fördärvade borde få en boost av förnuft.
    Men det avgörande ang. respekt och ev. vördnad från oss fiender vore om rumpnissarna komme ut med sin identitet och ej gömde sig i någon skyttegrav bakom signaturanonymitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som att Allan har tillbringat många timmar med att studera gay porr på internet. Han verkar väldigt insatt i ämnet!

      Om han skulle studera bibeln lika flitigt, skulle han se vad bibeln säger om skitpratare som han själv.

      Kanske "Allan" vågar avslöja sitt riktiga namn också? Kanske han bara är en liten räddhare?

      Radera
  13. "21 juli 2021 21:18
    Tror mig veta vem du är men det låter jag vara osagt ! "

    Jag höll på att missa detta, men tur jag läste igenom kommentarerna. Anonym tänkte berätta vem "Allan Huhtamäki" är, men valde att inte avslöja [signaturen]. Ja, det är ingen som tror att "Allan" är Allan.



    Om du tänker ljuga, så utgå från att det finns alltid nån smartare därute som får fast dig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tänkte jag inte alls (avslöja signaturen bakom Allan!) "tror du mig inte så ljuger jag ännu mera" var det ngn som fordom utryckte sig .....

      Radera
    2. Pointen är ju inte om du anonym avslöjar eller inte, utan du bekräftar att det finns något att avslöja bakom signaturen "Allan Huhtamäki", som beskyller andra för att använda signatur.

      Om du anonym vore övertygad om att "Allan Huhtamäki" är den riktige, så skulle det inte finnas något att avslöja, eller hur?


      Men, jag tror dig, så "du behöver inte ljuga ännu mera" (än vad du redan gör).

      Radera
  14. Svar
    1. Nej. Mina allt färre inlägg har kommit som " unknown". Allan verkade veta vem han var! För övrigt är allt som Bibeln nämner som synd och styggelse egentligen inte nåt att debattera om. Vi bör omvända oss; take it. Eller förhärda oss leave it. Att ta hat mot äktenskapsbrott, styggelse, otukt eller orenhet gör att man ber i Herren om förlåtelse och stiger upp från syndalivet att gå som nådetiggare och helgas i förlåtelsens ord gäller människan inför Guds Lag och frälsningsbudskap. Det har vi ofta missat i debatten men nog finns det dåliga seder att varna för och skälla på. Som Kristian sägs vara besatt av homosaker så är debattörerna på denna blogg också intensivt ivriga att delta i homodebatten.Andra frågor intresserar inte så många av dem. Vill de föra in det som redan förts in i samhället som lovligt i kristenheten och tysta motståndet? Om man inte får förmana för synd och styggelse vad det än vara må så är förbudsgivarna som vilddjuret; behöver ingen Gud och ger med lögnpenna ut laglösa bud som en egen Gud.

      Radera
  15. Homona/-sympatisörerna har fått en black om foten om de inte vågar träda fram ur signatur- och anonymitetsskuggorna. Ängsliga kaninhjärtan, javisst! Varför skulle de ej annars träda fram offentligt utan gömma sig i något skåp eller någon garderob specialdesignade för dem? Hur ska man nånsin annars kunna "umgås" med dem ens på nätet.
    Således - ännu inga signaturavslöjanden "so far" ("saa sii nyt" vem som blir den förste), detta blir ju riktigt spännande, som från en Carre-spionroman av bästa slag! Någon kanske dristar sig att 'krypa till korset'till slut bekännandes sin sanna natur för bloggomvärlden, "fy heila blogghåopin".
    Att debatten aldrig blir hyfsad beror ju på dessa anonyma nätzombier. Det går ju bra att leva rövare och busa mot heterosextarna och kristna. Att dyrka det skapade i stället för Skaparen och Bibelorden. Prideskam och -skuld - obekvämt för ynkliga troll ?? Man plottrar bort trovärdigheten i sina argument genom anonymiteten. Transparens kunde rensa luften mellan bägge fiendelägren. Tydligen viktigast för rumpnissarna att dväljas i något som blivit en 'syndens och satans värld'? Behöver just nu kanske inte skaka som om de fått cacca i byxan bakom signaturmuren. Den torde dock kunna bräckas/hackas?
    Hbtqia+ -ideologin är sjuk och dess "medlemmar" i böglobbyn bör/borde botas.

    SvaraRadera
  16. Svar på tal här av en modig ung man. Notera adressen man kan skriva på. https://www.is.fi/menaiset/ihmiset-ja-suhteet/art-2000008145462.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:38. Ser man på! Nu ska det bli olagligt att t.o.m. tala om att man kan bli helad från homosexualitet. För att inte tala om själva saken. Den här världen blir allt mer galen.

      Radera
    2. Kristian. Du kan ju börja med att heala dig från homofobin! Den är bevisligen en sjukdom man kan bli fri ifrån, om man vill.

      Radera
    3. Johannes, som levt i det, anser att det borde vara olagligt att försöka "hela" eftersom det är bara skadligt. Också Tiainen insåg till sist att helandet inte fungerar. Smarta människor lyssnar och tar till sig kloka insikter från personer som vet, som erfarit, som gått igenom saker och ting. Men det är nånting du inte Kristian verkar förstå.

      Radera
    4. Anonym 07:34. Jag lider inte av någon homofobi. Det skulle du veta om du har läst mina texter. Det jag däremot är rädd, alltså på riktigt rädd, för är det som håller på att hända i samhället och i media när det gäller åsikts- och yttrandefriheten. Det är DET jag skriver om. Vilket du alltså skulle ha insett om du hade läst det jag skriver.

      Radera
    5. Lobbyisten fortsätter att framhärda i sin blindhet. Nå, det är givetvis inte olagligt att göra så.

      Radera
    6. Kristian. Visst är du en homofob! Hela den här bloggen är full av din homofobi och det kan alla, utom du själv se.

      Den enda orsaken till att du förespråkar yttrandefriheten är för att få sprida ditt homoförakt helt ocensurerat.

      Radera
    7. Kristian. Du kanske inte lider av din homofobi, tvärtom så verkar du få någon pervers njutning av hatet?

      Radera
    8. Anonym 19:23. Ordet "homofobi" betyder ordagrant rädsla för homosexuella/homosexualitet. Jag har ingen sådan rädsla, och i det jag skriver finns heller ingen sådan rädsla. Liksom här inte heller finns något hat. Så om du ser något sådant här sitter det på dina glasögon. Vänligen putsa dem innan du fortsätter läsa!

      Radera
    9. Kommentaren ovan var också riktad till anonym 19:26.

      Radera
    10. Kristian.

      Homofobi avser negativa attityder, fientlighet och känslor mot homosexualitet, homosexuella, HBTQ-kultur och personer som identifierats eller antas vara homosexuella kvinnor och män, bisexuella eller transpersoner. Uttrycken kan vara antipati, förakt, fördomar, förlöjligande, aversion och hat. Känslorna kan vara baserade på irrationell eller rationell rädsla, irrationell eller rationell obehags- eller äckelkänsla, politisk övertygelse eller religiös tro. Homofobi återfinns i allvarliga och fientliga beteenden som diskriminering och våld mot HBTQ-personer (se hatbrott), som sker på grund av en icke-heterosexuell sexuell läggning.

      Texten är från Wikipedia.

      Kanske det är du Kristian som ska tvätta dina glasögon?

      Radera
    11. Blindhet, säger du, Kristian, men den av oss som är blind är den som inte tar notis av de som lever i det, som vet, som känner. Som ignorerar dem som vet mera än du själv.

      Dina ensidiga funderingar och unkna fördomar väger noll i jämförelse med Johannes, Tiainen, med alla de hbtq-vänner som delat sina tankar.

      Radera
    12. Anonym 21:33. Jag har läst latin och vet vad ordet "homofobi" betyder. Att sedan aktivister som skriver på wikipedia sätter annan betydelse i orden rör mig givetvis inte i ryggen. Men även om orden skulle betyda det ditt anförda citat låter förstå gäller samma sak. Jag hyser inget av detta, och här på denna blogg finns inget av detta. Om du ändå tycker dig se det här, och hos mig och mina åsikter, sitter det på dina glasögon och är därmed inget jag kan lastas för.

      Radera
    13. Du har visst insett att dina argument är alldeles för svaga för att bita på Johannes och Patricks vittnesmål, om att helandet är bara smörja. Ingen bryr sig om vad homofobi betyder på latin, eftersom ingen av oss vad födda på den tiden på man pratade om homofobi på latin. Idag pratar vi om homofobin idag, och i den kontexten är du en homofob av stora mått.

      Jag ska upprepa mig själv: jag har inte en enda gång stött på någon på nätet som skulle ta upp hbtq med samma intensitet som du gör, men om det finns någon annan som hittat nån, så tipsa gärna.

      Vanliga människor pratar om hbtq, kanske en gång, kanske inte alls, och sen är det bra. Det rör inte vanliga människor i ryggen, varken på det ena eller andra sättet. Vi bekymrar oss för covid, för översvämningar, för en massa andra saker, som inte ens de berör oss direkt. Alla vi fungerar inte så att slumpen avgör vad vi reagerar eller tänker på, det finns alltid nånting som fått oss att agera. A leder till B, råkar du se kattvideor på FB, så kanske du engagerar dig för herrelösa katter. Läser man om konspirationsteorier, så regerar man på det. Söker man upp en säker källa där det finns homofobi, så reagerar man på det. Och frågan: då du Kristian reagerar på hbtq, så har du inte läst det i kvällspressen, sett på tv, eller på vanliga ställen, utan du har nog sökt upp nånting, och vad är det du gång på gång söker upp så du för idéen att skriva om hbtq?

      Nej, jag vet du inte kommer att svara på det. Idag heller...

      Radera
    14. Kristian säger alltså att det är gärningsmannen själv som avgör om ett brott har skett eller inte. :-D

      Men, visst är han en homofob! Tydligen sadist också eftersom han "piskar" med omtanke och inget hat känner han. Bara glädje. :-D

      Radera
    15. Brottsling, homofob och sadist. Här är det ingen ände på invektiven, tycks det! Jag och många andra konstaterar det uppenbara: Det är tydligt vem som hatar vem här i kommentarfältet.

      Radera
    16. Om "hat" uppnås då två kommentatorer hävdar att Kristian är homofob och sadist, så hur hur mycket mera hatisk är en som under flera år skriver flera hundra inlägg, för att inte tala om kommentarer? Kan du Anonym sätta en skala på det?

      Om Anonym vägrar, eller anser det inte handlar om samma sak, så hur mycket mera skit ska hbtq tvingas ta emot av Kristian innan det klassas som hat? 20 år? 10 000 kommentarer?

      Som jag skrivit tidigare, trots att Kristian är medveten om att hbtq kränks av hans invektiv, så fortsätter han. Det är väldigt svårt att inte kalla det hatiskt, än mindre kristligt.

      Hur ofta betedde sig Jesus som Kristian? Han gjorde inte så, inte enligt bibeln.

      Radera
    17. Anonym 16:44

      Du kanske inte förstår vad en smiley betyder? Det betyder åtminstone inte hat! Men du kanske önskar att det gjorde det? :-D

      Radera
    18. Anonym 18:42. Smilisar hit eller dit har ingen betydelse. Det är orden som betyder något, och de är nog så tydliga.

      Radera
    19. Beskyllningslobbyisten. Du tycks, precis som Kristian säger, ha ytterst svårt att begripa skriven text. Läste du alls kommentaren om att texterna inte handlar om hbt? Om du läste den begrep du uppenbarligen den inte.

      Om någon kränks av sanningen kanske det finns orsak att omvärdera de egna bevekelsegrunderna? Sedan tror jag knappast att du är rätt person att tala om för oss andra vad Jesus gjorde eller inte gjorde. Du lyckas ju inte ens förstå Kristians texter rätt, trots att du har dem rakt framför näsan.

      Radera
    20. Anonym, under alla de otaliga gånger jag suttit på bibelstudier, är jag inte helt novis. Och alla vet vi att Jesus skulle inte bete sig som Kristian. Men Anonym är, som kanske bättre vetande, fri att peka ut var i bibeln Jesus började be någon omvärdera sina bevekelsegrunder...

      Läser man inlägget så ser alla att det bygger på hbtq. Utom då Anonym...

      Radera
    21. Beskyllningslobbyisten. Om du verkligen är av den meningen att den ovanstående texten handlar om hbt är du nog ganska ensam om det. Alla som kan läsa vad som står skrivet ser att den handlar om yttrandefrihet.

      Samt: Om du verkligen har suttit på bibelstudier har du nog sovit ganska djupt. Att be åhörarna att omvärdera sina bevekelsegrunder var just det som Jesus gjorde. Hela tiden. Se t.ex. Luk 6:30. Eller så kan dui kolla alla ställen där Jesus konstaterade hur människorna såg på saker, varpå han säger "men jag säger er". Vad gäller Kristians beteende som du tycks hänvisa till så kan du t.ex. se vad Herren Jesus låter hälsa genom sin apostel i Ef. 5:11.

      Radera
    22. Du svarade aldrig på min fråga lite högre upp, om hur man klassar hat. Du ansåg att två personers kommentar är hatiskt, men hur högt klassar du då att man under flera år skriver flera HUNDRA gånger? Är det mer eller mindre?

      Varför tar vi inte Luk 6:31 istället:

      "Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem."

      Helt säker på att det är ett ställe i er bibel ni INTE strukit under. Men Kristian har ju lite rätt, han hackar på hbtq, och han önskar ju i biblisk mening att alla ska behandla honom på samma sätt. Varför ska ni vuxna män nu gråta över det??

      Radera
    23. Beskyllningslobbyn: "men hur högt klassar du då att man under flera år skriver flera HUNDRA gånger?"

      Du kunde gärna kolla upp och läsa, alltså läsa på riktigt, vad Kristian skriver om. Han hackar inte på hbt, utan han lyfter fram lögnerna och propagandan. Det är, som han själv säger, två helt olika saker.

      Och ser man på! Du hittade själv ett ställe där Jesus uppmanar sina åhörare att omvärdera sina bevekelsegrunder (och sitt handlande). Inte illa! Men varför påstod du då att han inte gör det? Det hela ter sig milt sagt förvirrande. Eller rättare sagt: Du gör det.

      Radera
    24. Du svarade aldrig på frågan. Det förstår vi alla.

      Kristian har sina egna "sanningar" som inte många delar, det är propaganda från början till slut. Jag lyftade fram en Johannes, Tiainen och nu en Elias, alla troende och homosexuella, som vet att Kristians snack är ljugeri och smörja. Men det ignorerar ju Kristian, och istället för att värna om sanningen så gör han sanningen värdelös.

      Kristian blir behandlad precis som han behandlar hbtq, han gör mot människor som han vill att ska bli gjort mot honom, så varför ska vuxna karlar sitta och gråta nu då?

      Radera
    25. Beskyllningslobbyn: Vilken fråga?

      Sedan är detta en så oerhört komplex fråga att den inte avgörs på några vittnesbörd. De namn du lyfter fram är dessutom sådana som inte har gått psykoterapi. Tyvärr finns det mycket kvacksalveri, speciellt i många mer eller mindre seriösa friförsamlingar. Men att det finns (några) ruttna äpplen innebär förstås inte att alla äpplen är ruttna. Men i din värld kanske det är så?

      Så undrar jag också vem som sitter och gråter? Jag har då inte sett något sådant.

      Radera
    26. Vilken fråga? Läser du bara rubriker, som Kristian gör?

      Jag ville veta hur du klassar "hat", om du menar att det är hat då ett par personer använder uttrycket sadist och homofob, så vill jag veta hur du klassar det då en håller på i flera år, med hundratals inlägg. Men jag förstår att du vill "glömma" den frågan.

      Om du tycker att det är komplext med några vittnesbörd av personer som levt i det och kommit fram i offentligheten, så borde du (och Kristian) som helt oinsatta inte lägga sig i det, än mindre ta ställning. Onödigt att hänvisa till bibeln som först i översättning från 50-talet kom på att använda termen homosexuell. Före det handlade det nämligen om nånting annat.

      När använder man psykoterapi då? Jo, då man har mentala problem enligt DSM. Finns hbtq i DSM? Nej, det finns det inte.

      Det är ni som sitter och snyftar över att ni inte får era vanföreställningar och propaganda spridda. Varför skulle ni annars vara här och skriva? Inte skulle jag heller om inte ni höll på.

      Alla känner visst till uttrycket "takes one to know one", och mina hbtq-kompisar har berättat att personer som ännu inte kommit ur skåpet kämpar väldigt för att motarbeta. Vilket Tiainen också bekräftar.

      Radera
    27. Beskyllningslobbyn: Aj, den frågan. Den ignorerade jag eftersom den var fel ställd. Som Kristian har sagt, och jag har påpekat i denna diskussion, handlar väldigt få av "de hundratals inläggen" om hbt.

      "Om du tycker att det är komplext med några vittnesbörd av personer som levt i det och kommit fram i offentligheten, så borde du (och Kristian) som helt oinsatta inte lägga sig i det, än mindre ta ställning." Här missade du helt poängen. Men jag har förstått att du vänder och vrider på det som skrivs för att få det till det du vill.

      "Onödigt att hänvisa till bibeln som först i översättning från 50-talet kom på att använda termen homosexuell. Före det handlade det nämligen om nånting annat." Du skämtar väl nu? Så låter det åtminstone.

      "När använder man psykoterapi då? Jo, då man har mentala problem enligt DSM. Finns hbtq i DSM? Nej, det finns det inte." Det är ett mycket stort problem när homosexualitet togs bort från denna klassificering. Det omöjliggör alla former av tillfrisknande. Om man ska kunna bota en sjukdom måste man först inse att den är en sjukdom. Gör man inte det finns det inga möjligheter till tillfrisknande. Notera också mycket noggrant att det inte finns några vetenskapliga orsaker att homosexualitet togs bort utan att det handlar enbart om ideologi.

      "Alla känner visst till uttrycket "takes one to know one", och mina hbtq-kompisar har berättat att personer som ännu inte kommit ur skåpet kämpar väldigt för att motarbeta. Vilket Tiainen också bekräftar." Kärleken till sanningen och omsorg om människan kan också motivera till kamp. Men sådant förstår du dig kanske inte på?

      Radera
    28. Anonym 17:48. Tyvärr skämtar inte lobbyisten. Han yrar igen om samma sak som för några månader sedan och som jag redan då grundligt tillrättalade. Men han brydde sig tydligen inte om det. Det är så han arbetar.

      Radera
    29. Jag vet att du Anonym inte gillade frågan och skulle låta bli att svara. "Aj, den frågan", sa du, så du visste nog att frågan var ställd, men låtsas komma undan med en vit lögn. Inga karatag där inte.

      Poängen? Du har inga poäng alls, förutom att du skriver vad som helst för att försvara Kristian. Det enda du är i stånd att skriva är att börja distansanalysera mig. Det ger noll poäng.

      Jag skämtar inte alls, frågan kom upp tidigare, och jag hade kollat gamla översättningar av bibeln, och före 50-talet översattes arsenokoitai inte till homosexualitet. Kristian opponerar ju sig förstås, men det förändrar ingenting, och knappast bryr du dig heller om sanningen värst mycket, men alla andra kan kolla upp det.

      Det är endast ett stort problem för homofober att hbtq inte finns i DSM, men de som upprätthåller DSM är klart smartare än du. Dina uttalanden ställer också till problem, då du säger att det inte finns vetenskapliga orsaker till att homosexualitet togs, men hur kan du veta det? Det är rappakalja som du tagit ur luften. På samma sätt kan man förstås säga att det du påstår att hbtq borde finnas i DSM har inga vetenskapliga grunder, utan handlar enbart om ideologi.

      Det finns ingen kärlek gentemot hbtq på denna blogg, det är många gånger bekräftat. Er definition på "kärlek" kan i högsta grad ifrågasättas. Men, beskyll inte mig, utan skriv nu öppna brev till Tiainen och alla andra, och berätta hur fel de ända har upplevt sina liv. Ni tror ju er veta bättre...

      Radera
  17. Hedersknyffeln, min forna klasskamrat Måns Wiik trädde fram. "Vår" homopool här i bloggen fortfarande anonym. "Våra" gaylords hava icke trätt fram. Det skulle kantänka göra för mycket "pain in the ass" att exponera den=sig? Eller gräver de sig bara djupare ner i sina löpgravar, vart äro de på väg, "vissi helvetti ast" som Hietanen sa i Väinö Linnas Okänd soldat?

    SvaraRadera
  18. Kristian: Inte olalgligt att tala om. Utan olagligt med kvacksalveri. Läs artikeln, det är inget man ska behöva gå igenom. Det finns andra kvacksalverier som är sas olagliga. Du får tala om vad du vill men offentligt inte erbjuda sådana tjänster då de inte har någon påvisas effekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:56. Jag håller med om att kvacksalveri är skadligt. Men det här medborgarinitiativet attackerar inte bara kvacksalveri utan allt. Och givetvis kommer det också att vara olagligt att tala om och för helande från homosexualitet. Den som hävdar annat är mer än lovligt naiv. eller så bryr denne sig helt enkelt bara inte.

      Radera
  19. Eftersom homofilin är en psykisk sjukdom, en sexuell störning uppstånden under uppväxten pga. omgivningens lobbning, är den möjlig att bota=eheytyminen! Behövs ingen medicin, ingen kniv, ingen radioterapi utan psykoterapi, Guds ord och bön. Se där!
    Homoförespråkarna strävar ju till pedofili och sado-maso. Inte konstigt utan sunt att hedersmannen Viktor Orban och hans Fidesz försöker förhindra homopropagandan för minderåriga. Inte är heller polackerna, Puttes Ryssland eller muslim-Erdogan heller så dumma att de skulle gå med på homohjärntvätten.

    SvaraRadera
  20. Det är väl så att folk överlag nuförtiden är lätt
    kränkta jämfört med tidigare.Vad nu sedan detta beror på.

    Exempelvis skolan: föräldrar lobbar för att deras barn borde få ett bättre vitsord än vad de är värda för att både eleven och dess föräldrar ej kan acceptera det riktiga, lägre vitsordet för man känner sig kränkt.

    Frågan är alltså om det eventuellt är så att allt fler nuförtiden ej kan leva med en obekväm verklighet.

    Det tillhör en mogen människas kännetecken att hon kan acceptera en svår verklighet.Frågan är hur stor andel av befolkningen i västvärlden idag klarar av detta grundläggande.

    Anonym1

    SvaraRadera
  21. Fortfarande har inte någon ur hbtqia-xyzåäö-anonymlobbyn (märk väl skämtet, ironin, raljansen och föraktet) kommit ut bakom signaturerna. Paniskt skrämda bli avslöjade? Önskar 'whitewasha' sina åsikter för någon genom att hålla sig hemlig, va?

    SvaraRadera
  22. Det är antikverat och lömskt att dölja sig och homosextarnas perversa och usla levnadssätt. Som anonym tycks man kunna vara hur rabiat som helst utan att dravlet skulle fastna i halsen.
    Min forna klasskamrat, Mosse Wiik framträdde. Så borde ock ni böra göra: RETHINK !! Det går nog att gräva fram er identitet utan hjälp av ryska hackare eller estniska maffiatyper. Månne ni inte ska finnas inom bibelbältet. Pedäsi ? Och någon rädsla för att någon skulle försöka göra en 'Anders Bering Breivik' bör nog kunna avskrivas.

    SvaraRadera
  23. Allan. Det finns bara en här som verkar kunna vara hur rabiat som helst. Och den kallar sig Allan.
    PS. Mosse har inte framträtt i kommentarsfältet här.

    SvaraRadera
  24. Det är förvisso en rolig tanke att alla som kommenterar anonymt skulle vara homosexuella Pedersörebor. Men jag kan upplysa dig om att Kristian är ökänd i stora delar av svenskfinland, inte bara i "Pedäsi".
    Sven

    SvaraRadera
  25. Allan Huhtamäki.
    För mig får du gärna "gräva fram" min identitet. Det är inte pga dig som jag väljer att värna om min integritet på nätet. Jag har svårt att tro dock att du klarar av att hitta min identitet med tanke på hur långt ifrån verkligheten du verkar hamna när du försöker beskriva profilen på de som kommenterar anonymt.
    Här tidigare fabulerade vi ganska hejdlöst om registrering via siffran 6 i EAN-koder och andra sifferserier. Det var i sagornas värld. I verkligheten ser det annorlunda ut. Det sker en massiv registrering av allt från hur du rör dig, vad du tycker om till vem du konverserar med etc av Google, Facebook... Denna information säljs vidare. Jag har valt att själv värna om min integritet. Det är naivt att tro att Google eller Facebook skulle göra det bättre.
    Men som sagt, du får gärna gräva. Presentera resultaten sen när du grävt färdigt.
    Örjan

    SvaraRadera
  26. Var inte förskräckta när er sanna identitet blir klarlagd för hela detta bloggsamfund, 'brainwashande' homofiler! Ni är spelbrickor i detta usla hbtq- och pride-schackspel. Botemedlet finns för denna apflock = 'eheytyminen' (vad det nu sen heter på svenska). Det är universalmedlet för att bli fri från denna pest. De har fått en tankelapsus på hjärnan, dessa upphettade anonyma bögpropagandister. En fläck på den mänskliga moralen, men de våga icke träda fram bakom sina anonyma signaturer (det gjorde i alla fall hedersmannen, min f.d. klasskompis från Nkby samskola under ledning av rektor Erik Åman!)
    Men "tibaaks ti röötre": Det finns många olika arter av enfaldsplågan (homos, hbtiq etc.) Dess grundläggande ingrediens är viljan att komma bort från varje saklig diskussion. I infernot har man här nått långt och väntar sig en upptrappning i enfaldskriget (homofilin!) under kommande år.
    Det bittraste är om metoden så fulländas att människor spm är vänner och kanske har gemensamma intressen fjärmas från varandra. Det lyckas säkerligen i helvetet. Men på jorden och kanske till och med i vårt land är det väl ändå ett litet stycke kvar.
    Allt skulle förändras, fair play inträda ifall våra antagonister skulle träda fram med sin sanna identitet. Nu är de ju förlorare och vi bibeltrogna heteronormativa SEGRARE. Hab' ich recht? frågar jag igen en gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristian, det är bra att du låter Allans hot och hat stå kvar, så att folk får se homofobin och hatet som vissa "kristna" sprider mot sina medmänniskor.

      Kom sedan och säg att det här inte är någon hatblogg. Bevisen finns här ovan. Väntar nu bara på de olagliga hoten, så väcker jag åtal.

      Radera
    2. Anonym 20:13. Jag hittar inga hot i Allans skriverier. Skulle jag göra det skulle jag nog reagera. Men jag kan upplysa dig om att vad som torde vara olagliga hot nog har framförts här i kommentarfältet. Jag är dock inte så tunnhudad att jag tyckte att jag behövde göra något åt dem (eftersom de var riktade mot mig).

      Sedan kan du inte väcka något åtal. (Om du inte mot förmodan skulle råka vara åklagare - det är de, och endast de, som väcker åtal.)

      Radera
  27. Hbt-frågorna som debatteras på denna blogg kan vara bränsle på den enfaldes eld som gör att man inte kan diskutera. Jag menar anonymiteten! Ens svar blir inhuggna i 'stentavlor' så att de aldrig eller svårligen förgås. De anonyma homosympatisörerna kan därmed fortsatta att spy ut sitt hat mot heteronormativa och kristna. Det är som en anonym svulst i bloggkroppen. Att komma ur denna enfaldets miljö är för den mänskliga naturen tydligen nästan hopplöst.
    Man kan nog få dem att pudla ut bara man får dem inringade. Månne inte deras geografiska koordinater ligger runt axeln Jeppis-Pedäsi-Larsmo-Nykaabi? De borde förstå att därmed ingen fara föreligger. Vem skulle nu här börja riskera göra en "Anders Bräivik".
    Jag tror att vi måste få bevittna en frigörelseprocess, som måste fortsätta i alla läger för vår egen skull och för andras.
    Det gäller att skapa garantier för en fri diskussion och öppna anonymitetsvisiren. I detta samhälle kommer alltid en brottningskamp att stå mellan det onda och det goda. Vår förhoppning måste vara att det goda till sist skall segra över det onda (pride-sörjan, sexuella perversioner, homopropagandan för barn med därtill hörande möjlig pedofili, politiska korrekthetsvansinnet, aborter på sociala indikationer, eutanasi, avkristningen av samhället, föraktet för de moraliska reglerna i Bibeln, radikal islamism mm.mm - you name them!) i giganternas kamp.
    I den förhoppningen lever vi vidare.

    SvaraRadera