fredag 30 juli 2021

Fullvaccinerad!?

Jag såg en uppgift att sådana som fått sin andra vaccindos för två veckor sedan räknas som "fullvaccinerade". Det skulle då betyda att jag nu är fullvaccinerad. Samtidigt nås vi av nyheter att även fullvaccinerade eventuellt kan drabbas av viruset och även sprida lika mycket virus omkring sig som en ovaccinerad. Lyckligtvis tycks vaccinet ändå skydda mot allvarlig sjukdom, och det är förstås något att glädja sig över. 

Jag har varit smått skeptisk till det vaccinpass som det talas om, och om uppgifterna att en fullvaccinerad kan sprida lika mycket virus omkring sig som en ovaccinerad verkligen stämmer är det ingen större idé med ett dylikt pass. Tanken är ju att en innehavare av ett sådant vaccinpass ska kunna resa och delta i olika evenemang utan begränsningar. Om vaccintäckningen på det område man reser till (eller där man deltar i olika evenemang) är hög är det gott och väl, men hur kan man försvara utlandsresor till områden med låg vaccinationsteckning? Även med ett vaccinpass. Om en innehavare av ett vaccinpass ändå sprider lika mycket virus som en ovaccinerad och en sådan individ tillåts resa till ett område där vaccinationstäckningen är låg är detta recept på mycket elände.

Man får lätt intrycket att pandemin är, om inte helt över, så åtminstone på god väg att besegras, men så är tyvärr inte fallet alls. Vi lever fortfarande mitt i en pandemi, och även om vi här i det rika västerlandet (som har roffat åt oss vaccin medan många u-länder blivit helt eller nästan helt utan) börjar ha en hyfsad vaccinationstäckning är situationen på många håll en helt annan. Vi vill så väldigt gärna att pandemin ska vara över, och så glömmer vi mer än gärna hur läget i verkligheten är. 

Det som ingen ännu, vad jag vet, har talat om är de fullvaccinerades roll som "mutationsverkstäder". Om det är så att en fullvaccinerad kan få viruset och även sprida det i samma utsträckning som en ovaccinerad torde detta samtidigt betyda att viruset får en möjlighet att mutera hos en fullvaccinerad värd. Mutationer sker förstås hela tiden, men ju fler som bär på viruset desto fler sådana "virusverkstäder" går det omkring ute i samhället. I många fall säkert också utan symptom eftersom vaccinet gör att värden inte blir sjuk eller åtminstone inte allvarligt sjuk. 

Förhoppningsvis leder detta inte till att någon ännu värre virusvariant uppstår och börjar sprida sig, men omöjligt är det inte. Det var så det gick för 100 år sedan. Spanska sjukans första våg var inte så allvarlig. Men den andra var det. 

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta sade för några dagar sedan att vi troligtvis har monterat ner restriktionerna för snabbt och att den våg av smitta som just nu drar över landet är helt onödig och skulle ha kunnat undvikas. Han har förstås helt rätt. Just nu ordnas ett antal stora festivaler och sommarevenemang i olika delar av Finland. Detta är fullständigt oansvarigt och i denna situation helt oförsvarligt. Med den fart smittspridningen nu har och det sätt vi (speciellt ovaccinerade unga) beter oss kommer snart stora delar av landet, om inte hela landet, att vara i fasen för samhällsspridning. Och då blir det igen fråga om hårda restriktioner, begränsningar och t.o.m. kanske distansundervisning när skolorna börjar. 

Sitä saadaan mitä tilataan, som finnarna säger. 


19 kommentarer:

  1. Nu vet vi ju inte om Kristian har läst hela artikeln som ligger bakom en betalmur, men på THL finns färsk information för den som vill läsa:

    "– Se ei ihan vastaa tämän päivän ymmärrystä näistä asioista. Rokote suojaa osittain infektioitumiselta (tartunnan saamiselta) ja kaksi annosta suojaa oikein hyvin eteenpäin tartuttamiselta."

    Sannfinnarnas Purra påstår att vaccinpasset är onödigt, och svar kommer från THL:

    "Det [Purras uttalande] motsvarar inte riktigt dagens förståelse om dessa saker. Vaccinet skyddar dels från att bli smittad och två doser skyddar riktigt bra från att smitta vidare".

    Kristian låter förstås allt stå kvar om dessa "uppgifter" som inte kan bekräftas bakom betalmuren på Aftonbladet.

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/estaako-rokote-tartunnan-levittamisen-thl-n-nohynek-tyrmaa-ps-n-purran-vaitteet-ei-ihan-vastaa-taman-paivan-ymmarrysta/8201470

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Jag hoppas innerligt att det som den (äldre) israeliska studien säger skulle stämma, men den nyare amerikanska studien (som artikeln i Aftonbladet bygger på) säger inte riktigt det samma. Tyvärr. Uppenbarligen visar denna det som också Nyhonek säger att det är ovanligt att fullvaccinerade kan sprida viruset vidare, men att det finns fall där det har skett. Om så är fallet underminerar det tyvärr grunderna för vaccinpasset. Precis som jag skriver i texten.

      Radera
    2. I det näst intill fullvaccinerade Island eskalerar smittan. 283 per 100 000 och 14 dagar nu. 248 nya fall de senaste två dygnen. Någonting säger att vaccinet kanske inte är lösningen på smittspridningen.

      Radera
    3. Spännande, då du är Plus-kund kan du säkert ge namnet på undersökningen, eller direkta länken till den.

      Den israeliska undersökningen är publicerad 7 juli:
      https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(21)00127-7/fulltext

      Radera
    4. Lobbyisten. Artikeln i Aftonbladet baserar sig påd etta "Media statement" från amerikanska CDC. https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s0730-mmwr-covid-19.html

      Här finns också en länk till en weekly report som säger vad det handlar om.

      Jag antar att vår media kommer att nappa på detta så småningom. Om de gör det - det är tyvärr ingen självklarhet i dagens medialandskap.

      Radera
    5. Patrik. Vi behöver bättre vaccin om vi ska kunna stoppa smittspridningen. Sådana utvecklas hela tiden, men det tar sin tid. Men de vaccin vi har nu stoppar långt insjuknande och död, och det får vi vara tacksamma för. Men problemet med mutationer och fullvaccinerade som virusvärdar kvarstår, och det är väldigt skrämmande. Liksom det faktum att smittan skenar på många håll i världen där vaccinationsgraden är mycket låg. Även där finns förstås samma risk gällande nya mutationer.

      Radera
  2. Se gärna denna video ! Han säger själv att ni ska vara kritiska och inte tro på allt han säger... men det han framför går att hitta på nätet för dem som söker, lite samma som Jakob Nordangård i "Den globala statskuppen". https://www.youtube.com/watch?v=7_SGBc3HjIg

    SvaraRadera
  3. "Just nu ordnas ett antal stora festivaler och sommarevenemang i olika delar av Finland".

    Ytterligare en bekräftelse på att man vill fly verkligheten? De flesta kan ej stå ut med en svår verklighet?

    Vi vill roa oss, ha roligt, oberoende av ålder?

    Ständiga ungdomar?

    Anonym1

    SvaraRadera
  4. Anonym1, var försiktig med dina omdömen. Det finns folk närmare dig än du tror som dras till stora festivaler och sommarevenemang, även i trons tecken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:26. De stora kristna sommarevenemangen har ordnats på ett coronatryggt sätt - om de alls har ordnats. Det är när alkoholen kommer med i bilden som omdömet vanligen brister, och de festivaler som nu ordnas kan på inga sätt jämföras med de kristna sommarevenemangen.

      Radera
    2. Jag tycker inte det finns någon orsak för unga friska personer att varken vaccinera sig eller avstå sin ungdomstid. Skulle de annars dricka och besöka festivaler så gör det då. Det är rör mycket förmaningar kopplat till covid.

      Radera
    3. Patrik. Vad jag har förstått är långtidscovid inte något att leka med, och det är också något som även unga kan råka ut för. Samt att de, även om de inte får långtidscovid, kan smitta ner personer som får det. Dessutom finns det annat här också. Jag som minkfarmare är ytterst utsatt om smittan blir allmännare i samhället. Inte för att minkarna skulle fara illa av den (de blir väl ungefär lika sjuka som människor överlag), men för att myndigheterna mer än gärna passar på att stänga ner och tvångsavliva minkarna ifall redan ett coronafall skulle hittas. Detta må vara ett svepskäl, men dock. Coronan är farlig. Inte kanske så mycket för att sjukdomen är så farlig utan för att myndigheterna är det. Detta som ett exempel på varför det inte går att bara rycka på axlarna åt sjukdomen.

      Radera
    4. Jo det är dels sjukdomen, dels myndigheterna som kan ytterligare förvärra för individen. Men att myndigheterna är opålitliga är inget skäl att följa deras råd.
      Jag säger inte att covid eller långtidscovid är något att leka med. Men vi har folk i samhället från förr som haft olika former av trötthetssyndrom som sjukvården och myndigheterna inte låtsats om. Jag ser inte deras situation som annorlunda än de med långtidscovid. Man skulle kuna säga att skiter man i ena gruppen kan man skita i den andra. Det gör jag dock inte för jag är trots allt bättre än så, bättre än de som i detta nu struntar i övriga långtidssjuka. Men det är bra att de iaf tar långtidscovid på allvar.
      Huruvida vaccinet hjälper mot långtidscovid är osäkert.Jag har sett uppgifter i bägge riktningarna. Jag skulle låta ungdomarna vara och låta dem leva som normalt. Vaccinera sig får de göra om de vill, liksom alla andra, men några påtryckningsmedel accepterar jag inte.

      Radera
  5. Här mera förklaringar kring nyttan med vaccineringen. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008165751.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://odysee.com/@handersson:8/m-y-svensk-undertext:4?fbclid=IwAR2yo

      Radera
    2. https://personhood.org/2021/07/29/covid-19-vaccine-mandates-are-medically-futile-likely-illegal-part-1/

      Radera
  6. https://www.youtube.com/watch?v=Xe0b7gQ4KXo

    SvaraRadera
  7. https://nyadagbladet.se/halsa/finland-vaccinerar-barn-aven-mot-foraldrars-vilja/ + kommentarer

    SvaraRadera
  8. https://swebbtv.se/w/258676e1-eef2-4d0c-8b09-7c80ca655bcb

    SvaraRadera