torsdag 8 juli 2021

Om det kontantlösa systemet

 Sverige har som mål att bli det första kontantfria landet i världen, men i västvärlden finns denna strävan att få bort de fysiska pengarna på flera håll. Detta är problematiskt på flera sätt. För det första kommer ett kontantlöst system att vara ytterst sårbart för olika störningar, vilket inte minst den senaste veckans problem har visat. I Sverige har hela Coop-kedjan tvingat stänga sina butiker sedan en attack mot det amerikanska bolaget Kaseya (som levererar mjukvara till Coops betalningssystem) gjort att det inte längre gick att betala elektroniskt i Coop-butikerna. Även SJ och St1 drabbades. I ett helt kontantlöst system kunde en dylik, omfattande, attack totalt lamslå hela samhället. 

Sedan har vi problemet med övervakningen. Om det inte finns några kontanter finns det möjlighet för staten (eller någon annan aktör) att totalt kontrollera alla människors liv. Vi lämnar spår efter oss när vi handlar elektroniskt, och även om detta inte är något problem överlag ger det tvivelaktiga aktörer redskap att övervaka oss och alla aspekter av våra liv. Om de så vill. 

Det största problemet är ändå att ett kontantlöst system kan användas för åsiktsförtryck och inskränkning av våra friheter. Det finns redan flera exempel, både från Sverige och USA, där politiskt ohavliga personer fått sina bankkonton stängda eftersom de inte spelar med i det politiskt korrekta spelet. I ett kontantlöst samhälle skulle detta vara ett enormt starkt påverkningsmedel. Det är givetvis redan ett stort problem när något sådant sker, men följderna skulle bli mycket mer allvarliga i ett samhälle där det inte finns några fysiska pengar. 

Det finns således flera orsaker att kämpa mot och försöka förhindra övergången till ett kontantlöst samhälle. Coops problem är visserligen otrevliga, både för de som brukar handla i deras affärer och framför allt för butikskedjan själv, men dessa problem har en stor positiv verkning: Vi inser kanske att ett kontantlöst samhälle inte är någon god idé. 

32 kommentarer:

  1. Nu berörde ju Coop-attacken all betalning, både kort och kontanter eftersom hella kassasystemet låstes.

    De som är beroende av brottslig verksamhet eller grå ekonomi ser ju på det kontantlösa samhället med skräck. Fria tiders konto blev spärrat pga penningtrafik av suspekt ursprung. Här behöver man inte vara särdeles smart för att begripa att det var ryska pengar som strömmade in. Man kan ju fråga sig varför svenska Fria tider väljer att ha sitt konto Estland istället för Sverige? För att man inbillar sig att suspekta pengar inte granskas lika noggrant i Estland jämfört med Sverige? Kanske för att man i den ekonomiska gråa zonen kan trixa med beskattningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten spekulerar fritt. Eller har du bevis för dina påståenden t.ex. om ryska pengar?

      Vad gäller orsaken till bankkontot i Estland är det inget jag vet något om, liksom inte du heller, men FT har en dokumenterad misstro mot Sverige och alla andra pk-länder.

      Radera
    2. "Eller har du bevis för dina påståenden t.ex. om ryska pengar?"

      Vore det pengar från de nordiska länderna, så kommer de från nordiska banker, som är under kontroll och ingen skulle ha stängt kontot. Nu har det kommit pengar från banker som inte är under kontroll, och då får man ju fundera vem som har mest nytta av att betala för att sprida misstro. Bankerna i EU är på samma sätt under kontroll, så blicken riktas österut.

      Nej, vi vet inte varför bankkontot är i Estland, men det är inte av bekvämlighetsskäl utan för att man mot extra besvär (att ha konto i ett annat land) ska gynnas på något sätt.

      Divide and conquer har ryssarna kört med länge, vi har vår egen förrädare Johan Bäckman som är anställd för just detta. Du kan för skojs skull kolla och fundera varför Russia Today (RT) nämner Fria Tider, och hur det kommer sig att Fria Tider får använda RT:s artiklar.

      https://russian.rt.com/inotv/catalog/channel/Fria%20Tider

      Jo, bevis finns ju inte, indicier därmot. Om det nu skulle bli ett åtal mot Fria Tider, så då skulle banktrafiken öppnas. Är det månne svårare om det bankkontot skulle finnas i Estland jämfört med Sverige? Åtminstone skulle det ta längre tid och det kunde finnas risk att det hinner städas undan. Visst, det är spekulationer, men det är ju hela ditt inlägg också...

      Radera
    3. Lobbyisten. Mitt inlägg är belagt med diverse länkar och det jag skriver om har skett. Således är det inte fråga om några spekulationer. Din kommentar däremot är fylld av spekulationer. Vänligen dra inte ner min text till samma nivå du laborerar på!

      Radera
    4. Det om åsiktsförtryck och att kontanter skulle ha hjälpt Coop är spekulationer.

      Radera
    5. Lobbyisten. Nej, det är det inte. Att bankkonton har stängts för personer med ickehavliga åsikter är ett faktum. Liksom att det skulle ha hjälpt Coop om man fortfarande skulle ha haft ett parallellt kontantsystem. Men det är givetvis en mer komplex sak i.o.m. att detta system har monterats ned på bred basis och i dagens situation inta kan återställas endast genom att riva fram plånboken med sedlar i.

      Radera
    6. Då kassasystemet är låst, hittas inga priser, lägersystemet är ut bruk, så nej, ett parallellt system är ren och pur spekulation.

      Radera
    7. Lobbyisten. Som sagt är detta ett mer komplext problem, men det gick nog att köpa varor från butikerna innan datasystemen infördes. Men som sagt är det mer komplext.

      Radera
  2. Nu är övervakning av inköp förvisso inget nytt som tillhör det kontantlösa samhället, utan det har pågått länge: Alla affärskedjor har sina kundkort eller medlemskort. Då du drar ett sådant få att få ett lägre pris registreras vad du köpt, även om du betalar kontant. Och sedan får du direkt, personlig reklam om att det som du brukar handla är nu till nedsatt pris.
    Så det är väl inget nytt...

    /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders. Sant. Men den som inte vill spela med i detta har möjligheten att köpa kontant. Den möjligheten försvinner när kontanterna försvinner - då är vi alla tvungna att gå med i detta. Sedan är ju detta ingen stor sak (jag har inga problem att dra mitt plussa-kort), men det kan ju hända att vi någon gång står inför en situation där det kan vara viktigare att inte bli registrerad.

      Radera
    2. Kristian !, Om jag var du skulle jag nog tänka mig för innan jag "drar mitt plussa-kort" ! Själv har jag ett S-kort men det upphörde jag att använda för 3-4år sedan...Kontanter är det som gäller utom då jag tankar bilen och det helst på hemmaplan så ingen behöver veta var jag rört mig... Återstår då den arma mobiltelefonen som helst ska kopplas bort genom att ta löst batteriet...! Och som "grädde på moset", https://samnytt.se/eu-upphaver-sekretess-alla-medborgares-e-post-och-chattmeddelanden-ska-genomsokas/

      Radera
    3. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/riikkasoyring/32045-mikrosirut-ja-yksityisyyden-suoja-hr-3200-microchipping-americans-under-cover-of-obamacare/

      Radera
    4. Anonym 21:16. Kanske jag är naiv här, men jag tror ju inte att någon i detta nu är intresserad av huruvida jag köper en eller två liter yoghurt när jag är till butiken... Annat då än de som vill bomba mig med reklam.

      Men det är faktiskt lite skrämmande med mobiltelefonen. Jag får varje månad en e-post som berättar exakt var jag har rört mig under den senaste månaden. Inte för att jag tror att någon i detta nu är intresserad av det heller, men ändå. Det har jag dock kunnat konstatera att mitt "koldioxidavtryck" torde vara ganska litet eftersom jag under det senaste året inte varit mer än max 70 km hemifrån.

      Radera
  3. Sedan nästa steg är att få sin elektroniska id inympad under huden! Se där! Förmår vi säga nej? Vi måste säga nej när vi erfarit vilket gudlöst och moralsöndrade monster som kräver detta i något skede; världen vi lever i; vilddjuret som med våld måste eufemera kallas odjuret

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unknown. Det finns, vad jag kan minans, redan en viss teknologi för detta. Så det är ingen långsökt gissning att säga att detta kommer.

      Radera
    2. Det enda är att streta emot och sedan vägra bleve det än martyrium. Lite förråd här och där förlänger orken i livet. Jo du den är långt utvecklad både tekniken och handlandet men har stött på motgångar. Mums.

      Radera
  4. För något år sedan talades det i radion om att det finns personer som tagit ett mikrochip subcutant i handleden i Sthlm. Det gick att därmed öppna diverse dörrar utan att behöva nyttja nycklar. Snillrikt och enkelt?
    Vad bankkort beträffar följande: Under ett besök i Boston för 15 år sedan skulle jag checka in på hotell (Hyatt Corp.) Övernattnings-
    avgiften skulle betalas genast. Försökte med kontanter, men se det gack ej för sig, endast Visa eller American Express gick för sig. Samma sak i hotellrestaurangen. Dricks önskade servitrisen förstås i cash.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig att jag läst denna artikel i sin helhet tidigare, numera bakom "betalvägg"... https://www.kauppalehti.fi/uutiset/unohda-pankkikortit-jasenkortit-ja-avaimet-jo-tuhansilla-ruotsalaisilla-siru-ihon-alla/668ad848-b20d-3911-8369-70311c1ec51b

      Radera
  5. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artolehkamo/188006-pedon-merkki-on-jo-taalla/ + https://www.kotimaa.fi/artikkeli/rahansiirto-kadessa-olevaan-mikrosiruun-onnistui/ ....

    SvaraRadera
  6. Det kommer väl att småningom krävas ett ID-chip för att kunna sälja och handla.
    Obs. vilddjurets tal och det kommer att vara 666!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet ej om det stämmer men det sägs att alla ean-koder börjar och slutar med en sexa + en sexa i mitten.... (de streck som är längre än de övriga)

      Radera
    2. Haha, den var bra.
      Alla EAN-koder har dubbelstreck i början, mitten och slutet. Dubbelstrecken motsvarar inte någon siffra utan visar början, mitten och slutet på avläsningsområdet. Att du ofta ser en sexa som första siffra beror på att Finland tilldelats landskoderna 640-649 (de tre första siffrorna utgör landskoden, Sverige har 730-739, Estland 474).

      Örjan

      Radera
  7. Religiösa fanatiker har genom tiderna sett "vilddjurets tecken" i alla världens sammanhang, blivit upphetsade och, ja, så var det inget mer med det.

    Det behövs inga subkutana chip eller annat tjafs. Det räcker bra med ansiktsigenkänning, en teknik som kineserna utvecklat till fullkomning. Titta in i kassaapparaten och vips, så har du betalat för dina inköp!

    Formosa for ever!

    SvaraRadera
  8. Alla EAN-koder börjar nog och slutar med en sexa och ofta hittar man i mitten också en sexa. Detta har inget med landskoderna att göra utan är ägnat att registrera alla användare och man kan ju räkna ut vad man är ute efter!
    Ja, läs själv hur det kommer att gå, i Upp. 20:7-10.
    Och djävulen då? "Och djävulen, som förvillade dem, blir kastad i samma sjö av eld och svavel, dit VILDDJURET (666!!) och den falske profeten hade blivit kastade, och de skall PLÅGAS DAG OCH NATT i evigheternas evighet."
    Sedan följer den allmänna uppståndelsen och slutdomen, vv 11-13.

    De moraliska gränserna börjar bli allt mer utsuddade. Det är tyvärr ofta majoriteten som bestämmer vad som är rätt och vad som är fel. Då det gäller moral kan vi inte lyssna till vad som dikteras av majoriteten. Låt oss ta som exempel äktenskapsbrott och samboende. För att inte tala om brödfödan, 'hårdskivan' i det älskar att hata: "häntäheikit" (=homona), lesbianismen, transnisseriet, det queera, dvs. det styggaste av allt styggt. Satan har förlett dessa äckliga grupper.
    Här har vi några ex på synder som folket (regeringen, politikerna, kyrkorna och gemene man) har förhärdat sig emot; det är många som inte vill inse att det är fråga om synd, dvs. brott mot Guds vilja. Vårt folk räknar inte alls med Gud och Jesus Kristus i vardagen idag, nej, det ska vara EAN-koder och VISA-kort jämte hbtiqa och pride*hömpötys* för hela slanten. Man kalkylerar inte med att det finns absoluta gränser och att någon kan ha synpunkter på ens liv. Nej, "det är min egen sak hur jag gör". Så resonerar de flesta.

    "Ja hör, du jord: Se jag skall låta olycka komma över detta folk, som en frukt av deras planer, eftersom de inte ger akt på mina ord utan förkastar min lag." (Jeremia 6:19).

    Som en kollega sade att främst av allt behöver vi stanna upp och fråga: "Vad vill du Herre? Jag vill lyssna på vad du har att säga mig.." Jag instämmer med fullaste hjärta i hennes slutönskan: "Gud bevare Finland även i denna och kommande stunder, oberoende hur EU-
    maffian tänker påverka oss i en osund riktning speciellt i värdefrågor, ekonomisk politik et cetera."
    Tack Gud för Orban och Polens Kaczinsky. De är förvisso ej isolerade. De kommer att bli segrare. Sju andra medlemsländer i öst har ju valt att inte underteckna van der Leyens och de övrigas brev om hbtq-kritik !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att Allan behöver få en homo-puss och kram! Han bär så mycket ensamhets frustration.

      Radera
    2. @Allan Huhtamäki
      Jag råkar ha sexor i bl.a mitt telefonnummer, postnummer, husnunmer och socialskyddssignum. Jag har märkt att jag finns i olika register bl.a hos diverse myndigheter. Tidigare förstod jag inte hur jag hamnat i dessa register men om jag förstått dig rätt angående sexornas magiska kraft så skulle det ju varit väldigt konstigt om jag inte skulle ha blivit registrerad.
      Jag skulle nu gärna vilja byta telefonnummer, postnummer, husnummer och socialskyddssignum men jag har på känn att myndigheterna kommer att ställa sig på tvären. Då skulle dom ju inte längre kunna registrera mig och mina förehavanden.
      Örjan

      Radera
    3. Stämmer - tyvärr. You are registered (Vilddjuret och hans tal, 666). Du kan byta tel.nr till ett hemligt och man torde även kunna byta sitt soc.skyddssignum vid 'tvingande omständigheter'. Så har jag själv gjort flera ggr!

      Radera
    4. @Allan Huhtamäki
      Jag försökte göra mig kvitt mina sexor idag med varierande resultat. Ringde till Telia och bad om att få en telefonnummer utan sexor. Damen som svarade i andra ändan var riktigt trevlig även om jag var på dåligt humör efter att ha suttit i telefonkö 20 minuter. Som plåster på såren ville hon skicka ett simkort åt mig. När jag tvekade så insisterade hon på att dom måste få skicka det, annars ger dom ingen ny telefonnummer åt mig. Så jag fick ge mig. Jag tänkte att jag borde nog ändå fara till simhallen lite mer regelbundet nu efter korona så kanske det inte var en så dålig idé det där med simkort. Dessutom skulle simkortet vara ikraft fortlöpande så länge jag betalar telefonräkningen när den kommer. Det lät som en mycket generös förmån. Hon kunde dock inte säga om det skulle stå några sexor på simkortet. Jag befarar ju förstås att så är fallet och i så fall får nog simningen bli för min del. Jag vill ju inte att telefonbolaget börjar registrera mig den vägen istället när dom inte längre kan registrera mig via telefonnumret.
      Sen besökte jag kommunkansliet och där möttes jag av en typisk tjänsteman som inte hade något intresse av att hjälpa. Kommunalskatt vill dom nog ha, men när man har ärende åt dem blir dom arroganta och skrattar en i ansiktet. Nån ny husnummer får vi inte. Inte heller ny postummer. Som en försiktighetsåtgärd tänkte jag flytta husnummern på ytterväggen. Den hänger utanför vårt sovrum nu, men jag skulle känna mig tryggare om den flyttades ett par meter så den istället hamnar vid klädrummet. Där händer ju betydligt mindre sådana saker som jag inte vill att utomstående makt skall registrera. Ett alternativ skulle förstås vara att vända sexan upp och ner.
      För att ändra socialskyddssignum tog jag mig till magistraten i stan. Hos "Magistrarna" i staden fick jag igen känna på översitteri. Kändes som hos läraren i folkskolan när jag var barn. Dom ville inte acceptera min förklaring till varför de borde ge mig ett nytt signum. Det var för mig helt tydligt att dom skulle förlora mycket makt om dom skulle ge mig ett signum som inte registreras. Efter ett par starka ord från mig gick dom ändå med på att jag fick göra en ansökan. Ansökningsförfarandet blev dock plötsligt avbrutet av de fisförnäma byråkraterna. Igen blev dom besvärliga. Nu var det stört omöjligt att få nytt signum. Orsaken påstods vara att sexan i mitt fall är på fel sida om bindestrecket. "Endast tecknena till höger om bindestrecket kan ändras, inte siffrorna till vänster" sa dom. När jag sa att i så fall vill jag att dom flyttar bindestrecket längre till vänster blev jag kallad hopplös och visad till dörren.
      Nu är jag ganska trött på allt som har med myndigheter att göra. Jag möttes idag av ganska litet välvilja och myndigheternas agerande visade mycket tydligt att de anser att jag fortsättningsvis skall registreras mot min vilja. Kanske ett fall för Europadomstolen?

      Örjan

      Radera
    5. Nämen... På allvar?! :-D

      Där ser man hur skadlig religiös hjärntvätt är. Religion borde få minst 20-års åldersgräns och varningsskyltar för allvarliga hjärnskador på bibeln. :-D

      Radera
    6. Jag förstår inte riktigt hur du menar. Myndigheternas byråkrater och tjänstemän saknar med all tydlighet intresse för den enskilde medborgarens rätt till personlig integritet. Dom styrs nog antagligen av högre krafter, men jag tror inte att de har utsatts för hjärntvätt, allra minst religiös sådan (vad det nu sen innebär).
      Örjan

      Radera
    7. Jaa, jaa... raljera över saker går bra men i verkligheten stryps snaran åt ! Har använt Ixquick/startpage.com som sökmotor som sagts att inte ska registrera sina användare men nu är det omöjligt och jag får en förfrågan om jag använder "TOR" eller VPN... Detta tyder på att du under inga omständigheter ska kunna röra dig anonymt på nätet !

      PS. Angående personbeteckning, https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/08/forslag-pa-ny-personbeteckning-som-varken-avslojar-alder-eller-kon-behovs-for-att

      Radera
  9. Det var en anonym skribent här som prisade kommunist-Kinas biometriska ansiktsigenkännelse. Men den är opålitlig, ansiktets form och konturer varierar (åldrande, rynkor etc.) Västländernas liberaler (och Vilddjuret sjävt!) vet nog att det enda tillförlitliga är ett mikrochip under huden -som på hundar och katter- för att kunna identifiera vem som säljer och köper vad; därigenom kan dessa "authorities" styra befolkningen - precis som det framgår ur Uppenbarelseboken!!

    SvaraRadera