fredag 23 juli 2021

Nådelöshetens tid

Det sägs att i den värld vi lever i är tolerans en av de viktigaste värdena. Cancel-kulturen har emellertid visat att detta är en lögn. Om du har brutit mot vissa, ofta olistade, regler – oberoende av för hur länge sedan detta har skett – och någon lyckas gräva fram detta är du rökt. Utan möjlighet till upprättelse.

Det senaste exemplet på denna intolerans och nådelöshet är ordföranden planeringskommittén för invigningsceremonin för Tokyo-OS. Alltså den som tog slut för bara någon timme sedan. Kentaro Kobayashi (som han heter) hade, visade det sig, dragit ett dåligt skämt om förintelsen för 23 år sedan. Nu hade någon lyckats hitta detta och dragit fram det i ljuset, och vips fick han lov att försvinna.

Förvisso finns det saker man inte ska skämta om. Förintelsen är en av dessa saker. Jag tycker inte heller att man ska skämta om minoriteter, varken sexuella eller andra. Men vi människor är sådana att ibland gör vi bort oss. Det gjorde Kobayashi. För 23 år sedan. Något han har uttryckt ånger för sedan dess. Men i den intoleranta och nådelösa värld vi lever i spelar varken åldern på förseelsen eller ångern någon som helst roll. Bort med honom bara!

Är det verkligen så här vi vill ha det? Att gamla försyndelser vars preskriberingstid skäligen borde ha gått ut för länge sedan och som vi har bett om ursäkt för t.o.m. otaliga gånger ska kunna komma tillbaka och jaga oss i all oändlighet? Tyvärr är det så det fungerar idag. I denna toleranta och vidsynta tid och värld.

Vi kristna beskylls ofta för att vara både hårda och dömande. Säkert vissa gånger med rätta. Men så här hårda och dömande kristna finns det knappast. Orsaken är att vi har förstått två saker som världen inte klarar av att begripa. Dels detta att det finns en skillnad mellan att göra och att vara. Dels, och framför allt, detta med NÅDEN. Alltså att den som ångrar sig och ber om förlåtelse bör få förlåtelse och upprättelse. Men något sådant finns alltså inte i världen idag. Trots att den kallas både vidsynt och tolerant. Men å andra sidan lever vi i en tid när lögnen regerar med propagandans makt. Här ser vi ännu ett exempel på just detta.

22 kommentarer:

  1. Dra inte alla kristna med dig i skiten, Kristian. De allra flesta kristna är, liksom jag, varken hårda eller dömande. Vi förstår mycket väl att vi är syndiga och att vi inte ska döma andra. Det är Guds och enbart Guds sak att döma. Gud har inte gett oss upgiften att vara hårda och döma!
    Snälla Kristian, gör om och gör rätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. -->Anonym 24 juli 2021 00:23,Läste du vad kristian skrev ? Kan hålla med dig om följande, " Vi förstår mycket väl att vi är syndiga och att vi inte ska döma andra. Det är Guds och enbart Guds sak att döma."

      Radera
    2. Anonym 01:10. Nej, anonym 00:23 läste helt tydligt inte vad jag skrev. Men det är en allt för allmän åkomma idag, tyvärr.

      Radera
    3. "Dra inte alla kristna med dig i skiten, Kristian. De allra flesta kristna är, liksom jag, varken hårda eller dömande."

      Någon annan som ser motsägelsen här? LOL!!!

      Radera
    4. Det finns ingen motsägelse där. Jag uppmanar Kristian att inte dra alla kristna med sig i skiten. Jag läser kontinuerligt vad Kristian skriver här på bloggen. Han tycker om att uttrycka sig både hårt och dömande. För mig får han fortsätta göra det om han vill. Men han bör vara ärlig och inte kalla sig själv för "vi kristna". Jag förstår att han vill använda ett sådant uttryck för att inte känna sig så ensam i sina funderingar. Men nej, vi kristna kommer aldrig att stå bakom hårda och dömande uttryck. Vi kristna försöker följa Guds ord, inte Kristians.

      Radera
    5. Anonym 13:41

      Håller med.

      De ord Kristian använder här på bloggen, finner inget stöd i Bibeln, inte i kyrkan och inte bland kristna.

      Tycker också att Kristian ska sluta använda ordet "vi kristna" eftersom Kristian inte förespråkar kristendomen och oss kristna.

      Radera
    6. Det var intressant! Var menar anonym 14:12 att Kristian gått utanför det Bibeln säger? Ge gärna exempel! Jag som teolog hittar nämligen inget sådant här. Men kanske du vet bättre?

      Radera
    7. Undrar likt Anonym 24 juli 2021 15:30 var "Kristian gått utanför det Bibeln säger?"

      Radera
    8. Anonym 15:30 och 23:56. Ni ska inte förvänta er något svar. Dylika figurer har gott om munväder, men när det kommer till kritan har de inget att komma med. Jag har ändå valt att låta kommentarer som denna stå kvar för att visa på vilken nivå kritiken ligger.

      Radera
    9. Kristian. Om bibeln är en lärobok i god moral. Och, du den mest otrevliga, elaka och socialt inkompetenta person jag sett. Så kanske du borde lära dig lite social kompetens och sakligt uppförande (god moral) innan du börjar predika om hur alla andra ska uppföra sig?

      Det var bara lite uppbyggande kritik som du säkert inte kommer att ta till dig...

      Radera
  2. Finns väl en hel del fanatism hos judiska lobbyorganisationer.

    De vill ju även kriminalisera förinteförnekelse.

    Simon Wiesenthal Center kunde ju förlåta denna försyndelse och samtididigt vinna respekt.

    Anonym1

    SvaraRadera
  3. Kobayashi gjorde bort sig för 23 år sen. Du Kristian har inte skämtat men däremot hånat och utpekat, de senaste åren, och inte en utan flera hundra gånger.

    Kobayashi lärde sig av den första gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Här finns inget hån, och inga utpekanden. Men du tycks se sådant som inte finns. (Det är inte första gången.) Borde vi på allvar vara oroliga för dig? Ser du spöken också?

      Radera
    2. Kristian, hur vanligt tror du det är att man tar upp ämnet hbtq en gång i veckan? Hur många känner du som gör det? Vanliga människor tar upp ämnet kanske EN GÅNG, och lämnar det därhän. Det gör inte du, utan väljer DET av alla tusentals andra ämnen man kan skriva om, och försöker intyga dig själv om hur illa det är. Det att du överhuvudtaget skriver om det, gång på gång, är att utpeka.

      Och annars, om du inte skulle vilja utpeka-varför skriver du så herrans många gånger om det? Tror du inte dina sektmedlemmar har fattat det redan? Eller skriver du bara för att ämnet tilltalar dig personligen så mycket?

      Radera
    3. Lobbyisten. JAg vet inte hur jag ska få dig att förstå detta. Jag har påpekat det hur många gånger som helst, men du fortsätter outtröttligt med samma gamla, söndriga skiva. Men igen en gång: Mitt ämne är INTE hbtqip. Mitt intresse är framför allt yttrandefrihetsfrågan - som idag (vilket de som har ögon i skallen) inser att idag främst påverkas av regnbågsfascismen och de krav som ställs på att alla ska anpassa sig till den agenda som finns där. Men det finns givetvis också andra frågekomplex som påverkar yttrandefrihetsläget - vilket jag lyfte fram i denna text. (Under vilken du igen - jag upprepar DU, inte jag - får det att handla om hbtqip)

      Radera
    4. Med de hundratals inlägg du har gjort så står det otvistat klart vem som står för den trasiga skivan, och det är du.

      Jag har också försökt få dig att förklara hur det kommer sig att du inte ser att yttranderätten skulle ha någon annan koppling än till hbtq, men du som en ål glider du undan den frågan.

      Om det inte skulle handla om hbtq, hur kommer det sig att du ideligen tar fram din fantasi-regnbågsfascism? Alla fattar ju att det kan du inte komma på om du inte har homosex i tankarna. A leder till B av en viss orsak.

      Du ska inte för ett ögonblick tro att du kan bestämma hur vi ska tänka, hur vi ska relatera till dina idéer, och ja, det finns sektmedlemmar din åsiktsdiktatur där det fungerar, men alla andra tänker med bondförnuft och ser inte på det skeva sätt du vill vi ska se.

      Men ska jag tolka detta då som du vill, och det skulle betyda att du vill inskränka yttrandefriheten för hbtq-människor? För det är vad som händer om du skulle få bestämma, dessa dina imaginära "regnbågsfascister" skulle inte få uttala sig längre. Är det din definition på yttrandefrihet, att det bara gäller dem du pekar på?

      Radera
  4. Nåden, vilken korkad religiös idé.

    Er gud hade möjligheten att förbjuda slaveriet eller skaldjur, hen valde skaldjur....

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Nåden, vilken korkad religiös idé." Men bästa Eflop, säger du det samma om polisen haffat dig för fortkörning men väljer att se mellan fingrarna pga av att det skedde på en mindre trafikerad plats ? Angående slaveriet har jag för mig att det i Gamla testamentet finns regler för detta, ungefär som kollektivavtalen för dagens slavar, arbetstagarna....

      Radera
    2. Om du nån gång läser bibeln kan du bekanta dej med reglerna hur man hanterar slavar på biblisk tid, det är varken moraliskt, humant eller mänskligt. Det var inte nådigt då när slavarna behandlades värre än djur.

      Hör ett kort utdrag ur bibeln om hur man hanterar slavar, slavkvinnor och barn.

      Om någon slår sin slav eller slavinna med en käpp så att den slagne dör under hans hand, skall hämnd utkrävas. 21Men om slaven överlever en dag eller två, skall ingen hämnd utkrävas, eftersom slaven är hans egendom. 22Om någon under ett slagsmål stöter till en havande kvinna så att hon får missfall men ingen annan skada sker, skall han böta vad kvinnans make kräver, sedan värdering ägt rum.

      https://www.bibeln.se/visa?q=exo.21.2@b2k

      Läs och lär bibeln som jag gjorde, blev ateist genast :)

      Eflop

      Radera
    3. Eflop, jag läste hela din länk + https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Moseboken%2021&version=SFB15 och finner inget märkvärdigt i det som sägs ! Som slavar eller arbetstagare har vi både skyldigheter och rättigheter, även om det idag mest fokuseras på rättigheter.... Du citerade "Om någon slår sin slav eller slavinna med en käpp så att den slagne dör under hans hand, skall hämnd utkrävas." inser du vad det betyder ? Om ngn slår sin arbetstagare så att denne dör ska hämnd utkrävas ! Därtill har vi den av Gud tillsatta överheten som ska svinga sitt svärd då övertramp sker !

      Radera
    4. Eflop, forts. låt oss fokusera på rättigheterna enligt din länk! " men det sjunde året skall han friges utan betalning." ! "Jag håller av min herre, min hustru och mina barn, jag vill inte bli fri«, 6 då skall hans herre föra fram honom inför Gud; han skall föras fram till dörren eller dörrposten och hans herre skall genomborra hans öra med en syl, och så skall slaven tillhöra honom för alltid." Vilka trösterika ord ! Inser du att detta är ett förebud om att vi igenom dopet tillhör vår Herre, nu och för alltid ?

      Radera
  5. Anonym27 juli 2021 00:13

    Du yrar!

    SvaraRadera