onsdag 11 augusti 2021

Mer om kyrkoherdevalet

När valdagen närmar sig stiger också temperaturen i media. Ledare i ÖT, artiklar på Svenska Yle och en allt längre rad av insändare. För att inte tala om vad som sker på sociala medier, vilket jag säkerligen kommer att återkomma till. Valet engagerar, och gott så. 

Jag kan dock inte låta bli att reagera på insändaren i ÖT, skriven av bl.a Johanna Holmäng (och en rad andra SFP-lokalpolitiker). Rubriken lyder "Ta ansvar i valet av kyrkoherde". Detta, alltså att ta ansvar i valet, är också gott och väl. Men en församling är så mycket mera än "bara" ett kyrkoherdeval. Om än detta val, precis som insändarskribenterna säger, är ett linjeval som kommer att få (stora) följder för församlingens framtid. Församlingsengagemang handlar om att ta ansvar, inte bara för ett val, utan för så mycket annat. Det är glädjande att Johanna Holmäng et alii är beredda att ta ansvar, och jag hoppas att denna vilja syns också sedan, efter valet. Speciellt om Anderssén-Löf blir vald. Då kommer det nämligen att finnas kyrkbänkar att fylla och uppgifter att axla. 

Åtminstone jag kommer i så fall att överlämna mina uppgifter åt andra, och säkert tänker många andra på samma sätt. Jag kan nämligen inte tänka mig att engagera mig i en församling som har en kvinnlig kyrkoherde som stöder och arbetar för införandet av samkönade äktenskap i vår kyrka. Jag säger inte att jag i så fall skriver ut mig (men jag kommer att tvingas överväga det också), men mitt engagemang kommer att flytta annorstädes. Då är det fint att veta att Johanna Holmäng och de andra som undertecknat insändaren är beredda att bära ansvar. För det är de väl? Ansvarstagandet inskränker sig väl inte bara till att se till att församlingen får en kvinnlig kyrkoherde och att församlingen går in för en linje som inte är i enlighet med kyrkoordningens första paragraf?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar