torsdag 19 augusti 2021

Stormig politisk höst på kommande?

Vi står inför en mycket intressant politisk höst. Regeringen har hittills klarat av att hålla ihop sina led p.g.a. man har kunnat godkänna budgetar som varit fruktansvärt lånebetonade. Kort sagt: Det går bättre att komma överens om man inte behöver bekymra sig över att tvingas vara sparsam utan alla kan få det de vill. Så har statsskulden under de två senaste åren av Marin I ökat med 30 miljarder euro. 30 miljarder! Finansministeriets budgetförslag för år 2022 är även det kraftigt lånefinansierat och statsskulden beräknas (märk väl utan tilläggsbudgetar) öka med ytterligare 6,7 miljarder. 

Trots detta kan det bli stora problem med budgetarbetet. De Gröna och VF har som mål att budgetarbetet långt ska handla om klimatkrisen och att budgeten ska vara en klimatbudget. Här finns stora åsiktsskillnader partierna emellan. 

IPCC:s klimatrapport och medias konstanta ylande om klimatkrisen, liksom SITRAs i dagarna utkomna rapport har givetvis skapat en hel del tryck i klimatfrågan. Speciellt SITRAs rapport är såtillvida rent av farlig eftersom den går hårt åt jordbruket och livsmedelsproduktionen. Medias konstanta ylande har helt tydligt som mål att, likt annan propaganda, vänja våra tankar vid att tänka "på rätt sätt" och nöta ner det motstånd (baserat på sunt tänkande) som ännu finns bland en stor del av oss finländare.

De Gröna och VF är överlag landsbygdsfientliga, och i synnerhet djurhållningsfientliga, så det är ingen vild gissning att de kommer att ställa vissa krav rörande dessa saker inför budgetförhandlingarna. 

Det är också skrämmande att finansminister Saarikko talar om att Finlands ekonomi går bra just nu när detta, till den del det ens stämmer, bygger på kraftigt ökad låneupptagning. Saken är tvärt om den att vi nu lever LÅNGT över våra tillgångar. Jag kan förstå Saarikkos tanke att vi behöver stimulera ekonomin så att vi sedan inte hamnar i en ekonomisk nedgång när världsekonomin tar fart efter coronatiden (vilket skedde efter finanskrisen 2008), men saken är ändå den att vi absolut inte har råd med några politiska beslut just nu som på något sätt äventyrar landets ekonomi och speciellt inte någon av våra exportnäringar. 

Det är här de Grönas och VF:s farlighet blir tydlig. Dessa partier, som helt saknar sinne för samhällsekonomi, kan i denna situation förväntas - i klimatkrisens namn - börja ställa krav som kan komma att vara rent fatala för både jordbruket och diverse exportnäringar. 

Det är bara att hoppas att Centern (och SFP) förstår att hålla efter de värsta dumheterna.  

12 kommentarer:

  1. Det mest befängda är inkomstöverföringarna för klimatet. Man kan inte köpa någon fri eller ha en sund värld utan Guds nåd och ordning. Nu är det väst som trampar med lerfötter på grund av avfälligheten. Oordning har vi i klimatet för avfällighetens skull. Det finns ingen ny teknik som förbättrar läget. Medan man bygger det nya blomstrar det gamla och resultatet blir plus minus noll i bästa fall.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig om det mesta men högerregeringarna var inte alls dåliga skuldtagare heller. Är det sant eller är det vänsterpropaganda. Samma klagar man i väst usa över skuldtagningar som vänstern har saligt glömmande vad högern gör när den regerar alltid hyvlande de mest utsattas bröd. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Både högern (i den mån det finns någon höger i Finland idag) och vänstern har tagit lån, ja. Den regering som verkligen gjorde något för att stävja upplåningen var Sipiläs regering - de lyckades uppnå någon slags balans i statsfinanserna. Men det (bl.a.) orsakade folkets ogillande och de hamnade att avgå. Det är det som gör regerande i en parlamentarisk demokrati så svart: Den som tar de nödvändiga, men smärtsamma, besluten hamnar i onåd. Den som, likt Marins regering, bara tutar på med ökad upplåning kan behålla folkets gunst en lite längre tid.

      Radera
  3. Något säger mig dock att jag inte kan greppa mycket av samhällsekonomi. Ulrik

    SvaraRadera
  4. Här är ett exempel på vartåt det lutar... https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/500382

    SvaraRadera
  5. "Det är bara att hoppas att Centern (och SFP) förstår att hålla efter de värsta dumheterna." Tror nog mera på att det är SF som kommer att hålla efter och påpeka dumheterna ! Mauri Peltokangas ( https://duckduckgo.com/?q=Mauri+Peltokangas&IE=UTF-8&iax=videos&ia=videos) har åtminstone inte hållit tillbaka då det gällt frågor tex. om torvens "vara eller icke vara"....

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.youtube.com/results?search_query=Mauri+Peltokangas+turvetuotanto

      Radera
    2. Och för att ännu en gång förtydliga, https://www.youtube.com/watch?v=H3Ct9I1g-Ig, I videon antyds även att centern blockerat en av sina medlemmar som varit av avvikande åsikt.....

      Radera
    3. Anonym 21:08. SF (och förhoppningsvis också kd) kommer säkert att ropa högt, men problemet är att det är svårt att göra något från oppositionen. C och SFP har möjlighet att göra något åt dumheterna där de sitter i regeringsställning. Det var så jag tänkte.

      Radera
  6. Sfp sympatiserar väl mer med VF och de Gröna än med SF!

    Svårt att tro att partiet skulle ta konflikt med en regeringspartner och hamna på samma linje som huvudfienden sannfinländarna!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Det är förstås beroende på vilken fråga det gäller. Tyvärr är det så i de flesta värdefrågor. Men när det gäller ekonomin tycks det (ännu åtminstone) vara annorlunda.

      Grejen är väl den att det kommer att bli konflikt inom regeringen i höst. Frågan är bara vilken sida SFP då ställer sig på i det grälet.

      Radera
  7. https://www.youtube.com/watch?v=MUVEU3Ikz_c

    SvaraRadera