måndag 9 augusti 2021

Kyrkoherdeval i Pedersöre

Idag inleddes förhandsröstningen i kyrkoherdevalet i Pedersöre församling. På söndag är själva valdagen, och valresultatet torde stå klart på söndag kväll.

Det är ingen överdrift, tror jag mig kunna påstå, att detta är ett ödesval för den nya församlingen. Valet står mellan Harry S Backström och Mia Anderssén-Löf, och med det sagt inser också den som är lite insatt i ämbetsteologi och i vad dessa två kandidater står för att valet står mellan en mer traditionell/konservativ linje och en mer progressiv/liberal linje. Vad jag har förstått samarbetar Backström med kvinnliga präster, varför valet inte står mellan en kvinnoprästmotståndare och en kvinnlig präst, men ändå.

Valet är ytterst ett val mellan sammanhållning och splittring i församlingen. Anderssén-Löf må klä sina åsikter i fina ord, men i sak står hon för en teologi som i flera frågor går tvärt emot vad Bibeln säger. Hennes ord i ÖT-intervjun om att hon "tar Bibeln på väldigt stort allvar. Det gör att jag också kan se att vissa saker i Bibeln är historiskt förankrat" är väldigt avslöjande. Notera orden "vissa saker". Liberaler brukar också vanligen, likt Andersen-Löf, säga sig ogilla diskussionen om (eller uppdelningen i) konservativt och liberalt. Detta eftersom en sådan tenderar att vara väldigt avslöjande.

Vi är nog, vågar jag påstå, många som inte går på den retorik Anderssén-Löf använder sig av, och vi inser att det kommer att bli stora slitningar med en (kvinnlig) kyrkoherde som inte ställer sig bakom Guds ord så som kyrkoordningens första paragraf förutsätter. Detta så till den grad att det leder till splittring i församlingen. Kanske till och med splittring AV församlingen. Så det är ingen överdrift att säga att detta kyrkoherdeval är ett ödesval och ytterst är ett val mellan sammanhållning och splittring.

Angående hur valet kommer att gå finns det en tydlig sak som kan sägas utan omsvep: Det är valdeltagandet som avgör valet. Om valdeltagandet inte blir mycket högt kommer Harry Backström att vinna. Med ett valdeltagande på det (i Pedersöre) vanliga 30-40% kommer väckelsens folk att klara av att få den kandidat de (läs: vi) vill se som kyrkoherde vald. Blir valdeltagandet 40-50% blir resultatet jämnare, och blir valdeltagandet över 60% torde Anderssén-Löf ha stora chanser att bli vald.

På söndagen vet vi om Pedersöre församling väljer sammanhållning eller splittring.  

4 kommentarer:

  1. Förstår inte videoklippet... Är det ngn mening bakom att en kvinna sitter bakom skrivbordet ? https://www.youtube.com/watch?v=158_Xp5Oyjs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg videon, alldeles som om han är färdig att tillbe kvinnan som sitter i "högre ställning" bakom skrivbordet... Oerhört störande med tanke på det i övrigt säkert välmenade citerandet av "Presidentin rukous" !

      Radera
    2. Anonym 02:23 och 23:24. Detta är en oerhört fin text/sång/video. De är tre personer som sjunger, och givetvis ska alla vara med på videon. Att göra ett problem av detta tycker jag är väldigt långsökt. Dessutom sitter inte kvinnan bakom skrivbordet i någon "högre ställning" utan framför det. Så tycker åtminstone jag mig se det.

      Radera
    3. Ja ! Budskapet är det inget fel på ! Om vem som sitter framför eller bakom skrivbordet kan man kanske vara av olika uppfattningar...

      Radera