lördag 28 augusti 2021

Om att följa sitt hjärta

Jag lyssnar på en del poddar, även om det lyssnandet har minskat en del sedan jag skaffade en ljudboksservice. (De senaste månaderna har det blivit ett par böcker i veckan...) Men jag lyssnar som sagt på en del poddar. Issues etc. är utan jämförelse den viktigaste av dessa. Igår lyssnade jag (on demand) på ett ljudklipp i vilket pastor Jonathan Fisk talade om att lyssna på och följa sitt hjärta. Det han sade är synnerligen motkulturellt, men ack så sant. I dagens värld anses det (speciellt i Disneys värld) vara det högsta goda att "följa sitt hjärta" och att lyssna på sitt hjärta. Budskapet är att ifall man gör det kan det aldrig bli fel.

Jonathan Fisk konstaterar att dåren följer sitt hjärta. Och så är det. Den som "följer sitt hjärta" kommer ytterst att handla på basen av känslor, och våra känslor är sällan någon bra vägvisare. Eller som Jesus säger i Matt. 15:19: "Från hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, sexuell omoral, stöld, falskt vittnesbörd och hädelser."

Således: Dåren följer sitt hjärta.

Vi, speciellt vi som lever mitt i denna av bl.a. Disneyföretagen förorenade kultur, behöver ett korrektiv som kan ge oss råd och styra våra tankar och vårt hjärta rätt. Detta korrektiv är Guds rena och heliga ord. Utan Guds ord kommer vi oundvikligen att fara vilse. Oundvikligen. Vi behöver låta Guds ord lära och leda oss och lyda det i stället för vårt hjärta.

Till sist vill jag ge ett aktuellt (och, jag vet, eldfängt) exempel på hur våra känslor och vårt hjärta kan leda oss galet – och hur mycket elände som kan följa av det. Pedersöre nyvalde kyrkoherde Mia Anderssén-Löf har, liksom så många andra kvinnliga präster, sagt att hon upplevde att Gud kallade henne att bli präst. Men vi kan med bestämdhet säga att det har han inte gjort. Hur kan vi vara så säkra på det?, kanske någon vill protestera. Svaret är enkelt: För att Guds ord säger att förkunnelsens och sakramentsförvaltningens ämbete inte är för kvinnan. Det ansvaret (obs!) har Gud lagt på mannen. Och Gud förändras inte, liksom inte heller hans ord förändras.

Att hävda något tvärt emot Guds ord är svärmeri, och av sådant har aldrig något gott kommit. Därför ser vi nu, redan innan Anderssén-Löf har tillträtt som kyrkoherde, mycket söndring och splittring i församlingen. Det blir så när svärmeriet får säte bland Guds folk och när vi följer vårt hjärta i stället för Guds ord.   

24 kommentarer:

  1. En bra bloggtext ! Lästips, "Guds ord består, en festskrift till Seth Erlandsson" ! Poddar & ljudböcker må ha sina förtjänster men hur går det när dessa utraderas från nätet ? Skaffa fysiska böcker så länge det går ! Var dröjer recensionen av stengrunden-filmen ? Lite förundrad också av att du inte redan sett den och har den på dvd....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svarar mig själv :) Upprepar lästipset om "Guds ord består", det är en synnerligen bra bok ! Tar bara ett exempel av Ingemar Furberg om "Guds akapelseordning", -"om skapelseläran förfalskas har vi också en förfalskad Frälsare." - " Den bibliska hustavlan, Olikheten mellan man och kvinna får inte utplånas. Luther säger: I världen och efter köttet finnes en utpräglad olikhet och skillnad i rang mellan olika personer, och den skall med all flit upprätthållas. Ty om kvinnan ville vara man, sonen fader, lärjungen lärare, tjänaren herre och undersåten överhet, skulle hela samhällsordningen råka i oerhörd förvirring".... Detta ser vi redan idag med idel kvinnor på regeringsposter...

      Radera
    2. "Radikalismens äktenskapssyn" , Låt oss sedan se hur det blir när skapelseordningen upphävs och upplöses. Den svenska regeringen lämnade år 1968 en rapport i kvinnofrågan, där det heter: "Regeringen utfäster sig att på grund av en radikal världsåskådning effektivt motarbeta det livsmönster som gällt vår västerländska familj."..... En världsåskådning som leder direkt till fördärv !!!

      Radera
  2. Kristian säger: "Jonathan Fisk konstaterar att dåren följer sitt hjärta. Och så är det. Den som "följer sitt hjärta" kommer ytterst att handla på basen av känslor, och våra känslor är sällan någon bra vägvisare. Eller som Jesus säger i Matt. 15:19: "Från hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, sexuell omoral, stöld, falskt vittnesbörd och hädelser."

    Således: Dåren följer sitt hjärta".

    Namnet på den här Kristians bloggen är : "Nära mitt hjärta".

    Det förklarar allt det. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket snille! Hur klarar den här figuren av att ens andas? Att något är nära någons hjärta = att lyssna på sitt hjärta. Idiot.

      Radera
    2. Anonym 10:09

      Kanske det är du som är idioten som inte förstår poängen? Det brukar ju vara så med idioter, att dom inte förstår...

      Radera
    3. Anonym 10:09. Trots att anonym 07:09 gör sitt yttersta för att bevisa sig vara en ska vi inte kalla någon för idiot. Men i sak håller jag förstås med dig.

      Radera
    4. Matteus 5:22
      Men jag säger: Det räcker med att du blir arg på någon, så ska du dömas. Kallar du en person för idiot, så ska du ställas inför domstol, och förbannar du någon så väntar dig helvetets eld.

      Radera
  3. Visst är det svårt, det där med kommunikation, inte sant.

    Med "hjärtat" avses inte det fysiska hjärtat utan människans innersta övertygelse.

    Därför blir det så galet när man klandrar folk för att följa sin övertygelse. Den som, helt säkert mer och mindre selektivt, förbinder sig till typ Bibeln, gör faktiskt just precis detsamma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:21. Men hjärtat avses känslor. Bibelordet är objektivt och det ändras inte. En människas "innersta övertygelse" kan ändras. Och gör det också ofta.

      Radera
    2. Som tur är vi så objektiva och har så mycket hjärta att vi inte stenar barn eller håller oss med slavar. Skulle ju vara jättetokigt.

      Radera
    3. I själva verket ändras bibelordet med tiden, i växelverkan med människans inre övertygelse, åtminstone om vi ser på hur bibelordet tas emot och tillämpas. Gamla Testamentet kallas ju också Guds ord, men det mesta där bedömer vi sedan en lång tid tillbaka som intressant men inte viktigt.

      Radera
    4. Anonym 21:12. Var hittar du något bud om att "stena barn" och "hålla sig med slavar"?

      Radera
    5. Anonym 23:17. Bibelordet har INTE "ändrats med tiden". Skulle du känna till ens lite om de bibliska texternas historia skulle du inte presentera sådan goja som du gör nu.

      Vad gäller GT så kanske du inte känner till att vi nu lever i det nya testamentets tid? Det finns bud och regler i GT som inte längre gäller i nytestamentlig tid. De hade sin tid, men med Jesus och hans offer förändrades mycket i grund. Det betyder inte att GT inte skulle vara Guds ord, men du behöver läsa HELA Guds ord för att inte fastna i gamla regler och bud som inte längre gäller.

      Radera
    6. "Det finns bud och regler i GT som inte längre gäller"

      Exakt vad jag menade. Det här innebär ju att man i praktiken delvis distanserat sig från sånt som Gud anses ha sagt.

      Radera
    7. Om att stena barn: "Om en son är trotsig och upprorisk och inte lyder sin far och mor, inte ens när de tuktat honom,
      skall de ta honom med sig och föra honom till de äldste i staden, till hemstadens port.
      De skall säga till stadens äldste: »Det här är vår son, han är trotsig och upprorisk och lyder oss inte, han bara festar och super.«
      Då skall alla männen i staden stena honom till döds. Du skall utrota det onda ur folket. Hela Israels folk skall känna fruktan när de får höra talas om detta."

      Och

      "Om en man gifter sig med en kvinna och efter att ha varit tillsammans med henne inte vill ha henne längre

      utan kommer med beskyllningar som ger henne dåligt rykte: »Jag har gift mig med denna kvinna, men när jag låg med henne upptäckte jag att hon inte var oskuld«,

      då skall flickans far och mor gå till stadens äldste i stadsporten med beviset på att flickan var oskuld.

      Flickans far skall säga till de äldste: »Jag gav min dotter till hustru åt denne man, men han vill inte ha henne längre,

      och nu kommer han med beskyllningar och påstår sig ha upptäckt att min dotter inte var oskuld. Men här är beviset på att hon var oskuld.« De skall breda ut tyget inför stadens äldste,
      och de äldste skall gripa mannen och straffa honom
      och ålägga honom att betala hundra siklar silver som tillfaller flickans far, eftersom mannen har förtalat en israelitisk jungfru. Hon skall förbli hans hustru, och han får inte skilja sig från henne så länge han lever.
      Men om anklagelsen är riktig och det inte finns något bevis på att flickan var oskuld,
      skall flickan hämtas ut från sin fars hus, och utanför dörren skall männen i staden stena henne till döds, eftersom hon genom att hora i sin fars hus har gjort vad som är en vettlöshet i Israel. Du skall utrota det onda ur folket."

      Radera
    8. Anonym 08:07. Nu är du djupt oärlig när du klipper id et jag skriver. Läs om, läs rätt. Det att det finns saker i GT som inte längre gäller beror inte på att "praktiken delvis distanserat sig från sånt som Gud anses ha sagt", utan på att Gud själv har gett oss ny information som gäller. Det fanns sådant som gällde till Jesus kom, och efter att Gud själv steg ner i vår värld har saker ändrat. Eller menar du att en sådan sak inte får få följder?

      Radera
    9. Om Gud "gett ny information som gäller" innebär det ju att han antingen tagit tillbaka det han sagt eller att upphävt det han sagt tidigare, dvs motsäger sig själv. Är det upphävda Guds ord fortfarande Guds ord? Guds lagar ska väl ändå åtlydas eftersom Gud har gett dem och Gud själv är fullkomlig och därför oföränderlig och, som det heter nånstans "han är likadan idag".

      Och: beskyll du mig för oärlighet när det gäller citat, men sådär jättenoggrann är du inte heller. Jag skrev att "man i praktiken delvis distanserat sig från sånt som Gud anses ha sagt". Jag bara konstaterade ett faktum, utan att vare sig försvara eller diskutera motiven.

      Vidare: redan före nytestamentlig tid hade till och med de mest jihadistiska renlärighetsivrarna slängt texter typ dem som 20:29 citerar ovan på historiens soptipp. Gubbarna i Joh 8 hade inte bara en räv utan en hel rävfarm bakom öronen.

      Radera
    10. Anonym. Du är ju inte alls intresserad av att få dethär förklarat för dig utan du bara fortsätter med dina egna uppfattningar fast du får det förklarat för dig hur det hänger ihop. Vad är poängen med det?

      Radera
    11. Anonym 19:52. Du missar att uppenbarelsehistorien uttryckligen är något som skett över tid. Alltså i historien. Jesu verksamhet och hans död och uppståndelse skedde i historien, vid en viss tidpunkt. Med detta förändrades i princip allt. De människor som levde före Jesus levde under helt andra förutsättningar än vi som lever efter Jesus. Därför behövde dessa människor andra regler än vi behöver idag. Menar du att Gud skulle ha lämnat dem utan sin kärleksfulla ledning och styrelse? Givetvis inte. Men mycket av det som gällde före Jesus behövs inte mer efter Jesus. Inte för att Gud på något sätt skulle ha ändrat sig eller motsäger sig själv, utan för att förutsättningarna har förändrats i grund.

      Det här är faktiskt inte alls så svårt att förstå.

      Radera
    12. Det där med "sin kärleksfulla ledning och styrelse" kan nog vara svårt att förstå för den som läser de anvisningar som 20:29 citerar, och de är ändå bara ett ytskrap.

      Samma rasande laglydnad som krävdes i Gamla Testamentet hittar man nog senare också, till och med idag, men "lagarna" finns på NT:s sida, det oförsonliga rättfärdighetstänket likaså, främst hos dem som inte själva drabbas av kraven.

      Formuleringarna om förändrade förutsättningar är faktiskt i grund och botten svåra att förstå, om man inte utgår från en allsmäktig Gud som tappar greppet och så att säga "gillar läget".

      Radera
  4. Givetvis hör vishet och hjärta ihop! Lyssna till berättelsen om Chester Wenger. https://www.pushkin.fm/episode/generous-orthodoxy/ (f.ö. tips att lyssna på MG och revisionist history)

    SvaraRadera
  5. På vilket sätt yttrar sig splittringen i församlingen? Jag är en före detta Pedersörebo med noll insyn i nuvarande Pedersöre församling, och frågar bara av ren nyfikenhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:24. Jag känner inte till allt, men jag kan berätta vad jag vet av egen erfarenhet och av vad jag hört av andra. Det finns sådana som (likt jag) avsagt sig alla uppdrag de har haft i församlingen och väljer att engagera sig i andra sammanhang. LFF:s representant uttalade sig i ÖT om att det säkert kommer att bli glesare i kyrkobänkarna när många väckelsekristna väljer att inte gå när Anderssén-Löf är med. Det har skett en del utskrivningar, och skriftskolorna är i fara när föräldrar undrar om de kan sända sina barn till dem om hon har något med dem att göra. Som sagt finns det garanterat mera, men detta är vad jag har hört om när jag träffat oroliga församlingsmedlemmar.

      Radera