fredag 5 januari 2024

Ser du den stora nyheten i nyheten?

Aftonbladet kommer idag med sensationella nyheter. Tidningen basunerar ut att 25% av amerikanerna tror att FBI på sätt eller annat låg bakom Capitolium-intrånget 6/1 2021. 

Detta är föga förvånande, när man tar i beaktande FBI:s många tveksamma förehavanden de senaste åren och även när man ser på hur Capitolium-intrånget gick till. Nåväl, detta är som sagt föga förvånande, och därmed är det som Aftonbladet slår upp som den stora nyheten egentligen ingen stor nyhet överhuvudtaget. 

Nu ska jag säga en sak klart och tydligt så sådana läsare som läser slarvigt inte lyckas missförstå denna text: Jag tar inte ställning till huruvida FBI på något sätt, direkt eller indirekt, låg bakom Capitolium-intrånget. Helt enkelt för att jag inte har alla fakta i ärendet. (Vilket väldigt få har, bör tilläggas.)

Det som däremot sticker ut i Aftonbladets "nyhet" och som borde uppmärksammas som den stora nyhet det de facto är, är det som professorn vid Berekley, Hany Fraid, tillåts basunera ut i artikeln. "Idag är vi oense om lättverifierad fakta", säger han i Aftonbladets artikel, och med det låter han förstå att vi VET att FBI inte var inblandat. Samt att detta är lätt att verifiera. 

Så är det givetvis inte. Om, och när, en myndighet som FBI ägnar sig åt ljusskygga aktiviteter och direkta lögner (vilket de bevisligen inte sällan har gjort speciellt de senaste åren) är detta något som göms undan synnerligen effektivt. Därför är påståendet att FBI på sätt eller annat låg bakom Capitolium-intrånget inget som varken kan verifieras eller dementeras på något enkelt sätt. 

Men mainstreammedia vill att vi ska tro det, och därför får en dylik professor en plattform för propagandaspridande. Aftonbladet ljuger alltså sina läsare rakt i ansiktet, och förväntningsvärdet att vi som läsare ska gå på deras lögn är högt.

Detta är den stora nyheten i Aftonbladets stora nyhet. Aftonbladets nyhetsredaktion förstår det inte själv, och det samma gäller tyvärr för de flesta av de som läser denna propagandaartikel. Men det betyder samtidigt att nyheten finns där att läsa för alla som förstår vad det är de läser. 

2 kommentarer:

  1. Intressant nyhet, på sitt sätt. Det lönar sig utan tvekan att gå ända till källan, Washington Post. Där skrivs professorns efternamn förmodligen rätt, Farid.

    Det intressantaste är ändå professorns i sociologi och kriminologi vid universitet i Miami, Alex R. Piquero, konstaterande att "folk väljer själva vilka nyheter de läser, och därigenom väljer de själva de fakta som förstärker vad de tror på."

    Då blir man mörkrädd och misstror sunt förnuft, och alternativa medier med allehanda konspirationsteorier blir den stora Sanningen bara för att det måste vara så. Ledstjärnan är den Store Profeten Donald Trumps slagord: FAKE NEWS!

    Så som i USA så även här på bloggen. Let's go, Brandon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:45. Piquero har fullständigt rätt. Jag kommer att, när jag hinner till det, lyfta fram detta stora problem (ännu en gång).

      Sedan vill jag ändå hävda att det du skriver i tredje stycket ingalunda följer automatiskt på det som Piquero säger. Som jag visade i texten ovan är det dessutom ingalunda bara alternativmedia som far med fakenews.

      Radera