måndag 8 april 2024

Om bönen

Jag återkommer med jämna mellanrum till en sak jag läste i en bok av Michael Green, en gång världens (mig veterligen) enda professor i evangelisation och som jag hade den stora förmånen att få lyssna till i Åbo i början av 1990-talet. Han skriver om en undersökning som visade att engelska kristna (på 1990-talet) i genomsnitt satte en minut om dagen på bön. En minut! Och då talar vi alltså om sådana människor som beskriver sig själva som troende kristna.

Detta är närmast chockerande siffror. En minut! Gissningsvis har dessutom denna siffra inte stigit sedan undersökningen gjordes, snarare tvärtom. Detta trots alla de enorma löften vi har i anslutning till bönen och den enorma förmån vi som kristna har att vi får komma inför och samtala med universums suveräne Skapare och Herre.

Med bakgrund i denna siffra är det kanske inte så konstigt att världen ser ut som den gör!

Jag kom att tänka på denna undersökning igen den gångna helgen när jag fick höra att ännu en Herrens trogna tjänare och ivrig bönemänniska fått flytta hem till Herren. Något som gör att genomsnittssiffran för hur mycket tid Finlands kristna sätter på bön per dag minskade ytterligare en aning. Givetvis får vi tro att andra stiger till när de äldre faller bort, men trenden är säkerligen ändå nedåtgående.

Som sagt har vi enorma löften knutna till bönen. "Be och ni ska få!", säger Jesus. Men frågan är om vi kristna verkligen  vågar tro på dessa löften, eller vad det beror på att vi inte ber mer än vad vi gör? Alla som ber VET att löftena håller och att Gud hör våra böner och också svarar på dem. Men ändå är vi så oerhört tröga när det gäller att be. Varför?

En gudsman förklarade det på detta sätt: När vi lovsjunger Herren står vi inför tronen. Där är det härligt att vara. Men när vi ber ser vi åt andra hållet, mot den fallna världen och går in i kamp för och om människorna och mot själafienden. Det är hårt arbete och allt annat än härligt. Det är därför vi ber så lite som vi gör. Citat slut. (Citatet är inte ordagrant, därav inga citationstecken.)

Världen är i uppror idag. Inte bara mot Herren och hans goda vilja, utan vi ser idag hur människor och folk reser sig upp mot varandra och hur lögnen regerar på ett allt mer hänsynslöst och ogenerat sätt. Människor dör varje dag och går in i evigheten utan att stå i den frälsande livsgemenskapen med Herren Jesus. Detta är förstås den största katastrofen av alla, och dessutom så fruktansvärt onödigt.

Jag tror att det vi, som kristna och som land och folk, mest av allt behöver idag är en böneväckelse. Att vi kristna skulle få upp ögonen för hur viktig bönen är och hur viktigt det är att vi ber till Herren, att vi ropar till honom för de icke-frälsta och för vår värld som sitter allt hårdare fast i själafiendens lögner.

Vill du be tillsammans med mig om en sådan väckelse?  

 

9 kommentarer:

  1. Kristian, dina viktigaste inlägg brukar få minst kommentarer. Men det är som Jakob säger: "Ni kämpar och strider men har inget, därför att ni inte ber."

    Vi ber.

    Nonymos

    SvaraRadera
  2. En bra point, skulle tex Netanjahu ha suttit och bett och hållit sig upptagen 18 timmar om dygnet, skulle han knappast ha hunnit tänka igenom hur slakten på Gaza-remsan ska utföras.

    SvaraRadera
  3. Ifall en viss religions Gud svarade på böner vore det ju hur lätt som helst bevisa att böner hjälper. Men det vet vi ju redan att inga böner till nån gud hjälper, så lika bra att be till grannes katt när man vill ha hjälp. Funkar lika bra.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristian skrev "Alla som ber VET att löftena håller och att Gud hör våra böner och också svarar på dem". Men det missade du tydligen.

      Radera
    2. Ja just det ja, jag läste slarvigt som vanligt. Nästa gång jag eller nån i familjen blir sjuk så ber vi istället för att besöka läkare, då vi VET att bara just vår gud hör våra böner och svarar på dem.

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Varför måste man ställa vetenskapen mot bönen? Det finns absolut inget som säger att man behöver göra det.

      Radera
    4. Eflop, det är som om du med en duns återfaller i ett magiskt och mycket barnsligt tänkande så fort du avhandlar kristen tro och lära. Du ordar ständigt om "vetenskapliga metoder" men tillämpar dem aldrig själv.

      Du kan fortsätta att be till grannens katt men det brukar inte vara fruktbart att upprepa misslyckade experiment. Du kan också vända dig till Gud.

      Och liksom en människa som första gången ser en katt inte väntar sig att djuret beter sig som han eller hon själv på förhand bestämt, bör du också vara förutsättningslös.

      Rimligen måste den Allsmäktige ha större insikter och vara visare än du. Till den vetenskapliga inställningen och beredskapen hör därför att svaret kan komma på ett helt annat sätt än du förväntar dig och att det du benämner "funkar" har en annan innebörd än du anat.

      Alla experiment är förenade med risker. Du kan bli en troende kristen.

      Nonymos

      Radera
    5. En person lade en gång ut texten ungefär så här (i ett nötskal): vi ska be, inte för att vi ska tro att någonting förändras eller för att vi ska få ett bönesvar, utan för att Bibeln säger att vi ska göra det.

      Det var en ganska dyster syn på saker och ting, jämfört med andra positioner i frågan.

      De flesta ber säkert då de är i kris, när sjukdom, annan fara eller död hotar dem själva eller någon relevant person eller grupp. Då ber man i hopp om att det ska finnas en annan realitet som kan ingripa och rädda det som räddas kan.

      Bönen är i så fall väldigt snarlik det vi kallar "vit magi".

      Själva tanken på "en annan realitet" förutsätter att det finns en värld som vi inte förstår oss på, men som vi närmar oss. Den värld vi förstår oss på har vi lärt oss att iaktta, analysera, testa, utforska med vetenskaplig metod. Det här är väl utmärkande för homo sapiens, "den visa människan".

      Kanske det finns "en annan realitet". Kristendomens uppståndelsetro pekar i den riktningen och får på sätt och vis flankstöd av svårkontrollerade, men ibland till och med vetenskapligt oemotsägliga tecken.

      Svårast blir det när tron på "en annan realitet" inkräktar på den mänskliga erfarenheten och förnekar, rentav tar strid med den. Då blir det inte två syner som kompletterar varandra, utan de konkurrerar.

      Då ställs faktiskt bönen mot vetenskapen, hur mycket man än förnekar det. Och till den mänskliga naturen hör att bygga livet på det man av erfarenhet, kunskap och intuition förstår att är sant.

      Radera
  4. En omskrivning av "juniorbönen", Jesus kom in, rena vårt sinn, kom in i våra hjärtan Jesus, kom in, bo kvar, vår styrka var, kom in i våra hjärtan Jesus, Skapa i oss Gud, ett rent hjärta ! ( efter konung David ) Därefter "Fader Vår" och "Herrens välsignelse", då kan man tryggt gå och lägga sig till natten I full förtröstan på att inga ytterligare ord behövs !

    SvaraRadera