torsdag 4 april 2024

Om magiskt tänkande

 För en gångs skull har Anders Lindberg på Aftonbladet rätt. Eller åtminstone lite rätt. Ja, eller egentligen har han (som vanligt) helt fel, men han har rätt när han använder orden "magiskt tänkande". Men han använder orden helt fel. Så egentligen har han alltså igen helt fel. Men det var roligt att se att han använde samma ord som jag gjorde för en tid sedan när jag skrev om klimatfrågan. 

Lindberg skriver att "klimatpolitiken styrs av magiskt tänkande", och med det avser han den nuvarande svenska regeringens klimatagerande när utsläppen ökar samtidigt som klimatmålet är att Sverige ska bli klimatneutralt till år 2045. 

Det här kan förstås låta logiskt, men saken är den att det magiska tänkandet finns på helt annat håll. Problemet är nämligen inte regeringens åtgärder utan det faktum att vi i västvärlden har satt upp fullständigt orealistiska klimatmål. När så är fallet ser det förstås ut som om de som är ansvariga skulle tro på magi. Men i själva verket är det de som har satt upp klimatmålen som gör just det. Det går nämligen inte att trolla fram ett klimatneutralt samhälle när medlen för att nå målen saknas. Därför behövs det magiska tänkandet. "Vi slår fast målet om klimatneutralitet och så lyckas vi säkert uppnå det." Vad är det om inte magiskt tänkande? 

Media har under de senaste åren tutat ut glädjebudskapet om vind- och solenergi och fått både väljare och politiker att tro att det går att uppnå klimatneutralitet genom att övergå till dessa energiformer. Problemet är som sagt bara det att detta är en lögn. En lögn som bara kan bli sann genom att på något magiskt sätt få det att blåsa hela tiden och att få solen att lysa mitt i mörkaste vintern. 

Lösningen heter givetvis energilagring, men det är där problemets kärna sitter. Det finns nämligen inga fungerande sätt att lagra de enorma mängder energi det handlar om här. Om vi skippar ordet "magi" för en stund kan vi konstatera att klimatmålen bygger på den fromma förhoppningen att vi kommer att kunna lösa energilagringsproblematiken på ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt inom en snar framtid, men detta är, än så länge, bara som sagt en from förhoppning. 

Nej, här behövs nog Harry Potter till hjälp. Tyvärr är han bara en sagofigur. Men kanske J. K. Rowling skulle kunna vara behjälplig? Men inte heller hon är tillgänglig eftersom hon tycks vara på väg i fängelse för att hon har kallat en kvinna för en kvinna...

11 kommentarer:

  1. Det är nog religiösa personer som är experter på magiskt tänkande..

    SvaraRadera
  2. Du är på rätt skidspår,Kristian

    SvaraRadera
  3. Allt hopp är kanske inte förlorat, https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/56ab135f-4b3e-4b01-9c4f-be80268f0664

    SvaraRadera
  4. Jag ska bara nämna tre lagringsprojekt för el, som faktiskt förverkligas på riktigt, utan vare sig magi, Harry Potter eller nån gud. Innan du Kristian tar till med att bortförklara ditt klåperi med att det är "enorma" mängder, ska jag överraska dig med att man behöver ju inte lagra all el som produceras, utan bara den lilla del som är överlopps. I exemplen du inte vågar läsa, finns lagringsverk på 30, 40 och 460 MW. Det sistnämnda finns i Australien, och kan lagra så mycket som ett kärnkraftverk producerar under två timmar. Ska vi gissa hur mycket det påverkar spot-priserna då de värsta elbristerna försvinner i och med ett sånt lagringsverk? Nu finns ett så stort inte ännu i Finland, men de två på 70 MW är de första.

    https://lahienergia.org/merus-powerille-20-miljoonan-euron-tilaus-suuren-sahkovaraston-toimittamisesta-taaleri-energialle/

    https://www.hs.fi/talous/art-2000010211837.html

    https://www.wartsila.com/fi/media-fi/uutinen/20-04-2023-wartsila-valittiin-ensisijaiseksi-toimittajaksi-yhteen-australian-suurimmista-energian-varastointiprojekteista-3256698

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktalobby tror på magi!

      Radera
    2. Helen verkar i huvudstadsregionen, kanske därmed Finlands största eldistribueringsföretag och skriver om sin satsning även på svenska. Denna satsning är verklighet, och hur mycket Kristian än fantiserar om något som inte stämmer, ändrar det inte på det faktum att lagringskapaciteten för el kommer att byggas ut i Finland.

      https://www.helen.fi/sv/nyheter/2024/helen-investerar-i-elsystemets-flexibilitet

      Radera
    3. Helen tror också på magi!

      Radera
    4. "Tror" är inte samma sak som att veta, utan förmågan att bestämma sig för vad man vill inbilla sig, skulle inga religioner finnas. Du måste förstås tro blint på allt vad Kristian säger, för om en sak inte stämmer, kan det ju hända att det är många saker som inte skulle stämma.

      De flesta städer rapporterar ständigt om hur de närmar sig klimatmålen, bussar byts ut mot gas- eller eldrivna, fjärrvärmen byter till biogas, och mycket har redan gjorts, mycket ska ännu göras.

      Men fortsätt för all del att tro på allt Kristian säger, nickar ni på huvudet då han säger att världen är platt, så vet ni nog att omvärlden ser på er som fullständiga stollar. Men det är ju inte förbjudet.

      https://espoo.oncloudos.com/kokous/20231022-6-216607.PDF
      https://www.tampere.fi/sites/default/files/2022-10/hiilineutraali_tampere_2030_tiekartta-paivitys_2022.pdf
      https://helsinginilmastoteot.fi/city-act/helsingin-ilmastotavoitteet-ja-seuranta/
      https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiMzJlZDEyZjQtNmJmZi00NTllLTkxZDctYjc2M2VhYTJhNDg2IiwidCI6ImRhZDVkNjJjLTk4MzAtNGRiMC05YzE1LTg5YmVmY2M1Y2YzZSIsImMiOjh9&pageName=ReportSection8f30c92c61cc15451ab5

      Radera
  5. Den självcentrerade, egoistiska gudlösheten är det egentliga problemet. Världen är just nu i uppror på ett sätt som gör energipolitiska diskussioner meningslösa. Det går inte att förutse oberäkneliga katastrofer.

    Hur skulle en generation av självupptagna och förvirrade förnekare kunna planera och genomföra aldrig så välmenande reformer? Därtill krävs frid med Gud och att Han erkänns som skapelsens Herre.

    Nonymos








    SvaraRadera
    Svar
    1. Nonymos. Där fångade du med några få meningar verkligheten sådan den är idag.

      Radera
  6. Vaclav Havel hade
    varnat för att det
    globala samhället
    som han betecknade
    som den "första
    ateistiska civilisationen"
    går mot en katastrof
    såvida dagens mänsklighet ej besinner sig.
    Man måste bekämpa kortsiktigheten,
    övertygelsen om människans allvetande och hennes storvulna stolthet.
    Återvända till arvet efter tidigare generationer och dessas upptagenhet med de eviga frågorna.
    Erkänna " det mystiska"
    och medge att inget är självklart.
    (Forum koferens Prag 2010).

    Hans Ånäs

    SvaraRadera