torsdag 4 april 2024

Mitt i prick!

Det är sällan numera jag har haft orsak att applådera något som kommer från redaktionellt håll på ÖT/Vbl. I går fanns det dock ett närmast lysande genmäle till en insändare gällande den gröna omställningen. Marcus Jansson kommenterar en insändare av en Erik Skogström som målar upp den gröna omställningen som något både lönsamt och oundvikligt. Läs gärna Janssons text - den finns både i papperstidningen och på nätet!

Slutklämmen är så träffande att jag inte kan låta bli att citera den: "En grön omställning som drivs ideologiskt och med en toxisk dos av skrämselpropaganda och alarmism bakom, den leder sannolikt till enbart dåliga beslut, men osannolikt rika konsulter."

16 kommentarer:

  1. Instämmer till fullo!

    SvaraRadera
  2. Man kan självklart ha vilken åsikt man vill om den gröna omställningen, men det stämmer till 100 % att den är både lönsam och oundviklig.
    Marknaden efterfrågar gröna produkter och tjänster i allt högre grad och de företag som inte klarar av att anpassa sin verksamhet efter marknadens efterfrågan får allt svårare att klara sig. Detta är inte något som bara eventuellt kommer att ske i framtiden, utan vi har redan varit där en tid. Den gröna omställningen är inget unikt för Finland eller Norden, efterfrågan är så gott som global.
    Utvecklingen går förstås olika fort i olika branscher. Inom viss tillverkningsindustri har utvecklingen gått mycket snabbt. Inom pälsnäringen däremot har marknadens efterfrågan på grönare koldioxidneutrala produkter knappast alls märkts av ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:38. "Lönsam och oundviklig"? Du berättar sagor. Den är lönsam så länge staterna subventionerar den men sedan, när den ska stå på egna ben, faller den samman som ett korthus. Förutsatt att det inte införs lagstiftning/beskattning som gör fossil energiproduktion mycket dyrare. Men det innebär i så fall att energipriserna över hela linjen skjuter i höjden och det är slutanvändaren som står för kalaset. Men det är kanske det som är tanken? Att det ska bli så dyrt att leva och verka att alla slutar.

      Det stora problemet är dock att i-länderna försöker tvinga u-länderna till grön omställning. Vi har byggt vårt välstånd (och vår överlevnad) på fossil energi. Nu vill vi, i klimatkampens namn, förbjuda u-länderna att göra det samma. Resultatet kommer att vara ett oerhört lidande. Men sådana som du kan ju inbilla er att ni har gjort något gott.

      Radera
    2. Huvudet på spiken;inget vettigt att tillägga!

      Radera
    3. På tal om att tvinga u-länder till grön omställning, https://arenan.yle.fi/1-50979211

      Radera
    4. Kristian 08.07
      Gröna omställningen är lönsam och oundviklig just av den orsak jag nämnde. Men tydligen förstod du inte vad jag avsåg.
      Efterfrågan på grönt producerade produkter och tjänster ökar mycket kraftigt. Efterfrågan på det motsatta minskar kraftigt. Detta alltså inte enbart i Finland, utan globalt.
      Ekonomiskt är det betydligt mera lönsamt att hoppa på det gröna tåget än att släpa efter som någon verkningslös bromskloss som bara förbrukar sig själv och inte lyckas åstadkomma något som efterfrågas.
      Du förstår, om vi inte anpassar oss efter läget så leder det till arbetslöshet och misär.
      Sen är nog oljepriset allt för lågt eftersom folk ännu väljer att elda med olja för att få värme.
      Att du svamlar i 1900-talstermer om u-länder och i-länder tyder på att du inte lärt dig mycket om världen efter du gick i skolan. Det som lärdes ut om världen när vi gick i skolan, Kristian, var inaktuellt redan då, tyvärr.

      Radera
    5. Anonym 13:44. Utdrag ur Plug Powers årsrapport: "Vi räknar med att vi kommer att fortsätta med förluster tills vi kan producera och sälja våra produkter och tjänster i stor skala och kostnadseffektivt. Vi kan inte garantera när vi kommer att fungera lönsamt, om någonsin."

      Den gröna omställningen är lönsam, påstår du. Siffrorna säger annat. Och notera att Plug Power inte är ensamt om att visa röda siffror.

      Radera
    6. Anonym 13:44, fortsättning. "Du förstår, om vi inte anpassar oss efter läget så leder det till arbetslöshet och misär."

      Det är faktiskt tvärtom. Om vi tror att de hittills olösta problemen ska lösa sig på något magiskt sätt och de visar sig inte göra det, då står vi inför enorm arbetslöshet och misär.

      "Att du svamlar i 1900-talstermer om u-länder och i-länder tyder på att du inte lärt dig mycket om världen efter du gick i skolan"

      Visst kan vi gräla om termer, men du vet nog vad jag avser. Och korrekta, eller felaktiga, termer förändrar inte faktum.

      Radera
    7. Anonym 19:38. " Inom pälsnäringen däremot har marknadens efterfrågan på grönare koldioxidneutrala produkter knappast alls märkts av ännu."

      De flesta branscher har nog en bra väg att gå innan de når upp till den nivå pälsbranschen är på. Vi står för en långt cirkulär ekonomi som tillverkar lyxprodukter av sådana biprodukter som ingen annan vill ha/kan använda. Dessutom stöder pälsdjursnäringen matproduktionen i Finland (eller har gjort det) på ett sätt som gör att jordbruket inte alls behöver lika mycket samhällelig hjälp som det annars skulle behöva. Varje år används nämligen miljontals kilo säd som inte skulle duga till annat än djurfoder inom vår näring.

      Radera
    8. Kristian 7.31

      Plug Power är ett bra exempel. Trots negativt resultat 25 år i följd så räknar ägarna fortfarande med att det är lönsamt att pumpa in pengar.

      Radera
    9. Den spannmål som används inom pälsnäringen motsvarar ungefär 1 procent av vår totala spannmålsproduktion. Kan du förklara hur just denna ena procent kan ha en så väsentlig inverkan på lönsamheten inom jordbruket? Betalar pälsnäringen mångdubbelt mer för spannmålen än andra uppköpare?

      Radera
    10. Anonym 19:13. Fel, fel. Det ska vara: Trots negativt resultat 25 år i följd gör hypen kring den gröna omställningen att det ännu går att lura investerare att satsa i detta företag. Notera det som skrivs om rättsprocesserna mot företaget av investerare som anser sig ha blivit lurade!

      Radera
    11. Anonym 23:14. Var hittar du de siffrorna, och vilket år gäller de?

      Radera
    12. Kristian 06.34
      Enligt Luke var spannmålsskörden 3,5 mrd kg år 2022, som skördemässigt beskrivs som ett normalår. Skörden har under 2000-talet varierat mellan 2,6 och 4,2 mrd kg.
      Uppgifterna om hur mycket spannmål som används till pälsdjursfoder kommer från en undersökning gjord av MTT på beställning av pälsdjursuppfödarnas förbund år 2011. Enligt den undersökningen användes år 2010 45 milj kg spannmål i pälsdjursfoder. Jag hade faktiskt svårt att hitta aktuell data om dessa mängder, kanske du kan hjälpa med det? Hur som helst antog jag att denna siffra idag är aningen lägre, eftersom pälsfarmernas antal minskat ganska mycket under de senaste 13 åren.
      Mängden spannmål som används i pälsfoder torde därmed ligga i storleksklassen 1 procent av totala spannmålsproduktionen.
      Du får gärna presentera exaktare siffror, du har säkert tillgång till mera aktuella värden.

      Radera
  3. Anonym 19.38

    Mitt i prick!

    SvaraRadera
  4. Grön omställning=västs sista desperata försök att rädda finansiella systemet baserat på usd som världsvalutan nr1.Klassiska urinen värmer i kölden....en stund

    SvaraRadera