fredag 12 april 2024

Om domstolsutslaget och tro på magi

I veckan fällde Europadomstolen ett utslag till förmån för en grupp schweiziska åldringar som stämt staterna i Europa för att inte göra tillräckligt för att stävja klimatförändringarna. Enligt den svenske professorn i miljörätt, Jonas Ebbesson, "tydliggör domen hur staters ansvar för klimatförändringarna ser ut." Han säger att "det är tydligt att det måste finnas ett bindande regelverk på plats där staten anger hur växthusgaserna ska fasas ut. Detta är i linje med Parisavtalet."

Detta ungefär samtidigt som undersökningar visar att befolkningen i stort är för mycket mer åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna än vad de politiker är som sitter vid makten.

Dessa båda saker, undersökningen och utslaget, visar klart och tydligt hur fel detta har blivit. Media trummar på med sina hotbilder och sin tro på magiska lösningar på klimatförändringen och "utfasandet" av fossil energi, och den vanlige nyhetskonsumenten - som inte har någon verklig insyn i vad som är möjligt att göra i verkligheten och inte bara i fantasin - tror på och låter sig luras av dessa berättelser. Politikerna däremot, som har ansvar för att deras beslut också ska fungera i verkligheten och inte bara i fantasin, kan givetvis inte göra nära på tillräckligt eftersom det inte finns några fungerande redskap för att åstadkomma det som efterfrågas. 

Men vad än värre är, och då är vi inne på domen i Europadomstolen, är att också politikerna har låtit sig luras av denna tro på magi. Parisavtalet, som åberopas i kommentarerna till utslaget, är också den ett papper som baseras starkt på tro på magiska lösningar som det inte finns någon teckning för i verkligheten. Men eftersom trycket från allmänheten (läs: media) var så starkt lät sig de som förhandlade fram avtalet (av vilka många dessutom var klimataktivister i olika form och skepnad) pressas att ingå ett avtal som ingen visste hur man skulle klara av att uppfylla. Grejen var ju den att det är långt till 2035 och när den dagen kommer är det andra politiker som har makten och därmed får bära skulden för att fantasierna inte blev verklighet. Dessutom är det ju möjligt - kan man inbilla sig - att det genom något magiskt skeende uppdagas någon lösning som gör att avtalet kan uppfyllas. 

Det går givetvis att peka finger mot Europadomstolen som fäller ett dylikt utslag, och säkert finns också där sådant som kan kritiseras. Men den stora skulden för detta rent av löjliga utslag har de politiker och tjänstemän som skrev Paris-avtalet. 

Det blir följder som denna när man sätter sin tilltro till magiska lösningar i en icke.magisk värld.  

8 kommentarer:

  1. https://nyheter.swebbtv.se/koldioxid-har-aldrig-drivit-temperaturforandringar-ny-dokumentar-avslojar-klimatlarmet/

    SvaraRadera
  2. Värt att notera här att Kristian kan ju inte hitta nånting som skulle motbevisa forskning eller statistik, skulle det vara så, att det finns orsaker för att hotbilderna inte skulle finnas, skulle det också finnas bevis som motbevisar all fakta. Varför finns ingen motbevisning, Kristian?

    Eftersom viljan för att klimatförändring och åtgärder inte ska finnas är starkare än det verkliga, styr ju Kristian agressionerna mot budbäraren, media. "Media trummar på med sina hotbilder" visar igen den förvirring över under vilket träd Kristian ska gå och skälla, media har inte "sina" hotbilder, media rapporterar de hotbilder som forskningen kommit fram till.
    Men det tycks vara jobbigt att läsa, ännu jobbigare att förstå, så då skriver Kristian om vad han ser i sin magiska värld.

    Swebbtv gör en aldrig besviken, Anonyms länk till "dokumentären" har sina källor i några över 80-åriga kvantfysiker, en ekonom, en elingenjör och så israelen, som går tvärt emot vad Kristian tror på, nämligen att istiderna för tiotals tusen år sen berodde på spiralerna i Vintergatan som igen har sitt ursprung miljoner år sedan. Onödigt att säga att Nir Shaviv blivit utskrattad i vetenskapliga kretsar då han inte lyckats bevisa sina påfund, som samtidigt borde motbevisa den gedigna forskning om klimat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Motbevisa vad då? Om du skulle ha läst ordentligt skulle du ha sett att jag ingalunda har för avsikt att förneka klimatförändringen. (Hur mycket av den som beror på mänsklig aktivitet kan diskuteras, och där har vetenskapen inte heller något entydigt svar.) Det är klimatmålen jag ifrågasätter, och bristen på medel att nå dessa jag påtalar.

      Och ännu en gång; Media skriver ofta om olika möjliga feamtidsscenarior som inte är science utan sciense-fiction.

      Radera
    2. Men då så, är vi ense om att klimatförändringen kommer att ha ödesdigra följder, om inget görs, väljer du då att inte göra nånting åt saken? För det är vad dina skriverier låter förstå.

      Hur skulle du kunna veta vad som är verklighet och vad som är magi, då du inte vet det minsta om vad som gjorts? Du har ingen som helst helhetsbild, fast nån ristar in det i pannan, att organiskt material ska återanvändas, för att bli biogas som ersätter fossila bränslen, så fattar du inte.

      Radera
  3. swebbtv, intressanta nyheter , här finns säkert orsak att gräva för den som har tid och ork !
    "Författaren Jüri Lina: Ryssland låg bakom terrordådet i Moskva - Fjärde Statsmakten 203


    I detta program samtalar programledare Mikael Willgert med Jüri Lina om terrorbrottet i Ryssland samt om Rysslands dolda planer för omkringliggande länder.

    Jüri Lina menar att terroristbrottet var planerat av ryssar. Han säger att vissa f.d. KGB-officerare pekar ut president Putin själv som högsta ansvarig. Området runt arenan Crocus är normalt mycket ambitiöst bevakat, men var inte det vid tiden för attentatet hävdar Jüri. Det finns en rad omständigheter som är märkliga säger han. Bland annat har ett antal blåklädda människor setts på film från de kamerafilmer som läckt ut till allmänheten. Officiella övervakningsfilmer har däremot inte visats. En annan sak är att det dröjde hela en timme och sjutton minuter innan räddningstjänsten kom till platsen, trots att en polisstation ligger endast hundra meter därifrån, fortsätter han.

    De som sköt inne i på arena såg ut som typiska ”Omon” (en slags kravallpolis eller insatsstyrka. De var långa, kraftiga och kunde skjuta säger Jüri. Det att Ryssland självt skulle ligga bakom ett angrepp mot sig själv är ett modus operandi som använts förut. Upptakten till kriget mot Tjetjenien 1999 föregicks av flera bombattentat mot byggnader i Ryssland. Vid ett av dessa blev det avslöjat att säkerhetsstyrkan FSB låg bakom dåden, för att försöka rättfärdiga ett ryskt anfall mot Tjetjenien.

    I programmet visar Jüri upp ett dokument som han hävdar är ryska anfallsplaner. Där framkommer att bl.a. Moldavien ligger i farozonen för intervention från Ryssland och även Kazakstan som dock är lovade någon sorts beskydd av Kina. Vidare tolkar han det som att Ryska medborgare som befinner sig utomlands och hyser/uttrycker rysk-kritiska idéer riskerar att avrättas. Jüri säger att Sverige inte omnämns. Han hävdar att den ryska intentionen är att de länder som har legat under rysk kontroll, ska tillbaka dit.

    Vi får se ett videoklipp där Putin lovar Klaus Schwab att arbeta i samklang med WEF och lovar att inte göra Schwab besviken. Det är välkänt att Putin har varit en s.k. WEF:s ”Young global leader”. Jüri menar att det är solklart att Putin tillhör globalisterna och att han inte är någon sorts räddning mot dessa. Dessutom har Ryssland utsetts (av WEF?) till att bli ett experimentland för att införa den nya världsordningen och den fjärde industriella revolutionen hävdar Jüri Lina."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Putin kan ha gått den förhatliga ygl-kursen i tiderna men det var säkert den tiden då han försökte bli medlem i nato etc.närma sig väst.Men det passade förstås inte pyramidtoppen i väst för nato är västs anfalls-erövringsvapen och det centrala i försöket att komma över ca.1/3 av världens naturtillgångar som ryssarna sitter på och vilket vi nu finansierat så vi blöder i drygt 2år och fortsättning följer har ju alla våra ledhundar lovat och anser att det som byggts upp kan förstöras i vårt land blott pyramidtoppen får försöka ta sig an "mission impossible"




      Radera
    2. ->Anonym 14 april 2024 kl. 21:10, läs detta och fundera vidare om Putin och den "förhatliga ygl-kursen" ,https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/85ba09ae-4e56-4762-aa5a-0fc261ad4290 . Saxar ett litet avsnitt därifrån, " Sen mukaan sodan lopputulos ”määrittelee suurelta osin tulevan maailmanjärjestyksen ääriviivat”. Toisin sanoen hyökkäys voi toimia autoritäärisille valtioille esimerkkitapauksena oman tahdon läpiviemisestä maailmanlaajuisesti pakkokeinoin."

      Radera
  4. Iltalehti?Ja den som ständigt har någon sjukdomsdiagnos på putin
    och biden är frisk som en kärnpudel eller rysslands ekonomi som borde ha kollapsat efter 2veckor av västliga sanktioner men som ännu till dags dato uppvisar tillväxt till skillnad från.....vem?Håller mig till infokällor som jag får bättre att passa ihop med det jag själv kan konstatera utan mellanhänder.

    SvaraRadera