fredag 19 april 2024

På sätt och vis-demokrati

Rubriken ovan kunde lika gärna lyda "Låtsas-demokrati", men jag tycker den jag valde låter bättre. Hur som helst är det Sverige jag syftar på. Efter onsdagens beslut i riksdagen att godkänna den nya "könstillhörighetslagen" (bl.a. med 16 års åldersgräns för könsbyte) står det klart att Sverige inte längre är någon demokrati i egentlig mening. Lagen pressade igenom mot folkets vilja och mot en majoritet av de folkvaldas vilja. T.ex. bland de moderata riksdagsledamöterna sades t.o.m. 80% motsätta sig lagen, men ändå tvingades de rösta för den. Samma sak gällde de liberala riksdagsledamöterna, om än procentsatsen där är mer höljd i dunkel. 

Detta är den stora svagheten med Sveriges valsystem med långa listor där väljaren röstar på parti och inte på person. Den riksdagsledamot som inte röstar "rätt" riskerar att i nästa val hamna på icke valbar plats på listan. I detta fall hade partitoppen, ingen har talat om när eller hur, bestämt sig för att denna lag ska trumfas igenom, och partipiskan ven så hårt att endast en moderat och en liberal vågade gå emot partilinjen. 

Således har nu Sverige fått en ny "könstillhörighetslag" som en majoritet av folket och de folkvalda inte ville ha. Vem som ligger bakom att lagen på detta synnerligen odemokratiska sätt trumfades igenom vet vi inte. Den som lutar åt olika former av konspirationsteorier har här alla möjligheter att fabulera friskt. Men faktum är att lagen tillkom på ett synnerligen odemokratiskt sätt, och det finns idag på allvar fog för att ifrågasätta demokratins tillstånd i vårt västra grannland. Det kommer givetvis dock inte media att göra, men om något liknande (men med motsatta förtecken) skulle ha skett t.ex. i Ungern skulle domen inte ha varit nådig. Det kan vi vara helt säkra på.

41 kommentarer:

  1. Vad skulle du Kristian kalla ett sånt samhällsstyre där majoriteten måste lyda minoriteten?

    Fortsättningsvis framhäver jag att det är bara perversa människor som har ett onormalt stort intresse för vad som finns i okända människor kalsingar och trosor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu hamnar du faktalobby ut på messomarns hala isen.ulrik

      Radera
    2. Det är oxå nu en fråga om att överleva ens några månader som någorlunda oskadat land om Herrens enfödde Sons fasthållande vid Lagen och budet om trons lydnad bland alla folk och länder genom att åtminstone principiellt hålla Guds Ord högre än människors vilja. Den falska friheten genom folkväldet och den demokrati som alla förgäves försöker hylla nu har ställt till med detta elände och Herrens vredesdomar kommer att jaga också västern och norden i fördärvet för detta svek som de vanliga praktiska ateister inte vet mera än att en dag är de plötsligt i helvetet. Varför sade ni ingenting kanske de frågar varandra och dem som inte varnat eller falsk gjort sig församlingsbetrodda.. ulrik

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Läs ordentligt! Jag kallar det "på sätt och vis-demokrati". Och detta handlar inte om "vad som finns i okända människor kalsingar och trosor", utan detta handlar om människor som far illa och som samhället försöker "hjälpa" på helt fel sätt och därmed orsakar ännu mer lidande för dem.

      Radera
    4. Jag frågar igen: vad kallas ett sådant samhällsstyre där en minoritet får bestämma tvärtemot vad majoriteten röstat?

      Radera
    5. Kristian kan ju aldrig försvara sina påhitt, eller besvara frågor angående de påståenden han slänger ut. Men jag måste väl göra det då, än en gång. Ett statsskick, där minoriteter kommer att göra beslut, framom majoriteten, kallas oligarki. Teokrati är ett annat exempel, liksom fascism.

      Då ni nu går igång på att fundera på vad som finns i okända ungas underkläder, hur menar du att det skulle påverka deras välmående? Däremot finns det otal exempel på hur unga mår dåligt över att religiösa samfund inte tillåter dylika tankar.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn 10:13. Jaså, du ställer en ny fråga. Nå, det skulle väl vara fråga om oligarki, precis som du själv senare konstaterar. . Men det är ju inte relevant i denna fråga.

      Radera
    7. Ställde samma fråga två gånger, och det är relevant eftersom du ifrågasätter demokratin och de beslut som majoriteten står bakom. Eftersom det inte verkar duga, eftersom du tjafsar om fel på valsystem, verkar det som om du skulle föredra att en obetydligt liten religiös grupp på 0,0001% borde få bestämma för resten av befolkningen. Med det kunde man tro att du är för oligarki eller fascism.

      En sak vore bra för dig att förstå, och det är det, att alla som väljer att acceptera och se verkligheten som den är, har hbtq i sin familj, släkt, vänskapskrets eller jobbkompisar. Vi som förstår det, springer inte omkring som skvallerkärringar och baktalar våra närmaste. Eftersom det inte är nånting konstigt, finns det inget att skriva om det.

      Radera
    8. Jag rekommenderar både faktalobby och Kristian att läsa vad t ex laestadius Lars levi säger om folkväldet och demokratin så ser vi att han hade rätt i det mesta. Ulrik

      Radera
  2. En intressant bok:
    Knapptryckarkompaniet. Rapport från Sveriges Riksdag.
    ( Anne- Marie Pålsson).
    Beskriver hur det är partiledningen som styr och ställer inom ett parti i det här fallet Moderata samlingspartiet.
    Hon var själv riksdagsledamot för partiet.
    Man fruktar att detta gäller generellt dvs även andra partier men även Finlands partier.
    Kanske generellt i väst idag?
    - Det kunde tänkas vara en fördel om en upplyst elit styr men mycket svårt är det
    att tro att dagens beslutsfattare är särskilt upplysta.
    Först måste verklighetskontakten finnas med och frågan är ju om dagens partieliter och högsta beslutsfattare har ens det.
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. I Finland har en riksdagsledamot frihet att rösta enligt sitt eget samvete i dylika frågor. Inte så i Sverige.

      Radera
    2. Ellen Juntti (m)
      röstade i alla fall
      mot partiets beslut, men repressalier kan ju tänkas drabba henne.
      Även en socialdemokrat hade röstat mot partiets linje.
      Hans Ånäs

      Radera
  3. De vågade politiskt inget annat eftersom nystyggelsernas länders jätteflygplan med aktiva laster av bomber och annat gott redan hotat flugit över med makt kuvat och köpt upp det sista av det gamla rika rika stål och kolonial Sverige och hotat redan före nystyggelseförbundet och natointrädet. Om ni inte ger tillgång har ni inga kommunikationer och kanaler till hjälpvåra hyperstyggeliga intelligensberoende rövarbaroner och deras ättlingar som alltid lönat tjänsten med svek och tomma löften. Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nåja, kommenterar jag själv. Allt som kommer från rövarbaronernas land är på gott och ont om vi ser till helheten. Nog finns mycken illfänighet i våra världsdelar oxå. Ulrik

      Radera
  4. Kanaler till hjälp av våra skulle det stå i ena meningen

    SvaraRadera
  5. Alla politiska system har sina svagheter, och nackdelarna med ett visst system brukar framhållas med emfas när beslut som fattas inte riktigt stämmer överens med den politiska kommentatorns värderingar.

    I Finland har vi personval även till riksdagen, som bekant. Till fördelarna hör att väljarna fritt får rösta på den kandidat man har förtroende för; problemet är förstås att kandidaten ofta nog i det här landet vunnit sitt förtroende på andra än politiska meriter och faktiskt kunnat klara av en mandatperiod eller flera utan att göra någon politisk nytta alls. Fokuseringen på kandidaterna och deras karisma skapar ideologisk oklarhet och samhällelig förvirring, vilket i långa loppet skadar mer än enstaka eventuellt mindre lyckade beslut. Och i "viktiga frågor" känner även vi till begreppet "partidisciplin", på gott och ont. Nog kan vi kadaverdisciplin vi också, om det behövs.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Det är sant att alla politiska system har sina svagheter. Men just detta fall står framom alla andra i sitt förakt för folkviljan.

      Radera
    2. Och var nu ärlig: din betoning av "just detta fall" beror på att frågan av någon outgrundlig anledning är av särskild betydelse för dig.

      Själva fenomenet, att de folkvalda går mot den förmodade allmänna opinionen, är mycket vanligare än man i allmänhet förefaller inse.

      Spectator

      Radera
    3. Spectator. Vad då ärlig? I just denna fråga var detta speciellt chockerande.

      Radera
  6. Lagändringen är till för en liten minoritet och de som inte tillhör denna minoritet behöver inte bry sig. Tänk om du vuxit upp som tjej/kvinna. I tonnåren så märker du att mensen inte kommer och besöker gynekolog. Du får då höra att hopsan, här fanns visst ingen livmoder. Visar sig att du är genetisk man xy. Nu kan det ju hända att denna person kännt sig som kvinna och det är bara att fortsätta livet. Men personen kanske kännt sig som en man och aldrig varit bekväm med sin kropp och könstillhörighet, och har nu fått det bekräftat genetiskt. Denna person kan nu ändra sin könstillhörighet till man från 16 års ålder. Sen finns det andra varianter, tex där det varit svårt att bestämma könet vid födseln och man har sas valt fel kön åt barnet. Nu kan denna person med välja rätt könstillhörighet med en mer enkel procedur än tidigare. Osv. Nej, de är inte så många, men det är inte ett problem för oss andra att denna lagjustering görs så att livet blir lättare för dessa individer. Finland har för övrigt redan denna lagändring som Sverige nu genomfört. Sen blev det infekterat av olika anledningar. Läser man kommentarer i some märker man att typ 90% av kommentatorerna inte alls förstått vad lagändringen ens handlat om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ofta gifter eller industrigifter av petroleumderivat,sprängbomber och andra mediciner som åsamkar sådana kroppsmissbildningar speciellt i Tyskland det hädande landet från andra världskriget finns sådana missbildningar först dokumenterade sammalunda följderna av atomindustri i USA sovjet och i Japan och områdena där man gjorde atombombstester
      Kanske mycket i japan som fick smaka på bomben och bland vietnameser som fick smaka på agent orange och bland de som oxå ännu idag skadas av jordbruksgifterna även i Finland.

      Radera
    2. Det finns väldigt många orsaker.

      Radera
    3. Anonym 22:33. Du missar att detta inte bara handlar om verkliga transpersoner utan fokus i denna fråga ligger faktiskt på könsdysfori. Således handlar detta inte bara om en liten minoritet, utan när mans er på siffrorna märker man att unga människor med könsdysfori har ökat dramatiskt det senaste decenniet. Att nu gå in och sänka åldersgränsen och därmed ytterligare öppna för synnerligen skadliga behandlingar av människor som helt enkelt bara är förvirrade är rent av brottsligt.

      Radera
    4. Du svarade aldrig på min fråga om Jeppis-kändisen Sara Forsberg, som har manliga könskromosomer, men ser ut och lever precis som en kvinna. Är hon homosexuell om hon lever med en man, eller lesbisk om hon lever med en kvinna?

      Skadlinga behandlingar står religiösa förståsigpåare för, där kan du börja med att förbättra välmåendet.

      Radera
    5. Nämen sidu faktalobby, enligt Kristian är såna människor "undantag". Det har han skrivit flera gånger. Frågan är bara vad den kategorin ö.h. betyder. Vem bestämmer vad som är undantag och vad som sas kategoriseras normalt under Guds vrede om man går emot hans skapelses goda ordning.

      Radera
    6. Kristian har ju ingen som helst aning om vad det är på riktigt, men det är ju givet, att om man helt och hållet saknar kunskap, begränsar det inte fantasin.

      Radera
    7. Faktalobby, det är väl ändå rätt vanligt att kompensera bristfälliga kunskaper med ett rejält mått av fördomar?

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Igen? Nå, jag får säga samma sak jag har sagt säkert närmare tio gånger redan. Jag har besvarat frågan. Men det är märkligt att du inte tycks klara av att läsa andra svar än sådana som stämmer överens med dina förutfattade meningar.

      Radera
    9. Varför skulle jag ha förutfattade meningar, jag bara frågar dig, som upplever dig ha entydiga och oomtvistade svar på allt, så borde du ju veta om den synnerligen kvinnliga Forsberg, med manliga könskromosomer, är homosexuell om hon lever med en man, eller lesbisk om hon lever med en kvinna. Spelar ingen roll om du påstår att denna intelligenta design är ett undantag eller inte, vill bara veta hur du tänker dissa Forsberg vad än hon tänker göra med sitt liv. Eftersom du inte vet vad hon har för genitalier, så blir det ju förstås lite svårt för dig att besvara.

      Radera
    10. Du faktalåbby kan nog försöka fresta innehavaren av bloggen att tala om en vid namn nämnd person på ett sätt som redan skulle ha gett dig risk att inför domstol förklara varför du är så fixerad vid denna kvinnliga person som berättat sin livshistoria åtminstone i ankdammens media. Senast nu borde du förbjudas med att utmanande nämna en viss människas namn inse att du är den fegaste av kommentatorer. Vore jag en sådan koskikallio som nämns skulle jag säga. Anonyma kommentatorer skall först straffas för grävande vidare i det som jag berättat offentligt. Torsten Nils Ulrik

      Radera
  7. KN. Könsdysfori är ju just vad xy kvinnan som är man upplevt. Att könsdysfori blivit vanligare i vissa delar av befolkningen är såklart nåt som forskningen får reda ut i. Lagen handlar inte om skadliga behandlingar. Att det blivit enklare att byta kön är såklart bra, men bara för att det slår snett hos nån ska ju inte betyda att de som har störst nytta av förenklingar ska få det svårare. Håll mer än en tanke i huvudet samtidigt, tänk dig tex in i situationen att nån av dina nära o kära skulle vara trans/intersex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:15. "xy kvinnan som är man". Försök se vilka dumheter du skriver innan du publicerar.

      "Lagen handlar inte om skadliga behandlingar."

      Nej, det gör den inte. Men givetvis öppnar lagändringen för dessa.

      Radera
    2. Anonym 11:15, fortsättning. "tänk dig tex in i situationen att nån av dina nära o kära skulle vara trans/intersex. "

      I så fall hoppas jag att de skulle få tillgång till ändamålsenlig vård som skulle hjälpa dem att landa i det de är, rent fysiskt.

      Radera
    3. Kristian: ang xy: om en person har manliga kromosomer men trots det fysiskt ser ut som en kvinna. Dvs alla, inklusive kvinnan själv, har tänkt att det är en kvinna det handlar om. Men...eftersom denna kvinna trots allt har xy kromosomer så kan det hända att de snippan till trots känner sig som en man. Du kanske har svårt att förstå detta men du behöver tex läsa nån artikel hur livet kan te sig i dessa fall. Biologiskt kan man ju tycka att xy-snippa-mannen borde få vara man. Men omgivningen kan tycka att kan du nu inte vara kvinna bara då vi ändå utgått från det. Livet kan vara komplext.

      Ja vilken vård då?

      Radera
    4. "xy kvinnan som är man". Försök se vilka dumheter du skriver innan du publicerar."

      Sara Forsberg är xy-kvinnan, dvs manskromosom-kvinnan. Varför ska det vara så svårt att begripa?

      "I så fall hoppas jag att de skulle få tillgång till ändamålsenlig vård som skulle hjälpa dem att landa i det de är, rent fysiskt."

      Så Forsberg borde få vård så att, trots manliga XY-kromosomer, ska landa i ett annat kön än det manliga, dvs det kvinnliga. Varför tycker du Kristian att Forsberg ska få göra det, om du dömer alla andra som vill samma sak?

      Radera
    5. Faktalobby. Du kör ditt helt eget race du, oberoende av vad andra skriver. Inser du inte hur galen du ser ut?

      Radera
    6. Anonym, du kan tydligen inte heller svara på en simpel fråga, vars svar skulle rasera hela argumentationen med två kön som bygger på de två uppsättningarna av könskromosomer. Därför vägrar ni svara, hela bunten. Hur det ser ut här utanför er bubbla, det kan ni förstås inte se.

      Radera
    7. Faktalobby. Varför skulle de "rasera hela argumentationen". Det jag skrev 06:30 blir allt tydligare.

      Radera
    8. Suck. Kristians mantra är två kön-två sorters könskromosomuppsättning. Men nu tycker han att det inte riktigt är så, eftersom Sara kunde ju få vård, för att "landa" i ett annat kön än vad kromosomerna säger.

      Men det är ju inte första gången kappan vänds ut och in.

      Radera
    9. Anonym 08:33. Jag förklarar. En tvättäkta genetisk (xy) man växer upp. Men detta utan att nån vet om det, ens personen själv, för hon växer upp som fysisk kvinna. Kring tonåren framkommer det att hon inte har livmoder, men är i övrigt som en kvinna. Kanske har hon tom hunnit skaffa pojkvän (finns exempel där såna kvinnor hunnit gifta sig)? "Dilemmat" är nu om denna kvinna enligt vissa, bla i österbotten förekommande religiösa regler och förhållningssätt, ska få vara tillsammans med en man. Eller får personen vara homosexuell (lesbisk) med hänvisning till sina könskromosomer. ...eller bryter personen mot alla regler enbart genom sin existens. En sån enkel fråga har blivit för svår för bloggaren att svara på. Poängen som faktalobby mfl framför att det inte spelar nån roll för folk avgör detta själv, oberoende av vilka kromosomer hen har. Men eftersom bloggaren mfl framhåller både det fysiska utseendet men även kromosomerna så verkar vi här att ett oöverstigligt hinder. Bloggaren har kommit så "långt" att han väljer kalla det för undantag.

      Radera
  8. Nu vet jag Torsten Nils Ulrik varför man talar om x och y och identitetstjafs som anonyma när debatten gäller allmän moral och etik. När 'plattformen' twitter ersatte Facebook i snabbhet med Andligt politiskt eller annat viktigt innehåll så korsade man över den lilla kvittrande fågeln med ett x som betyder att man med ett korstecken kunde stoppa mera av sådant som plötsligt kanske ledde till att folk höll sig till Jesu Kristi Guds Sons bibeltro istället för att fundera mera på varför man i y- landet yankkee land hade så brått att vilja ha kontroll på 'FRIA' kommunikationssystem. Jo man hade samlat sina informationer om att de databeroende i tik tokland redan kunde detsamma som alla andra och oxå talade vanliga och kristliga saker bakom ryggen på reklamspridarna på västvärldens flaggskepp som aldrig tog itu med förföljelsen av kristna i de andra stora intelligensinsamlande datanationerna med sina telegram och tiktok. Tick tack klockan går snart jag hungrig vid spisen står och gör mig en måltid. Säger ylrik

    SvaraRadera