lördag 28 april 2012

Ingen förföljelse i Kina?

Rovdjursexperten Eirik Granqvist skriver i dagens ÖT en lång insändare i vilken han, sin vana trogen, rackar ner på Kyrkpressen. Bland annat. Men hans huvudärende är att meddela att det inte förekommer någon förföljelse av kristna i Kina. Han vet, för han har varit där på besök. (Observera ironin!)
När jag läste hans utgjutelser (för det får man väl kalla hans insändare, speciellt med tanke på den galla han spyr över Kp) kom jag att tänka på berättelsen om de tre blinda männen som träffade en elefant. Den ena fick tag i örat på elefanten, och när han sedan beskrev hur en elefant ser ut sade han att den var som ett stort och tjockt blad. Mannen som kände på elefantens ben sade att den var som ett träd, och den som råkade få tag i svansen sade att elefanten måste vara som ett långt rep.

Kina är stort som en elefant, och i Kina ryms det mycket. Dessutom får man anta att EG har kommit i kontakt med kristna som hört till de statligt godkända ”Tre-själv-kyrkorna” – och att dessa inte är utsatta för förföljelse är kanske inte ägnat att förvåna. Situationen är helt klart en annan när det gäller de stadigt växande husförsamlingarna och deras pastorer. Men dessa bryr sig kanhända inte EG om? Eller kanske han menar att de får skylla sig själva om de vägrar underordna sig den statliga kontrollen?
Granqvists påhopp på Bob Fu faller sedan under en helt annan rubrik. Fu har visserligen godkänt att han var en av ledarna för studentupproret på Himmelska fridens torg, men innebär detta att han idag nödvändigtvis kan ses som en ”utländsk terrorist”? Men i EG:s värld finns det tydligen inte något sådant som förändring. En gång en upprorsmakare, alltid en upprorsmakare? Men Kristus kan förändra människor! Men, som sagt, detta finns tydligen inte på EG:s karta.

Det att EG sedan också tar de kinesiska myndigheternas handlande i samband med studentupproret i försvar kan jag inte kommentera med mina bristfälliga kunskaper i ämnet. Men jag kan förundras - och det gör jag. Storligen.

Slutsats: Månne det inte skulle löna sig för Eirik Granqvist att hålla sig till vargarna. För dem förstår han sig på. Annat är det med de förföljda kristnas situation och läget i Kina. Nu hoppas jag bara att någon som vet mera om detta än vad jag vet skulle svara honom i ÖT – för det behövs onekligen.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar