torsdag 5 april 2012

”Skulle du klara av att leva så här?”


Det slår aldrig fel. Inför de stora högtiderna bara måste media på något sätt försöka förlöjliga det som högtiden handlar om – eller, som ”reservplan”, den kristna tron/Bibeln i allmänhet. Rubriken ovan är en direkt översättning av en artikelrubrik från dagens Iltalehti (5/4) på nätet, och artikeln handlar om en reporter som under en vecka försökte ”leva i enlighet med vad Bibeln lär” (”Bibelns 15 regler”) – för att ”hedra påsken”.

14 av dessa 15 regler hämtar artikelförfattaren sedan - helt slumpvis, förstås – främst från moseböckernas ceremoniallagar och de borgerliga lagar som gällde för det gamla förbundets folk.

Suck! Att det här ska vara så svårt att förstå! (Förstås blir det ännu svårare när man inte VILL förstå, men ändå...) Jag har sagt/skrivit det många gånger förr, men jag ska göra det en gång till: GT:s ceremoniallag har, en gång för alla, fullgjorts i och med Kristi offer på Golgata. Därför gäller den inte längre för de människor som lever i det nya förbund som han instiftade den första kristna påsken.  

Enkelt uttryckt så kan lagen i GT uppdelas i tre olika delar: Morallagen, Ceremoniallagen och den Borgerliga lagen. Morallagen gäller för alla människor i alla tider – alltså också för oss som lever idag. Ceremoniallagen, som reglerade judarnas offersystem och deras sätt att fira gudstjänst, gällde fram till Messias ankomst, varför den ÄR FULLGJORD OCH INTE LÄNGRE GÄLLER OSS. Slutligen, den borgerliga lagen, handlade om det judiska folkets samhällsliv, och den motsvaras idag närmast av de motsvarande lagar som finns i våra länders allmänna lagstiftning.

Men detta är som sagt svårt, ack så svårt, att förstå. För den som vill håna den kristna tron, vill säga. Förstås kan vi som kristna inte bestämma vad som får och inte får skrivas, men det är tråkigt att vilseledda reportrar på vilseledande tidningar på detta sätt ges möjlighet att förleda människor som inte vill/orkar ta reda på vad som är sant och vad som är falskt.

Glad påsk!

3 kommentarer:

  1. Kol 2:14-17

    14 och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset. 15 Han har klätt av väldena och makterna och förevisat dem offentligt, när han på korset triumferade över dem.

    16 Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller ifråga om högtid eller nymånad eller sabbat. 17 Allt detta är bara en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus.

    mvh
    Toffe

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tåls att upprepas! Har aldrig hört om morallagen, ceremoniallagen och borgerliga lagen och då har jag ändå vistats på sådana ställen där man tycker att jag borde har hört om saken. Kanske en självklarhet för dig men inte för många andra och därför, fortsätt och gläds över att du har modet och skrivandets gåva!
      Glad påsk!

      Radera