torsdag 26 juli 2012

Radiohuset, Erica Vasama och pälsdjursnäringen

Jag har länge retat mig på radio Vegas eftermiddagsprogram ”Radiohuset”. De värderingar som detta program ofta och gärna ger uttryck för är, milt sagt, långt ifrån det jag vill stå för. Men man kan ju inte vara av samma åsikt som alla, så det får man väl acceptera – och byta kanal när man blir för uppretad. (Det har hänt, vill jag lova...)

Men igår gick redaktörerna (Tobias Larsson och speciellt Erica Vasama) över en gräns. Diskussionen tog avstamp i en ny kinesisk ordbok som hade lämnat bort det i talspråk använda ordet för homosexuell/Kamrat, och redaktörerna slutade i en fundering att författarna kanske har tänkt som så att det som inte nämns inte heller finns, eller att de på så sätt får det att försvinna. Vasama spann vidare på detta, och menade att om hon skulle ha möjligheten att få vissa saker att försvinna på detta sätt så skulle hon se till att pälsdjursuppfödningen försvann, liksom (bl.a.) våldtäkter och mensverk. (Redaktören nämnde pälsdjursnäringen först – underförstått är denna näring värre än våldtäkter...) Då, om dessa saker skulle försvinna, menade hon, skulle världen bli en bättre plats. Men, konstaterade hon till sist, homosexualiteten skulle få vara kvar.

Nu vet jag inte om det i Erica Vasamas fall handlar om ren och skär ondska, eller om människan fullständigt saknar omdöme. Och jag vet inte heller vad som är värre. Hon arbetar i ett företag (YLE) som är allmänfinansierat (licens ännu i år, nästa år skattefinansierat) och hon vet garanterat att arbete inom massmedia är opinionsbildande. Därför har hon ett ansvar för vad hon släpper ur sig. Nu går hon ut och hävdar att världen skulle vara en bättre plats om 20 000 arbetsplatser skulle försvinna från Finland. (För det är resultatet av hennes tankegångar!) Att världen skulle vara en bättre plats om en av de (få) landsbygdsnäringar som är genuint lönsam idag skulle försvinna och landsbygden på detta sätt skulle utarmas ytterligare. Att världens skulle vara en bättre plats om Finland gick miste om en knapp miljard i exportintäkter årligen och dessutom en hel massa skatteinkomster - både från de som arbetar inom företagen i nämnda näring och från företagen själva.

Jag hoppas att det handlar om tanklöshet och brist på omdöme, men jag är inte säker. Ännu osäkrare blir jag när Vasama, om hon skulle ha möjligheten att bestämma vad som skulle få vara kvar och vad som skulle försvinna, skulle välja att ha kvar homosexualiteten. Hon skulle alltså döma de homosexuella till ett liv i kamp och/eller synd och elände även om hon skulle ha möjligheten att få hela fenomenet att försvinna.  

Tack och lov har nu inte Erica Vasama makten att säga vad som ska finnas kvar och vad som ska försvinna. Men hon är redaktör på radion, och som sådan är hon opinionsbildare. Därav denna bloggtext. Erica Vasama använder en allmänfinansierad radiokanal till att racka ner på en laglig näring och på ärligt och hårt arbetande finländare. Så kan man helt enkelt inte göra! Skäms på henne! Nu handlar ju detta om pälsdjursfarmarna. Och vi är vana att få ta dylik skit. Här i Finland har vi ju det ändå relativt bra – inga mordhot och mordbränder ännu som i Sverige, men med den här farten så kommer väl nog det också så småningom. Men tänk om hon i stället på detta sätt skulle ha attackerat Finlands bönder? Vilket ramaskri skulle det inte ha blivit!

Jag överväger att anmäla Erica Vasama och hela ”Radiohuset” till Opinionsnämnden för massmedier, även om detta är en fullständigt tandlös instans. Råd, någon! Lönar det sig? Men en sak kan jag hur som helst göra. (Som säkert inte heller det lönar sig, men det får mig åtminstone på lite bättre humör...) Jag kan skriva en bloggtext – och avsluta den på ett dramatiskt sätt...

Om jag skulle ha möjligheten att få bort något fenomen i samhället genom att lämna bort det ur min ordlista så skulle ”Radiohuset” vara högt uppe på den listan. Våldtäkter skulle vara före, men inte mycket. I klartext: Lägg ner skiten! Och sätt en fot i ändan på Erica Vasama. En människa som inte har bättre omdöme än vad hon har (eller vad det nu handlar om) ska inte jobba på radion.

5 kommentarer:

  1. Programmet i fråga finns på Yle-arenan, och uttalandet hörs ca 28 minuter in i programmet. http://arenan.yle.fi/radio/1595667

    SvaraRadera
  2. -Jag tycker synd om dig. Förstod inte hur någon kunde ha så trångsynt bild angående homosexualitet och villighet att uttnyttja och plåga oskyldiga, hjälplösa djur för egen finansiella vinst. Kan någon vara så egoistisk?! Så läste jag att du är pälsdjursfarmare och teolog, och kunde inte låta bli att gapflabba.
    -Såklart! Det förklarar allt.
    -Du, ett litet råd. Klarar du inte av att höra de åsikter som de flesta i Finland 2012 har, så stäng radio och tv, håll dem avstängda och fortsätt leva lyckligt i den lilla bubbla av männsklig själviskhet och fördomar som du och säkert några anhängare, lever i. Men håll din trångsynthet för dig själv så mår alla andra bättre och du verkar intelligentare...

    SvaraRadera
  3. Maria. Det var skickligt av dig att få så många felaktiga påståenden att rymmas i en och samma korta kommentar! Egentligen brukar jag inte debattera med sådana som gömmer sig bakom en psudonym (eller, som i detta fall, ett för mig obekant förnamn), men jag ska skriva några korta kommentarer. Först angående homosexualiteten: Läs igen, och läs rätt. För det andra: "plåga...djur". Ta reda på fakta innan du skriver så "verkar du intelligentare". För det tredje: "Klarar du inte av...så stäng av". Igen: Läs om, och läs rätt. Detta handlar inte om vad jag klarar av eller inte klarar av - utan om opinionsbildning på felaktiga grunder och på otillbörligt sätt. För det fjärde: "åsikter som de flesta i Finland 2012 har". Vem är det som lever i en bubbla. På sant! Har du inte tagit del av någon opinionsundersökning de senaste åren? Men det är kanske lättare att inbilla sig att man har majoriteten med sig. Det kan bli tungt med sanningen... För det femte: "männsklig själviskhet". Förutom stavfelet tyder dessa två ord på ett allvarligt fel i synen på människa-djur. Du ska akta dig så du inte far vilse i detta! För det sjätte: "Fördomar...trångsynthet". Jag tror nog att du kastar sten i glashus här!

    Som sagt, det var skickligt att få så många fel att rymmas i en och samma kommentar. Läs på lite till nästa gång så kanske det lyckas bättre, och kommentera gärna under eget namn!

    SvaraRadera
  4. Jag har lite lyssnat till tankegångar i media och annanstans hur denna låtsat "gröna" ANARKISM fungerar och var den har sina källor. Dypölsflödet är av följdenlig antikristlig normal dypölsvätska. Det ger inte liv. Det är bara kriminell protest....
    Att det ekonomiska systemet är sådant det är idag och människornas lust att flyga runt och bese världen är viktigare att betala för än att se till att produktionen i vars och ens hemområden kan ske enligt principen att man älskar Guds Jordeordning och sitt arbete i Guds Kärlek vid vilket trots att de slaktas,,,att de väna djuren behandlas rättfärdigt och med respekt som ju nog är en aspekt i sammanhanget... Kort sagt. Också denna strid som stammarr i ide´världen är en följd av djävulens förförelse och människors vantro.... hälsar Ulrik som vet att det var en lust att arbeta men synden(egen och andras) söndrade en lite känsligare man,; ta åt er och tro förlåtet den som vill och gör bättring från all vantro inför Gud.
    Vi har ju själv kankle så svårt att säga åt dem som vi skitit till det för. "Jag är ledsen:Jag gjorde ont: Förlåt mig" P:S jag höll så länge att jag inte lämnat på folkpension och prästpension ville jag inte svindla mig till som diagnosbytarna. Dessutom misstänker jag mig själv och de flesta dagligen dags också för ovetenhet och detaljsynder som ni lyckligtvis inte behöver betrakta med oss "sargade söndrade" med weltshcmerz i skizoskarattet.

    SvaraRadera
  5. All sinful human attempts to succed without faith in Lord Jesus And The belief by the Holy Bible ends up in the "ars-eeh?? Or in a "gays" nuke?? For the sake of Jesus dont let the lier do it. Seems we are all liers.Amen. Have mercy, Lord. DEvils desperate now...

    SvaraRadera