torsdag 4 februari 2016

Birro, media och "det lågfrekventa kriget"


"Köper inte snacket om att 'religioner' är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta." 

Aj, aj. Så får man inte säga i dagens Sverige. Gör man det blir man persona non grata - något som Marcus Birro fick erfara för en tid sedan. Som ett resultat av detta uttalande fick han (i förlängningen) sparken från sitt jobb inom media, hans bokkontrakt blev upphävt och dessutom fick han och hans familj utstå hot och trakasserier. Allt detta för att han sade som det är. Men han gjorde ett stort misstag. Han pekade ut islam.

Jag har ett förslag på hur han borde ha gjort i stället. Han borde ha bytt ut ordet islam mot ordet kristendom. Varför det, kanske du undrar? Alla vet ju att det inte är kristendomen som alstrar terrorister, utan just islam. Svar: Just därför. När t.o.m. Richard Dawkins har insett detta torde det inte vara något som är någon hemlighet för någon. Alla som skulle ha läst Birros text skulle ha förstått vad han avsåg. Dessutom är det så konstigt i dagens Sverige att man får ljuga, förtala och spotta på kristendomen och de kristna, men islam får man inte säga ett ont ord om. Inte ens om - och när - det man säger är helt sant.

Nu går Birro ut och hävdar att det just nu pågår ett "lågfrekvent krig" i Sverige. De motsättningar mellan samhällseliten (företrädd av media) och folket har antagit sådana proportioner att han menar att man faktiskt kan tala om ett "krig". "Media och elit har skrikit en sak, folket har skrikit en helt annat och eliten och media har gjort gemensam sak och försökt hålla folket nedtryckt och utanför."

Jag kan inte annat än applådera Birro för hans frispråkighet och hans förmåga till analys. Detta har givetvis varit synligt redan en längre tid, men det är modigt att sätta ord på fenomenet. Nu behöver vi givetvis komma ihåg att Birro säkert är märkt av sina erfarenheter av media, men ändå. Ur finländskt perspektiv är det dessutom intressant att se hur olika utvecklingen här är jämfört med i Sverige. Då talar jag inte om finlandssvensk media - den har långt drabbats av samma sjuka som svensk media - men för den som läser finskspråkiga tidningar blir skillnaderna väldigt uppenbara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar