torsdag 4 juli 2019

Är hon död?

Jag läste just Aftonbladet på nätet och studsade till när den första rubriken på sidan förkunnade att "Trumps order: tanks till Washington". Min första tanke var att "nu har det hänt".

Det är oerhört tacksamt att vi får leva i en tid när, trots mycket ordstrider, vi kan leva i fred och ro. Emellertid har jag funderat en del på vilka (fullt möjliga) händelser som kunde tänkas störa denna samhällsfred. En av de saker som kunde tänkas orsaka vad man närmast kunde beskriva som ett uppror i USA (och som kunde leda till att tanks behöver kallas in i Washington) är om en mycket sjuk 86-åring skulle dö. Det var därför min första tanke var att "nu har det hänt". Men nej, tanksen på Washingtons gator handlar om en fjärde juli-parad. Så det är lugnt. Förutom då att Aftonbladet försöker göra en nyhet av det hela, men det är inget ovanligt när det gäller Aftonbladet och deras Trump-hat.

Men faktum är att en av de (få) saker som skulle kunna tänkas allvarligt störa samhällsfreden i USA är om den cancersjuka Ruth Bader Ginsburg, den nu äldsta medlemmen av USA:s högsta domstol, skulle dö. Med Trump som president och med en republikans senat skulle hennes ersättare sannolikt i så fall bli Amy Coney Barrett, och det skulle i så fall ytterligare förstärka den konservativa prägeln på högsta domstolen. (När Trump tillträdde som president var de liberala i majoritet 5-4, nu har vågen tippat över och står (uppskattningsvis) på 5-4 till de konservativa. Bader Ginsburg hör till de kvarvarande fyra liberala domarna.)

När vi kommer ihåg hur nära ett feministiskt uppror det var under processen när domare Kavanaugh skulle tillsättas är det inte alls någon utopi att tro att det skulle kunna bli mångfalt värre om och när den i liberala kretsar oerhört omhuldade Bader Ginsburg skulle bli ersatt av en katolsk abortmotståndare i högsta domstolen. En sådan utnämning skulle nämligen kunna förändra USA för en lång tid framöver.

Men nu handlade det alltså bara om en fjärde juli-parad. Och om att Aftonbladet var ute och klick-baitade.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar