fredag 21 april 2023

Om grönvänsterns lögner

Jag måste erkänna att jag har svårt med grönvänstern.Inte bara för att de sprider lögner om och försöker förbjuda mitt levebröd eller för att de driver många frågor som faller inom ramen för nedbrytande av goda och samhällsbyggande normer. Nej, det handlar om mer än så. Det är svårt att exakt sätta fingret på vad det handlar om, men jag skulle säga att det överlag handlar om att de står för och försöker sälja en massa lögner. 

Jag var i den senaste texten inne på två vanliga lögner som vidlåder så gott som all klimathets idag. Idag kunde vi som läser Iltalehti få oss ännu en lögn serverad från grönvänstern, denna gång av Li Andersson, vänsterpartiets ordförande. Jag vet förstås inte om hon medvetet försöker bedra med sitt uttalande, eller om hon bara upprepar en lögn hon själv blivit bedragen med - och egentligen spelar det kanske inte någon större roll. 

"On valtava haaste meille saada viesti perille, että ne eivät ole ilmastotoimet vaan fossiilinen energia, joka tekee elämisestä kallista." ("Det är en enorm utmaning för oss att få fram budskapet att det inte är klimatåtgärderna utan den fossila energin som gör att det är dyrt att leva".)

Detta är en ren och skär lögn. Givetvis är det klimatåtgärderna som gör att kostnaderna har stigit enormt den senaste tiden! Andersson fortsätter med att hävda att "el producerad med vindkraft är den billigaste energin som man kan tillverka i ett land som Finland". 

Detta är förstås sant. Till en viss del. Själva vindelen är förmånlig. När det blåser. Men problemet - och det som Andersson noga tiger med - är att vindkraften bara levererar när det blåser. Och att det därför behövs reservkraft - som klimatåtgärderna (politiska beslut!) har gjort mycket dyr att producera. Problemet stavas "leveranssäkerhet", och en produktionsform som saknar denna leveranssäkerhet skapar stora, och dyra, problem och stor osäkerhet på elmarknaden med stora prisskiftningar som följd. Visst kan man försöka föra människorna bakom ljuset och bara se på vad vindelen kostar när det blåser men det är, milt sagt, att bara se en sida av myntet. 

För att sedan inte tala om alla de klimatåtgärder som kommer att tvingas på oss. Visst var det 21 miljarder som EU:s renoveringsdirektiv skulle komma att kosta om det införs? Är det någon som tror att ett sådant direktiv skulle komma på förslag om det inte var för klimatfrågan? Och distributionskravet som gör att bränslepriserna kommer att skjuta (ytterligare) i höjden - menar Andersson att det inte har med klimatfrågan att göra? 

Nej, som jag konstaterade ovan: Givetvis är det klimatåtgärderna som gör att det är dyrt att leva. Sedan får grönvänstern försöka lura oss bäst de vill. Lyckligtvis är det ännu tillåtet att genomskåda deras lögner. Få se bara hur länge till...

 

37 kommentarer:

  1. Svaret på sista frågan är att det redan börjar vara förbjudet på sina håll. https://news.sky.com/story/tiktok-to-remove-climate-change-denial-videos-and-direct-users-to-authoritative-information-12860971

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:15. "Auktoritativ information"? Det låter inte bra...

      Radera
  2. Vad är den verkliga kostnaden för fossila bränslen? Ta reda på det och jämför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:45. Det är förstås inte så alldeles enkelt att göra det. Vad är de verkliga kostnaderna? Är det vad de fossila bränslena kostar i sig, eller är det vad det kostar att använda dem? (Bränsle + straffavgifter.) Samma sak med vindkraften också. Ska vi bara räkna vad vindproducerad el kostar i sig, eller ska vi räkna vad reservkraften kostar också? Det gör förstås inte Andersson, men så har grönvänstern aldrig haft någon kontakt med verkligheten...

      Radera
    2. Lite info from imf och oecd om det finansiella stödet till fossila bränslen https://www.imf.org/en/Topics/climate-change/energy-subsidies

      https://www.oecd.org/newsroom/support-for-fossil-fuels-almost-doubled-in-2021-slowing-progress-toward-international-climate-goals-according-to-new-analysis-from-oecd-and-iea.htm

      Ovanpå detta kommer alla skador som klimatförändringen ger upphov till, dessa räknas nog i triljarder euro per år globalt.

      Radera
    3. Anonym 20:34. Artikeln du länkar till är märklig. Dels sägs det inget om vari dessa stöd består, dels sägs det inte heller något om de straffavgifter/skatter som läggs på t.ex. drivmedel och om dessa har subtraherats från de stöd som påstås ges. Det går nämligen inte att bara se på stöden, man behöver se på hela bilden.

      Dessutom finns här också den grava orealism som vidlåder hela energidiskussionen idag. "A surge in investment in clean energy technologies and infrastructure is the only lasting solution to today’s global energy crisis and the best way to reduce the exposure of consumers to high fuel costs."

      Saken är att det är precis tvärtom. Det vill säga, om det enda vi har att ta till är vindkraft (och till viss del solenergi). Som jag har påtalat många gånger är Ukrainakriget bara en del av problemet med de höga energipriserna, men något klimathetsarna kan gömma sig bakom för att dölja det verkliga problemet som består i att ett allt kraftigare beroende av vindkraft gör att elmarknaden blir allt känsligare för störningar (läs: det blåser för lite) och därmed för kraftigt varierande priser.

      Radera
  3. Ordförande för de svenska gröna var ju uppställd i valet och hade några konstiga uttalande. Han påstod ju att att man skulle sluta hugga ner skogen för kolbindningens skull, där kan han ju ha rätt men sen påstod han ju av träden använde man bara 20 procent (sågvirke) , resten gick till ved. massa och energived. energived används ju i stället för olja och massaveden blir en stor del till papper, uppenbarligen tog man inte honom på allvar annars skulle nog socialdemokraterna och pappersfacket gått i taket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:47. Se där ännu en av klimathetsarnas lögner. Sanningen är att om vi slutar hugga ner skog så slutar den växa och därmed också att binda koldioxid. Men det är bekvämt att erbjuda det som en lösning: Sluta hugga ner skog för klimatets skull! Och när vi inte slutar är det skogsbrukets fel att klimatsänkan lider...

      Radera
  4. De lösningar den s.k. "grönvänstern" erbjuder är varken tillräckligt gröna eller tillräckligt "vänstersinnade".

    "Jorden är Herrens och allt vad därpå är", säger Skriften (Ps. 24:1). Den privata äganderätten är ingalunda något kännetecken på ett kristet samhälle, tvärtom. Den första församlingen, sådan den beskrivs i Apostlagärningarna, praktiserade en fullständig egendomsgemenskap: "De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt." (Apg. 2:44)

    Historien visar inget samband mellan förekomsten av privat äganderätt och kyrkans blomstring - i form av en ren förkunnelse och väckelse.

    De grönas och vänsterns halvmesyrer kommer säkert, som Kristian framhåller, att bli ekonomiskt betungande. Det är helt oväsentligt hur elkraften produceras idag i det skede när vi inser att vi har alltför mycket av den, att vi inte behöver den höga levnadsstandard och de lyxvaror som idag produceras. Som bokstavstroende och konservativ lutheran håller jag Pauli ord för riktningsgivande också idag: "Har vi föda och kläder, må vi nöja oss därmed." (1 Tim. 2:8)

    Finland lovade en gång i världen att ge en procent av budgeten till u-hjälp, det som idag kallas utvecklingsbidrag eller något annat eufemistiskt. Man har nu lyckats komma upp till 0,43 % efter fyra decenniers "arbete", som de officiella statliga källorna uttrycker saken.

    Tiondet, en tiondel av förmögenheten, har sedan gammalt i både Gamla och Nya testamentet ansetts som en lämplig gåva till de fattiga, de som idag benämns med andra termer i lyckospråket.

    Av de futtiga 0,43 % som anslås går en stor del till onödig byråkrati och till "samarbetsprojekt" där Finland ibland ekonomiskt blir den vinnande parten.

    Så jag håller med Kristian: jag har svårt med den finländska grönvänsterns prat. För litet och för sällan, kompromisser med samvetet som bara förstärker ett orättvist system.

    Tomhänta kom vi i världen, tomhänta går vi härifrån, skriver Paulus på det ovan anförda stället. Meningen med livet för en hedning är att samla på sig bråte, för en kristen att ge bort det.

    SvaraRadera
  5. Om Kristians lögner..

    "Investeringstornado banar väg för tusentals jobb – "Historiska siffror för Österbotten"

    Batterier, vätgas, vind- och solkraft, kartong. En investeringstornado sveper fram över den österbottniska kusten, enligt handelskammaren, som räknar med flera tusen nya jobb. "Företagen vill ha grön energi, och det har vi" säger direktör Mikael Hallbäck."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns nog alla möjligheter att utveckla och exportera grön business nu, även i österbotten. Fossilt är ute.

      Radera
    2. Anonym 12:32. Läs artikeln och räkna vari de planerade investeringarna består! Det är skrämmande läsning.

      Radera
    3. He som man int förstar kan va skrämmand ;)

      Radera
    4. Anonym 19:23. Inte alls så. Det är de som inte förstår vad som händer som inte förstår att vara rädda.

      Radera
  6. Den vanliga finländaren nöjer sig ej med föda och kläder, minsann.
    Det ska vara mer och mer.
    Två bilar på
    gården, flera TV-
    kanaler m m.
    Ett kämpande folk lämnade efter sig en bortskämd generation som ska ha och ha och ha.
    Parat med en ogästvänlighet och brist på vilja till samarbete.
    Man mår illa när man tänker på dagens människor!
    Anonym1



    SvaraRadera
    Svar

    1. Anonym 22 april 2023 kl. 12:33
      Du mår dåligt, sök hjälp.

      Radera
    2. Nej, man frågar ej Djävulen varför det är hett i helvetet...
      Anonym1

      Radera
    3. Hen som på riktigt fantiserar om himmel å helvete behöver verkligen besöka psykvården

      Radera
    4. Är själv ej kristen
      fundamentalist
      men du anser tydligen att dessa bör spärras in!
      Nog så betecknande!
      Anonym1

      Radera
    5. Anonym 1 12:33. Du har nog en poäng där. Förnöjsamhet är en bortglömd dygd. Sedan kan man förstås i det oändliga diskutera vad som är nödvändigt och vad som inte är det, men det skulle säkert för de flesta av oss gå med mindre.

      Radera
  7. "Det är svårt att exakt sätta fingret på vad det handlar om..."

    Vore säkert på sin plats att ta reda på vad de egna känslorna grundar sig på innan man börjar spy galla offentigt.

    Du fortsätter Kristian med att bjuda på din okunskap, nu är det säkert lämpligt att fråga hur dina mörka förutspåelser slog in med att elen som tog slut och priserna som skulle stiga ytterligare, men som du skrev i https://kristiannyman.blogspot.com/2022/12/om-orsaken-till-energikrisen.html så är det klart att du inte förstår alls vad elpriserna bygger på. Det hade jag frågat dig för länge sen, och du hade valt att inte svara. För att du inte vet. Fortsättningsvis kommer det smörja som bygger på inbillningar.

    WMO rapporterade att pga de rekordhöga koldoxidnivåerna har galciärerna smultit, vilket leder till problem för en stor del människor eftersom de inte längre har vatten. 95 miljoner människor beräknas ha tvingats flytta pga ändrade klimatförhållanden. I Schweiz har 6% av galciärvolymen smultit 2021-22, och en tredjedel mellan 2001 och 2022. Men din propagandakälla, som du inte vågar ge till känna, påstår förstås annorlunda. Klart det, mera fossilt bara, och vem har minst att bidra med i kampen om förnybar energi? Tänk innan ni svarar. Tänk på vem som inte har annat att sälja än fossilt. Det land som inte får västerländsk valuta på något annat sätt än genom att sälja fossila bränslen. Tänk, för en gångs skull...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Nu läste du slarvigt igen. Jag nämner tre orsaker, men tydligen räcker inte det för dig. Eller som sagt så läste du slarvigt. Men det är ju ditt modus operandi, så det överraskar inte.

      Vad gäller elkrisen så duckade vi för kulan denna vinter, men med en allt kraftigare utbyggnad av vindkraften kommer elmarknaden förr eller senare att krisa ordentligt. Dessutom är de priser vi såg den gångna vintern verkligen inget att förringa.

      Orsaken till att jag inte svarade på din fråga var att den var ställd på fel sätt. Skulle jag ha gett mig in i den diskussionen på de grunder du satte upp skulle det ha lett till att diskussionen helt spårat ur. Sådant gör jag inte.

      Sedan tillviter du mig saker som jag inte har påstått. Jag har inget emot att vi drar ner på användningen av fossila bränslen. Men det måste ske på ett kontrollerat sätt som inte gör att vi riskerar det fungerande samhället. Mera realism i klimatmålen och klimatarbetet, alltså. Men det gillar du alltså inte?

      Radera
    2. Ju längre vi (världen) väntar desto mindre kontrollerat kan nedskärningar göras. Men klart att nån liten del av världen (likt en gallisk by i Asterix) kan fortsätta som om inget hänt o fossila på som vore det 1969. En ändring är en ändring, annars ändras inget. Givetvis kunde vi fasa ut fossila bränslen på tex 350 års sikt men det är inte en tillräcklig ändring. Då borde vi ha börjat redan då fossilbolagen själva kom på att utsläppen påverkan klimatet och skapar risker.

      Radera
    3. Ja, vi duckade för kulan, och du hade fel. Inget mer om det. Du pratar om klimathets, men sanningen är ju att du har hetsat upp med ditt snack om sådant som inte hänt. Spegeln, Kristian, vem är där i din spegel?

      "...allt kraftigare utbyggnad av vindkraften kommer elmarknaden förr eller senare att krisa ordentligt"

      Visa då Kristian något exempel där en kraftigare utbyggnad krisar till den gemensamma elmarknaden. Eller medge att du inte har ett endaste ett exempel. Just ja, Danmarks 70% vindkraftproduktion har inte ännu krisat till nånting, men det kanske krävs lite högre. Var går Kristian gränsen?

      "Orsaken till att jag inte svarade på din fråga var att den var ställd på fel sätt. "

      Jag frågade hur elmarknaden fungerar, på vilka olika sätt elen säljs på auktion. För en som inte begriper det minsta om den saken, kan jag tänka mig att frågan är obekväm, "fel ställd". Den som ids göra en enkel sökning kan nog hitta info, men det är något du Kristian inte orkar göra. Därför begriper du ingenting om elmarknaden. En elproducent kan välja att sälja el via åtmistone sex olika anbudsvägar, jag har redan förklarat flera av dem. Jag kan förklara resten, medan du har fortsättningsvis inget annat att kontra med än nånting om mig som person. Du kan inte skriva ett enda sakligt ord om elanbud och mekanismerna vid prissättning av el.

      Ingenting har riskerats i samhället ännu, och användningen av fossila bränslen har minskat. Med andra är det kontrollerat. Men du hetsar upp folket med lögner om att det inte är så. Varför gör du det?

      Radera
    4. Anonym 11:07. En "liten del av världen" - är det Kina du talar om då? För saken är nämligen den att Kina bygger ut kolkraftverk så det knakar. Två i veckan, enligt planerna, under 2023.

      Saken är den att vad vi gör, eller inte gör, har mycket liten betydelse i den stora bilden. Med det inte sagt att vi inte ska göra vad vi kan göra (utan att riskera viktiga samhällsfunktioner och ett fungerande samhälle), men att vi gör sådant som monterar ner t.ex. vår självförsörjning av livsmedel och skjuter vår ekonomi i sank för att godhetsknarkande klimathetsare ska sova gott om nätterna är inte en framkomlig väg.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. "Ja, vi duckade för kulan, och du hade fel. Inget mer om det"

      Nu gör du dig bara löjlig. Vi klarade denna vinter, men om vi fortsätter på den utstakade vägen kommer kraschen förr eller senare. Att den inte kom nu bevisar absolut inget annat än att den inte kom ännu.

      "Just ja, Danmarks 70% vindkraftproduktion har inte ännu krisat till nånting, men det kanske krävs lite högre. "

      Läser du inte vad jag skriver, eller förstår du inte det du läser? Hur många gånger ska jag behöva förklara detta för dig? Ett land kan bygga ut vindkraften så som Danmark gjort och sedan importera el från andra länder när vindkraften inte ger tillräckligt, men om alla gör det finns det inte någonstans man kan importera från. Svårare än så är detta inte. Men du fortsätter med samma gamla, trasiga skiva...

      Vad gäller det du skrev om hur elmarknaden fungerar handlar det inte om att jag inte "orkar" söka. Du talade förbi ämnet, det du skrev var helt enkelt irrelevant. Så varför skulle jag låta dig leda in diskussionen på avvägar?

      "Ingenting har riskerats i samhället ännu, och användningen av fossila bränslen har minskat. Med andra är det kontrollerat."

      Säg det till de som riskerar att förlora sina hem p.g.a. höga elräkningar. Jag misstänker att de inte håller med dig.

      Radera
    6. "Vi klarade denna vinter, men om vi fortsätter på den utstakade vägen kommer kraschen förr eller senare."


      Det är inte "vi" som fortsätter, men normalbegåvade har lärt och förstått att energipriserna har gått hand i hand med den ryska invasionen, inget annat, vad du än vill tro.


      "Ett land kan bygga ut vindkraften så som Danmark gjort och sedan importera el från andra länder när vindkraften inte ger tillräckligt, men om alla gör det finns det inte någonstans man kan importera från."

      Alla importerar el, alla har importerat el under långa tider, så det ändras inte på något sätt. I och med OL3 har behovet att importera minskat radikalt. Men det har däremot ingenting att göra med vindkraften. Här vet också alla normalbegåvade att förbrukningen, med en fluktuation mellan 8-13 GW, vägs upp av en produktion som nu är nära maxgränsen. Har vi en vindkraftpark som exempelvis levererar 10 GW, betyder det att vi kan exportera mycket el. Då man försöker förstå på vilket sätt du tänker fel, så antar jag att du tror man måste ha reservkraft för varje MW som produceras, men så är det inte. Det är inte min skiva som är trasig, det är bara att du inte begriper det fundamentala i energiproduktion. Givetvis kunde du inte ens tangera frågan om vilken procent som blir kritisk, för du vet inte, för det finns ingen sådan procent. Men du sprider energihets så mycket du orkar. Varför gör du det?

      "Du talade förbi ämnet, det du skrev var helt enkelt irrelevant."

      Det som diskuterades var elpriser, så visst kan du påstå att det är irrelevant att diskutera hur elpriser bildas då elprissättningen diskuterades, men det börjar låta komiskt :-D

      "Säg det till de som riskerar att förlora sina hem p.g.a. höga elräkningar."

      Det du verkar mena är att: då du tycker vi inte kontrollerat minskar användningen av fossila bränslen, riskerar vi det fungerande samhället, så att det finns såna som riskerar sina hem. Det var många ifs and buts. Jag har ju inte läst om människor som förlorar sina hem pga elräkningar, men du har säkert källor på det. Men ditt korthus till argument håller inte, vissas höga elpriser har inget att göra med nedkörningen av fossila bränslen.

      Radera
    7. Jag hoppas du Kristian själv inser hur du är oförmögen att argumentera för dina inbillningar och lögner.
      OM det stämmer som du tror och påstår, att elpriserna har att göra med utbyggnaden av vindkraften, att priserna stigit i takt med utbyggnaden, så nu då priserna sjunkit, har man rivit ner dem? Nej, det låter ju absurt, och lika absurt är det att elpriserna stiger i takt med att de byggs ut.

      Nu vet du ju inte hur du ska motivera den dynga som du spridit ut, så då blir det ad hominen, eller att tiga, skriva ett nytt inlägg så denna flyter till nästa sida och glöms bort.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Du lever så helt i din egen värld att det inte är någon idé att ens försöka diskutera med dig. Vilket jag ju nog har konstaterat många gånger förr...

      Radera
    9. Vore det som du säger, skulle det ju vara barnlek för dig att hänvisa till känd fakta som visar jag har fel. Men sådan fakta finns ju inte, eller hur, Kristian?

      Hur kommer det sig att elpriserna sjunker nu? Vi river ju ingen vindkraft, så det stämmer ju inte alls vad du ljuger i din publik? Vi är tillbaka i diskussionen om hur elpriserna bildas, där du fortfarande är totalt ovetande om vad som gäller.

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Så där dum kan du inte vara, eller? Du som försökt skriva om hur elpriset byggs upp - inser du inte att det finns många olika variabler som inverkar? Som t.ex. att det går åt mer el när det är -25 än när det är +10? Men tydligen inte. Förstår du varför det inte är någon som helst idé att ens försöka diskutera med dig?

      Radera
    11. Jag vet precis hur priserna bildas, ännu har du inte kunnat berätta nånting. Extra komiskt blir det då du tidigare i inlägget påstår att det grundar sig på vindkraft, och nu är det temperaturen som gäller.

      Som jag sagt, finns det sex olika sätt som en elproducent kan sälja el. Tre av sätten har jag berättat redan, om du har läst, och det finns ytterligare tre säljningsgrunder.

      Istället för att kalla andra dumma, vilket är det enda du kan, kunde du ju istället ta reda på, eller hur? Varför är det viktigare att hetsa upp folk med propaganda och lögner, Kristian?

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Du fortsätter att förvirra. Nå, var så god! Jag ids inte delta.

      Radera
    13. Nåväl, du har fått dina chanser att visa att du inte är totalt bortkommen, men du har inte tagit dem.

      El kan säljas så, att 1) man på förhand gör upp om pris, tid och mängd, 2) genom auktion lägger upp till försäljning på samma sätt som i föregående punkt, 3) så att man bjuder ut reservkraft för en viss tid och mängd, och får betalt oberoende den används eller inte, 4) reserverar balanskapacitet för 5 sek, 5) för 5-30 sek, och 6) 30-120 sek, för att hålla frekvensen inom bestämda ramar.

      Varje elbolag lever enligt dessa ramar, och använder sig av alla metoder för att garantera en jämn leverans.

      Klart att du inte deltar, eftersom du inte har substans du kan delta med. Det enda du förmår är att hacka på folk, dock med rätt dålig framgång.

      Radera
    14. Förvirringslobbyn. Att du orkar! Men jag kan tänka mig att du inte har någon annan som lyssnar på dina förvirrade tirader så därför jagar du mig med dem...

      Radera
  8. Anonym 17:16. Intressant iakttagelse!

    SvaraRadera
  9. Tack för svar ! Ännu en iakttagelse, i en park "nära mig" såg jag att torndelarna var "made in Turkey" ! Nyligen sände Finland bidrag till Turkiet pga jordbävningar.... Tydligen sänder vi även vi även annat i "handelsutbyte" , vore intressant att veta vad !

    SvaraRadera