onsdag 19 april 2023

Om klimathetsen och dess följder

Klimathetsen fortsätter, och är någon förvånad? Mainstreammedia eggar upp människor och håller sakta men säkert på att skapa en situation där allt fler människor är beredda att (tillfälligt) avskaffa demokratiska spelregler och själva demokratin för att "få något gjort". Sofie Stara på ÖT sällar sig, och den publikation hon arbetar för, till de som hetsar i denna riktning med sin ledare 16/4 i vilken hon diskuterar kring svaren statsministerkandidaten Petteri Orpo fått av riksdagspartierna på de frågor han ställde för att kartlägga vilka partier som passar för regeringsmedverkan. 

Stara skriver att "svaren som Petteri Orpo kommer att få på de här frågorna [rörande klimatfrågan] kommer knappast vara så radikala och ärliga som de borde vara".  

Den uppmärksamme läsaren inser självfallet att Stara här utgår från att klimatarbetet måste vara radikalt och närmast samhällsomstörtande för att duga. Hon fortsätter: "Och om det kom så radikala och ärliga svar, skulle Samlingspartiet aldrig kunna samarbeta med det partiet, eller de partierna. Det partiet och de partierna skulle heller inte få många röster. Att på riktigt främja klimatneutralitetsmålen går nämligen inte ihop med att främja mer tillväxt – inte om man frågar ekologiska nationalekonomer."

 Saken är den att man kanske inte borde fråga dessa "ekologiska samhällsekonomer". Men det gör förstås Stara, och inte bara det, hon har tydligen lusläst Greta Thunbergs pamflett i ämnet och upphöjt denna till någon form av helig skrift. 

Det stora problemet med klimathetsen - och -hetsarna, är att de bygger sin argumentation och sina krav på åtgärder på ett par grova lögner - lögner som de sedan gör allt för att sälja till allmänheten. Den första av dessa är att vi har de redskap som behövs för att nå det så kallade 1,5-gradersmålet och att det enda vi behöver göra är att implementera dessa lösningar. Den andra lögnen är att detta kommer att vara ekonomiska lönsamt för oss (också på kortare sikt).

Saken är den att vi inte har dessa redskap. Ta t.ex. reduktionsplikten. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket av de biokomponenter som behövs för att tillgodose det behov av utblandat bränsle som uppkommer när reduktionsplikten utvidgas så som planerat. Följden? Bränslepriserna skjuter i höjden, och med det är vi genast inne på den andra lögnen. 

För att sedan inte tala om energiproduktionen överlag. Det klimathetsarna i huvudsak har att erbjuda som lösning är vindkraft och solenergi. Dessa är givetvis bra på sitt sätt, men problemet är förstås att det varken blåser tillräckligt eller är tillräckligt med sol när vi behöver som mest energi. Följden? Energipriserna rusar och energimarknaden riskerar en total kollaps med enorma kostnader som följd. Och vips var inne på den andra lögnen också här.

Följdproblemet är att många människor (väljare) låter sig luras av dessa lögner - och så skapas det fullständigt orealistiska förväntningar på vad som kan åstadkommas. Det är i detta sammanhang vi behöver läsa Staras ledartext. De partier som vill hålla kvar någon form av realism i klimatpolitiken kommer nämligen aldrig att kunna vara så "radikala och ärliga" (mot de som har dessa fullständigt orealistiska förväntningar) som Stara och andra klimathetsare vill och även kräver. 

Men det hindrar förstås inte att grönvänstern fortsätter med sitt hetsande i klimatfrågan. Den stora frågan här är om de gör detta av okunskap eller mot bättre vetande. Jag vet förstås inte vad som är värre, men slutresultatet torde tyvärr bli det samma. Hetsandet skruvas hela tiden upp och förr eller senare kommer klyftan mellan de som har dessa orealistiska förväntningar (som bygger på de ovan nämnda lögnerna) och de som har en mer balanserad syn på vad som är möjligt att göra att bli så stor att samhället riskerar att gå sönder. 



24 kommentarer:

  1. Enda lösningen på klimatproblemet vore en världsvid återgång till Förbundet med Gud i Jesus Kristus. Då skulle människorna igen sträva att vara i harmoni med Guds lagar och guds naturlagar och rovdriften skulle kanske avta. Men när vi läser Jesaja om hur jordkretsen förtvinar för att människorna övergivit förbundet med Gud och överträtt ( natur-) lagarna och så ser vi av fortsättningen att vi fortfarande i dessa yttersta av de yttersta dagarna alla är med om rovdriften som teknologin åsamkat naturen och jorden och jordelivet så Uppenbarelseboken konstaterar kort att : Han ( HERREN) skall då fördärva dem som fördärvar jorden.
    Det här gäller också oss alla som fördärvar hjärtejorden hos alla som föds in i dessa elektronsnabba bildtider där allt går på en energi som blir allt dyrare. Och alltmera är vi bortförda från de naturligare sätten att bruka jorden och föda oss och tyvärr är också den kristna missionen med all slags motorisation och filmatisk teknik som skapar teknologiberoende hos dem man missionerar åt en sak som man borde tänka på.
    Kristian. Är det så att vi kallar allt vi har i norden och andra länder idag för välsignelse när det är ett teknoekonomiskt monster som förtrampar också resterna av dem som inte hinner med i utvecklingen i stater där Gudlösheten har blivit en dygd och synderna grasserar utan ånger offentligt och enskilt. Det är ett vilddjurets rike som försöker etablera sig så att vi alla skall låta märka oss så att vi har rätt att vara med. Att du klagar på att det är vansinniga korrigeringsbeslut som görs är nog rätt för vi vanliga människor kommer inte att ha råd att delta om vi ens får köpa och sälja i teknoekonomiska monstret bland de beväpnade vilddjuren på jorden som gör också enkla bygder omöjliga för kristna och vanliga att leva i. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Du har förstås helt rätt i att kritisera rovdriften av skapelsen. Där har vi nog alla mycket att bekänna och göra upp med. Men att blunda för det ena gör inte det andra rätt, om vi säger så.

      Radera
  2. Det som jag märkte själv av direkt farlig miljöförstöring var tiderna före påsk då det kom på kvällarna ett fint duggregn så surt att det sved i ögonen. Nämnas kan att här är det inte lång väg till fabriker och flygfält... ulrik

    SvaraRadera
  3. Det som kommer mig att känna sympati för de ungdomar inom "grönvänstern" som tar till klimatkletande och sittstrejker är framför allt det faktum att man uppenbarligen inte har något att vinna med sin aktivism i termer av pengar eller makt, åtminstone inte omedelbart och utan oberäkneliga dröjsmål.

    Gudlösa rörelser s.s. kommunism och nazism har däremot alltid haft pengar och makt som drivkrafter.

    När Koijärvirörelsen startade en mera synlig miljörörelse i Finland förde de gröna fram krav och åsikter som nu har accepterats som allmängods i alla partier.

    Man kan ha fel eller rätt i alla praktiska frågor i politiken. Miljöfrågorna skiljer sig från andra därigenom att det aldrig blir något tillfälle att korrigera följderna av felbedömningar om det visar sig att pessimisterna har rätt.

    Jesu undervisning om social rättvisa togs ensidigt på entreprenad av kristendomens kritiker och ledde till horribla och falska beskyllningar mot kyrkan och luthersk tro för några decennier sedan.

    Nu har samhällsklimatet ändrats och vulgärkapitalismen har plötsligt blivit rumsren. Nu bör den lutherska kyrkan också förklara att denna kristendomstolkning är lika falsk som den kommunistiska. Högern stod tidigare för kristen tro och kristna värderingar. Det gör den inte längre, nu är Mammon den enda guden.

    Guds namn åberopas inte längre i riksdagsledamöternas anföranden. Det var inte fråga om ett långsamt avtagande utan Han glömdes bort med ens och på en kort tid.

    De sociala orättvisorna och den världsvida nöden finns kvar även om folk i allmänhet lärt sig blunda. Den lutherska kyrkan får inte göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Johan. Kort kommentar. Vilka av de gröna nämner ens Skaparen. De har nog tydligen också en helt Gudlös materialism som drivkraft. Men de behövs nog som korrektiv. Skulle de arbeta öppet i och för Jesu Guds Sons tro så skulle välsignelsen vara större. Empiriska fakta visar att tenokemiskaekonomiska monstret och hydran behöver näpsas. Tillväxt ekonomiskt för sysremet medan många svälter är horribelt... Ulrik

      Radera
    2. Johan. Jag tror inte heller att vi alltid behöver leta efter ondska som drivkraft i alla märkliga fenomen. Oftast räcker det med att konstatera att det är lätt att bli lurad, speciellt om man är ung och oerfaren. Vi har säkert alla varit där, mer eller mindre.

      Sedan är det förstås precis som du skriver. "Vulgärkapitalismen", eller rovkapitalismen, är något som kyrkan behöver konfrontera. Rovdrift av skapelsen för snöd vinnings skull är av ondo.

      Det jag närmst är ute efter är mera balans och realism i det hela. Det måste gå att arbeta för mindre utsläpp utan att samtidigt skjuta det fungerande samhället i sank.

      Radera
  4. Nej, de gröna nämner inte Gud. Min poäng var att högern slutat göra det. Och då finns där bara ett ohämmat penningbegär och de blir de värsta av de gudlösa. Penningbegäret är roten till allt ont, säger Skriften. Andra "det ondas blommor" hämtar sin kraft och näring ur det.

    SvaraRadera
  5. Vårt dagliga bröd, giv oss idag och förlåt oss våra synder och skulder... Ack om vi vore många som ödmjukt bedde om vår beskärda del; giv mig ej rikedom ej fattigdom men låt mig få en beskärd del av det dagliga brödet.. böner för var och en att tänka på ur Bibeln. Men vi bör hålla upp ögonen så att vi plötsligt inte är märkta med vilddjurets märke på handen eller pannan bara för att vi inte kunde vägra när vi såg att nu blir det inte att köpa och sälja mera; man blev inte populär i hitlertyskland utan heil hitlerhälsningen. Nu är man inte populär om man inte arbetar för systemets välfärd och tillväxt fast spåren förskräcker . Ulrik

    SvaraRadera
  6. EU:n juuri hyväksytty metsäkatoasetus on historiallinen saavutus.

    Sillä suojataan etenkin trooppisia sademetsiä. EU-markkinoille tulevat soija, palmuöljy, kahvi, kaakao, kumi, naudanliha ja puu tuotteet eivät saa enää aiheuttaa metsäkatoa.

    Globaali ympäristöhyöty valtava:

    V. Niinistö

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009528659.html

      Radera
  7. Det är förstås lätt att spy galla över riktig media, fast en samtidigt klamrar sig fast vid avföringskvarnen Fox News, som också själva medger än en gång att de sprider lögner (för att det finns dumma människor nog att tro på dem). Nu har de förlikat sig med Dominion, betalar över 700 miljoner dollar för att de orsakat tillverkaren av röstningsapparatur stor ekonomisk skada genom att sprida lögner om att valet var riggat med deras hjälp.

    Förlika betyder att man medgett sin skuld och går med på att ersätta utan rättegång. Ett bokslut och deckarroman är heller inte synonymer.

    Nu innan någon bräker till att det är fake news, så vänta: Fox News skriver själv om deras egna fadäs. Utan att nämna vad, så försöker de ännu i det sista två sitt namn med att påstå att "vissa anklagelser är falska".

    "We acknowledge the Court’s rulings finding certain claims about Dominion to be false.

    https://www.foxnews.com/media/fox-news-media-dominion-voting-systems-reach-agreement-over-defamation-lawsuit

    Och innan Kristian bräker till om att hålla sig till sak: klimathets är nånting lögnmedia hittat på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. "klimathets är nånting lögnmedia hittat på"

      Du är nog rolig du!

      Radera
    2. Det är väl ändå hedervärtav Fox
      att man medger
      sin fadäs.
      Undrar om riktig media kan medge sina fadäser, misstänker att självgodheten är en effektiv spärr
      Eller menar faktalobby att riktig media aldrig begår fadäser?
      - Trump hade
      media mot sig i två val, han lyckades vinna första gången men inte ens han kunde besegra
      media två ggr i rad.
      Efter det första nederlaget satte media in alla krafter i god tid och på bred front för att förhindra en upprepning.
      Och man lyckades vilket ej var överraskande
      Anonym 1.

      Radera
    3. Hedervärt? Av tvång gjorde de det. Hedervärt hade varit att de gjort det omedelbart, inte flera år senare i rätten. Vad anser Anonym1 att är hedervärt med lögn?

      Anonym 1 hör också till skaran som inte bryr sig i att ta reda på nånting, och givetvis görs misstag, de fällande domarna hittas via följande länk, men fakta brukar som sagt inte intressera kommentatorerna här, då lögnen är så mycket mer tilldragande.

      https://jsn.fi/sv/sok-beslut/?_sft_ratkaisu=fallande


      Radera
    4. Ock också för
      alternativ media
      kan mer självkritik och
      ärlighet efterlysas.
      Men man betalar för sitt
      misstag.
      Jfr riktig media typ Expressen:
      en politiskt tillsatt jury friade tidningen i rättegången mot Jim Olsson vars brott var att han satt några sanningens ord om invandrings
      politiken i alternativ media.
      Dessutom hade Expressen tillvitat Olsson
      påståenden han ej sagt.
      Men det var Expressen som vann tack vare
      den politiskt tillstånd och hade att betala ett enormt skadestånd till denna sjika tidning.
      Så jag vill påstå att alternativ media
      klarar sig etiskt bra i jämörelsen även om det också där behövs självkritik.
      Anonym1

      Radera
    5. ...politiskt tillsatta juryn..
      ...sjuka..
      Anonym1

      Radera
    6. Gång på gång blir jag så förvånad över att "troende" på denna blogg kunde inte bry sig mindre om att lögn är en synd. Annars är man nog så väldigt bokstavlig då det gynnar ens egna intressen, men däremellan godtar man precis vad som helst.

      Olsson-fallet också, Anonym1 vet ju inte det minsta om hur det egentligen står till, "politiskt valda" stämmer ju inte, men det är säkert vad man kunnat läsa i lögnmedia. Den "stora" fadäsen där handlar om att av den stora mängd som Olsson spridit (vilket han själv medgett) var endast två inlägg felaktigt länkade till "teoderic". Två av hundratal.

      Olsson var rädd att hans case skulle sluta dåligt ifall det framkom att han i omoraliskt syfte köpt domänen granskningsverige.se, så han överlät den till lögnsajten Fria Tider. Han visste att han var på hal is.

      Men Anonym1 kommer förstås i fortsättningen att läsa lögner som nyheter, förbli lika bortkommen som alltid, tro att tingsrätten i Stockholm är politiskt tillsatt, liksom tryckfrihetsjuryn och knappast kunna bry sig mindre ens om de tio budorden...

      Radera
    7. Du pratar en massa strunt här.
      Det är klart att en politiskt tillsatt jury dömde Olsson.
      I praktiken
      kunde Expressen själv ha utsett densamma.
      Det gällde att legitimera
      tidningens kampanj mot oliktänkande invandringskritiker.
      Fallet Olsson visar hur stor makt media har och den som sticker upp mot denna omoraliska koloss måste ha mycket pengar och räkna
      med att betala dyra skadestånd hur rätt man än har.
      Anonym1

      Radera
    8. Det var en politisk jury
      som friade
      Mattsson från anklgelserna
      för förtal.
      Hans fall prövades aldrig verkligt rättsligt.
      Tryckfrihetsjuryns friande var inget verkligt domskäl.
      Media hade alltså en egen "domstol"
      som första spärr för att förhindra verklig prövning.
      Juryns beslut går ej att överklaga.
      Olsson hade då att betala både Expressens rättegångskostnader och sina egna över 1 milj. kronor.
      Däremot går det väl att överklaga till EU- domstolen.
      Huruvida detta gjorts vet jag ej.
      Eventuellt kunde man väl förvånas över att Olsson
      gick till rätten.
      Man kunde kanske tro att han borde känt till hur rättvisan i Sverige fungerar om media är inblandad.
      Anonym1

      Radera
    9. Det var politiker
      som utgjorde den jury som dömde
      och friade Expressen.
      Eftersom det
      sannolikt fanns konsensus
      mellan Expressen och politikerna
      om att kritik
      av invandringspolitik var oacceptabelt
      kunde utgången knappast
      bli annan.
      Politiker
      och media hade samma agenda.
      Domen kunde ej överklagas i hovrätten.
      Så nu hade Olsson att "
      göra rätt för sig".
      (Mattsson)
      Det var musen som röt
      men katten var stor...
      Anonym1



      Radera
    10. Nej, det var det inte, och vad du påstår blir inte sanning hur envist du än försöker. Men om du kan, Anonym1, kan du ju visa upp var det står att juryn skulle vara politisk. Men kom med något mer officiellt än den översatta ryska propagandan man hittar på Fria Tider och annan lögmedia.

      Radera
    11. Det blev tyst. Som vanligt. Tills Kristian försöker bortförklara det med att det var fel förstått eller nånting annat desperat.

      Radera
  8. Den som hetsar är nog du KN. Klimatet värms upp och vi ser konsekvenserna ackumuleras. Tex just nu extremtorka i Spanien samt området för Coloradofloden (vattentäckt för ca 40 miljoner människor). Detta är helt i linje med prognoser som togs fram av oljeundustrin för årtionden sedan och som de sedan begravde (stack huvudet i oljesanden), dvs det som Sofie nämner i sin text. Mer kan man läsa i EU:s färska summering för 2022 nedan. Dessa klimatrelaterade konsekvenser vävs ihop med övrig mänsklig påverkan och naturlig variation och gör framtiden ännu mindre förutsägbar och riskfylld.

    https://climate.copernicus.eu/copernicus-2022-was-year-climate-extremes-record-high-temperatures-and-rising-concentrations

    https://www.dn.se/varlden/rekordvarme-och-torka-under-europas-varmaste-sommar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:23. Så! Du anser att det är att hetsa att lyfta fram det faktum att de redskap vi har tillgång till inte fungerar. Anser du att Svenska Yle gör det också när de säger samma sak? https://svenska.yle.fi/a/7-10033230

      Radera