lördag 6 april 2013

Så talar en riktig biskop!



Riktiga biskopar är en bristvara i Finland. Det finns nog de som bär den konstiga mössan och har kräklan, men riktiga herdar är de inte. Som en kommentator sade en gång: De använder kräklan inte till att försvara hjorden utan till att slå fåren med. Och det är nog tyvärr ganska nära sanningen. Nå, i brist på inhemska (lutherska) biskopar kan man viga sig egna, som Missionsstiftet har gjort, eller så kan man lyssna på utländska biskopar som förkunnar det som en biskop ska förkunna och gör det som en biskop ska göra. Jag menar att vi hittar en riktig luthersk biskop så nära som strax bakom östgränsen – en biskop som dessutom talar, och skriver, en mycket god finska.

Biskop Aarre Kuukauppi (biskop i den Ingermanländska kyrkan) skriver en utmärkt kolumn i senaste veckas nummer av tidningen Uusi Tie. Han nämner ett argt brev som han fått från en finländsk man som i sitt brev sade att han inte längre stöder Ingermanlands kyrka eftersom den inte godkänner kvinnliga präster och utlevd homosexualitet. Biskopen konstaterar att ”Vi har Gud på vår sida i detta – Gud som har gett oss sitt klara Ord, Kristi undervisning och lärjungaskapet som går tillbaka på apostlarna. Därför gläds vi över att denne ettrige liberal tog illa vid sig. ´Därför, då vi genom Guds barmhärtighet har denna tjänst, så tappar vi inte modet. Vi har avsagt oss allt hemligt och skamligt och använder inga knep. Vi förfalskar inte Guds ord utan lägger öppet fram sanningen och anbefaller oss själva inför Gud åt varje människas samvete.´(2Kor. 4:1-2)”

Biskop Kuukauppi fortsätter med att säga att ”Här är det inte fråga om mänskliga och inomvärldsliga situationer och ärenden, utan här handlar det om själarnas frälsning och om evigheten – som vi genom tron kan få tillbringa hos Herren, eller i förtappelsen. Därför är det av yttersta vikt att predika evangelium och ge de Herren trogna riktig undervisning och ett oförfalskat Guds ord. Frälsningen beror helt på Frälsaren Jesus Kristus, men vi behöver ta emot syndernas förlåtelse, tro på rättfärdiggörelsens gåva och lita på och vara trogna mot Guds ord. ´Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria.´(Joh. 8:31-32)”

”Idag finns det en stor hunger efter Sanningens ord. Trogna profeter och präster har tystats, medan de otrogna och avgudadyrkarna fritt får förkunna och basunera ut sitt budskap. Men de senare kommer att möta den dom som redan profeten Jeremia förkunnade.”

När jag läser detta kan jag bara konstatera att så talar en riktig biskop!

2 kommentarer:

  1. Ävenom jag personligen inte delar dina eller biskop Kuukauppis åsikter,
    anser jag att ni har full rätt att leva utgående från dessa värderingar utan att det stör mig det minsta. Övergår det hela i handlingar som kan ses som respektlösa opponerar jag mig däremot starkt!
    Vad har du för syn på religiösa samfund som sprider ren hatpropaganda som t.ex Westboro Baptist Church? Jag har svårt att få ihop kristendom och deras agerande med allt vad det innebär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner faktiskt inte till WBC desto mera, men jag kollade upp dem på Wikipedia, och det som står att läsa där ger nog mig samma tanke som du: Jag får inte riktigt ihop detta med den kristna tron. Man ska inte avfärda något bara för att det vid en första anblick låter konstigt, men detta torde nog vara galet. (Det behövs knappast någon desto längre prövning för att kunna sluta sig till det...) Grundregeln är väl nog att vi som kristna ska utgå ifrån Guds kärlek och vad denna kärlek gör/har gjort - och inte från Guds (påstådda) hat mot olika fenomen. Joh. 3.16 är nog ett "ganska" centralt bibelord i detta sammanhang.

      Radera