söndag 14 april 2013

Sagt i Sovjet



Det berättas om en händelse som timade på ett av de otaliga möten som den sovjetiska propagandamaskinen ordnade för att sprida tron på den fullkomliga och från alla band till den kristna tron befriande evolutionsläran och om "den starkes/mest lämpades överlevnad". När föreläsaren hade lagt ut texten och alla förväntades stämma in med ett högljutt ”Amen!” dristade sig en av åhörarna till att ställa en fråga: ”Får springer inte så fort. De får ett lamm åt gången, och de äter gräs. Vargen får 5-6 valpar per kull, de springer fort, har vassa tänder och äter får. Om det som du sade stämmer: Varför finns det får?”

Svaret på frågan blev, enligt uppgift, 10 år i Gulag...

Juri Gagarin, den första människan i rymden, uppges vid sin återkomst till jorden ha sagt att ”Det finns ingen Gud – jag var där uppe och jag hittade honom inte.” (Alternativt i kommunikationen med basen under flygningen: ”Jag ser ingen Gud här uppe”.)

Detta citat är idag allmänt känt, men mindre känt är vad en ortodox munk tyst lär ha mumlat när han hörde dessa ord (hörbart bara för de som befann sig närmast honom): ”Om han inte har hittat honom här nere så inte lär han hitta honom där uppe heller.”

Så sant. Gud låter sig finnas för den som uppriktigt och med öppna ögon söker honom. Vi kan se spåren efter honom i skapelsen, och i Bibeln låter han oss finna honom sådan han är. Men den som går omkring med slutna ögon och med fingrarna i öronen kommer inte att hitta honom. Inte här nere på jorden och inte heller ute i rymden. 
  

6 kommentarer:

  1. Gagarin missade på att Gud sällan uppenbarar sig i kroppslig gestalt. Den siste som "sett" Gud var enligt traditionen Moses (och till och med han fick endast se Guds rygg). Efter honom har ingen sett Gud utom lärjungarna som såg honom uppenbarad i Kristus. Kristi himmelsfärd, för sin del, är höljd i metaforer och hemligheter. Visst vore det spännande att se mera spår av Gud och det gudomliga i skapelsen/rymden. Men jag gissar att man måste vara nöjd med vad man kan få och vänta tills vidare.

    SvaraRadera
  2. Alltid ett bra argument det där med att "du tror inte tillräckligt".

    Läser man biblen och kommer fram med ologiska saker samt saker som talar emot varandra så "läser man på fel sätt"

    Utan att alls koppla ihop religion med hjärntvättning så måste ni ju förstå att för en oinvigd låter det lite suspekt, men det är ju upp för var och en att bilda sig sin egen uppfattning om den saken.

    Sen är ju det här med att hitta mönster var det inte finns lustigt, som t.ex. Stalin var ateist, stalin var en ond människa = ateism är av ondo

    SvaraRadera
    Svar
    1. markus nylund skrev:

      "Läser man biblen och kommer fram med ologiska saker samt saker som talar emot varandra så "läser man på fel sätt""

      Att det finns ologiska saker i bibeln är inte så konstigt med tanke på att bibeln innehåller metaforer, poesi och en uppsjö av böcker baserade på traditioner. Däremot är det en överskattning att tro att vår tids logik allmängiltigt kan bedöma och döma ut ett så omfattande verk som bibeln. Den måste läsas utgående från sina egna förutsättningar, gärna på grundspråken.

      "Sen är ju det här med att hitta mönster var det inte finns lustigt, som t.ex. Stalin var ateist, stalin var en ond människa = ateism är av ondo"

      Om man ska gå till botten kan man inte påstå att alla ateister är onda. Ateismen per se är väl knappast mera "av ondo" än någon annan -ism; det beror av hur den tillämpas och utlevs av dem som omfattar den.

      Vilka åsiktssatser med hjälp av vilka Lenin och Stalin legitimerade sitt verk (tvångskollektivisering, utrensningar) kan man spekulera i. Men inte baske mig var det med kristna argument! (även om personkulten kring de båda faktiskt, på ett förvridet sätt, gjorde dem till Guds ställföreträdare på jorden i det ateistiska Sovjet).

      Radera
    2. Hur var det med korstågen och häxbränningen då, var det också på andra argument än kristna argument?

      Vissa påstår ju också att "kriget mot terrorn" förs med kristna argument.

      Radera
  3. markus nylund skrev:

    "Hur var det med korstågen och häxbränningen då, var det också på andra argument än kristna argument?"

    Notera för all del att på korstågstiden sågs inget motsägelsefullt i att sprida kristendomen med svärd och använda militär makt för att skydda de heliga platserna. Korstågen handlade i hög grad om att Europas kungar och påven i Rom ville ha ekonomisk vinning och inflytande. Som bekant behövdes dödsföraktande soldater för att genomföra korstågen. (Bland annat en orsak till varför den som deltog i korstågen ansågs få sina synder förlåtna).

    Med känt resultat genomfördes korstågen och Palestina hölls av de kristna under några århundraden. Frågan är hur kristna argumenten för korstågen var till sitt väsen. "Den som tar till svärd skall med svärd förgås" kunde vara ett lika talande argument i så fall.

    Häxbränningarna ja. Folklig vidskepelse i kombination med massvält, krig och allt slags elände. Enligt min förståelse var häxbränderna ett tecken på masshysteri och brist på upplysning, som tråkigt nog kunde förespråkas med religiösa förtecken. Men återigen - Nya testamentet påbjuder inte sådant i en enda rad.

    "Vissa påstår ju också att "kriget mot terrorn" förs med kristna argument."

    George W.Bush och hans tankefränder inom den kristna högern i USA tog gärna till sådan retorik för att vinna legitimitet för sitt krig mot terrorn. Särskilt starka var sådana tankegångar efter 11.9 2001. Då som tidigare blandades politik och religion ihop för att få ett önskat resultat. Kanske förs "kriget mot terrorn" med kristna argument, men det är politiska mål (d.v.s. makt) som ligger bakom.

    SvaraRadera
  4. En liten kommentar till den ofta omtalade hjärntvättningen. Att Tro Gud är inte att vara hjärntvättad.
    Det är att Tro Guds Ord, Vägen Sanningen och Livet enligt den Heliga Skrift. När man läser den ser man vad man går för och ber Gud om Förlåtelse och Tro: Det är att ha samvetet och hjärtat renade genom Tron i Jesu Blod och Namn. Det ger Frid, men inte en sån Frid som världen menar. Nog kan en kristen vara upprörd och syndigt arg men då ber den strax om förlåtelse och återvänder till Friden i Tron så ofta det låter sig göras. Alltså är en riktig kristen inte hjärntvättad utan renad till sitt andliga hjärta. Amen hälsar ulrik f

    SvaraRadera