torsdag 14 maj 2015

Sverige, demokratins och de mänskliga rättigheternas högborg?



Ursäkta att jag säger det, men Sverige är ett märkligt land. På många sätt. Låt mig ta några aktuella exempel. Jag har vid flera tillfällen varnat för - och också skrivit om - de följder förändringarna i äktenskapslagstiftningen fått/kommer att få. När det gäller Sverige är det svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget i denna sak. Realiteten idag i vårt västra grannland är ändå att yttrandefriheten - och även åsiktsfriheten - är allvarligt hotad. För att uttrycka det milt. Jag läste igår på Aftonbladet om Måns Zelmerlöw. Tydligen hade han, någon gång underfjolåret, i något obskyrt TV-program, sagt något som kunde tolkas som så att han ansåg att homosexualitet är onaturligt. Detta ledde till starka reaktioner på flera plan, vilket i sin tur ledde till att han mer eller mindre tvingades göra en pudel. En gigantisk pudel, till och med. Nu går han ut med att han givetvis kunde tänka sig att "dejta en kille" - om han "får feeling".

Yttrandefrihet och åsiktsfrihet? Nej. Sverige håller på att bli ett U-land när det gäller mänskliga rättigheter. Men, som sagt, det är svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget. Det nya äktenskapet kan, med fog, också sägas vara ett resultat och en följd av åratal av propaganda och ensidig opinionsbildning, men helt klart har det att äktenskapet deformerades gjort att utvecklingen har eskalerat.  

Sedan har vi detta med demokratin. Sverige och svenskarna målar gärna upp sig och sitt land som demokratins högsäte, men i praktiken är Sverige inte längre något demokratiskt land. 13% av de svenska väljarna stängs helt kallt ut från alla möjligheter att påverka dagspolitiken i och med att det parti de har valt att rösta på - och som i senaste riksdagsval var valets enda segrare - stängs ut av de andra partierna. Vad som om möjligt är ännu värre är medias sätt att behandla Sverigedemokraterna. Detta parti utmålas som extremt (också i de frågor där de inte är det), och det anses och framställs som fullt legitimt att störa olika valtillfällen och förstöra den dialog som borde försiggå med detta parti och partiets anhängare.

Demokrati? Nej, inte alls. Och denna nidbild av demokratin försöker och vill medias representanter i Sverige gärna exportera hit till Finland också. Nej tack, säger jag bara! Och tack och lov att Finland, åtminstone ännu, har valt en helt annan väg! (Läs gärna de synnerligen belysande kommentarerna i länken!) Men tyvärr finns det oroväckande tendenser hos media också här i Finland som tyder på att det finns krafter som skulle vilja gå samma väg som i Sverige. Givetvis finns det saker hos Sannfinländarna som kan och även bör diskuteras, men dessa ska inte gömmas undan utan lyftas fram och bemötas. Inte avfärdas bara för att det hör till, som den länkade ledaren i Vbl tycks vilja göra.

34 kommentarer:

  1. "I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps."
    — citat från Vilhelm Moberg

    SvaraRadera
  2. "I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps."
    — citat från Vilhelm Moberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filip. Jag har sett det där uttrycket någonstans tidigare. Det beskriver dagens situation ganska bra - åtminstone så som jag har uppfattat den.

      Radera
  3. Ja, ingenting är nytt under solen. Det som har varit förr kommer igen.(predikaren)
    Alltså har Sann Sanning aldrig varit välsedd. Men Sanningen och Vägen och Livet gör fri. Hell dig o Jesus Härlighetskonung, red alltid ditt folk till att redo bli...

    SvaraRadera
  4. Hi, Hii, ser att Vasabladets ledare har "hiffat" det. " På kort tid får det som man förr inte ens kunde tänka sig blivit normalt." (citat (o)fullkomligt).SIC!
    Men när det gäller invandring så är jag på gamla Testamentets linje om kärlek till nästan ock nya Testamentets allt större Kärleksbud till Nästan enligt sund apostolisk sexualetik förstås( Behöver det tilläggas?).
    Men dem som stämplar mot Herrens ordningar Eller Kristi Landsers frihet och Kristna länders frid eller etiklagar i vilket land de vara må ta varning och bära sin dom säger Ulrik Torsten nils utan att vara tillfrågad." Var vänliga mot främlingen som bor ibland eder säger Gamla testamentet."
    Och eftersom alla människor normalt är under Guds Lag och Kristi Kallelse så kan vi nog tänka över den själviska positionen vi som finländare också. Vi vet inte vilken dag domarna är över oss heller.
    Vart går vi då med våra pengar låsta i en elektricitetsberoende sifferkod och en kortsynt landsförsörjning där man rest bort sin egen och landets bärgning på resor och annat???+
    Mina få hundringar har också ibland landat i grannland+ t ulrik nils

    SvaraRadera
  5. På söndagen är det fest, 17:e Maj. http://dayagainsthomophobia.org/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erik Wikström16 maj 2015 kl. 01:30

      Syttende maj är Norges nationaldag och inget annat :) Förvånar mig storligen hur du Markus delar denna länk helt oförbehållslöst efter att du sågat ett flertal andra som här delats... Bl.a MassResistance. Menar du allvarligt att denna skulle på något sätt vara opartisk ???

      Radera
    2. Att man över hela världen har en dag mot homofobin är inget som kan ifrågasättas eller "sågas" som varandes icke-sant. Den länken behöver inte på något sätt vara opartisk, den meddelar bara ett faktum.

      Radera
    3. Erik Wikström16 maj 2015 kl. 10:16

      Frågan är om det överhuvudtaget existerar något sådant som homofobi ! Det hör nämligen till agendan att tala om fobi, som nämligen är något helt annat enligt wikipedia -http://sv.wikipedia.org/wiki/Fobi

      Radera
    4. När man använder ord som "agenda", "homolobby" och allmänt tror på nån form av "konspirationsteori" - då börjar ordet fobi redan passa rätt bra.

      Radera
    5. Erik Wikström16 maj 2015 kl. 14:04

      Vad är dethär då, om inte en agenda ? http://library.gayhomeland.org/0018/EN/EN_Overhauling_Straight.htm
      Under punkt fem hittas lite av detta att nersvärta motståndare...

      Radera
    6. Erik Wikström17 maj 2015 kl. 23:51

      Såhär bidrar finska skattebetalare till högst tvivelaktiga ändamål :( http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1161389 http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=306290&contentlan=1&culture=fi-FI Hoppas Soini sätter stopp för detta fast jag annars inte har mycket till övers för "persuna" :D Dagens sanning, tyvärr på finska... http://sley.fi/node/808

      Radera
    7. Läs på lite hur endel afrikanska länder behandlar homosexuella. Svårt att tänka sig att Jesus hade tittat åt andra hållet (när man dödar folk för vem de älskar) och sagt att sådant behöver vi inte sätta pengar på...

      Radera
    8. Erik Wikström18 maj 2015 kl. 09:18

      Men godmorgon yxskaft ! Visst behandlar man dem säkert illa men det rättfärdigar inte att uppmuntra till acceptans av synd och propaganda för deras rätt att synda !

      Radera
    9. Det du anser vara synd ska inte påverka Finlands lagstiftning, då det handlar om saker som vuxna människor väljer att göra tillsammans utan att någon kommer till skada. Det borde även alla afrikanska länder förstå, men tills så är fallet behövs verkligen mer upplysning. Dödsstraff för homosexualitet är på en helt annan nivå än "visst behandlar man dem säkert illa". (Vi dödar inte folk som påvisar girighet eller skiljer sig heller, fast det anses vara en synd och ofta också skadar andra människor.) Dina kommentarer visar för övrigt att det även i Finland finns massor kvar att göra.

      Radera
    10. Erik Wikström18 maj 2015 kl. 21:12

      Det har du helt rätt i att det inte är vad jag anser som ska påverka Finlands lagstiftning ! Däremot Guds tio bud, därifrån borde alla lagar kunna härledas men vi vet ju alla att så inte är fallet bl.a ifråga om abort... "Vi dödar inte folk som påvisar girighet eller skiljer sig heller, fast det anses vara en synd och ofta också skadar andra människor." Förstå nu logiken här, vi ska väl inte heller uppmuntra till, och anse girighet för rätt och riktigt ? Inte heller ska vi som första utväg uppmana folk att skilja sig ? Därför ska inte heller Finland ge bidrag för att upplysa och omvända bl.a afrikaner till att börja tolerera sexuella avarter som något naturligt ! Jag har i min enfald hittills trott att humanitär hjälp består av tält, filtar, kläder, mat, vatten, sjukvård osv Liksom jag också trott att Finland skulle vara åtminstone ngt bättre än vårt västra grannland. Tidigare i vinter såg jag en notis om att Sverige skulle ge Ukraina humanitär hjälp i form av ett antal avlönade biståndsarbetare. Vid dethär laget kan väl de flesta redan gissa vad dessa skulle ha för uppgifter ? Jo, upplysa ukrainarna i HBTQ frågor... Kunskap tycks vara ytterst begränsad idag, däremot är dårskapen mer än oändlig :(

      Radera
    11. De tio budorden säger inget om homosexualitet, så då är vi ju överens. Skillnaden mellan girighet och skilsmässa å ena sidan och homosexualitet å den andra är att de förstnämnda ibland skadar oskyldiga, medan man inte kan säga att homosexualitet (lika litet som heterosexualitet) i sig skadar någon.

      Radera
    12. Vilka budord menar du?

      Av de traditionella kan man undra bl.a över följande:

      Det tredje budordet bryts varje vecka av 10 000 tals finländare. Borde dom stenas enligt bibelns ord?

      Fjärde budet, gäller det även när barn utsätts för övergrepp av sina föräldrar?


      De mindre traditionella, andra stenhuggningen påbjuder dessa:

      2 Mos. 34:1-29

      Ni skall inte tillbe någon annan gud än Herren.
      Ni skall inte sluta fredsfördrag med de folk som bor i landet.
      Ni skall inte gjuta avgudabilder.
      Var noga med att hålla det osyrade brödets högtid.
      Allt förstfött av hankön skall tillhöra mig.
      Ni skall arbeta sex dagar och vila på den sjunde dagen.
      Ni skall fira veckohögtiden i början av veteskörden och bärgningshögtiden vid årets slut.
      Ni får inte använda jäst bröd vid era offer till mig och ingenting av påsklammets kött får lämnas kvar till följande morgon.
      Det bästa av den första skörden varje år skall ni ta med er till Herrens, er Guds, tabernakel.
      En killing får ni inte koka i dess moders mjölk.

      En undran över budordet "Allt förstfött av hankön skall tillhöra mig."

      Låter lite suspekt...vad ska han med allt hankön till?

      Radera
    13. Anonym, du vet mycket väl att här på bloggen har sådana frågor som du ställer gång på gång förklarat i Ljuset av Evangelium och enligt semistisk tradition. Om du är så intresserad så Kan Kristian säkert ge dig många titlar på Böcker som förklarar det. Vill du ha video så beställ David Pawsons Bibelförklaringserie från TV 7. En annan författare jag kan rekommendera är Adolph Saphir, Peter Fjäellstädt, eller Gamla Bibliska Ordböcker. Där får du den andliga förklaring och historiska kontextförklaring som du tycks behöva. hälsn Ulrik Fagerholm som också uppmanar dig att fiska lite överallt ty Ingen utom Kristus Gud och Fadren har hela Sanningen som du så ivrigt är intresserad av???:)?!

      Radera
    14. Ävenså på Logosmappen kan du fiska och hitta Litteratur och bredvidläsning. På Teologiska fakulteterna får du sällan ett Sanningens Vägens och Livets rätta kunskapssvar D.S

      Radera
    15. Jag behöver ingen tolkning av präster eller andra förståsigpåare, jag kan läsa bibeln själv, på svenska.

      Radera
    16. Varför frågar du då om du är hen sammae anonym???
      Ulrik Fagerholm t.f. Khde i.a.

      Radera
    17. Erik Wikström19 maj 2015 kl. 21:21

      Till Anonym18 maj 2015 23:12. Säger de inte ? Ta bara det fjärde: Hedra din far och mor ! Andra konstellationer existerar inte enligt buden ( och inte i naturen heller, eftersom vi annars inte vore till ! ) så jag kan för egen del nog lugnt säga att vi inte är överens :) hade egentligen inte tänkt fortsätta eftersom det är som Ulrik säger, frågorna har gång på gång fått svar här på bloggen !

      Radera
    18. Vad tycker ni om den här lagen då? den borde vi ju absolut åxå tillämpa i moderna Finland. Det här är ju viktigt eftersom det står i bibeln.

      5 Mos 25:11-12
      Om två män råkar i slagsmål och den enes hustru skyndar till för att hjälpa sin man och sträcker ut handen och griper tag om könet på den som slår hennes make, skall du utan förskoning hugga av hennes hand.

      Hur borde vi hugga av den tycker ni?

      Radera
    19. Anonym 23.17 den 19 maj.
      Hur tycker du att vi skall utrota dig ur folket? ; du som lär oss att styggelse vore riktigt och uppmanar till förakt för Guds Ord genom att bortse från NYA Testamentets ord om hur apostlarna lärde; men faktiskt; Paulus säger ju att "vi gör Lagen gällande"; det betyder att på Domedagen döms vi i evigheters evigheter av Lagen genom våra gärningar om vi Har förkastat Kristus och inte varit lydiga Guds Uppenbarade Glada Budskap och inte förstått och tillägnat oss nåd och förståndet att Hans barmhärtighet och Nåd här i tiden oftast låter Nåd gå före Rätt.
      Därför Är också Domen Hos Herren Jesus eftersom Han i all sin Helighet visade Godhet Barmhärtighet och Nåd och Sanning åt människorna och ännu gör så genom de troende församlingar och enskilda kristna eftersom Han inte vill att någon skall förgås utan istället komma till Sanningens Kunskap och Lydnad ;
      då vill man inte predika synden lovlig ens när den tycks vara ett outrotligt faktum i ens Liv utan man ber om Nåd och Ger Sonen Jesus Äran så att Han inte blir vred och låter oss förgås på vår väg.
      O, Vilken Kärlek Barmhärtighet och tålamod hos Gud vilket jag sett och förnummit också hos balanserade kristna som (genom Trons Ord) aktat sig för synd och styggelse och fått behålla sin Guds Frid. hälsn Torsten Nils Ulrik

      Radera
    20. Anonym 23:17. Du borde läsa på lite... Kanske t.ex. här: http://kristiannyman.blogspot.fi/2015/05/den-stora-skillnaden.html

      Radera
    21. Bäste Erik Wikström. Hur läser du din bibel riktigt? Jag hedrar min far och mor, så homosexuell jag är, och skulle jag någon gång få egna barn så kan jag nog uppfostra dem till att hedra mig också. Hur du kan få detta budord att handla om sexualitet övergår verkligen min läsförmåga... "Logiken" i att det inte kan finnas homosexualitet eftersom vi finns till är ett lika absurt påstående som att det inte kan finnas äpplen eftersom det finns päron.... Då kanske det inte kan finnas barnlösa par heller - "eftersom vi annars inte vore till"? Naturen är full av både bi- och homosexualitet, medan det naturligtvis också finns bevis på heterosexualitet (t.ex. jag är ett bevis på mina föräldrars dito).

      Radera
    22. Erik Wikström30 maj 2015 kl. 23:59

      https://www.youtube.com/watch?v=rcKxAdsus9g

      Radera
  6. Du är härlig Markus! :)

    SvaraRadera
  7. Här är ett klipp från i somras var Bo-Göran predikar om kärlek.

    http://areena.yle.fi/1-2293173

    SvaraRadera
  8. Kanske han kunde ha sagt något om otukt också. Det finns mycket som kallas kärlek som inte är det.

    SvaraRadera
  9. Carola, det finns de som tror att avgudadyrkan av en fantasivän i himmelen är kärlek, fast det är bara inbillning..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym, det finns folk nuförtiden som fantiserar(kanske tror) att all ondska försvinner ur människornas gemenskap och att man omskapas till ett perfekt väsen om man bara använder ordet "hen" om tredje person singularis; det som svenskan varit Han, hon den, det.
      Jag använder "hen" frimodigt som finnarna använder hän och när jag som blomsterhjälm pikar blomsterhattar men jag hoppas att jag så ofta som möjligt när det gäller att fråga närmare om någon person skulle "våga" fråga: Är hen en Han eller en HON d v s man eller kvinna, pojke eller flicka, gosse eller tös??? Ulrik fagerholm

      Radera
  10. Obskyrt TV program? Pluras kök - ett matlagningsprogram med inbjudna gäster.

    SvaraRadera