onsdag 13 maj 2015

Tungt inlägg om samvetsfriheten

I Sverige har frågan om vårdpersonals rätt att av samvetsskäl kunna vägra att delta vid utförandet av en abort varit på tapeten redan en längre tid. Samma fråga kommer att bli ett (ännu hetare) diskussionsämne också här i Finland när medborgarinitiativet rörande denna sak ska behandlas så småningom.

Den svenske professorn (emeritus) Reinhold Fahlbeck konstaterar att samvetsfriheten redan finns inbakad i såväl den svenska abortlagstiftningen som i den nionde paragrafen i Europakonventionen. De politiker (i Sverige) som alltså motsätter sig samvetsfriheten inom vården talar alltså MOT gällande lagstiftning. Det skulle vara intressant att ta reda på om den finländska abortlagstiftningen är utformad på liknande sätt. Nå, hur som helst är Europakonventionen klar och tydlig, och denna har också vi att rätta och packa oss efter. Kan vi alltså se fram emot en lagändring till förmån för samvetsfrihet nu då när medborgarinitiativet ska behandlas här i vårt land? Förhoppningsvis. Men jag kan tänka mig att "liberalerna" gärna försöker hitta något kryphål.

4 kommentarer:

  1. Det är intressant att du i den här frågan, där det gäller människor som självmant sökt sig till just barnmorskeyrket av alla vårdyrken, tycker att de ska ha rätt att välja sina arbetsuppgifter. Men när det gäller homosexuella, som inte kan välja att bli hetero, så ansåg du det var fel att tala om en ojämlik äktenskapslag och hävdade att den redan var jämlik. (För att varje man har rätt att gifta sig med en kvinna och tvärtom.) Den logiken är inte den lättaste att hänga med i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. O, nej du anonym+
      Väljer du Herrens Väg så kan "du" välja att inte "vara" eller görat homosexuellt.
      Första frågan man kan ställa sig om man (som troende)får onaturliga begärelsers känslor: Varmed, Herre Kristus, har jag brutit när du låter mig smaka denna straffdom???+
      Samma sak gäller otukt och zoofilia och paidoftoreosis = barnaskändande.
      Må homosexuella och heterosexuella syndare fritt uppmanas till att använda all Guds hjälp och människor psykosocialt vårdande kunnande och vishet för att bli befriade från synd och styggelse.
      Vi kan alla bli frestade eller vara så lösaktigt syndiga i vår heterosexualitet och övriga världslighet att Gud prisger oss i onaturligt begär: så lär oss Romarbrev 1 Kapitel säger Ulrik Fagerholm som vet att Guds förlåtelse inte sviker den som vill upphöra med och bryta med Synd och styggelse och inte i övrigt heller Predikar mot de Heliga Skrift. hälsn Torsten Nils Ulrik Fagerholm född i avfällighetens tidevarv.
      P:S jag är full medveten om att vissa personlighetsstörningar sitter djupt. Och på grund av fortsatt svag mänsklig känsla mot hårdhet och som följd på orimliga mobbningssituationer s kan någon välja att söka "tröst" sexuellt hos samma kön vilket alltså är följde i det fallet att Satan har söndrat; men Gud i Jesus skall hela senast i det eviga Livet om man faktiskt inte gör orätt till rätt+++!¤ Och där är vi ju inte längre sexuella. Utan om räknas värdiga för Jesus Skull till den nya tidsåldern vi får komma tili Himmelen där vi är såsom änglarna säger ju Jesus.

      Radera
    2. Anonym 09:28. Jag har försökt fundera på din kommentar en längre tid, men jag får den inte att gå ihop. Du pratar om två helt skilda saker. Barnmorskeyrket söker man sig till för att man vill hjälpa till när ett liv ska framfödas. Inte för att man vill hjälpa till att avsluta ett liv. Äktenskapet är vad det är - och det blir inte annorlunda av att vi försöker göra om det och få vår "uppgradering" att se bra ut genom att klistra ett av dagens mest omtyckta modeord på det.

      Radera
  2. Om man söker sig till barnmorskeyrket så får man lov att ta hela paketet, som inbegriper aborter och säkert annat obehagligt också. Man blir väl inte bonde för att man tycker så himla mycket om pappersruljansen runt eu-stöden eller avlivandet av djur när det behövs, men det hör till yrkesvalet. Vill man jobba som musiker så är det ingen idé att gnälla över att man gärna skulle ha lediga kvällar eller helger. Min poäng är att ingen blir lurad till något. Välj något annat yrke om det inte passar. Det är raka rör, lika för alla och finns ingen orättvisa i det.

    Att däremot bara godkänna den heterosexuella majoritetens rätt till äktenskap då det inte borde vara någon skillnad om vi älskar samkönat eller inte - det är orättvist. (Jag vet att du inte håller med om det, men ville ändå påpeka inkonsekvensen i förhållande till barnmorskediskussionen.) Man kan inte välja vem man blir kär i eller älskar och därför ska vi inte ha olika rättigheter på basen av det.

    SvaraRadera