lördag 9 juli 2016

Föreningsdöden

Jag hörde på nyheterna på radio Vega att 2000 svensk- och tvåspråkiga föreningar i Finland riskerar att avlägsnas ur föreningsregistret och därmed upphöra att existera eftersom Patent- och registerstyrelsen inte fått några livstecken från dem på minst 20 år. På landsbasis lär det ska handla om ca 40 000 föreningar.

Finland har ju kallats föreningarnas förlovade land, och det är nog ingen dålig beskrivning. Det finns föreningar för allt, och alla är med i åtminstone någon förening. Till och med jag, trots att jag så långt det är möjligt har försökt undvika att vara med. Jag läste emellertid igenom listan på de utrotningshotade föreningarna på svenska.yle (eller åtminstone de delar av den där sådana föreningar jag kunde tänkas vara delaktig i finns), och döm om min förvåning när jag hittade en förening på listan som jag betalar medlemsavgift till varje år! Denna förening fanns dessutom på en separat lista över föreningar med "ganska så underliga namn". Den som vet vad jag håller på med inser att det inte handlar om "Haltande ankorna från Gallträsk rf", utan om "Kettujen Keinosiementäjät ry - Rävseminörerna rf". (Jag har dessutom under de senaste några åren varit med och undervisat på den kurs som, om godkänd, berättigar till medlemskap...)

Det är intressant att en förening som är så pass aktiv som Rävseminörerna rf kan hamna på en dylik lista - vi håller ändå både vår- och höstmöte varje år, och ett digert medlemsbrev skivckas också ut en gång i året till föreningens nästan 2000 medlemmar. Tydligen har aktiviteten i föreningen ändå begränsat sig till det praktiska, medan anmälningarna till PRH har blivit ogjorda. Nå, man får hoppas att ansvarspersonerna i föreningen har sett listan och skrider till åtgärder för att till denna del förhindra föreningsdöden.

5 kommentarer:

  1. Hur är det? Finns det några djurhållare i världen som brukar naturlig semination mera?
    Traditionalisten torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. På minksidan kor vi helt "luomu". På rävsidan är det insemination som gäller.

      Trevlig och fridfull helg!

      Radera
    2. OK. Har haft det någorlunda gott med predikolyssnande. U

      Radera
  2. Denna helg hade min tandborste en så naturalistisk smak av kloak att jag avbröt min tandborstning omedelbart samt meddelade frun och några bekanta läget samt kastade borsten i soppåsen. Ulrik, traditionalist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Igår kväll var den ok.U

      Radera