söndag 3 juli 2016

Grov hädelse och kyrklig koppleriverksamhet


Det har varit Pride i Helsingfors i helgen, något som media i vårt land har gjort mer eller mindre omöjligt att missa. T.ex. i går hade ÖT tre hbt-positiva artiklar och en långt (och förvirrad) insändare i samma ämne. En av artiklarna handlade om en feministisk förbannelse-performance. Varför ordnar någon något sådant? Och varför skriver media om den? Sådana tillställningar borde få förtvina i tystnad...

Helisnki Pride, var det alltså. Jag blev uppmärksammad på att kyrkan/församlingarna i Helsingforstrakten i allra högsta grad var delaktiga. Detta t.o.m. så att de (Vandaförsamlingarna) hade skapat en egen dekal för ändamålet. Denna ropade ut, givetvis på regnbågsfärgad botten (sex färger, inte sju), att "Jag är den jag är". För den som inte känner till vad detta uttryck är kan jag berätta att detta är det allra heligaste gudsnamnet. Herren uppenbarar detta namn för Mose i samband med händelsen med den brinnande busken i 2 Mos. 3. Insatt i detta sammanhang har jag svårt att se att detta är fråga om något annat än grov hädelse. Sådant kan man eventuellt förvänta sig av världen och världens människor, men när det kommer inifrån kyrkan inser man att avfallet har gått väldigt långt.

Men det blir ännu värre. Om det är möjligt. På fredagskvällen ordnades en regnbågsmässa i Kallio kyrka, och på detta ett snabbdejt-evenemang i Kallio församlingshem. Detta riktat främst till hbt-personer. Det här kunde eventuellt vara (nästan) småoskyldigt, men när man ser närmare på vad det handlar om och vem detta är riktat till (enligt arrangörerna) ser man att det i det närmaste handlar om koppleriverksamhet. Under rubriken "För vem är snabbdejterna ämnade?" listas tre krav på sådana som vill delta. Det första av dessa är att deltagarna bör vara minst 16 år gamla eftersom detta är den skyddsåldersgräns som lagen slår fast. Underförstått för att idka könsumgänge. Så vad är alltså detta? Svar: Koppleriverksamhet för homosexuella ordnat av en luthersk församling. Kyrkan som hallick. Så långt har det alltså gått.

Om jag inte skulle vara strikt kongregationalist skulle jag gå in på församlingskansliet i morgon bitti och skriva ut mig ur kyrkan. (Eller på tisdag, i Esse är kansliet stängt på måndagar...) Ja, och så skulle jag göra en polisanmälan för koppleri. Men det kan jag ju faktiskt göra ändå...  

21 kommentarer:

  1. Lägg av. Hade det inte varit någon åldersgräns hade du levererat en harang om pedofili... Det finns nog många dejtingevenemang, t.ex singelkryssningar, med åldersgräns - har inget med koppleri att göra. Lite överspänt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 00:02. Ja, det skulle jag säkert ha gjort. Med rätta. Överspänt? Knappast. Ett dylikt evenemang kommer nog VÄLDIGT långt från det som församlingen ska syssla med. Så långt, t.o.m., att det borde bli en sak för domkapitlet.

      Radera
    2. Så hur man än gör (då det gäller regnbågsfrågor) reagerar du över att man gör fel... Lycka till med den där polisanmälan hör du!

      Radera
    3. Anonym 05:53. Nej, så är det inte. I det nu aktuella fallet kunde kyrkan ha låtit bli att ordna allt detta och i stället för regnbågsmässan hållit en gudstjänst där synden hade kallats för synd och alla (homosexuella och heterosexuella) hade fått bekänna sin synd och få höra avlösningens ord och sedan gå vidare med uppmaningen "gå och synda inte mer". Det skulle ha varit en god sak och något som jag inte skulle ha kritiserat.

      Radera
    4. Men man kan inte dra in polisen och juridiken och kalla en speed-dejt för koppleri bara för att man är arg på kyrkans roll i Pride. Det är fortsättningsvis bara ett uttryck för ditt dåliga omdöme.

      Radera
    5. Anonym 00:56. Vem har dragit in polisen i detta? Jag har åtminstone inte gjort det, jag bara antydde att man kunde göra en polisanmälan. Läs ordentligt, så behöver du inte göra bort dig!

      Radera
    6. Jag menade förstås din antydan om polisanmälan (att dra in polisinstansen i en religiös diskussion). Och jag känner mig inte speciellt bortgjord. Det kan du försöka projicera på någon annan.

      Radera
  2. Nja, ja ordet "koppleri" är faktiskt lite problematiskt i detta sammanhang. Faktum är dock, att åtminstone under min studenttid hade vissa kristna samlingar på fredag- eller lördagkvällar ett utpräglat rykte som "koppleriställen" (ordet användes faktiskt men med en stor dos av ironi). Det är väl naturligt att också kristna singlar har ett behov av att möta andra singlar. Men, såsom Kristian med rätta påpekar, går detta nog över alla tidigare gränser. Det hela tjänar ju ett enda syfte: att presentera samkönade par- och kärleksrelationer såsom något naturligt och Gudi behagligt. Vad missbruket av Guds namn beträffar så låter det lite såsom Vandaborna på ett synnerligen olyckligt sätt har ryckt ett bibelord ut ur sitt rätta och ursprungliga sammanhang. Och om man dessutom har gjort det helt medvetet så handlar det om ett allvarligt missbruk av den kristna skapelsetron och inkarnationsläran. Alla människor är Guds avbilder sådana som de är men synden med sina alla följder hör ju inte till denna bild utan förstör och förvränger den. Marko Sjöblom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marko. Jag tror knappast att det är så långsökt att tro att detta har skett helt medvetet. I den kontext vi rör oss idag så tycks inget längre vara heligt. Inte ens i kyrkan och för kyrkans representanter.

      Radera
  3. Kristian, du har kanske rätt. Samtidigt tycker jag, att många av de åsikter som vi anser vara oheliga och oacceptabla för kristna också kan härledas till ett ganska litet antal av liberalteologiska principer. Så här blir det när den klassiska frälsningsläran omtolkas till befrielseteologin, när talet om Gud förvandlas till ett tal om människan och när etiken helt lösgöres från konkreta bibelord och ersätts med några omtolkade tankar som kanske i någon form hittas i bibeln. Det som gör oss sorgsna över kyrkans avfall betyder för andra något helt annat: En positiv förnyelse och efterföljelse av Kristi exempel och kärlek samt lösgörelse från bibelordet till en sann mänsklig frihet... Marko Sjöblom

    SvaraRadera
  4. Koppleri – Koppleri är ett sexualbrott som föreligger när någon främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att någon annan har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. (http://www.internetjuridik.com/178-koppleri/) Vari ligger den ekonomiska nyttan? och tvånget? Och varför utgår du från att speeddating leder till sex? Tycker du inte att det är lite respektlöst att slänga omkring sig termer som koppleri när koppleri avser allvarliga förbrytelser och inte ens harmlös tillställning för hbtq ungdomar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marina har förstås helt rätt. Men av någon anledning ser Kristian alltid rött då det gäller hbtq. Så fast alla vet vad koppleri handlar om och aldrig skulle drömma om att kalla en vanlig speed-dejt för koppleri, så är det på något sätt en helt annan sak om det gäller homosexuella... (För när heteron har förhållanden tänker homona bara på sex. I alla fall i huvudet på en del...)

      Radera
    2. Finns det ingen som har hjärta mera här i världen???+ Jesus sade aldrig att några tankar utgår i huvudet utan att de utgår från hjärtat. Har världen blivit för fixerad vid huvudet i sin otro. De huvuden som Herren skall krossa den dag han vill.... (så säger den Heliga Skrift)

      Radera
    3. Marina. I detta fall är nyttan inte ekonomisk (åtminstone inte direkt), men med ett dylikt tilltag försöker kyrkan vinna vänner i dessa kretsar. Denna nytta kan givetvis sedan också ge en ekonomisk vinning när dessa människor inte skriver ut sig utan fortsätter att betala kyrkoskatt. Givetvis är det lite tillspetsat att kalla detta för koppleri, men jag vill nog hävda att det kommer väldigt nära. Åtminstone. Att det sedan är kyrkan som ägnar sig åt ett dylikt koppleri gör det så mycket värre. Sedan borde du (och anonym 17:10) kolla länken en gång till. Under rubriken vem detta är till för. Punkt ett. Jag tycker nog att det blir ganska klart vad detta handlar om.

      Radera
    4. Öhhh... Läs du om vad ordet koppleri betyder. Det här kommer inte överhuvudtaget i närheten av något ditåt. Förstås. Och de som på riktigt är utsatta för koppleri skulle bli otroligt sårade över ditt påstående.

      Radera
    5. Ja, själv skulle jag ju tro att åldersgränsen finns där för att inte kyrkan vill uppmuntra till sällskapande i ung ålder, inte för att de genast skulle tänka på sex. Åldern 16 som också lagen stöder är säkert ett bra rättssnöre att ta till för att kyrkan ska kunna uppmuntra till sällskapande. Din förklaring med ekonomisk vinning är nog väldigt långsökt. Jag vill hävda att det inte ALLS kommer ens i närheten av koppleri och att det är oerhört fel av dej att jämföra detta evanemang med de fall av koppleri som vi har haft i Finland. Jag tänker på hänsynslösa individer som har tvingat handikappade, utlänningar och utsatta personer att sälja sex. I vårt hemland, i Finland. Helt vanliga finska män som köper sex av individer som de märker är utsatta. Du menar att det är tillspetsat av dej att tala om koppleri. Jag menar att det är respektlöst.

      Radera
    6. Marina @
      Din förklaring av åldersgränsen låter lite ihålig ,
      Olet vähintään 16-vuotias (lain mukainen suojaikäraja

      Radera
    7. Nå vi vänder på det då, eftersom ni är så upprörda över åldersgränsen. Tycker ni att kyrkan ska uppmana barn under 16 år att speed-dejta och börja sällskapa?! Var konsekventa.

      Radera
    8. Anonym 22:57. Ordet "suojaikäraja" handlar inte om sällskapande.

      Radera
    9. Nej, vem har påstått det? Lagen har 16 år som suojaikäraja. Men tycker du att kyrkan ska uppmana barn under 16 år att speed-dejta och börja sällskapa? För det är uttryckligen det som evenemanget går ut på. Jag läste nämligen hela texten.

      Radera
  5. Parafraser:
    " I haven så gjort Gjort Guds Budord o till intet för era nya påhitts skull(antikristlig lära,hordom och "hbtq")." Ni äktenskapsbrytare och otuktiga och styggelseförespråkande slempottor till skrymtare: Rätt profeterade Jesaja om er när han sade: Detta folk ärar mig med sina läppar,och samlas i de hus som är uppkallade efter min dyre Son Jesus, men deras hjärtan är långt ifrån mig, och fåfängt åkallar de Jesu Namn eftersom de saker som de försvarar är flagranta brott mot god sed och Guds Bud.
    Jesus sade även att allt ont som orenar människan utgår från hjärtat; det av arvssynden naturliga själviska och syndiga.
    När Guds Ande genom Ordet lyser in i den mest fromma människas hjärta så förskräcks hon och ber Gud om rening och förbarmande.
    Denna rening ges oss i Ordet Dopet och Anden Och Nådemedlen överhuvudtaget men det onda ligger på lur så det gäller att vaka i Ånger och tro på Jesus och inte göra förbund med dessa synder och orena lustar som finns i hjärta: tjuveri, lögn, mord, hordom, hädelse, falskt vittnesbörd ja kort sagt vilket som helst ont som Skriften nämner och förbjuder.
    Man kan falla och bli upprättad och förlåten, ja gång gång, men man får inte som i vår tid göra någon som helst synd och otro lovlig.
    Det är därför jag utan uppehåll håller fram de allvarligaste hotelserna från Herren.
    Med Guds Andes hjälp är det lättare att få djävulen medgörlig verbalt än att få nutidens förhärdade antikrister och praktiska ateister som är andligt blinda och döva och lama ja kanske i grunden döda att få förstånd.(och satan njuter)
    Själv hann jag be Gud att inte bry sig om mina onda och bittra tankar och önskningar som uppstod när alla svek och hotgärningar till slut gjort mig till sjukpensionär.
    Men jag ser nytt friskt liv i Tro spira fram i mitt hjärta och ändå säger jag lugnt: Jag tycks tala hårt men jag är bara en fattig syndig människa upplyst av Jesu Ande i mitt hjärta såväl som i någon annan bibeltrogens hjärta... hlsn Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera