söndag 25 december 2016

Julen som försvann


Som jag skrev i den senaste texten hör julafton till julens förfirningstid, alltså till adventstiden. Idag, på juldagen, har julen börjat. Men det är så oerhört symptomatiskt för vår sena tid, som är rädd för allt som har med stillhet och tystnad att göra, att man skyr julen. Därför har speciellt handeln – och med den långt folket – raderat ut själva julen och låter mellandagarna följa direkt på adventstiden. Således inledde många affärer sin "mellandagsrea" redan idag, på juldagen, klockan 0800. Jag förstår idén med detta, alltså att låta den ena kommershögtiden (adventstiden då alla ska springa benen av sig för att hinna handla julklappar) direkt följas av nästa (mellandagarna då alla ska springa benen av sig för att hitta de mest fördelaktiga reaprocenterna) utan någon "dödtid" dem emellan. På så vis accentueras julens ställning som handelns superhögtid. Men glömmer vi inte bort något då? Hur var det med människan och hennes behov av att få vila och stilla sig? Och hur var det med det där som julen i grund och botten handlade om?

Jag tror att vi på allvar behöver återta julen från kommersens avgud. Inte genom förbud och regleringar, utan helt enkelt genom att vägra spela med. Så här hos oss firar vi jul nu. Utan felplacerade och tjuvstartande "mellandagsreor". Amen.

9 kommentarer:

  1. Aj, Jaha!?+
    Gör då så i ALLA frågor om du skall vara Rättvist evangelieprofeterande i samhällsfrågorna.
    Vilken färg har månne avregleringsbesluten?.++
    Skäms, och se till vilken värld Han kom och säges vara bevågen, säger Ulrik Torsten Nils själv utan berömmelse ty jag har bara besökt gravgården idag. Hänvisar till Jesu Ord. "Låt de döda begrava sina döda, gå du åstad och predika (lyssna till) Guds Rike." Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Jag vill nog hävda att jag är konsekvent. Eller att jag åtminstone försöker vara det. Jag tror inte på regleringar och förbud. Inte heller de gånger dessa skulle föra utvecklingen i den riktning jag skulle önska...

      Radera
    2. Så varför skrika i högan sky när homogudarna trollar sig fram ur skåpet och ställer till med det fanstyg som de rika äktenskapsbrytarna, våldsälskarna och giriga och homoutövarna gjorde i Sodom och Gomorra. Läs din Hesekiel och LÄS RÄTT!

      Radera
    3. Nåja, vi kanske skall skrika i högan sky ändå. Jag försökte vara lite rättvis. Du har gjort ett bra "korståg mot odygderna i kyrka och samhälle".
      Om Basunen inte ger ett tydligt budskap o s v ((så kanske nån lagt segpillersmörja i röret och vaggat till falsk tro och ro). Ingen av oss kan ta alla saker på en gång. Ulrik

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Jaha, vad är det för censur du bedriver här Kristian? Vilka obekväma åsikter är det du vill tysta ner?
    Du har blivit värre än den sk. PK-media du älskar att hata.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäste anonym! Du drar förhastade slutsatser. Jag tar bort kommentarer innehållande svordomar, reklam för afrikanska häxdoktorer (och liknande) samt kommentarer där skribenten själv ber mig ta bort kommentaren. I detta fall handlade det om det tredje slaget.

      Radera
    2. Ja, Kristian. Mina kommentarer var mest att visa att om någon synd tillåts bli mera inflammerad än andra på grund av den ondes taktikspel och vårt enpnktsförsvar så kan de ångrande och personligt mest sargade tvingas bort också från sin sista undanskymda plats i bönebänken där de sitter stilla i sin avhållsamhet från heterosynd eller homosynd.
      DET SOM VI ALLA SKALL VETA ÄR ATT DET GÅR INTE MOT BÄTTRE TIDER!!!+¤¤
      De som har Tron och vill ha Tro må ledas av Anden och SKRIFTEN så att de arbetar och ber visligt så att inte omstörtning eller vilddjurskupp gör oss till sådana som under andra totalitära regimer teg med vittnesbördet om Jesus och inte straffade t ex Babylons och tidens omåttliga vällustbegär och rikedomsprålande och våldsälskande varav media och våra hjärtan kan vara svårt inflammerade.
      Vi ber om vishet för Israel, länder och folk och enskilda ty JESU NÅD missbrukas nu som värst bland folken (ego non justus sin gratias) men Patros Patros, utan att framprovocera sådant som hände hugenotter eller waldensare.
      Hugenotterna kompromissade inte,waldensarna dog Gör vi???++¤
      Ulrik Torsten Nils arbetsvillig nvalid

      Radera
  4. Det som kännetecknar de "röd-gröna"; självisk materialistisk livssyn, eller humbugsreligiositet är samma giriga själviska världsanda som den extrinsikala låtsaskristendom som högern sägs stöda och som tär på Kristelig ordning.
    Därför, då allt i denna världen faller under Guds Ords domar; hör hit alla ångrande och troende, låt oss bedja och arbeta och vara redo till Fridens evangelium sedan vi ser att världen störtat sig i Kris vilket också var förutsagt av klarsynta sekulära.
    MEN, MEN, Endast I Guds ORD finns de fästen som bär.
    Lita inte för mycket på någon människa utom på Jesus Gud och Fadern;den Helige Ande men pröva vad som driver var och en och var sak så att vi inte träder ur skaran som tror och ärar Guds Lamm Konungarnas Konung och Herrarnas Herre när Uppenbarelseboken och Skriften föreläses och Talas RÄTT hälsar ulrik

    SvaraRadera