torsdag 29 december 2016

Det får räcka nu!


Sjukvårdsreformen och den med den förknippade mycket inflammerade jourfrågan var ett första steg. Finlandssvensk media, ivrigt påhejad av diverse SFP-politiker och framför allt av arga kommentatorer på de olika tidningarnas nätsidor, hakade på och gjorde allt för att alla svenskspråkiga finländare skulle bli så uppretade som möjligt. Det var inte så noga med sanningen, det viktiga var att alla visste om och reagerade på att det svenska språket och vi som svenskspråkiga finländare hade blivit överkörda och trampade på av regeringen. En regering som inte heller den var så noga med sanningen och som, för första gången på 36 år, saknade ministrar från SFP. Visst. Jag förstår att det är viktigt för SFP-politikerna att visa hur det går när SFP inte sitter i regeringen. Men här gick det nog alldeles för långt, och reaktionen lät inte vänta på sig.

För någon dag sedan publicerade sannfinländarnas ungdomsförbund en ytterst smaklös video på nätet där ungdomsförbundets ordförande kryper uppför Domkyrkans trappa i Helsingfors iklädd bara underkläderna. Medan han kryper piskas han av ett antal svartklädda figurer som bär ansiktsmasker som påminner om diverse SFP-profiler. En speakerröst travesterar bönen Fader Vår, och budskapet är att tvångssvenskan bör avskaffas i våra skolor. Avsikten är att provocera, och detta lyckas de mycket väl med. Jag anser att vi mycket väl kunde diskutera huruvida det är rätt med tvångssvenskan (och tvångsfinskan) i våra skolor, men detta tilltag blir till så mycket mera än en kanhända nödvändig diskussionsöppning. Sådana som inte begriper vad det är ungdomsförbundet vill säga – och de är av allt att döma många, både på svenskspråkigt och finskspråkigt håll – ser detta som hets mot oss svensktalande. Ja, i själva verket är jag inte alls övertygad om att ens de som gjorde videon visste vad de egentligen ville säga.  

Jag tycker att det får räcka nu. Om det här fortsätter länge till kommer vi att ha en ny språkstrid i Finland – en språkstrid som alla kommer att gå ur som förlorare. Jag kan som sagt se vad SFP menar sig vinna med sitt agiterande, men jag hoppas att det idag finns tillräckligt mycket vishet i partiledningen för att inse att man nu behöver dra i nödbromsen. SFP kommer nämligen också att stå som förlorare ifall detta fortsätter vi får en ny fullskalig språkstrid i Finland. Men de största förlorarna blir utan vidare alla vi finlandssvenskar. Så det får räcka nu.

14 kommentarer:

 1. Så vad är din lösning, att vi skall sitta tysta och se på? Så som allt annat här i världen blir det bara mer och mer polariserat, vi mot dom dom, det må då gälla muslimer - icke muslimer, kristna - ateister, svenskspråkiga - finskspråkiga, rika - fattiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus. Man får vara av olika åsikt, och man får påtala brister och felaktigheter. Men det vi INTE ska nedlåta oss till är att, som nu har skett på många håll, låta känslorna ta över. Att använda sig av rena lögner i debatten är inte heller något som vi ska göra. Likaså bör vi akta oss för att dra sjuka paralleller, som nu senast skedde i morgonens ledare i ÖT. Sådant späder bara på stridigheterna.

   Radera
  2. Vilka lögner talar du om? Tala ur skägget.


   Jag håller med om att uppståndelsen över videon är onödig. Det hade varit bäst att låta den tala för sig själv. Men det är tyvärr så att rasism- och nazist-anklagelser är en typisk argumentationsteknik i dagens samhälle. När man inte har något annat att säga kan man alltid skrika rasist och nazist och dra paralleller till 30-taltet.

   Men ditt engagemang är lite spretigt också. Du gör en salig röra av sfp, öt, joureformen och satiren på trappan.
   Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta brukar man säga. Jag undrar därför om du inte riktigt tänkt ut vad du egentligen vill säga så du slår runt omkring dig hejvillt.

   Exakt vad /vilka uttalanden finner du problematiska. Precisera dig.

   Radera
  3. Patrik. Jag läser ÖT och kommentarfältet där. Många politiker, speciellt SFP:are, talar om beslutet att ge Senäjoki fulljour som grundlagsvidrigt. Det är en ren lögn. Grundlagsvidrigheten kommer i fråga ifall Seinäjoki inte förmår betjäna på svenska, men hur det blir med det måste framtiden utvisa.

   Har du läst Mynttis ledare i gårdagens ÖT? Där först kan man prata om en röra...

   Radera
  4. Kristian,läste ledaren den 30.12,uppdaterad 31.12 -16 av Kenneth Myntti i ÖT.I svaret till Patrik säjer du,"där först kan man tala om röra".Ursäkta,men förstår inte vad det "röriga"består av,har vi läst samma ledare??

   Radera
  5. Möjligen är det denna ledare det är frågan om : http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/127380#commentsBlock Om man ser till kommentarerna och visst drar Myntti där onödiga paraleller ?

   Radera
  6. Ole. I ledaren jag hänvisar till, och som anonym 23:31 länkar till ovan, drar Myntti paralleller mellan situationen i Tyskland på 30-talet och vår situation som finlandssvenskar idag. Det här är, menar jag, fullständigt oförsvarligt. Än värre blir det i kommentarfältet, och jag borde kanske ha varit tydligare i min kommentar och sagt att jag hänvisar till både ledaren och kommentarerna. Sedan kan det ju hända att vi läst olika texter också. Det finns nämligen två ledare daterade den 30.12...

   Radera
  7. Kristian,
   Ledaren jag läste hade rubriken,"Presidentens goda nyårslöfte",alltså läste vi inte samma text!

   Radera
 2. Ett land, språkligt fritt och människor bedjande i Ande och Sanning om Rätt Kärlek och Omvändelse; i ett sådant land kommer man nog överens.
  Ingen är arg när vi vänder plättar på dålig finska men vi svenskspråkiga är inte alltid lika tålmodiga.
  Men Åsså finns sådana som provokativt språktvingande ja rentav opportunistiska i sin svenskhet eller finskhet.
  Finns det omsorg och humanitet så är språkfrågan inget problem.
  Politiken är vad den Är.
  Kristians analys är god.
  Himmelriket dock bättre är fast vi stundom perklar och svär. U T N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ha vilken uppfattning som helst om dagens Sfp,men att det är ett parti som har har slagit vakt om den svenskspråkiga minoritetens intressen (som enda parti?)kan inte ifrågasättas!Under "min tid" var Sfp ett värdekonservativt parti som alltid fick min röst,i dag är samma parti mycket värdeliberalt.Under min livstid har svenskan alltid varit ifrågasatt i perioder i Finland,det har funnits statsmän i rikets ledning som förstått vikten av ett tvåspråkigt land och värnat om tvåspråkigheten,idag verkar det inte vara många med den inställningen!
   "Att bevara svenskan ställning är inte bara viktigt för Finlands 290 000 finlandsvenskar,utan också för att Finland ska fortsätta tillhöra den nordiska gemenskapen i framtiden"(Jörn Donner).
   Tror att det är ett mycket kvalicifierat antagande att Seinäjoki (trots goda intentioner)inte klarar av att ge den svenskspråkiga service som är en förutsättning att få den grudlagsenliga vård på svenska som lagen förutsätter.Vi är en och annan som har erfarenhet av detta,inte från Seinäjoki,men från andra sjukhus i Finland där förutsättningarna torde varit bättre!(mitt ex.från Åbo)

   Radera
  2. Du har nog rätt i detta Ole. MEN, Guds Ord har rätt i allt.
   Snart flyttar jag som världsdelen befallt:-(
   Piller piller med statlig glasyr, håller mig lugn (svag:-) ) och lite yr.
   Tänker inte ta emot den synd som djävulen pådyvlar mig.
   Medicinen tar jag nog.
   Gud döme över var Sak kan man säga lugnt på det att det också blir offentligt Sagt.
   Se hur det gick vid Koras och Abirams uppror mot Mose.
   Gud dröjer ännu enligt aposteln Petri Ord och det kanske är tryggast för mig också. Vem vet.
   Frestad och anfäktad i allt, genom Guds Nåd bevarad från större fall sedan jag kom tillbaka på smala vägen 1987 hälsar Torsten Nils Ulrik som före det var så gott som "Perfekt:-)"
   P.S. HUH vad man glömmer bataljer och dryckeslag och livsinställning säger jag nu och Hänvisar till Evangelium smal väg och Lag enligt Skriften Biblia

   Radera
 3. Off topic, du har inte skrivit något om preventivmedel, kunde du tillägna ett inlägg dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://titus.ofsystem.fi/fmi/webd?homeurl=http://logosmappen.net/?page_id=845#Trosfragan

   Radera
 4. En parallell till språkfrågan är möjligheten att på likvärdiga villkor som att nätbanksvis kunna sköta exempelvis betalning av räkningar i bankerna över disk. Man ger till slut efter för tidens tryck och ekonomisk liten "snöd vinning" på grund av man inte bara orkar vara konskekvent.
  Önskar dock att det goda som tiden berövat oss kunde fås tillbaka fast den politiska negativa sloganen är att " fördelar man mist får man inte tillbaka".
  Ändå tänkt jag när jag traska till butiken för en stund sen att: Nog är det små saker vi knorrar över i vårt land än så länge. Arbetslöshet och sjukdom är båda nog ett lidande för många men globalt är Gud Ännu god mot oss säger Ulrik

  SvaraRadera