måndag 5 juni 2017

Åndamålet helgar medlet?



I efterdyningarna av gårdagens nya terrorattack i London har olika politiker uttalat sig och kommit med kondoleanser. Detta är givetvis helt på sin plats, men i vissa fall blir åtminstone jag lite förbryllad när jag läser och hör vad de säger. Som t.ex. när jag hörde vad Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon sade: "De muslimer som begår terrordåd representerar inte sin religion." Detta är hon förstås inte ensam om att ha sagt – detta uttalande, i lite olika tappningar, förekommer i media med jämna mellanrum.

Och visst. Jag förstår varför hon säger detta. Hon vill inte skapa motsättningar mellan den muslimska delen av befolkningen och majoritetsbefolkningen. Sådana motsättningar skulle vara oerhört olyckliga, ja rent av livsfarliga. Men kan det motivera att föra fram en uppenbar (för den någorlunda insatte) osanning? Helgar ändamålet faktiskt medlet? Eller talar Sturgeon osanning för att hon inte vet bättre?

Huvudfrågan här är förstås vad Koranen säger. Eller om vi vill konkretisera frågeställningen kunde vi ställa frågan så här: Hur skulle Muhammed, om han levde idag, förhålla sig till IS? Då talar jag alltså om Mohammed så som han var och uttryckte sig efter år 622. (Observera att i Koranen de yngre surorna, alltså de som är skrivna efter 622, väger tyngre än de äldre.) Svaret på denna fråga är relativt enkelt: Mohammed skulle inte ta avstånd ifrån eller fördöma IS, han skulle leda hela organisationen.

Lyckligtvis, i detta sammanhang, är det väldigt få muslimer som faktiskt läser Koranen och som tar den på allvar. De muslimer Sturgeon talar om är vanliga, mer eller mindre sekulariserade muslimer. Muslimer som bär det muslimska namnet men som kanske inte riktigt vet vad deras egen religion säger om t.ex. hur en muslim ska förhålla sig till en icke-muslim. Sådana muslimer som vi icke-muslimer gillar betydligt mera och bättre än de muslimer som faktiskt tar sin heliga skrift på allvar. Och, vilket är oerhört viktigt att påpeka i detta sammanhang, som är i en stor majoritet bland muslimerna åtminstone här i väst.

Sturgeons uttalande beskriver ändå inte verkligheten sådan den är, utan snarare sådan hon, och vi, skulle vilja att den skulle vara. Och, vilket också kan och bör tilläggas, sådan en stor majoritet av muslimerna i väst också vill att den ska vara. Men inte desto mindre far Sturgeon, och andra som säger det samma som hon, med osanning.

4 kommentarer:

  1. Så är det. Klart och tydligt sagt.

    SvaraRadera
  2. "Ibrahim, har du årsrapporten?"
    *tystnad*
    "Ibrahim? Du sade att du skulle ha klart årsrapporten tills idag..."
    *otrevlig stämning*
    "Ibrahim?"
    "ALLAHU AKBAR!!!!"
    BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ibrahim, har du tänkt klart?"
      *tystnad*
      "Ibrahim, frågan är värd 3000 euro."
      *syrsor*
      "Vill du ringa en vän? Ibrahim?"
      "ALLAHU AKBAR!!!!"
      BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM

      Radera
  3. Anonym 12:37 och 22:48. De här två kommentarerna förstår jag inte. Förklara gärna i klarspråk vad du är ute efter.

    SvaraRadera