måndag 12 juni 2017

Dumt



Korsholms kommun gick för några dagar sedan in för att centralisera skolnätet, lägga ner ett antal byskolor och bygga ett helt nytt lärcenter i Kvevlax. Detta var en av de större nyheterna i svenska Österbotten den dagen, men förvånande nog var det inga av kommentarerna som lyfte fram det, som jag anser, mest centrala i hela frågan. Åtminstone inte vad jag hörde.

I diskussioner om centralisering kontra decentralisering finns det givetvis alltid goda argument för båda sidorna. Ekonomin brukar vara en av de tyngre argumenten som centraliseringsivrarna lyfter fram. Tyvärr är siffror bara siffror, och oftast kan man med mycket lätta medel få siffrorna att ljuga. Det här vet alla som har sett dylika utredningar på papper. Om man ska få en rätt bild av det ekonomiska utfallet borde man ha med alla parametrar, något som sällan eller aldrig låter sig göras. I fallet med Korsholmsskolorna blir detta speciellt tydligt.

Jag har tidigare vid ett flertal tillfällen varit inne på betydelsen av talkoarbetet. Alltså det att lokalsamhällets medlemmar själva ställer upp och arbetar för ett gemensamt projekt. Om och när allt ska göras med allmänna medel och med anställd personal blir det i längden väldigt dyrt. Ju större enheter vi har, desto mindre kommer intresset att engagera sig och "sätta axeln under" att vara. I detta aktuella fall fick vi höra om hur Petsmoborna (genom föreningen Hem och skola), som nu alltså mister sin byskola, hade snyggat till och målat fasaden på sin byskola på talko. Detta innebar en märkbar inbesparing för kommunen. Med ett stort lärcenter kommer dylika insatser i framtiden att helt lysa med sin frånvaro. När avståndet mellan människorna och det kommunala (i detta fall skolan) blir för stort tänker man lätt att "kommunen får sköta det".  Och då kommer kostnaderna att stiga.

När man presenterar ekonomiska kalkyler är det som sagt lätt att få siffrorna att ljuga. Detta åstadkoms inte av illvilja eller i avsikt att bedra, men helt enkelt för att det är så oerhört svårt att få med alla parametrar. Korsholmspolitikerna gjorde, liksom alla som röstar för centralisering, ett misstag. Ett misstag som kommer att bli dyrt i slutändan. Tyvärr är de varken först eller sist med att göra ett dylikt misstag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar