måndag 12 juni 2017

Halla-aho

Så hände det som så många hade hoppats. Valet av Jussi Halla-aho till ordförande för Sannf. ledde till en regeringskris. Vågar jag säga att jag inte hör till dem som hade hoppats på detta? Jag har flera gånger konstaterat att vi nu har just den regeringsbas som är i min smak. Om det kan finnas något sådant med idel vänsterpartier i riksdagen. Men vissa vänsterpartier är mera vänster än andra, om vi säger så. Sedan har den här regeringen gjort en del beslut som inte faller mig (heller) i smaken, men det är en annan sak.

Som pälsdjursfarmare tycker jag att regeringskrisen kommer speciellt olämpligt. Förslaget till ny djurskyddslag är inte bra, men det är väl det bästa vi kunde få, och det skulle ha gått att leva med. Tror jag. Nu lurar de gröna i buskarna och hoppas inget hellre än att få kapitalisera sina höga gallupsiffror och så ta plats i regeringen. Via ett nyval, alltså. Om så sker kommer vi att få se en helt annan djurskyddslag. En som det knappast går att leva med.

Sedan kan jag inte låta bli att beundra Jussi Halla-aho. Faktiskt. Mannen måste vara närmast ett politiskt geni. Han ville aldrig sitta i regeringen. Han vet att det inte går att, med bevarad trovärdighet, sitta i en regering och göra kompromisser samtidigt som man kritiserar dessa kompromisser. En populist och missnöjespolitiker måste befinna sig i opposition för att kunna nå sin fulla potential. Och detta vet som sagt Halla-aho. Men han kunde inte heller dra bort sina trupper bara så där. Det skulle ha inneburit en prestigeförlust. Bättre då att bli utkastad med buller och bång. Precis som nu alltså skedde. Således fick han det precis som han ville, och precis på det sätt som han ville det. Genialt!  

10 kommentarer:

  1. Kristian, har du något förslag till varför de gröna (som du ogillar) har blivit så populära? Mvh Marko Sjöblom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marko. Det är en bra fråga, och jag antar att det skulle behövas en Göran Djupsund för att ge ett uttömligt svar på den. Men min gissning (som lekman) är att det ganska långt handlar om en normal pendelrörelse i understödet som långt beror på om ett parti sitter i regeringen eller i opposition. För två år sedan, med deras färska regeringssorti i folkets politiska minne, gjorde de gröna ett mycket dåligt val. Nu har pendeln svängt, och de gröna har kanske bäst av oppositionspartierna lyckats fånga upp det motstånd som finns bland väljarna mot regeringens impopulära beslut. En god vän brukar säga att det politiska minnet är sex månader långt, och ett parti som suttit i oppositionen (och inte behövt göra några impopulära beslut) behöver efter dessa sex månader inte längre dras med historiens barlast. Detta är, tror jag, en stor orsak.

      Varför det är just de gröna som har fått vind i seglen (och inte t.ex. Sdp) handlar sedan säkert om många olika saker. En stor del av de mobila väljare som idag säger sig stöda de gröna kunde säkert också tänka sig att rösta på både Sdp och V, men sedan är det fråga om tycke och smak som avgör vem som får rösten. T.ex. har det betydelse vem som syns när partiet uttalar sig. (Niinistö ger ett mera sympatiskt intryck än Rinne.) Sedan finns det förstås sådana som vill rösta på en vinnare, och just nu har de gröna som sagt vind i seglen och detta ger säkert också ett visst mervärde i opinionsmätningarna. Framgång föder framgång.

      Nå, detta var som sagt mina gissningar. Säkert finns det andra förklaringar. Kanske t.o.m. mera troliga sådana.

      Radera
    2. Det handlar också lite om vad som är dagens melodi, det faller unga stadsbor mer i smaken att rösta grönt än på ett arbetarparti som VF eller SDP, dom gröna är ett modernt parti, det skall vara ekologiskt, närproducerat, naturligt och hela köret, det intressanta är ju att dom gröna är till 99% ett stads parti, dom som bor i betongen dom röstar grönt, dom som bor ute på landet nära naturen röstar på annat.

      Jag tror också att man ser det som motvikt till det hårda klimatet i dagens samhälle, dom förespråkar "mjuka värden".

      Radera
    3. Markus. Tack för tillägget till analysen. Det du skriver är säkert sant.

      Radera
  2. Sannfinländare = Feta Finnjävlar
    De Gröna = Höga Hippies
    Samlingspartiet = Rika Snobbar
    SDP = Fega Kommunister
    Vänsterförbundet = Flummiga Kulturtanter
    Centerpartiet = Mjäkiga Munväder
    SFP = Svenska Rika Snobbar
    KD = Jesusfreaks

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:39. Det var en intressant analys, gjord med glimten i ögat. Får man hoppas... :)

      Radera
  3. Kort sagt! I kommande "tredje världskriget" dör tredjedelen av jordens befolkning. Efter det omvänder sig ingen mera. Så säger den Heliga Skrift i aposteln Johannes Uppenbarelse! Vad skrymteriet och ondskan på denna tråd uppenbarar är bara att världen enligt bibelns definition är sig lik. Att leva sedan bland de synder som det sägs att de inte upphörde med gör att man inte förundrar sig över Jesu Ord utan det stämmer till ånger och tro... Bevare Herren Herren själv med sin Allsmakt att ingen av de som kallas mera bedras av girighetens och slemhetns apostlar och inte heller drivs el lockas till liderlighetens dypölar och rädslan att mista det materiella trygghetssystem som människoanden och fördärvaren under tillbedjande av människans intelligens och uppenbar laglöshet även i förhållandet till skapelseordningen o Guds Ords följande med stor möda som deras så kallade insikt kallade försök och misstag frambragt under stort vinstbegär; även total hänsynslöshet i att utnyttja även andras kroppsorgan till det vansinniga antikristiska experimentet att förneka Herren Guds och Skaparens existens medvetet förnekande att man köpte och sålde dessa kunskaper åt de mest hedniska länder och motståndare till staten Israels existens för girighets skull fast man visste att Gud Är. hälsn ulrik anonym

    SvaraRadera
  4. Vi torde vara alla som kristna vilja vara alla vara denna tidsandas avslöjare och detaljavsöjare. Säll är även denna sinnliga syndiga torste Nils Ulrik enligt psalt 103: Vill Herren? Jag saftar på ärelös och skakad givande Jesus KristusGud och Fadern äran. Farlig är inte bara hammaren och skäran utan också nyliberalismen och besinningslös girighet och roamntikens och välfärdens äventyrslystna galningar. Löpande dig tiden genom att undertrycka friheten med drogande av väckta varnande exempel som får exemplen nerdragna i begärens giriga lustas orenhet och själiska önskningar. Men om man inte vill slåss då vet vi att Herren hämnas nog alla sina mull-lik. Skrivet av gudslagsälskande,cigarettälskande matälskande livsälskande runken Ulrik vars Herre Jesus Gud och Fadern är given all makt i himmelen och.på jorden. Jag ter mig mera svekfull ond och oren än någon av dem vars svek bedrog mig äktenskapets helgd. Tack bara som vi bruk säg i jeppis. Bongat.tillräckligt anleten och filtrerat egen och andras skrymtaktiga bekännelsers smuts så att jag först nu till fullo förstod varför ordet'broder' lät så slemt. Och ändå är.jag mera hatisk och ond än den ''värste'bland syndare så troende jag är ... Nu förstår jag ock en annan aspekt av sen antkristliga tidens antikrister skapande offervilja. Fridundrare i Helig bibeltro. Konstaterar jag .Allt är sig Likt landet bördigt och rikt.... Fast kejsar ingeniörous hjälpte fri från alla:-) så var köpenskapslusten så stor i väst att man glömmande j gjorde.kohandel med alla;-)s gömmande min yxa i många år.men det är ju en småsak; jag är ju obetydlig och välfärde av allas vår handel med alla:- så att ock plumpen gudsr bleknat. Men min Fader god och mig i Jesu blod och.Namn nog.väl så friköp har. Gott att veta i.bävans tider. Inte gott att komma in sa en ångrande. I anekdoten.Hetten vid hans sida sade: Jag har inte heller.varit.välkommen. Gamla israels synder står iyppighet och bom med ränker intriger svek och feghet men Jag Är allom ångrande förrådda och förrådande Vägen ��Sanningen och Livet i Livets Ljus.så långalltså påbyggd anekdoten. Ock mig een tröst säger u decibelvuu

    SvaraRadera
  5. Förbannelse i systemet eller övertextskadaren eller rentav hen själv ber jag nu i och efter Herren Herren sedan jag sett denna förvanskade text; min egen kommentar. U

    SvaraRadera
  6. Köpande tiden är ett bibeluttryck enligt en svensk översättning..Men trots allt vårt slingrande när vi trooss raka som ekonomiskogar stå är Livet och.Nåden de dyrbaraste gåvor.av Herren som i sitt Varande Är den som har all makt och ära i himmelen och ijordens krets.

    SvaraRadera