måndag 3 juli 2017

Ett svar på en fråga


Jag fick en fråga idag som lydde: Varför hände det ingen storolycka efter att vi här i Finland införde samkönade äktenskap? Det här är en svår fråga, på många sätt, och man bör vara försiktig när man svarar på den. Av åtminstone två orsaker. Dels för att vi inte ser så tydligt vad som gäller angående orsak och verkan, dels för att det i dylika frågor tenderar att finns en diskrepans mellan vad som sägs och vad som hörs. Men med detta sagt vill jag ändå försöka svara på frågan.

Jag skulle gärna börja med att konstatera att vi inte vet när måttet för ett lands missgärningar är fyllt. Guds tålamod och barmhärtighet är av sådan sort, och av sådan storlek, att vi människor inte kan begripa det.  Det är en stor och underbar nåd att vi, var och en av oss, får leva och ha hälsa och välstånd.  Dessutom, och det skulle jag kanske fortsätta med, är en storolycka inte är det värsta som kan drabba ett land och ett folk. Det absolut värsta som kan hända ett folk som vänder Gud och hans goda ordningar ryggen och därmed fyller sina missgärningars mått är att Gud utelämnar människorna åt sig själva. Detta skulle först och främst innebära att Guds helige Ande troligen inte  längre skulle dra människornas hjärtan till Herren Jesus. Alla som vet hur viktigt detta dragande är (Se Luthers förklaring till den tredje trosartikeln!) inser vilken oerhörd katastrof detta skulle vara. Sedan kunde förstås detta utelämnande också innebära att Guds välsignelse och Guds beskydd över folket och landet skulle avta eller helt försvinna. Hur det skulle arta sig kan vi knappast mera än spekulera i.

Det hände ingen storolycka efter att Finlands riksdag (två gånger) valde att strunta i och gå emot Guds goda ordningar när det gäller äktenskapet. Det får vi tacka Herren för, och samtidigt be att det ännu värre inte hände och inte heller kommer att hända. Helt enkelt för att detta skulle vara en så oerhörd katastrof att ingen av oss klarar av att ens föreställa oss hur bedrövligt detta skulle vara.

Sedan, och det är också viktigt att poängtera, kan vi förstås inte med säkerhet veta att den olycka som idag drabbade Tyskland faktiskt är en följd av att landet valde att deformera äktenskapsinstitutionen. Det är möjligt, ja kanske t.o.m. troligt, men vi vet inte med säkerhet. Denna olycka kunde ju faktiskt ha hänt oberoende av det beslut som förbundsdagen fattade i slutet av förra veckan. Som sagt så ser vi inte alltid så alldeles tydligt vad som gäller angående orsak och verkan.

Till sist, och detta är mycket viktigt att säga klart och tydligt: Om och när dylika storolyckor händer så drabbar dessa blint. De som drabbas är inte på något sätt mera skyldiga än sådana som inte drabbas. Detta ser vi klart och tydligt i Jesu undervisning i Luk. 13. De 18 som dog när tornet i Siloam rasade var inte mera skyldiga än de andra som bodde i Jerusalem, säger han. Men observera det som Jesus säger efter att han konstaterat detta: "Nej, säger jag er. Men om ni inte omvänder er, går ni alla under på samma sätt."

Dessa ord från Jesu egen mun är allvarsamma ord som vi alla behöver tänka på och begrunda i en stund som denna.  

32 kommentarer:

 1. ??? TNulrikorstennils

  SvaraRadera
 2. ”Menen I att dessa galiléer voro större syndare än alla andra galiléer, eftersom de fingo lida sådant? Nej, säger jag eder"

  Lite tidigare i stycket görs ingen skillnad på syndare, men varför skulle hbt vara värre syndare än nån annan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 7:37. Den här texten handlar inte om de homosexuella, och jag hävdar inte heller att dessa skulle vara större syndare än andra. Läs om, läs rätt!

   Radera
  2. Men varför skulle inga storolyckor ske för andra syndares skull då? Det finns ju massor med tjuvar, våldsmän, äktenskapsförbrytare som är lika stora syndare och jag undrar om det inte händer storolyckor av dem då?

   Radera
 3. Med denhär logiken borde ju t.ex. Kongo och Etiopien vara nåt av dom lyckligaste och bästa länderna i världen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus. När det gäller så här svåra saker kan det vara farligt att förenkla så som du försöker göra här. Som jag skrev så vet vi inte alltid vad som gäller angående orsak och verkan.

   Radera
  2. Just det, Markus. Det är bara Kristian som får förenkla i så här svåra frågor.

   Radera
  3. Problemet är att när något "gott" händer så då tolkar man det automatiskt som en Guds gåva och när det händer något "ont" så tolkar man det automatiskt som ett straff ,att man vänt sig ifrån Gud, brist på tro eller djävulen mm.

   Förövrigt så kan jag inte förstå värför en allsmäktig gud skulle överhuvudtaget vara intresserad av en sådan entitet som en nation.

   "Guds tålamod och barmhärtighet är av sådan sort, och av sådan storlek, att vi människor inte kan begripa det."

   Det här är bara en annan version av svaret nedan när man endera inte vill eller kan förklara något, "God works in mysterious ways" och så är saken slutbehandlat med det.

   "Sedan, och det är också viktigt att poängtera, kan vi förstås inte med säkerhet veta att den olycka som idag drabbade Tyskland faktiskt är en följd av att landet valde att deformera äktenskapsinstitutionen. Det är möjligt, ja kanske t.o.m. troligt, men vi vet inte med säkerhet."

   Mycket har jag läst här men detta var nog något i hästväg, men eftersom vi här har Tyskland som exempel kan väl påpekas att före Hitler fick makten så var uppskattnignsvis 67% protestanter och 33% katoliker och mindre än 1% annat.

   "Nej, säger jag er. Men om ni inte omvänder er, går ni alla under på samma sätt."

   Detta är bara typisk maktpolitik, var har vi inte hört detta "You're either with us, or against us" vars primära mål är att delvis splittra folket för att enklare ha kontroll och skapa rädsla så man enklare skall få igenom sin egen agenda.

   Radera
  4. Anonym 8:25. I denna text förenklar jag inte. Jag komplicerar.

   Radera
 4. Voi jissus vilka funderingar du har nu igen. Att en trafikolycka i Tyskland skulle bero på införande av samkönade äktenskap. Var är förnuftet i dessa resonemang och hos personen som frågade dej? Tror nog han bara ville driva med dig och du gick i fällan och börjar dra nå vidskepligheter om en gud som straffar människor med att skicka dom till döden via trafikolyckor. Tänk nu efter på riktigt!

  Om tron på jesus och andra andeväsen beror på hur religiös ett lande eller folk är borde det ju synas mycket bättre i olyckstatistiken, eller hur?

  Det är bara att klicka på länken nedan och sortera statistiken trafikolyckor/land och bilda er en uppfattning baserat på fakta.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate

  Eflop

  SvaraRadera
 5. Kristian. Ditt senaste blogginlägg är samtidigt komiskt och skrämmande. Det är komiskt eftersom det strider mot all logik och vetenskaplighet i en sådan grad, att man inte kan göra något annat än skratta. Det är på samma sätt skrämmande, eftersom jag tror att du helt ärligt tror på denna slags vidskeplighet som jag förknippar med medeltiden.

  En ”liten” fråga. Hur vet du att en händelse (i detta fall en olycka) i universum är direkt orsakad av Gud eller ej? Är inte alla händelser i universum orsakade av Gud? Är ISIS orsakat av Gud? Är barncancer orsakat av Gud? Är lottovinster orsakade av Gud? Hur skall vi veta vilka olyckor som är ett resultat av en dålig lagstiftning (och därmed ett straff från Gud), och vilka olyckor som är ”naturliga”?

  Detta blogginlägg avslöjar hur otroligt naiv och världsfrånvänd den kristna världsbilden är. Det är rent logiskt och vetenskapligt ingen större skillnad på en världsbild där Jahve belönar och straffar människor p.g.a. deras goda gärningar eller synder, och en världsbild där häxor, voodoo och andra troll och andar är verkliga krafter i naturen.

  Humanisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humanisten. Det som är skrämmande här är att du, Eflop och anonym 7:37 läser in allvarliga saker i min text som inte finns där. Jag har inte nämnt något om något "Guds straff", och inte heller har jag här skrivit något alls om homosexualitet och de homosexuella. Udden här är riktad mot lagstiftarna. Men, som sagt, när man skriver om dessa frågor tenderar det att finnas en diskrepans mellan vad som sägs och vad som hörs. M.a.o. den som inte läser tillräckligt noggrant läser gärna in sina egna förutfattade meningar i texten...

   Radera
 6. Kristian, det här blogginlägget är ett av dina största bottennapp. Jag har läst din blogg länge, men när du skriver sånt här så blir jag uppriktigt förvånad. Vad har du för världsbild riktigt!? (Annat än att människan är ond...)

  SvaraRadera
 7. Tack igen för en bra text ! Lite tveksam ställer jag mig dock till " ja kanske t.o.m. troligt ", den slutsatsen skulle jag inte riktigt våga säga högt även om det är möjligt... Vad övriga kommentarer anbelangar kan man bara återigen förundras över det andliga mörkret :( Till övriga kommentatorer, tänk på Konginkangasolyckan tex. https://www.youtube.com/watch?v=SeBtC3yL0oE ! Vad är oddsen ? Mitt i natten, ingen annan trafik, sekunder från eller till så skulle det inte ha hänt, men det hände ! Kalla det inte otur eller olyckshändelse, det hände och det var meningen att det skulle hända man "varför ?" har jag inget svar på fast jag många gånger grunnat på orsaken. Min bror har ngngång sagt om krig, då det sker, att Gud lyfter sina välsignande händer och släpper det onda löst, kan inte annat än instämma... https://www.biblegateway.com/passage/?search=Psaltaren+91&version=SFB15 https://www.youtube.com/watch?v=nTAuD7bQY1Y

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 22:53. Tack för den kommentaren! De ord du lyfter fram från texten var nog de ord jag funderade mest på. Jag klämde in ett "kanske" för att mildra det hela lite. Men jag kunde nog förstås också ha lämnat bort meningen helt och hållet...

   Radera
  2. Konginkangas oli mustuneen sielun veritiltys kun vapaaamuurarien huumatut eivät voitu annatattaa seinänläpi.armoa. Herran Henkeä vastaan ihmisensielunpappeutensa valehdelleena. Näin hänet lähtevän salaliittolaisen tavoin ja lääkittynä ja huumattuna pystyn toteaman etten se minun teurastajahenkinen sielu ollut. Torsten Nils Ulrik v t kh. Silloin jo irtisanonnenna vapauksien kirkkokunnasta...

   Radera
  3. Pystyin toteamaan. Eikö vaan

   Radera
  4. Taisinpa saman vuorokauden kahta erilaista havaintoa yhdistää paranoidisen syyttävästä. Mieleltään aina ylirasitettu Ulrik tulkitsee mieluummin asiat lutherin kahdeksannen käskyn selitysosan mukaan:-) Ulrik. Palikkatestin aikoihin -83 näin luonnonliikkujana muuten vaan asioita jotka toiset eivät näe.

   Radera
 8. Största olyckan är falsk frid och ledarcentrering och kapitalkoncentration. Om socialister och syndare kallas svin så nog är alla vi andra svinaktiga. Mutor och smicker falsk undertryckande .av Sanningen. Och tidvis glömska skapade lömska. Gud krite'!! säger Torsten Nils Ulrik tryptofanglad av Jorden frukter. Antikristi Satans och Perkeles hot underställd Herrens Herrens Jesu Faders Allsmäktiga makt. Int konstigt att man lite undrar

  SvaraRadera
 9. Tillbringade många år i religiösa kretsar, vissa fordrade mer bekännelse än andra. Det centrala var, som Jan skrev tidigare, att man "bestämmer" sig för en lära. Efter att jag lämnat bubblan såg jag tydligt att de som bestämt sig aldrig ändrade sin kurs eftersom de hade "bestämt" sig.

  Det är kanske en överraskning för många men utanför den religiösa bubblan finns inte "läror" eller att man "bestämmer" sig (förutom bland konspirationsteoretiker då). Man bildar och modifierar sin uppfattning ständigt, och exempelvis Kristians inlägg här är väldigt talande på den punkten. Det beskriver den yttre flanken i mina forna kretsar på ett mycket konkret sätt. Flanken hade bestämt sig för "sin" lära, i aningen avvikande riktning och deviationen gjorde det inte bättre. I slutändan var alla långt från varandra, och det igen skulle förklara varför vi måste ha en uppsjö av små församlingar och samfund. Man varken kan eller får vara i ett samfund som inte motsvarar ens bubbla.

  Kristian har bestämt sig för sin lära och diskrepansen finns i att hans texter inte helt motsvarar den lära han bestämt sig för. Vi "läser aldrig rätt”. Vi läser nog hans ord och meningar men inte hans tankar som inte verkar vara enstämmiga med texten han producerar. Inlägget avslöjar tydligt att Kristian inser det absurda i sin egen insinuering, Han konstaterar att man inte kanske ska besvara, men han drivs nog till det ändå. Han vill så gärna bevisa sin lära och övertygelse genom hypotesen "samkönade äktenskap och storolycka".

  Ingen hindrar en att skapa en bubbla med paranoida tankar, men hålls då gärna där inne och blanda inte offentligt in hbt-personer, yoga, media, vetenskap, påvar, biskopar eller vem som nu råkar vara ondskans furste i din världsbild där inne i bubblan.

  Skapelsen är mycket vacker, men jag ser ju säkert fel där också :-D

  /d

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ids inte desto mera kommentera signaturen d:s kommentar ovan - den vinglar hit och dit och är så full av felaktigheter, fördomar och grundlösa antaganden att jag inte vet jag skulle börja. Men en sak kan jag inte låta vara: "Det är kanske en överraskning för många men utanför den religiösa bubblan finns inte "läror" eller att man "bestämmer" sig"

   Vad ska man säga? Det att man blundar/gör sig blind för en sak gör inte att den försvinner. Det enda man åstadkommer med detta är att man lurar sig själv. Visst. Det kan kanske, på något plan, vara enklare så, men det kan ta sjukt när man förr eller senare springer med huvudet i väggen. För det brukar man göra om man går på med slutna ögon.

   Radera
  2. Inifrån din kuvös kan du givetvis inte svara annorlunda.

   /d

   Radera
  3. Jag känner många som beslutat att evolutionsteorin är sanning och försvarar den blint utan att ha minsta lilla insikt om saken . Men de har beslutat sej.

   Radera
  4. Anonym 23:55. Så sant. Men jag skulle gå ännu längre: Många har inte ens beslutat sig, utan de följer bara blint med massan. "Eftersom alla ´vet´att detta är sant så är det så."

   Radera
 10. Varför inte tala Biblia som den Eviga Sanningen och historien om Jesu Kristi Nasarets Davids Son Uppenbarelse där han Bevisats. Som Faderns enfödde Son. Resten är ju jobb historia och politik meda avfälligheten tilltar. Ulrik Torsten Nils

  SvaraRadera
 11. Visste ni inte att Gud gjorde kläder av skinn åt de första föräldarna när de drevs urParadiset.De riktigt fallna kulturerna exemplifierade i Sodom och Gomorra fick produkter av petroleum:bergsolja eller jordbeck som.de ibland kallas till varning för våra tider.Japanernas lydnad till kejsarenn belönades med kärnvapeneld. Vi är sannerligen varnade. Ulrik Torsten Nils. Ångrande syndare i nyochgammalbabylonisk lögngkorseld så där symboliskt sett. FadernJesusAllsmäktig sagt också oom våra tider..Stannar denna gång i aboa för att vårt trängda innevånare inte tvingas ljuga inför imperialistaterna igen

  SvaraRadera
 12. Det har även förekommit påståenden om att Guds vrede förorsakar förödande jordbävningar, orkaner och åskstormar. Det kunde människor säkert inbilla sig på stenåldern när man inte visste bättre. Allt är mirakel och under när man inte förstår vetenskap och fakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biblia säger annat. Och även på förhand sagd är Herrens bön Fader Vår visande att djävulen tog svaga och kristna som lögnkyrkors och staters människoträlar till svek mot Bibelns Uppenbarelse om Guds Allsmäktighet i Skapelsen så att till och medKyrktrons store renare av Trons förståelse på sin tid Martin luther ännu inte sett att Psaltaren ,!Jobs bok och många andra icke så ofta nämnda Stycken i Bibeln så att Allsmäktige FadernAllsmäktiga Ära och oändliga maningars och varningars samfällda Sanning iHerrens Jesu Guds Ja och Amen i Försoningens Fullbordan i Jesu Kristi Nasarens Död uppståndelse som DenzFörstfödde ifrån de döda och Judarnas och världens Frälsare genom sitt liv där Allt vittnade Att Han Var Guds Enfödde son enligt Skrifterna i Nya Testamentet och Det så Kallade Gamla Testamentet som Sammanfattar Skaparen och Frälsningens Guds och Herrens Herrens Uppenbarade Budskap till det i synd fallna människosläktet att endast Herren Jesus Var Den som en gång för alla fullbordade att vi människor inte i egen kraftlaglydighet skulle skulle få del i Guds löfte om Frälsningen givet i Paradiset till Adam och Eva när Guds motståndare denFallne och Förbannade Ängeln Satanas Djävulen Lögnaren som i sitt Hat och Trots mot Skaparen tog de första människorna Harmoni ifrån den genom att försåtligt rubba Harmonin och deras tillit till Guds bud genom att försåtligt distraherande förleda dem i osäkerhet om Gud Faktiskt sagt som Han sagt visavi Förbudet att inte äta frukten av Kunskapens träd på Gott och Ont i mitten av paradiset. Resten kan ni se i Bibeln hälsar skrivaren Torsten Nils ulrik

   Radera
  2. I elfte raden uppifrån i kommentaren skall det stå:Bibeln vittnade... hälsar skrivaren t n u

   Radera
 13. Jaa, då var det dags igen :) hahaha man kan inte annat än skatta åt dessa religiösa pajaser. Läste på nyheterna om hur högsta ledningen i Vatikanen igen har ställt till det. På söndagarna står man och basunerar ut hur syndigt homosexualitet är och så nästa dag är man själv och knarkar och doppar snorren i sina kollegers rumpor. Börjar snart vara som här i österbottniska bibelbältet :)

  http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005280367.html

  Eflop (skrattade så tårarna rann när han läste nyheten)

  SvaraRadera
 14. På tal om guds vrede och orsaken till jordbävningar och orkaner.

  Varför finns det orkaner och "jord"- bävningar på andra planeter och månar när det inte finns några människor att bestraffa där?

  Fakta och sunt förnuft vet svaret på den frågan.

  Eflop

  SvaraRadera
 15. Om väder och vind:.. 'ibland till befruktande av jorden,ibland till straffdom;så för Herren Herren vindarna och molnens innehåll...! Vattnets ekologiska kretslopp finns beskriivet i Predikaren iBibelen. Torsten Nils Ulrik

  SvaraRadera