fredag 7 juli 2017

Parodi


Axel B Svensson, Gustav Adolf Danell och Jan-Åke Karlsson. Är det någon som kan säga vad dessa tre namn representerar, och denna (korta) lista på namn, är för något? Jag kan ge en liten ledtråd: Dessa tre namn täcker en nästan 100-årig epok. Någon som vet eller vill gissa?

Orsaken till att jag kom att tänka på denna lista av namn – som förstås kan sägas representera flera saker – är den nyhet som nådde oss igår. Jan-Åke Karlsson har blivit avskedad från sin prästtjänst efter att ha skrivit en insändare i tidningen Bohusläningen i vilken han gav uttryck för vad som på denna plats inte kan anses som något annat än en biblisk syn på sexualitet och äktenskap. I sin insändare (läs den gärna, jag skriver under på allt som sägs i den!) varnar Karlsson för RFSL:s hets mot oliktänkare – också inom svenska kyrkan. Insändarens rubrik är "Tvinga inte präster att viga samkönade par", och Karlsson påpekar att det finns starka krafter som vill införa ett vigseltvång inom svenska kyrkan.

Denna insändare ledde förstås till starka reaktioner. Karlsson biskop, Lars Eckerdahl, kom ut och kritiserade sin präst offentligt. I stället för att, som en biskop borde göra, försvara den bibliska äktenskapssynen och de homosexuella som valt att i kärlek till Herren och i sann gudsfruktan leva rent och på ett sätt som behagar Herren försvarade han sedeslösheten och fiendskapen mot Herren och hans ord. Och nu har alltså Jan-Åke Karlsson fått sparken.

Svenska kyrkan har blivit en parodi på kristen tro. En synnerligen dålig sådan dessutom.   

18 kommentarer:

 1. Som tur kan han bilda en egen RENARE församling var man följer den enda sanna riktningen och ordet, det brukar ju vara vanligt när man inte riktigt kommer överens och vad som är sant och vad som är falskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det riktigt komiska är ju att det är så människor har gjort i alla tider. Inte bara de hundratals olika frikyrkorna utan även de stora religionerna. Luther dök inte upp från intet utan ville reformera katolicismen. På sikt blir sen någon "tvungen" att reformera den församling som någon nu skulle bilda för att rena dagens kyrkas läror...

   Radera
  2. Varenda nya sanningssägare och församlingsbildare påstår sig vara ledd av Gud, alla leds således i olika riktningar. Antingen vill Gud inte ha en vinnare eller så finns det ingen absolut sanning, som mången präst och predikant vill påstå.

   Radera
  3. Anonym 09:55. Komiskt är helt fel ord. Naturligt skulle kanske vara bättre. Det fungerar nämligen så här när människor är inblandade. Det finns exempel på detta redan från GT: Människorna avvek från Guds lag och glömde bort sanningen. Sedan återupptäcks den och det uppstår en reformrörelse. I bästa fall så att hela folket/kyrkoorganisationen reformeras, i sämre fall så att det sker en utbrytning.

   Radera
  4. Anonym 10:42. Eller så, och det är det mest troliga alternativet, drivs många "sanningssägare" inte av sanningen utan av något annat. Ser du, alla som säger sig vara ledda av Gud är det inte nödvändigtvis. Som kristna har vi ett mycket gott redskap för att avgöra vad som är vad, nämligen Guds heliga och sanna ord.

   Radera
 2. Helt rätt att sparka prästen. Klarar man inte av att utföra de uppgifter som krävs ska man söka sig nån annanstans. Fattar man inte det själv är det bra om nån "hjälper till".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 10.55
   Vilken uppgift har han inte utfört?
   Har du mera information om saken ?
   Eller hittar du på ett icke argument.

   Radera
  2. Anonym 23:19. Tyvärr läser de flesta av de kristendomskritiker som figurerar här inte så noggrant de texter de kommenterar. Därav många av dessa helt huvudlösa kommentarer.

   Radera
  3. Man kan inte annat än sucka över dessa kristendomskramare som krampaktigt klamrar sig fast vid en förlegad världssyn.
   Man kan heller inte annat än sucka över att Kristian inte förstår vad han själv skriver.
   "Karlsson har blivit avskedad från sin prästtjänst". Prästen fick alltså sparken. Vad är oklart? Vad läser jag inte så noggrant?
   "Tvinga inte präster att viga samkönade par". Karln vill inte utföra kyrkans uppgift (om kyrkan går in för den linjen). Vad är oklart? Vad läser jag inte så noggrant?
   Huvudlösa kommentarer till ett huvudlöst inlägg. Som vanligt.

   Radera
  4. 13.43@
   Tack för din kommentar som bekräftar det som Kristian skrev.
   Eller så är det nån som driver med oss. Det kan ju inte vara allvarligt menat eller?

   Radera
  5. Anonym 01.09: Varsågod för kommentaren. Den är på fullt allvar.
   Vem som driver med vem är en fråga du själv kan reflektera över.

   Radera
 3. Helt rätt att se att största lögnen är att förneka att Jesus Kristus Guds Son var kommen i köttet;SannGud och Sann människa.Bibeln i rätt livsversion och Grundform talar om Kristi Andes zLivsgemennskap med Skapelsen och människorna intill den yttersta dagen. Vetande aningen om hur de avfälliga eller så kallat avfälliga pinas så rikte man iFrihetensNamn Biblias Allsmäktige Gud och Faderns Allmakt mot Djävulens Satans och Antikristi andars mindre makt så att Guds eviga Kärlek som Frälser Himmel och Jord och allt Levande occh de som ännupå jorden villångra och tro syndernas zFörlåtelse iJesu Namn enligt Skriften. Så vad är nu sådant att kivas om när vår värld väntar hur långt man strider i sån frihet att man inte får annat än I Bibeln omtalade följder till slut. MenNu inför 4:de rikets sista fasana tider Jerusalem ochRakt ovanför det det.HimmelsakaJerusalem enlig Skriften. Och Allas makt ärUnderlagd JesusKristusHerrarnasHsrre och Konungarnas Konung och Han är ännu trots sin himmelska oförstörbarama srads. Avskildhet KristusGud och Fader Allsmäktig. Han välsignar ochHan Förhärdar bevar mar och ger mod utan att slöppe efter på Sanningen om vad vi folk och släkter på helanplaneten har gjort medan i nazi sovjet och alla länder för frälsingens och de många farliga sakernas skull inte skall luras varken av stir synd eller lite synd utan som vifkesta utan att my ket kräva veta vad ansvar och lidande folket ikinä och sovjet lidit sedan deras.friihet att även kyrkligt ljuga gjorde att t o m Rosenbergs älskade livet mer än de som inteångrat och uophört med nya lärir för att stöda bibeln icke lovade framtidsvisioner Vi vet int hur länge ånger och tro mera gives. Och utoressningen som maskinkulturen tviingade alla folk i fasa och beroende. HjälpeFadernKristusAllsmäktig att vi i första hand ser vpr galna tid som varning inför värre dagar och att alla fokoch länder unnas att i Frid besinna ångra och tro ens den vansinnigaste livsutring av varningar för syndens ock kögnens följder och vanmakten som slagen i vilddjurets fpngenskap ändå veta att Gud Är.Gud. Och vi möniskor läre os att arbeta be och veta. Att endast Ande Ord och Gudstro som vi lärt och trott för till saligt liv. Bibelns ord var ryssarna också kära. Antikristendomen av alla slag så hänsynlös bindande att man i inte skonade naturen om nån flydde följderna av amoralen som gav Gudlös Stat men inte alltid som iamerika helt besinningslösa av syndens frihet mindre livskära en våra mest söndrade deoressionsschizotattarelesssaresöndagsskoltroenskolära

  SvaraRadera
 4. Då vi nu vet att legaliserad synd och styggelse så småningom lett till varje kulturperiods undergång. Varför går ni då Och angriper dem som vill tro somkyrkan lärt. Nu är det Juda.tid iJerusalem på jorden och i Himmelen över jordens mittelhöjd visar att Sakarja bok är Sann. Sovjet natsityskland och mpnga andra stater hade legaliserat även tjuveriet. Bibeln berättar mycket mycket mera och även att Konungarnas Konung och Herrarnas Herre Jesus Kristus faktiskt bidar sin tid. Det krig.som över alla länder kommer tar bort trdjedelen av världens befolkning. EnligtHans makt över liv och död.bland alla folk ock länder. Och vi hoppas att den tid som därefterKanske blir då tills slutliga. Avfälligheten uppbyggda avgudatro och missbruk avJesus dem givna barn av sina barn någon då har tro då.Jorden förgås.Framtilldess lycka åtJuda Israel och Sann kristendom i Konungens Stad och Land och bland de som runt jordens krets lever och tror som Bibeln lärt fast det sägs att ingen omvänder sig efter den I Förbundets Regnbåge klädda Himmelska ängeln visat att just de lösaktigheten synder som gjorts lovliga i girighet och miljöfördärv och i äkenskapsbrott mord tillbedjan av människoverk trolldom satanism och andra i Uppenbarelsebokennämnda synder inte upphör . Det är ju galet att påskynda en frihet som leder till undergång och fördärv när skändade och nerdrogade människor vettlösa mot allt förnuft och närtidshistoria klagar på Bibelfolk. En dold plan har Gud i det att se hur länge man i god tro missbrukar och trycker ner sanningen om att Jesus Messias i Himmelen noga prövar om förbundslöften också av syndiga Torsten Nils Ulrik gjort sig medveten om att man inte som Ulrik ska klaga på livet efter så myki tröst som Ditt Ord O Herre Kristus gett även de som tåligt Hållit din Kärlek och hjälpsamkärlek i vår lagbundna och lag
  Mycket skapande folkvälde på gott och ont. Ja Dig Fridfurste Jesus i Himmelen och Genom allt och alla i livet i jorden och himlarnas runda krets är Värd Ära Tack och lydnad enligt och då du alla människors situation vet så.Ära Vare Gud. i. Himlarna och på jorden. Mitt vittnesbörd om vad jag berättat om bibeln och vad jag trott och misstrott är nog i min syndighhet.så där lite här och lite där. Och glad nat hentoffar jag min krigsmannaed så att du lpter mig dö av Din Tillstödjan om jag hålller den som lovat. Käre Jesus förlåt .vi är inte starka i sanning och lögn. SmSke Din Goda vilja i vårt 'markrika' fosterland:-( Jag vet det du allvetandeSanningens och Frälsningens Gud fått stå ut med. Trygg och motståndslömskt huvudlös så är ju hstets verkan för dig möjlig att hindra för allt livs skull. Tack för allt och alla. Amen zpåBiblia. Hjälpom Allsmäktig Fader mångom ty DuÄrVar Och Skall komma. Säger Ulrik ..Tack Förlåt.
  SvaraRadera
 5. Anonym 13:43
  Det står uttryckligen i artikeln att det inte är en tvingande uppgift för präster att viga samkönade. Den uppgiften finns alltså inte. Läs om, läs rätt.

  Det borde överhuvudtaget förbli så att prästen får avstå att viga folk som de inte anser uppfyller kriterierna för kyrklig vigsel. Kyrklig vigsel är ingen mänsklig rättighet. Det finns många ateister också som respekterar präster som håller på sin tro. Vissa präster viger tex. inte heller folk som skilt sig. Men när RSFL är i farten så lär de nog ta makten i kyrka också och få en ändring till stånd. De breder ut sig på ett osunt sätt, överallt.

  RSLF hör till dessa rörelser som eftersträvar total kontroll, globalt. Jag anser att det är något fel på alla dessa aktörer som kräver likriktning och kontroll världen över, i alla sammanhang. Detta är den huvudsakliga konflikten i världen i dag, den mellan de som vill behålla världen fri, och de som vill kontrollera och styra allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Patrik. Om kyrkan nu så hjärtans gärna vill förespråka friheten att välja (tex vilka par en präst kan tänka sig att viga eller inte) varför är bakåtsträvarna då så himla måna om att INTE vilja ge homosexuella friheten att bli vigda i kyrkan?
   Det är väl inte så att de i så fall försöker styra och kontrollera? Ett fenomen du tydligen inte uppskattar.
   Är det en mänsklig rättighet att neka någon kyrklig vigsel?

   Radera
  2. Anonym 09:12. Du behöver svänga på det sista du skriver. Är det en mänsklig rättighet att alltid få kyrklig vigsel?

   Radera
  3. Kristian. Visst, man kan svänga på det och ställa frågan sådär också.
   Men det går också att låta frågan stå som den är, och det är det jag gör den här gången.
   Är det en mänsklig rättighet att neka någon kyrklig vigsel?

   Radera
 6. Löftena som du talar om gjordes oxå i tidigare frågor. Höll löftena så där kyrkligt i svaghet givna???????????????//????????????z!???????????/ Torsten Nils Ulrik lugn skrattar av pissträngd gråtskälva och Vet att Fadern JahJesus jadenHelige Ande Kristus är barmhärtig mild och God. Helig Helig HeligAllsmäktig nog att bida iHonom vilar Skapelsen och och Allt utan att utpressare mot i Honom nog Möter vad Han genom Jesus och Apostlarna Moses och Profeterna och de stilla heliga och allas skapelsens våndas rättfärdiggjorda av otrannsaklig kärlek bett när folkväldet eller demokratitiderns inte var annat än att ingen kunde fatta annat ön att Guds Lag och Evanggelium inte kan tystas med mutor. Så allt fortsätter som förr? Höll löftena eller är någon intresserad av tronsGivare ochSkapare Den eviga osynlige Guds HeligeAndes genom heliga män och profeter nedskrivna Bibeln Ord om Hur Han Uppenbarade sin Frälsning iJesusKristusGudsEnfödde son när Moses och Profeternas Skrifter bekräftades till Frälsning förJudarna och Alla Folk genom Kristi tids genom Nya Testamentets Förbundsblod hållande löften efter sin Allsmäktiga Eviga Tidsplanering som ingen kan utrannsaka. Kristi Frihet har gett och ger Oss måhända tid att ångra tro och fruktande och.tackande och tjänande göra vad vi kan i en förundetlig avfällighets tids. Så var och en samt himlarna och jorden har sin tid. Nu som äldre förstår jag och tackar Gud iJesu Namn och bekröftar denHeligeSkrifts nåd och Sanning och genom Att tacka Gud för allt och alla hållande min rätt till Bibeltron i egen tacksam tjänst för AmenHerreVarNådig när vi glömt Honom.Frid enligtVadFadern vill alltSionSionsionochh sion och allt VadGud verkligen vill. Vi må ångra och tro den fram till nu varit för många folk svår nog att man gråtande bävar och ber och tackar för Livet.och zNådens Oändliga under av människors ochGuds relation i världen. Amen i Jesu Namn!skrivareUlrik Fagerholm.

  SvaraRadera