söndag 1 augusti 2021

Communication fails...

Ibland blir jag bara så matt när jag ser hur oerhört svårt detta med kommunikation är. I kommentarfältet på denna blogg förekommer det, mer som regel än undantag, att kritiska kommentatorer uppenbart avsiktligt misstolkar det som skrivs och, för att ta ett exempel, tolkar omsorg till hat. Låt vara att detta kräver en hel del egen aktivitet och synnerligen kreativ texttolkning, men ändå. 

I dagens ledare i ÖT presterar Sofie Stara (igen) en text som skulle ha mått bäst av att förbli opublicerad. Eller åtminstone skulle hennes läsare ha mått bättre av det. I texten kritiserar Stara en rad kommentatorer som reagerat på en studentuppsats (och de ämnen som getts för uppgiften) och drar så, som kulmen på kritiken, fram Anders Breivik och jämför (trots att hon låter förstå att hon ändå inte riktigt gör det) den nu aktuella kritiken med det tankegods som Breivik förfäktade. 

Det hela började med en synnerligen välskriven studentuppsats av en abiturient från Uleåborg, Iiris Mäki, med rubriken "Kulturell appropriering är tyst våld". (Och ja, jag har läst uppsatsen, och jag förvånas inte över att den fick toppoäng av censorerna.) Men det är tankegodset i uppsatsen som är problemet, och detta problem har också lyfts fram - och det är nu detta som Stara protesterar mot. 

Tankar om att vi borde skämmas för att vi är vita återkommer ofta i samhällsdebatten idag, särskilt i USA, liksom pratet om den "strukturella rasismen". Detta är saker som borde kunna diskuteras grundligt och fördomsfritt, men det blir väldigt svårt att göra detta på ett djuplodande sätt om och när vi, som Stara gör, bakbinder den ena sidan av åsiktsfältet genom att ta fram stämpeln och stämplar Breiviks namn på allt och alla vi inte gillar. 

Kan det vara så att de vänsterliberala krafterna har insett att det finns mycket i detta som inte riktigt tål en kritisk granskning, och för att undvika denna tar man till dessa synnerligen tveksamma metoder? Jag vet inte, det är bara en tanke. Givetvis underlättas detta inte heller av de övertramp som ibland görs i kritiken av "vitskammen" och den "strukturella rasismen", övertramp som också förekommit i den storm som Iiris Mäkis välskrivna, men till innehållet synnerligen tveksamma, studentuppsats åstadkom. 

Som sagt, ibland blir jag bara så matt när jag ser hur oerhört svårt detta med kommunikation är. Detta speciellt när ledarskribenter, som borde göra oss tjänsten att förklara och underlätta förståelsen av samhällsfenomen, gör vad de kan för att ytterligare komplicera det hela. 

39 kommentarer:

  1. ”Oftast är det medelålders män, som av någon anledning fått för sig att de inte längre får säga eller göra någonting, som anser sig vara offer." Det kan väl aldrig vara så att du känner dej aningen träffad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. Analysen är helt riktig. Alltså det att det ofta är medelålders (vita) män som blir nedtystade. Kanske för att det oftast är sådana som vågar vara av annan åsikt än det politiskt korrekta?

      Radera
    2. Läs Kristian rätt nu, det är inte så att inte andra skulle uttrycka sin åsikt, men det är många medelålders vita män som blir förnärmade då deras åsikter inte blir allenarådande (läs: voi snyft då ÖT censurerade min insändare)

      Radera
    3. Lobbyisten. Nu misstänker jag att du inte förstår vad ordet "allenarådande" betyder. Alternativt är du helt borta. Eller så trollar du. Välj själv.

      Radera
    4. Är det ens möjligt att göra det du efterlyser, dvs diskutera politiska frågor "grundligt och fördomsfritt"?

      Hur ska man bära sig åt då? Ta vilken fråga som helst som engagerar på det emotionella planet och som företrädaren själv inte kan förhålla sig sakligt analytiskt till: ta nu synen på homosexualitet, där den ena parten anser sig företräda den gudagivna sanningen (som inte får ifrågasättas) och den andra parten ser det som en integrerad del av personligheten (och där kritisk distansering innebär att ifrågasätta sig själv), eller synen på de vitas maktbruk i USA, där den ena parten försvarar generationers hemortsrätt och den andra ser sig som offer för maktmissbruk och förnedrande och förkrossande attityder?

      Och vem har sagt att ledarskribenter ska vara neutrala? De företräder sin läsekrets och tolkar samhällsfrågor ur läsekretsens perspektiv; gör han inte det är han snart en före detta ledarskribent. Så finns det läsare som inte accepterar tidningen linje; de kan försöka förändra den och, om projektet misslyckas, försöka hitta en bättre nyhetsförmedlare.

      Men om man med kommunikation i den här tråden avser äkta och konstruktivt meningsutbyte är det nog en grundläggande förutsättning att man dialogvägen försöker nå samsyn. Det lyckas inte om man på något håll anser sig besitta hela sanningen och därför vägrar ens lyssna på andra synpunkter. Där återstår bara parodi på dialog, nämligen verbal pajkastning och käbbel.

      Radera
    5. Anonym 21:29. Ett första steg mot en fördomsfri diskussion skulle vara att försöka förstå och återge motpartens ståndpunkt på ett korrekt sätt - och inte som du gör när du återger "synen på homosexualitet" hos den "ena parten". Förenkling och förklening av motpartens ståndpunkt är aldrig någon fungerande grund för en konstruktiv dialog.

      Radera
    6. Tycker du att du själv tagit det där första steget?

      Radera
    7. Anonym 07:27. Jag försöker. Eller tycker du att jag t.ex. har missförstått vad Stara försöker säga i sin ledare?

      Radera
    8. Nix, jag menar inte det du skriver om Staras ledare. Jag tänker mera på det du i de första raderna uttrycker om dialogen med kommentatorerna på den här bloggen, i kombination med din kommentar 3.8.2021 06:53.

      Radera
    9. Anonym 07:38. Och exakt vad i dialogen med kommentatorerna är det som du menar att jag misstolkat?

      Radera
    10. Jag saxar: "Ett första steg mot en fördomsfri diskussion skulle vara att försöka förstå (utesl) motpartens ståndpunkt på ett korrekt sätt".

      Anser du att du själv har tagit detta första steg mot en *fördomsfri diskussion*?

      Radera
    11. Anonym 07:43. Nu förstår jag inte vad du försöker säga. Vad betyder (utesl), och varför sätter du in den parentesen i ett citat av det jag skrivit?

      Frågan du ställer har du ställt en gång redan, och den har jag besvarat. Sedan ställde jag en fråga, som du (vad jag kan förstå) inte besvarade. Så jag tar den en gång till:Eexakt vad i dialogen med kommentatorerna är det som du menar att jag misstolkat?

      Radera
    12. Jag komprimerade uttryckligen ett citat av dig för att fokusera på det väsentliga i det du skriver. "Utesl" markerar ett tydligt bortlämnande av någonting i citatet.

      Svaret du redan gav är "Jag försöker". Försöker vad då, förstå motparten och dennes utgångspunkter och resonemang? Undrar just om "lobbyisten", Christer, Örjan och L med flera upplever att du faktiskt skulle göra det. Det verkar som om du skulle förvänta dig fördomsfrihet av dem utan att ge samma sak tillbaka. Då haltar dialogen.

      Men kanske jag har fel?

      Radera
  2. Frågan är väl om en verkligt välskriven uppsats som ifrågasatt mångfald och feminism hade lyfts fram och prisats?

    Fanns ej sådana överhuvudtaget?

    Tyvärr får man räkna med att den som lyfter fram
    uppsatsen är mer eller mindre vänsterliberal, någon förmåga till objektivitet finns knappast!

    - Man kan "skjuta på" massmördaren Anders Behring Breivk hur mycket som helst, i synnerhet om man är ledarskribent, men faktum kvarstår: norska Arbeiderpartiet förde en synnerligen destruktiv invandringspolitik beroende på naivitet och inkompetens.

    Sjäv vandrade jag i centrala Oslo i slutet av augusti 2011 och hade bara att gå ut i gatan
    och försöka komma vidare för muslimer hade mer eller mindre brett ut sig överallt!

    Kunde ej tro att jag var i Oslo!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. "Frågan är väl om en verkligt välskriven uppsats som ifrågasatt mångfald och feminism hade lyfts fram och prisats?"

      Du och jag vet nog hur det förhåller sig med den saken...

      Radera
    2. Anonym1: ” Sjäv vandrade jag i centrala Oslo i slutet av augusti 2011 och hade bara att gå ut i gatan och försöka komma vidare för muslimer hade mer eller mindre brett ut sig överallt!

      Kunde ej tro att jag var i Oslo!”

      Vad tyckte du var problemet med muslimer i Oslo? Gjorde de dej fysiskt illa, kastade de glåpord efter dej eller vad hände riktigt?

      Radera
    3. Anonym1.

      Jag har också varit i Oslo, flera gånger till och med. Men de gånger jag varit där har ingen brett ut sig på något speciellt sätt. Men jag måste erkänna, min fantasi räcker kanske inte riktigt till att skapa en trovärdig bild på vad du egentligen menar med att personer med en viss tro har brett ut sig. Är det något speciellt med just muslimer att de kan bre ut sig själva? Det låter som en intressant egenskap. Det var kanske därför du kunde identifiera dem som muslimer, just för att dom brett ut sig på ett sätt som inga andra kan? Eller hur identifierade du dem?

      Örjan

      Radera
    4. Ok. Jag har också varit i Oslo. Jobbade där tillfälligt ett par veckor för två år sen och umgicks med några personer. Den ena, den jag blev mest bekant med, var väldigt frispråkig om situationen i Oslo. Med invandringen har grov kriminalitet blivit vardag. Knivhuggningar är vardagsmat. Han var verkligen rent förbannad på situationen. Detta, som så fint beskrivs som mångfald, står folket upp i halsen.

      Radera
    5. Intressant att den påstådda enorma ökningen av grov kriminalitet inte syns i brottstatistiken.
      Din tillfälliga bekanta hade antagligen andra skäl till sin uppfattning, fakta stöder inte hans version.
      Örjan

      Radera
    6. @Anonym2 augusti 2021 13:33
      Jag tror mer på min arbetskamrat än på dig och dina oredovisade siffror.

      Radera
    7. Jag förstår att du hellre tror än vet. Nå, i det här sällskapet hör det ju till det vanliga att göra det.

      Örjan

      Radera
  3. Anonym1,

    hur vet du vem som är muslim? Tar du kvinnorna på deras traditionella huvudbonader och männen på deras stolta skägg? Fördomar, fördomar! Alla passar inte in i samma mönster. Det finns muslimska karlar vars tro du inte kan avslöja då de inte beslöjat sig på något kännspakt sätt.

    Tänkte du dig att Oslo skulle vara nån sorts fristad, en Christiania, för vita kristna människor? Nej, världen förändras hela tiden, trots att de konservativa drar åt handbromsen med alla sina förenade krafter, för det enda som är säkert är just förändringen.

    Snövit

    SvaraRadera
  4. "Sådant skall ditt tal vara, att ja är ja och nej är nej.."
    Jag och många med mig har nog högaktat och högaktar denna blogg och dess hållare just för att han så rakryggat och trovärdigt åtföljt de orden.
    Har svårt att förstå dessa ettriga anonymiteter som i inlägg efter inlägg spyr ut sitt hat och sin klander mot kristna och Bibelns budskap. Vi tycker att det luktar förföljelse för hans äkta tros skull. Det skulle komma en tid, sade Jesus, då man frångår den sunda läran och hellre vill höra sådant "som kliar i öronen" och det är vad detta verkar vara.
    Att få ta emot såhär skarp kritik är så kärlekslöst att tanken på mobbning i sammanhanget inte alls känns som en överreaktion.
    De anonyma hbt-fantasierna ger en känsla av att det är extremt att tro på Bibeln -och dess klara styggelseförklaring av utövad homosex- som varande Guds Ord, vilket vi vill följa och lyda för att det må gå oss landet väl. Nu är det alltså extremt att reagera och uttala sin åsikt! Också mot blasfemi.
    Människofruktan i stället för Gudsfruktan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan, du instämmer säkert med mig om följande sång, https://sv.wikisource.org/wiki/Det_%C3%A4r_s%C3%A5_gott_att_om_Jesus_sjunga ?

      Radera
  5. Svar till L 1 augusti 16:55

    Jag promenerade alltså på trottoaren och förväntade mig att just denna används av fotgängare. Muslimerna fanns dock överallt på densamma och för att komma fram måste jag gå ut i gatan som ju normalt används för fordonstrafik.
    Då gick det lättare även om de fanns även där.

    Det kan ju tänkas att islamister då firade Ramadan
    och fått ett specialtillstånd att fira denna högtid just i centrala Oslo. I så fall var det väl vi fåtaliga andra som råkade vara på orätta vägar.

    Men visst kan det tyckas förbluffande att en ideologi (islam) fått specialtillständ att ockupera delar av centrala Oslo och försätta normalt trafik och samhällsliv ur spel.

    Anonym1

    SvaraRadera
  6. Svar till Anonym 22:08

    Nej, vi kan nog utesluta att någon kristen sekt skulle få tillstånd att att ockupera centrala Oslo..

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har någon alls fått det då?

      Radera
    2. Anonym 13:11. Jag har inget svar på den frågan, men klimatreligionens företrädare fick tillstånd att ockupera delar av centrala Helsingfors för en tid sedan...

      Radera
  7. Flyktingproblemet är som tur är väl nog tillsvidare lindrigare i Norge än i gamla Svedala.
    Sveriges stora flyktingmottagande såldes in till allmänheten med bl.a. följande argument:
    - Kompetensregn. Genom att inte ställa några krav på utbildning skulle Sverige få massor av superkompetenta invandrare.

    - Pensionsräddare. Genom att invandrarna snabbt skulle få välbetalda jobb skulle pensionssystemet stärkas. Pensionsåldern skulle kunna sänkas.

    - Svenska värderingar. Alla människor är egentligen svenskar (!) Får de en chans kommer de att byta värderingar och komma ut som svenskar. Denna process förväntades gå snabbt. Kanske behövde man åka tunnelbana två gånger men sedan skulle man helhjärtat omfamna alla svenska värderingar.

    - Multikultur. Eftersom alla skulle ha svenska värderingar skulle ett multikulturellt samhälle innebära att vissa människor skulle ha skojiga huvudbonader (vi kallar dem i Finland 'rättipäitä' dvs. 'ragheads') och laga god mat.

    Tyvärr har det ju visat sig att invandrarna inte förmådde leverera det som svenska politiker utlovat. De flesta är inte välutbildade. Många är lågutbildade och illiterata. Eftersom många av kvinnorna och flickorna ej fått gå i skola är de analfabeter. För att upprätthålla illusionen skickas de på utbildningar och omskolningar som ska göra dem anställningsbara. Resultatet har varit katastrofalt, ung. hälften har verkat vara oförmögna att bli anställningsbara. Dessa hänvisas då till att leva på bidrag. Kostnaden att ha massor av dem leva på bidrag (vem vet hur länge - livet ut?) är svårt att överskatta. Kostnaden måste ju bli astronomisk.
    Barn till föräldrar som lever på bidrag tenderar att misslyckas i skolan och småningom bli kriminella. Sverige upplever redan nu en kraftigt ökad kriminalitet (skjutningar, no go-zoner). De kriminella organiserar sig och är på väg ta kontrollen över sina bostadsområden. Etniska svenskar flyttar ut, gettoliknande områden uppstår.

    Många invandrare har blivit utlovade gratis bostad, universitetsutbildning och tillgång till kvinnor med en låg sexual-
    moral. När landet inte lever upp till förväntningarna blir de arga. De anser att något är fel. Många muslimer ser islam som lösningen på alla problem (eftersom det är vad imamerna predikar i många moskeer).
    Deras lösning på problemen blir då att kräva att landet anpassar sig efter islam.

    Vad lära vi av detta?:
    - minskad invandring
    - inga bidrag till muslimska organisationer som bidrar till extremism

    Många partier vägrar presentera några lösningar på problemet utan hävdar att de försvinner om:
    - vi inte talar om det
    - ger mer bidrag till muslimer
    - ökar skattetrycket

    Se där hur det även hotar gå i Norge och på sikt i Finland om vi inte får förnuftigare politiker till makten än de vi nu har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska vi tro att det nuvarande *-stimmet med Marin/Ohisalo/Andersson/Henriksson avgår före eller försvinner vid nästa val.
      Skall vi hoppas på nästa trojka: Orpo/Purra/Essayah?

      Radera
    2. Allan. De försvinner nog från regeringsställning så snart utgiftstaket ska börja gälla igen. De gröna far först med smällande dörrar. Det är deras modus operandi. Men jag är inte helt säker på att vi ska hoppas på en strikt borgerlig regering. Det vore bättre med en blandregering med SDP. De jobbiga, och impopulära, beslut som kommer att måsta tas för att reda upp denna regerings klåperier (på främst det ekonomiska området) kommer att leda till väljarnas missnöje. Bättre då att SDP är med och bär hundhuvudet. Annars är vi igen i samma usla situation efter därpåföljande val.

      Radera
    3. Goda nyheter från msn, https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/latvia-julisti-poikkeustilan-valko-ven%C3%A4j%C3%A4n-rajalle/ar-AAN9Z5N?ocid=mailsignout&li=BBr5KbI

      Radera
  8. Svar till Anonym 13:11

    Nu hör det ju till att islamister anordnar massmöten även utan att ha fått erforderligt tillstånd.

    Så skedde nyligen i Kalmar i Sverige (bönemöte) när man använde en idrottsplan för sin sammankomst.

    Folk lär ha blivit störda av de högljudda utropen.

    Det här bekräftar nog att man inte anser sig beöva åtlyda den lag eller bestämmelser som gäller i det nya hemlandet.

    - Men det kan ju också finnas andra sammanslutningar som inte anser sig behöva åtlyda
    bestämmelser och helt i anarkistisk anda tar lagen i egna händer.

    Anonym1

    SvaraRadera
  9. Det var ju en kommentar, det också. Men jag frågade om någon alls fått tillstånd att ockupera centrala Oslo.

    Ordet ockupera betyder faktiskt någonting annat än att ordna demonstration eller stormöte. Om man med ockupation avser just dessa fenomen ger man uttryck för en demagogisk, osaklig, kritisk hållning till det man syftar på.

    Och det där med egenmäktigt förfarande kan nog vem som helst göra sig skyldig till, om man tror sig ha makten på sin sida.

    13:11

    SvaraRadera
  10. Alla muslimer borde skämmas för de våldsamheter som begåtts i historisk tid, och för den terrorism de hänger sig åt i nutid, i islams namn. Alla asiater borde skämmas för kommunistiska övertramp och folkmord, förutom möjligen japanerna men de har nog andra anledningar istället. Alla afrikaner måste också skämmas över sin hudfärg pga de våldsamheter som hänt i Afrika förut, och för allt våld och brottslighet som mörkhyade håller på med i dagsläget.

    Låt oss alla skämmas, och skambelägga varandra, i jämlikhetens namn. Ska vi gå den vägen så ska det åtminstone göras konsekvent.

    SvaraRadera
  11. Anonym 12:11

    Ett visst mått av sanning i det du här har att säga. De kan ju tänkas ha fått tillstånd till detta möte eller sammankomst i anledning av firande av Ramadan.

    Hur som helst var centrala delar av Oslo då upptagna av dessa islamister och normalt stadsliv
    borta.

    Nu jämförde jag med ett tidigare Oslo och då hade jag ej sett dylikt, vilket bekräftar den förändring i Oslo och Norge som skett som en följd av Arbeiderpartiets invandringspolitik.

    Man kan ju fråga sig om dylika sammankomster borde tillåtas (oberoende av vem som håller dem) om detta betyder att andras normala rättigheter samidigt sätts ur spel.

    En stads centrum är hur som helst ej den bästa platsen.

    Anonym1

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera