En anonym kommentator har ett par gånger gjort mig uppmärksam på att filmen Stengrunden (från 1996 och 2007) nu finns att se på Youtube. Trots att den legat uppe på nätet sedan i maj är det endast drygt hundra gånger någon har sett den. Boken, liksom också filmen, är av sådan kaliber att alla borde läsa/se den. Så där har du som läser detta en uppmaning: Klicka in dig på Youtube och se filmen! Och läs boken om du inte har gjort det!
Boken utkom första gången 1941 och är, enligt mitt subjektiva tyckande, den bästa bok som någonsin har skrivits på svenska. Den är skriven av biskop Bo Giertz (1905 - 1998), och dagen till ära tänkte jag att jag skulle göra lite reklam för boken och filmen genom att skriva denna text. (Idag är det exakt 116 år sedan Bo Giertz föddes.)
Filmen bygger på bokens första del (av tre) och behandlar händelser under några år i småländska Ödesjö församling (1808 -1810 i boken, 1808 -1812 i filmen). Huvudperson är den unge adjunkten Henrik Savonius som kommit till församlingen fast besluten att sprida de moderna upplysningsidéerna i det småländska mörkret. På den tiden var det populärt, för moderna präster, att predika om "dygden". Ett besök vid en dödsbädd blir emellertid för den unge Savonius en brutal uppväckelse. (Denna händelse är för övrigt inget Giertz hittade på, utan den som har läst levnadsteckningen över den österbottniske väckelsehövdingen Jonas Lagus känner väl igen sig...)
Den fösta delen av filmen – som alltså handlar om händelserna kring den gamle Johannes dödsbädd – spelades in redan 1995, medan den andra delen spelades in först elva år senare. (På grund av svårigheter att få ihop de nödvändiga medlen.) Detta syns i såväl kvaliteten på filmen som i det faktum att skådespelarna hunnit bli elva år äldre. I några fall hade också skådespelarna hunnit dö. Detta löste filmmakarna genom att låta den andra delen utspela sig fyra år efter händelserna i den första delen (två år i boken) och genom att låta den gamle prosten Faltin (spelad av Kent Andersson, 1933 - 2005) dö i filmen och ersättas av en gammal studiekamrat. Något som alltså inte finns med i boken.
Mitt favoritavsnitt i boken är det samtal som Savonius och Lindér förde strax innan den första delen av boken kulminerar i och med prosten Faltins "sommarassemblée" i Ödesjö prästgård. Jag klipper avslutningsvis ut några rader från detta samtal:
Har Guds Ande väl fått hamra sönder den utvärtes synden, så att man börjar leva utan uppsåtliga missgärningar, så är det bara den första lilla biten. Sedan faller släggan på syndafördärvet i hjärtat, och där får den falla länge, innan man märker att det är idel berg, idel hård, grå sten, som inte duger till något gott. Synd är inte bara fylleri och lösaktighet och falska varor och svek, utan det är själva syndafördärvet i hjärtat. ... Detta är försoningens stora hemlighet, förstår du, att Gud har ritat ett kors över allt syndaelände i världen, både utom och inom oss. Tror du att Jesus dog bara för de synder du begick innan du kom till omtanke? För dem hade han väl knappast behövt dö – dem kunde du ju lägga bort själv. ... [De] är ju bara lösa kardborrar på rocken. Dem kan du plocka bort själv. Men syndafördärvet, det plockar du inte bort. För det behövs en försonare, en som lider i ditt ställe, annars kunde du lika gärna ge upp varje tanke på himlen med detsamma. ... När människan inte längre för sin ovärdighets skull visar denna trösten ifrån sig, att Jesus betalt för alla hennes synder, hur många de än är, då är det redan tro, och denna tron visar sig däri, att människan kan vidhålla att anse det för säkert, att hon får förlåtelse utan att skaffa försoning genom sin ånger, och utan någon förtjänst av sin egen förbättring i hjärta och leverne. Då blir en människa av nåd upptagen som barn hos Gud – med syndafördärv och allt ... Nu är Justus Johan Lindér dömd till döden, och lever som en förtappad och fördömd syndare – dag efter dag på sin Herres nåd. Han sitter som en fågel och äter korn ur sin Försonares hand. Och däremellan sjunger han ljuveligen i solen ...
Äntligen ! ;) Minns inte var jag hört eller läst det, men Bo Giertz själv torde finnas i bild sittandes och stödjandes mot käppen ca. 3:51 in i filmen ! Tack också för tipset om "Jonas Lagus", hamnade direkt i "köpkorgen" !
SvaraRaderaAnonym 20:33. Ja, det står faktiskt också på wikipedia att så är fallet. Tor Krooks bok om Jonas Lagus är bra, men det är förstås en vetenskaplig avhandling, så det kan det vara bra att komma ihåg när man läser den.
RaderaFick boken om Jonas Lagus idag, har inte hunnit läsa så värst mycket men en sak jag reagerade på var att det skrevs om väckelser på 17 hundra talet och 18 hundra talet. Som vi vet var det också väckelsetider i början av 19 hundra talet eller kanske närmare mitten... Vi får be om att det snart skulle vara dags igen ! Det som kanske också varit en gemensam nämnare är att det skett under "nödtider" av olika slag, och har vi inte "nödtid" idag med droger,sprit och omoral i överflöd ?
RaderaFör er som har finskspråkiga vänner, https://www.adlibris.com/fi/kirja/kalliopohja-9789516180710 ! Efter gåva av mig hamnade den i pappersinsamlingen... Hoppas någon fann den där för läsning !, Det heter att Guds ord inte skall återvända fåfänkt utan att ha verkat till det/eller den som det var avsett för !
SvaraRaderahttps://www.youtube.com/watch?v=4FgPCpmsCaY
SvaraRaderaFrågan inställer sig osökt: är det en tillfällighet att kärnbudskapet i boken Stengrunden avhandlas direkt efter blogginlägget om att följa hjärtat, som betraktas som vilsegånget och förtappat?
SvaraRaderaBo Giertz' bok är inte dålig, om vi säger så. Men den är problematisk, då händelseförloppet är placerat i en väckelsebygd, där den kristna trons grundsanningar varit närvarande i generationer och var kända och på sitt sätt accepterade bland folk i allmänhet, lite på samma sätt som väckelsen förekommer på sina håll i Finland idag. Väckelsen står mestadels på luthersk grund, som i sin tur vilar på katolsk fromhet som i sin tur har den mosaiska lagen som botten. Problematisk blir boken därför, att vägarna till kristen tro idag kommer från många håll, över helt andra frågor och sammanhang med helt andra värderingar. För de allra flesta räcker inte en livstid till för att nå insikt om att talet om syndafördärvet, stengrunden och rättfärdiggörelsen, som dessa framställs i boken, skulle upplevas relevanta.
Boken beskriver en liten strömning i den stora flod som dagens globala kristenhet utgör, men beskrivningen är det inget fel på.
Arne
Arne. "Frågan inställer sig osökt: är det en tillfällighet att kärnbudskapet i boken Stengrunden avhandlas direkt efter blogginlägget om att följa hjärtat, som betraktas som vilsegånget och förtappat?"
RaderaSvaret är att det är en tillfällighet. Som jag har konstaterat många gånger skriver jag om sådant jag läser och ser. De här två impulserna råkade nu bara komma efter varandra.
Sedan vet jag inte rikigt om jag förstår exakt vad du försöker säga (så om jag reagerar på ett sätt som inte gör din kommentar rättvisa så beror det på det).
"Boken beskriver en liten strömning i den stora flod som dagens globala kristenhet utgör"
Det är säkert sant, men likväl är just rättfärdiggörelsen det centrala i alla sann kristendom och MÅSTE därför alltid vara relevant. Om denna inte finns med (eller redan om den inte betonas) är frågan om det alls är kristendom.
@Arne, " Problematisk blir boken därför, att vägarna till kristen tro idag kommer från många håll, över helt andra frågor och sammanhang med helt andra värderingar. För de allra flesta räcker inte en livstid till för att nå insikt om att talet om syndafördärvet, stengrunden och rättfärdiggörelsen, som dessa framställs i boken, skulle upplevas relevanta. " Hur upplever du det som problematiskt ? Guds ord är det samma, igår, idag och allt framgjent ! ALLT som bryter mot detta är villovägar.. Vägen till kristen tro idag är den samma som alltid ! Tro på Guds ord, på den Han har sänt som Frälsare, sin Egen Son, Jesus Kristus ! "För de allra flesta räcker inte en livstid till för att nå insikt om att talet om syndafördärvet, stengrunden och rättfärdiggörelsen, som dessa framställs i boken, skulle upplevas relevanta. " Har själv upplevt då "äldre människor" borde vetat bättre...
RaderaInge vidare med respons under detta blogginlägg... En annan sak som slagit mig vid läsningen av Tor Krooks bok är att historien upprepar sig ! Tänker på Kalajoki rättegångarna över olagliga sammankomster och insamlingar via missions-sparbössor, jmfr idag med rättegångarna mot Martyrkyrkans vänner !
SvaraRaderaAnonym 22:40. Ja, så är det. Själafienden är inte så påhittig så han återanvänder gamla metoder...
RaderaBörjar nästan ha läst ut boken om Jonas Lagus, mycket intressant men man förstår väldigt bra att Hedberg tagit avstånd ! Läser nog hellre https://www.adlibris.com/fi/haku?q=pyh%C3%A4n+kasteen+puolustus flere gånger om ! Tyvärr är det ytterst svårt att hitta den svenska versionen, -"Baptismens vederläggning och det heliga dopets försvar ur Herrans Jesu Christi och hans heliga apostlars ord
RaderaHedberg, Fredrik Gabriel, 1811-1893 (författare)
Publicerad: Örebro, 1855"
Anonym 00:23. Ja, det är en bra bok (i typisk Tor Krook-anda, men det kan man kanske ha överseende med) som belyser en mycket intressant (och avgörande) period i landets historia.
Radera