torsdag 18 maj 2023

Hur dumma tror de att vi är?

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra skakade om hela landets pk-elit när hon gick ut med att det är dumt/idiotiskt ("tyhmää") att hålla fast vid målet med klimatneutralitet år 2035 och att alla vet, men blundar för det, att vi inte kommer att klara av att nå detta mål. 

Hon har givetvis helt rätt, men likväl anser alla som menar sig vara något i samhällsdebatten (och som värnar om att vara politiskt korrekt) att de behöver säga hur fel de anser att hon har. Den senaste i raden är nationalekonomen Christer Lindholm som i en insändare i ÖT/Vbl ser till att dra sitt strå till stacken. Eller bålet, om vi så vill. Lindholm menar att även om omställningen medför kostnader på kort sikt öppnar den upp lysande affärsmöjligheter för företag som är först med att utveckla klimatsmarta innovationer. 

Det må vara så som han skriver, men de flesta (läs: alla) privatpersoner har nog bara sett negativa ekonomiska följder av klimatomställningen än så länge. Och så torde det fortsätta, åtminstone inom en överskådlig framtid. 

Men det blir riktigt fel för Lindholm när han fortsätter: "Och att vi frigör oss från beroendet av fossila bränslen så snabbt som möjligt innebär för sin del att hela den finländska ekonomin – inklusive de finländska hushållen – blir mindre sårbar för energiprischocker som den vi tvingats uppleva under det senaste året."

Sanningen är den exakt motsatta. Ju mer vi förlitar oss på vind- och solenergi, desto större priskastningar kommer elmarknaden att uppvisa, och desto osäkrare blir den. Hur motsatsen mitt i allt skulle bli verklighet är fullständigt obegripligt. Men kanske genom någon form av magi? Sedan fortsätter Lindholm att fabulera när han jämför dagens energikris med den världen upplevde på 70-talet. Han menar att de som anpassar sig efter den nya situationen kommer, likt Japan på 70-talet, att få ekonomiska fördelar för en lång tid framåt. Problemet med detta resonemang är att oljekrisen på 70-talet inte alls går att jämföra med dagens situation. Nu är nämligen själva omställningen (det som erbjuds som lösning på krisen) en del av orsaken till den. Vi kan givetvis inte bortse från kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland, liksom Tysklands rent ut sagt idiotiska energipolitik, men osäkerheten och prissvängningarna bottnar också till en inte liten del i just vårt allt större beroende av osäkra energiformer. Läs: Vind- och solenergi. 

Som jag tidigare har konstaterat har vi INTE de lösningar som behövs för att uppnå klimatneutralitet. Visst kan man, som Sofie Stara i ledaren i ÖT jag nämnde i den senaste texten, kalla det för populism att lyfta fram detta faktum, men som jag ser det är det klimatalarmisterna, inte klimatrealisterna, som ägnar sig åt populism. Stara skriver: "Vad som är korkad klimatpolitik är att förvandla den till populism och hoppas allt löser sig på något sätt ändå." Men nej, så är det inte. Populism är däremot att låtsas som att vi har redskapen och mena att vi kommer att klara det samtidigt som allt pekar i motsatt riktning. Men klimathetsarna tror som sagt uppenbarligen att någon form av magi ska lösa detta. På något outgrundligt sätt. 

Som sagt, där har vi populismen. Och uppenbarligen är det inte så svårt att lura de breda folklagren. Men alla av oss går inte på det.   


31 kommentarer:

  1. Skulle ju passa som debattinlägg i Vbl!
    Anonym1

    SvaraRadera
  2. "Termen populism tvetydig. Kännetecknande för populism som ideologi är ett starkt visat motstånd mot makten eller etablissemanget. Även den argumentationsstrategi som populister tillämpar, det vill säga vilka argument som används som grund och hur de framförs, anses vara avgörande för vad som klassas som populism (se till exempel välfärdschauvinism). Populistiska argument bygger ofta på enkla lösningar på svåra politiska problem genom en ideologi som vill ge tillbaka makten till folket. Populism delar upp samhället i två läger, folket och eliten, och ställer dessa grupper mot varandra. Utgångspunkten är att eliten motarbetar folkets vilja. Populister utmålar sig själva ofta felaktigt som den enda eller den äkta representanten för folket." https://sv.wikipedia.org/wiki/Populism

    I ett nötskal: Eliten har fel och (det okunniga) folket har rätt.

    Ergo: Det här blogginlägget är populistiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klimatneutraliteten bygger ju på enkla lösningar på svåra problem. Därtill utlovas det att det är fördelaktigt. Det är populism. Men som populism är beskrivet på Wikipedia är det med övervikt på att det är kritik av makten. Det är ett skällsord att använda mot folk som saknar position. Det är lite som med ordet fascism. Där är en del av definitionen att det gäller ytterhögern. Därmed kan alla "liberaler" använda skällsordet utan att själv få det emot sig, hur väl de än uppfyller fascism definitionen annars. Makten och dess medlöpare använder sig i dag av invektiv som är konstruerade för att kunna användas mot opposition. Alla som använder sig av sådant skräddarsytt förtal sätter jag i facket för folk som är otillförlitliga. Det har blivit en väldigt står låda.

      Radera
    2. Populism som term härleds ur latinets "populus", folket, med ändelsen -ism, som ska tydas som läran om att folket, ofta speciellt då det obildade obildade folket, populasen, har rätt. Det handlar om en förvrängning av samhällsskicket demokrati, folkstyre, där folkets sentiment då får större tyngd än sakkunskap, som i yttrandefrihetens namn alltid ska få ifrågasättas. Den enkla åskådningen ska i sin position som allmänt utbredd uppfattning eller känsla få dominera över sakkunskap, ridande på insikten om att även vetenskapen alltid är bristfällig och ofullkomlig.

      Tanken att man i bästa demokratiska ordning ska kunna ifrågasätta politik som bygger på kunskap och insikt är verkligen ett stolleprov på enkla lösningar på svåra (påstått obefintliga) problem och utgör alltså sakinnehållet i termen "populism" i ett nötskal.

      Populism är att göra som strutsen: blunda för farorna. När bara strutsens huvud är kvar är problemet löst, åtminstone vad strutsen anbelangar.

      Radera
    3. Uppfattar att din opinion ganska långt närmar sig
      kommunismen:
      ett enda vist parti
      som bekänner sig till den vetenskapliga marxismen-
      leninismen och som vet bäst och bestämmer allt!
      Ingen kritik
      acceptabel.
      Demokrati i din skepnad alltså.
      Anonym1

      Radera
    4. Anonym1. Du överdriver! Det finns i huvudsak två typer av kritik, saklig kritik som bygger på kunskap och den andra typen, den som bygger på okunskap och åsikter.

      Den andra typen är lika smart som demokratiska åsiktsyttringar om hur och huruvida en komplicerad kirurgisk operation ska genomföras eller hur ett kärnkraftverk ska byggas. Exemplen är legio.

      En canceroperation som görs på basen av vad folk tror leder till att patienten dör. Ett kärnkraftverk som byggs av glada amatörer slutar med katastrof. Klimatet dör utan åtgärder, men bara en gång och då gäller det alla.

      Radera
    5. Det är ej lätt att veta om en viss politik bygger på
      kunskap och
      insikt.
      I Sverige
      gick "sakkunskapen"
      omkkring 1975
      rätt enhälligt in för ett kommande mångkulturellt
      Sverige.
      Just ingen kritik och nu har landet stora problem på grund av en oförnuftig
      invandringspolitik
      - Å andra sidan
      vet ju kirurgen bäst vad gäller en operation och skall ju ej lyssna till lekmannen.
      -Politik är nu ändå ej vetenskap även om väl politiker
      kan få råd från experter.
      Anonym1

      Radera
    6. Anonym1, en hel armé av klimatologer och därmed jämförbara experter, vanligen benämnda IPCC, tyder nog på en viss kunskap och insikt. Det finns utan tvekan andra experter, kanske rentav inom klimatologins domäner, som ställer sig kritiska till IPCC. I de flesta vetenskapliga sammanhang brukar det inte vara värt att lyssna på ströröster, majoriteten brukar ha fog för sin ståndpunkt.

      Kristian skriver i sin dryga stil om alla som sett "bara negativa följder av klimatomställningen än så länge". Visst. Det är SÅ negativt att välja energisnåla bilar i stället för V-åttor, energisnåla och miljövänliga hushållsapparater, tillverkningsmetoder, utsläppsbegränsningar inom bilparken och industrin, källsortering och återvinning och så vidare i all oändlighet. De flesta skulle säkert helst grisa ner hela livet om det vore politiskt korrekt!

      Politik är inte vetenskap. Politiken som samhällets utvecklingsprocess beskrevs med oomkullrunkelig logik av Friedrich Hegel, som fick både Engels och gamle Marx att haka på och vidareutveckla tankegångarna.

      Problemet här är nu det lilla faktum, att herrarnas i fråga dialektik handlade, lite förenklat, om svängningarna i fördelningen av det samhälleliga goda. Det som IPCC lyfter fram är risken för att den dialektiska pendeln landar i en position där det helt plötsligt inte längre finns någon återvändo. Det scenariot kan bara en aningslös populist vifta bort som politisk lek och inbilla sig att man därvid har de breda folklagren bakom ryggen.

      Radera
    7. Ett IPCC som faller tillbaka på Marx och Engels dialektik låter ej väldigt
      objektivt.
      Har misstänkt att IPCC har en slagsida till vänster men saknar väl konkreta belägg.
      -Hur var det nu med Einsteins speciella relativitetsteori, hade den forskarsamfundets stöd redan från början eller hade majoriteten låtit sig övertygas först i ett senare skede?
      Anonym1

      Radera
    8. Anonym1. Nu ber jag om ursäkt för dialogen med dig. Namn som Marx och Engels får dig att se rött och tappa fokus för diskussionen. Om du av den här diskussionen drar slutsatsen att IPCC skulle ha typ vänstersympatier rörande ekonomisk rättvisa är det bättre att diskutera någonting annat. Ha en bra dag!

      Radera
    9. Anonym 11:09. Din definition av populism kan knappast ifrågasättas. Däremot finns det stora problem i det du låter förstå - alltså att "sakkunskapen" alltid har rätt och folket fel. T.ex. i klimatfrågan tutas det ständigt, från sakkunnigt håll, ut att vi har redskapen för att kunna nå 0,5-gradersmålet. Sanningen är att vi INTE har det, så där har "sakkunskaparna" fel - och folket (de som inte låtit sig duperas) rätt.

      Vidare är det precis som Patrik skriver: Det är klimathetsarna som är populister i den meningen att de erbjuder lätta lösningar på svåra problem.

      Radera
    10. Det är med sakkunskapen som med alt vetande: den goda expertisen står för det bästa vi vet i detta nu, men vi vet inte allt.

      Till sakkunskapen hör att göra iakttagelser, i förekommande fall uppmärksamma på problem och, om sådana finns, föreslå åtgärder för att avhjälpa problemen.

      Iakttagelserna är det inget fel på, alla som vill kan se hur klimatet förändrats över tid. Problemen har långt identifierats, bland annat i form av de av människor genererade koldioxidutsläppen som höjer temperaturen och förvandlar haven till varmt vichyvatten som ingenting kan leva i. Åtgärder föreslås också, men troligen mer i syfte att uppmuntra och trösta snarare än i naiv tro på den goda och ansvarstagande människan. Det viktiga är att ge människan hopp - antingen genom vetenskapligt underbyggda men säkert svårligen genomförda åtgärdspaket eller genom tro på ett övernaturligt ingripande från en parallell existens i ett gåtfullt multiversum. Att avfärda vetenskapens åtgärdsförslag som omöjliga eller som populism (tröst och hopp är inte populism vad Patrik än skriver) understryker vi bara det som alltför många redan tror: vi går vår undergång till mötes, men vi åker i första klass.

      Radera
    11. Det är bara halvintellektuella i världen som vurmar för klimatologin. Det flesta andra är helt upptagna av " sitt eget" liv, studier, arbete och fritidssysselsättningar som i de " utvecklade länderna mest stöder konsumtionen. Det är PRODUKTIONEN OCH KONSUMTIONEN i maskintidsavseende som är en sådan slingerbult att man bara i gamla europa tror sig kunna fortsätta med PRODUKTION KONSUMTION OCH HANDEL ja Märk väl Handeln är den som kommer att lida om de ouppnåbara klimatmålen " skall nås". Så oberoende hur läget är så hugger den gamla suggan Europa sig själv i feta stycken för att eventuellt få hem friska svinköttsätare som plötsligt vill vara veganer. Intet ont om vegetarisk animalisk eller någon slags kost som helst ty kristian har glömt hur stor del av vörldens människor som inte ges några alternativ till vegetarisk mat annat än mycket sällan. Ulrik

      Radera
    12. Anonym 21:08. "Det är med sakkunskapen som med alt vetande: den goda expertisen står för det bästa vi vet i detta nu, men vi vet inte allt."

      Så borde det vara, men som jag har påpekat går man i klimatarbetet just nu MOT bättre vetande.

      Radera
    13. Ugh! Den stora hövdingen från Esse har talat.

      Radera
  3. "Hur ställer sig veganer till att köra omkring med djurrester i tanken ?"
    Henrik Jönsson levererar ! https://www.youtube.com/watch?v=NxA_b-RP5rY

    SvaraRadera
    Svar
    1. Petroleum eller bergsolja är ju gamla hoppressade djurrester också. Fanatiska veganer gör livet surt för sig själv och många andra. Resurserna i skapelsen kunde vi bruka lite mera måttligt fast det syns vara omöjligt sedan förbränningsmotorerna ersatte ångmaskinerna. Vatten- och vindkvarnar och gamla sinnrika bevattningssystem med terasser och annat har fått vika för en fanatisk rovdrift där alla skall ha sin energi i form av elektricitet Men många skogsområden i sverige var kalhuggna redan under de första större järnbrukens tid och ekarna höggs ner för att bygga skepp. Han greven som kom från sverige en gång sade att han såg ut över finland och han sade så här: " Jag såg och såg och vart jag såg såg vid såg jag såg."
      Jag själv gick i början av året en tiokilometersrunda i åbo utan att ens se centrum kunde säga för mig själv: " Jag såg och såg och vart jag såg hus vid hus och bil vid bil jag såg." Märkliga tider och alla tycks vi behöva oerhörda mängder elektricitet föratt hålla systemet igång och det kollapsar väl senast då ängeln utgjuter sin vredesskål över vilddjurets tron och då finns det väl bara hädare kvar bland folket. Ulrik hänvisar till uppenbarelseboken dv s Johannes uppenbarelse den sista boken i Nya Testamentet.

      Radera
  4. Det är som det är sagt domedagen närmar sig överallt och det ser ut som vanligt i världen. Ulrik

    SvaraRadera
  5. Det är världens fattigaste som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

    Därför är det en självklarhet för en kristen att vara beredd till mycket kraftiga sänkningar av vår levnadsstandard för att den om möjligt skall kunna hindras eller bromsas upp.

    Denna sanning ser jag alltför sällan framläggas här. Det är inte vår ekonomi som skall räddas utan de nödlidande som bör få hjälp.

    Johan Lumme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Johan Lumme, jag vill gärna fråga: Hur hårt drabbas de fattigaste, räknat i till exempel dollar per person, när medeltemperaturen stiger med till exempel 0,5 grader?

      Hur mycket ska rika kristna vara redo att betala, till exempel i dollar per person, för att stävja en ökning av medeltemperaturen på 0,5 grader?

      Jag är överlag helt med på en sänkning av levnadsstandarden, men det kommer vi nog ändå att få uppleva de närmaste åren då den ekonomiska verkligheten kommer emot. Det kommer antagligen att göra det här landet gott. Staten kommer knappast ha möjlighet att upprätthålla den statliga välfärden, vilket kommer att innebära att mer ansvar överflyttas på släkter och andra former av frivilliga nätverk. Mycket bra. Till skillnad från Kristian ser jag det som mycket positivt med daltandet under EU och diverse klimatmål. Staten har tagit ett strypgrepp på sig själv och underminerar sin egen trovärdighet och handlingsförmåga. Äntligen.

      Men skulle ännu vara intressant att fråga Lumme, hur tänker du dig att betalningen från rika kristna till världens fattiga ska gå till i praktiken? Tänker du dig att detta ska ske frivilligt, på individnivå, eller ska det ske på statlig nivå, eller internationellt? Individnivå är enkelt, då är det bara att börja leva som man lär. Statlig nivå är knepigare, då det kräver lagstiftning, övervakning och straff mot brott. Resultaten för Finlands del vore dock minimala i global kontext. Ska man verkligen få något gjort krävs ett globalt samfund, med makt att straffa avvikande länder. Själv är jag inte bekväm med så pass mycket koncentrerad makt.

      Till sist vill jag säga att jag tycker din kommentar var en frisk vind här på bloggen! Det är lätt hänt att man faller i någon form av partisantänk, där man instinktivt har "rätt" åsikt bara för att hålla med den egna gruppen och stå emot motståndarna. Din kommentar bryter detta, vilket möjliggör en mer rationell diskussion. Jag håller inte alls med din inställning, men din kommentar är ändå viktig, för den upprätthåller möjligheten för kristna att komma med nya perspektiv i dylika, sist och slutligen rätt världsliga, frågor.

      /Turboanonym

      Radera
    2. Johan. Du har en viktig poäng där. Jag har en längre tid haft en text på gång om detta, men jag har inte kunnat besluta mig om vilken vinkling jag ska sätta på den, och således har den än så länge förblivit oskriven. Men kanske jag, på din uppmaning (om jag kan tolka din kommentar som det), ska ta mig an ämnet...

      Radera
  6. Turboanonym, du ställer detaljfrågor som hör till ekonomi och politik. Min utgångspunkt är teologisk. Det som behövs är en sinnesändring. När du talar om 0,5 grader avser jag 180 grader, för att nu i argumenteringens intresse kontaminasammanblanda inkommensurabla storheter.

    Och hur åstadkoms en sådan sinnesändring? Debatten i offentligheten i västvärlden förs nu av mänskor som antingen är gudlösa eller uppfostrade i romersk-katolsk eller kalvinistisk (pingstvänner, baptister) anda eller bäggedera.

    Dessa senare är vana att anlägga ett förtjänstperspektiv också på kristen tro. Lutherdomens centrala budskap är däremot rättfärdiggörelsen genom tron allena och vår totala avsaknad av ens möjligheten att åstadkomma något av värde inför Gud.

    Det betyder att en rätt förståelse av luthersk lära innebär att man tillägnar sig den attityd som Paulus formulerar: ni har fått för intet, så ge också för intet. Och: Gud sörjer för de sinas behov liksom inte heller en sparv faller till marken utan Hans vilja.

    Allt är nåd.

    Kristian har här på bloggen betonat vikten av att be för en luthersk, evangelisk väckelse. När den kommer, för den med sig en viss bekymmerslöshet som inte är ansvarslöshet utan en rätt insikt i mänskans belägenhet inför Gud. En rätt kristen väckelse är aldrig i första hand social men den för med sig givmildhet också i det världsliga. För att tala med författaren Lars Ahlin: en gemenskap på syndens, inte på helighetens basis.

    Nu talar både motståndare och förespråkare för strängare miljöåtgärder sist och slutligen samma språk - det outtalade och förutsatta är att penningbegäret skall tillfredsställas, mer eller mindre, på något sätt. Så för "de gröna" gärna fram tanken att nya produktionssätt på något sätt ändå är till fördel för oss, för Finlands ekonomi, för konkurrenskraften osv.

    En rätt förståelse av bergspredikan gör inte Jesus till en ny Moses. Hans förkunnelse om nödvändigheten av en sinnesändring är ett evangelium, glädjebudskap.

    Johan Lumme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är ju givmildheten mot de utblottade här i Norden också en frukt av förstlingstron efter Reformationen fast det räckte länge och sker mestadels med skattemedel som Överheten uppbär för att Göra Guds gärningar. Ulrik

      Radera
    2. Dessutom käre Johan. Låt oss göra en kursändring på 360 grader så är vi tillbaka vid dopets ögonblick när Herren tog oss till sig med Rätten till syndernas förlåtelse då given och given varje dag tills vi förlossas om vi hållit tron och bekännelsen till Bibelns Gud och lära som giganterna bland de rätta kyrkofäderna såsom Petrus Jakob och Johanne och Paulus Luther Arndt Huss och t o m laestadius och gjort bättring från synderna i kraft av evangelium i lydnad för Jesu ord. Jesus har tvingat vår stat att handha vår utkomst under Mose statsvilja på grund av allas vår gemensamma och inte bara hundlutherska girighet fast Luther var ingen snål hund. Han ville alltid dela med sig och jag tror att hans judefientliga traktat publicerades under hans namn mot hans vilja fast det är sant att han ville att Kristendomen skulle vara allenarådande i världen såsom ock Jesus sade till fikonträdet : aldrig mera äte någon frukt av dig ( underförstått om du inte tjänat Herren Gud och Fadern och Sonen i helig Ande och Sanning i tron på det offer som behagar Gud. Trohet mot Ordet KRISTUS GUDS SON GENOM VILKEN ALLT OCV ALLA ÄR TILL.) Ulrik

      Radera
  7. Nu kan man ju även
    undra över kompetensen hos IPCC: medlemmarna är väl utsedda av sina egna länder.
    Allsköns diktaturer runt om i världen utser sina egna forskare/delegater.
    Rätta mig om jag har fel.
    Dessa beställer väl sedan renommerade forskares rapporter
    och tar vidare ställning.
    Arbetsgrupper tillsätts och
    behandlar vidare.
    En sammanfattning representeras väl till slut men denna ska
    väl ändå ytterligare
    granskas
    av tjänstemän
    och politiker.
    Som lekman undrar man här om den slutliga sammanfattningen ännu sänds till de renommerade forskarna för ett slutligt godkännande ?
    Det är alltså flera mellanhänder inblandade och dessutom kan det
    tänkas att de olika arbetsgruppernas rapporter ej är identiska med sammanfattningen.
    Eftersom synbarligen även politiker här
    är inblandade i processen finns även med en politisk dimension.

    Anonym1

    SvaraRadera
  8. Heja, heja! Låt konspirationsteorierna flöda! Misstron ökar och livet blir så mycket mera spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har ej observerat
      att folk ofta "tillrättalägger"
      saker för att det gynnar dem själva?
      Den egna fördelen väger mer än sanningen.
      Anonym1

      Radera
    2. Kommentar till Johan Lumme. Sinnesändringen skall få oss folk att ta emot det glada budskapet om Syndernas Förlåtelse i Jesu Namn och blod vilket är kärnan i evangeliet; det glada budskapet; och det skall för varje människa var dag vara en drivkraft till att ära Faderns Bibliska Lagar så att man dagligen ber om förlåtelse inför Gud och dem man orättvist sårat eller gjort ont och att ha samma strävan som du att fördela Rätten till arbete liv och mat och dryck för hela mänskligheten och biosfären och stoppa upp den teknokratiska hydrans framfart som blandat sig in i och söndrat otaliga självhushållningskulturer med " kristendomens " benägna bistånd. Ty det hade mycket väl räckt till att förklara evangelium för folken utan att göra dem beroende av maskinåldern som förtrampat allt naturligt vi känner till och genom ett lösaktigt evangelium tillstatt Tio Guds Bud och Gyllene Regeln att föraktas.Allt detsom också hednafolken visste vara en styggelse har blivit liksom lovligt nu i avfällighetens tidevarv. Vad vi vita medelklasskolade säger och tänker på denna blogg borde få oss att inse att du också har mångendels rätt i vad du säger. Får jag Johan till sist ställa en fråga : Är det sant att du helst går till fots om sträckan du har att färdas är under 100 km lång, eller menade du tio kilometer.. Jag vet att för en frisk gångare är hundra kilometer ett intet men om du har den konditionen och hälsa gratulerar jag dig. Psykmedicinering och därpå följande lättja har gjort att mina sträckor blivit oförlåtligt korta för en reservist ännu beredd att bistå armen som teolog dvs diakon eller annat. ULRIK

      Radera
    3. Svar på frågan: Det är inte sträckan utan farten som dödar, säger finnarna. Sällan blir det hundra kilometer men till bibelkretsen senast gick jag 26 km. Det är enbart därför att det finns så mycket att betrakta och reflektera över på vägen som går en förbi med olika färdmedel. Och jag har tid, inte så mycket annat. J.L.

      Radera
  9. Fortsättningsvis har du Kristian ingen som helst koll på faktorer som påverkar prissättningen. Men du kunde ju börja med att visa upp särskilda tidpunkter som stöder din fantasi, så får vi se hur du tänker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Givetvis har jag det. Igen: Du ska inte förväxla det att jag, då det begav sig, vägrade ge mig in på ett ofruktbart sidospår med att jag saknar kunskap. Men jag förstår att det kan vara lite förvirrande för dig...

      Radera