torsdag 30 augusti 2018

Luthersk apologetik

Jag har egentligen alltid varit intresserad av apologetik, alltså av trons försvar. Problemet för mig har varit att de flesta apologeter har använt sig av så kallade "filosofiska gudsbevis" i sin argumentering, och jag har egentligen aldrig gillat dessa gudsbevis. Jag har ansett dem vara allt för krångliga och på tok för abstrakta. Dessutom, slog det mig idag, är det inte alltid så alldeles fruktbart att utgå ifrån att bevisa Guds existens. Det är ju, om man hårddrar det hela, sak samma om en människa hamnar i helvetet som ateist eller som deist. Slutresultatet blir det samma.

Orsaken till att de flesta apologeter kämpar med dessa filosofiska gudsbevis är att de flesta apologeter är antingen katoliker eller reformerata/kalvinister. För dem tycks nämligen detta med filosofiska gudsbevis vara en omtyckt vinkling när det gäller apologetiken. Men jag är lutheran. Jesus korsfäst för mig och för hela världen-lutheran. Då passar det här med filosofiska gudsbevis inte så bra. Målet är ju inte att verka för att en ateist ska bli en deist, utan att han ska bli en kristen. (Och ja, jag inser att vägen kan gå via deism till kristendom, men ändå.)

Men nu har jag faktiskt hittat något så ovanligt som lutherska apologeter! Två stycken dessutom. Apologeter som struntar i de filosofiska gudsbevisen och går direkt på Jesus Kristus och honom som korsfäst och framför allt som uppstånden från de döda. John Warwick Montgomery (f. 1931 men fortfarande fullt aktiv) och Chris Parton, Montgomerys elev. Dessa båda är dessutom jurister, och det syns i deras apologetik. Montgomery är för övrig mycket mer än jurist. Han har elva (11) akademiska examina, varav tre (åtminstone) är av doktorsgrad, och han har skrivit och publicerat över 50 böcker inom vitt skilda områden på åtta olika språk. Tala om att vara meriterad!

Jag har lyssnat en hel del på dessa två herremän de senaste veckorna, och jag planerar att publicera en artikelserie här på bloggen baserad på främst Montgomerys försvar av den kristna tron. Bara jag skulle hinna skriva klart...

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Oj, detta låter jätteintressant! Något att se fram emot!

    Annika Cederborg

    SvaraRadera
  2. Inom mitt område betyder oftast att man haft tid för många doktorsexamina att man inte riktigt lyckats göra karriär. Framgångsrika akademiker brukar jobba inom sitt specialområde.

    SvaraRadera