fredag 24 augusti 2018

Kyrkostyrelsen!?!

För några dagar sedan nåddes vi av en chockerande nyhet. Kyrkostyrelsen kom med ett utlåtande i vilket det hävdas att undantagsförfarandet som har gjort det möjligt för under 18-åringar att ingå äktenskap borde avskaffas. Och det här kommer från Kyrkostyrelsen! Chockerande är ett alldeles för milt ord i detta sammanhang.

Jag är givetvis av den bestämda uppfattningen att barn inte ska gifta sig. Barn ska få vara barn, och så skulle det vara om vi levde i en ideal värld. Men nu finns det barn som inte klarar av att vara barn utan som tar förskott på vuxenlivet och som ett resultat av detta finns det minderåriga som blir gravida. Som sagt, i en idealvärld skulle detta inte ske. Men nu lever vi inte i en idealvärld. Det finns barn som begår otukt. Tyvärr.

Jag begriper också att det är migrationen som ligger bakom oviljan mot att acceptera en fortsättning på detta undantagsförfarande. I andra kulturer existerar barnäktenskap. Inte som ett undantag utan mera som en regel. En oerhört dålig regel, men ändå. Men det är helt galet att låta migrationen påverka en fungerande praxis i Finland. Detta har handlat uttryckligen om ett undantagsförfarande som kräver dispens. Och så borde det absolut få fortsätta. Helt enkelt för att vi lever i en icke-perfekt värld där barn och ungdomar begår otukt.

Hur hade Kyrkostyrelsen tänkt sig det här nu? Ska de på samma gång förbjuda barn och ungdomar att begå otukt så att behovet av dessa undantag försvinner? Eller hade de tänkt att de barn som blir resultat av denna otukt ska förvägras rätten att födas i ett äktenskap och den välsignelse som ett äktenskap innebär? Eller ännu värre: Kommer Kyrkostyrelsen att rekommendera abort i dess fall?

Hur hade Kyrkostyrelsen riktigt tänkt det här? Eller hade de som avgav detta utlåtande alls tänkt? När det gäller Kyrkostyrelsen är den frågan faktiskt inte ovidkommande. Det mesta som idag kommer från Kyrkostyrelsen tycks vara sådant som inte har tänkts igenom ordentligt. Så jag säger igen det jag sagt tidigare: Lägg ner eländet! Kyrkostyrelsen behövs inte. Den ställer bara till med en massa elände. Ja, i själva verket skulle både vår kyrka och hela samhället skulle må bättre om den här instansen lades ner.

5 kommentarer:

  1. Se där. Ett steg ännu längre bort från din framtidsvision om samhällets tillåtande av pedofili.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10.19. Nu missförstod du både det jag skrev här och hela Puolimatka-grejen.

      Radera
    2. Nej, jag förstod nog båda. Men om det nu förekommer nån konspiration i samhället i riktning mot det du beskriver, barnens rätt till sex, så hade det ju varit smartare att sänka åldern för äktenskap.

      Radera
    3. Anonym 23:17. Nå, nu har äktenskap och pedofili kanske inte så mycket att göra med varandra, men ok. Jag förstår vad du menar. Det som Puolimatka varnar för syns ännu bara i fjärran, och vi får hoppas att det aldrig blir verklighet. Det har således ännu inte slagit igenom, och därför kan det ännu se ut som om utvecklingen går i motsatt riktning. Men observera nu att detta inte var något beslut utan ett utlåtande.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera