tisdag 14 augusti 2018

Principlöshet? Nej, tvärt om!

Österbottens Tidning kritiserar igen, denna gång genom en ledare skriven av Kenneth Myntti, utrikesminister Timo Soinis ställningstagande i abortfrågan. ÖT och Myntti har givetvis rätt att både granska och kritisera våra politiker, men man skulle kanske förvänta sig någon form av stringens i medias verksamhet. Men tyvärr tycks abortfrågan vara en fråga som väcker så mycket känslor att stringensen glöms bort.

Myntti citerar president Sauli Niinistö som, när Soini senaste gång var i rubrikerna gällande denna fråga, öppet gick ut och kritiserade utrikesminister Soini. Myntti konstaterar att "Niinistö drog då en tydlig linje mellan privatpersonen Soini och utrikesministern Soini. Gränsen från det privata sfären till den offentliga överskrids då personen i fråga börjar uttrycka offentliga åsikter i en politisk fråga.

- En minister kan inte som privatperson uttrycka åsikter i en politisk och samhällelig diskussion under ett utlandsbesök, speciellt inte om åsikterna ansluter sig till en brännande diskussion i landet, sa Niinistö i en intervju för Talouselämä."

Min fråga är att varför fick inte dåvarande kultur- och idrottsministern Paavo Arhinmäki utstå samma hårda kritik när han, under friidrotts-VM i Moskva 2013, öppet viftade med en regnbågsflagga i protest mot de ryska antigay-lagarna? Smaka igen på citatet av president Niinistö och sätt det i relation till det minister Arhinmäki gjorde. Soini får hård kritik för sina bloggskriverier. Arhinmäki fick i media snarast beröm för sitt tilltag. Var är alltså stringensen? Tyvärr saknas den helt hos både presidenten och hos media. Men det blir lätt så när de personliga åsikterna och det politiskt korrekta paradigmet tillåts fördunkla omdömet.

Myntti gör sig också skyldig till ett allvarligt missgrepp i sin ledare. Han hävdar att "Soinis bloggtext står i strid med de konventioner om mänskliga rättigheter som Finland har undertecknat och den officiella hållning Finland har i abortfrågan." Missgreppet består i att betrakta abort som en mänsklig rättighet. Det är det inte, och kan det aldrig vara. Det kan nämligen aldrig vara en mänsklig rättighet att få avliva en annan människa – något som en abort går ut på. Men tydligen har inte Myntti riktigt begreppen klara för sig.

Myntti hävdar till sist att det faktum att statsminister Sipilä inte går hårt åt sin utrikesminister för att denne uttalar sig i abortfrågan bottnar i principlöshet. Där har Myntti helt fel. Detta handlar, tvärtom, om två mycket grundläggande och för demokratin livsviktiga principer, nämligen principerna om åsiktsfrihet och yttrandefrihet. En minister kan inte i sitt arbete gå emot sin regerings program och den linje landet företräder. Det är fullständigt självklart. Men vad samme minister skriver på sin privata blogg är något helt annat. Det faller utan vidare inom ramen för åsikts- och yttrandefriheten. Också när det som skrivs inte faller journalistskrået på läpparna.

Efter att ledaren publicerats svarade Myntti på en kommentar under ledartexten där han ännu tydligare visade att hans omdöme helt tydligt är grumlat i denna fråga. Myntti hävdar att Soini privat får ha vilka åsikter han vill i abortfrågan, men att han som utrikesminister är tvungen att representera Finlands syn på abort. Som motivering här citerar Myntti grundlagens paragraf 93 där det står så här: "För meddelanden till andra stater och internationella organisationer om utrikespolitiskt betydelsefulla ställningstaganden svarar den minister vars ansvarsområde omfattar internationella förhållanden."

Jag har så förtvivlat svårt att förstå hur det kan vara så här svårt att läsa rätt innantill. Är det faktiskt så att dagens människor som förespråkar moraliska avgöranden som går emot Guds bud och vilja blir så förblindade att de inte klarar av att se sådant som står svart på vitt? Här blir det här så oerhört tydligt att jag inte kan se att det skulle kunna vara på något annat sätt. Hängde du med i resonemanget? Om inte ska du läsa citatet från grundlagen en gång till – och hålla i minnet att det här handlar om vad en (utrikes)minister kan göra privat och vad som faller inom ramen för hans yrkesutövning där han, självfallet, ska hålla sig till regeringsprogrammet och landets linje grundad i lagstiftningen. Läs noggrant början av citatet! "För meddelanden till andra stater och internationella organisationer..."  

Det är alltså där en utrikesminister har att hålla sig till regeringsprogrammet och landets linje. Märk nu mycket väl var Timo Soini uttryckte sin glädje över omröstningsresultatet i Argentina. PÅ SIN PRIVATA BLOGG! Där meddelas inte något alls till "andra stater och internationella organisationer", utan det som skrivs på Timo Soinis blogg faller självfallet inom ramen för Timo Soinis privata åsikter.

Det här är hur klart som helst. Men som sagt så är abortfrågan tydligen så känslig och så upprivande för många, Kenneth Myntti inberäknad, att deras syn fördunklas. Så till den grad att de inte ens klarar av att läsa innantill.

Det här är både intressant och synnerligen beklämmande. På samma gång.


27 kommentarer:

  1. Kristian,
    Vi sjunger i en gammal psalm från 1600 talet,lika aktuell nu som då,"Vårt förnuft förblindat är,mörker all vår själ betäcker,om din Ande ej är när som nytt ljus i henne väcker...".
    Utrikesminister Timo Soini har av politiker och media utsatts för kritik för att han har uttryckt sin oförgripliga mening att abort är brott mot Guds femte bud och glatt sig över att Argentina avvisat förslaget att införa fri abort.
    Socialdemokraterna har på sitt sommarmöte i Lojo beslutat göra en interpellation i riksdagen om misstroende mot utrikesministern."O heliga enfald",heder åt Timo Soini!
    Du säjer i sista stycket av blogginlägget "är både intressant och synnerligen beklämmande" vill tillägga och skrämmande!
    "Var är de visa?Var är de skriftlärda? Var är denna världens debattörer?Har inte Gud gjort den här världens visdom till dårskap? 1 Kor. 1:20

    SvaraRadera
  2. Det som är både intressant och synnerligen beklämmande på samma gång är hur det hela tiden framkommer mera pedofil-homosexuella skandaler i religiösa kretsar.

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005791432.html

    Raportissa kerrotaan muun muassa epäillystä tapauksesta, jossa pappi raiskasi seitsemänvuotiaan tytön, joka oli nielurisaleikkauksessa sairaalassa.

    Toisessa tapauksessa lapsi muistaa juoneensa mehua ja heränneensä seuraavana aamuna siihen, että hänen takapuolestaan valui verta, eikä hän pystynyt muistamaan tapahtumia.

    Useammassa tapauksessa lapsille juotettiinkin alkoholia ennen hyväksikäyttöä.

    MONET UHRIT olivat poikia ja useat heistä olivat vasta esipuberteetti-iässä. Yhdessä suhteellisen tuoreessa epäillyssä tapauksessa erään papin epäillään pakottaneen seitsemänvuotiaan suuseksiin. Toisessa tuoreessa tapauksessa epäillään, että pappi käytti kahta poikaa hyväkseen vuosien ajan vuoteen 2010 asti.

    Eräässä tapauksessa pappi pakotti oppilaansa seksiin väittämällä näille, että Neitsyt Marian pitää ”nuolla” Jeesus puhtaaksi tämän syntymän jälkeen.

    Länge leve religioner och präster, fy f...n

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Jag skulle inte använda ordet intressant här, men att du gör det säger väl också någonting. Antar jag. Tragiskt, bedrövligt och fullständigt oacceptabelt är ord jag skulle använda. Den katolska kyrkan har nog mycket att stå tills vars för.

      Samtidigt är det djupt tragiskt att Eflop, trots sina tydliga fördömanden här, på grund av den totala blindhet han ger klart och tydligt uttryck för, kommer att skjuta på med båda händerna när västerlandet går in för att legalisera pedofili. Och det kanske värsta är att samma blindhet kommer att hindra honom från att se vad det är han gör. För det är så den här blindheten fungerar.

      Radera
    2. Kun yksi lapsiuhreista oli kysynyt Graffilta, ovatko hänen tekonsa sallittuja, hän oli vastannut myöntävästi ja perustellut tätä sanomalla olevansa ”Jumalan välikappale”. HS 16.8

      Ett av de tiotals offren som prästen Graffi våldtog svarade på offrets fråga, om det var tillåtet, att han var Guds verktyg.

      Vem skulle månne tjäna mest på att pedofili skulle legaliseras? De som kallar sig Guds verktyg?

      De farligaste och mest skadliga människor är de som inte skyr några medel, som rättfärdigar sina gärningar med precis vilka förklaringar som helst och hyser ingen medkänsla överhuvudtaget.

      Radera
    3. Anonym 09.08. Jag instämmer i det du skriver.

      Radera
  3. Kristian, som du vet är det inte endast katolska kyrkan. Vi har pedofili även här i våra trakter i de religiösa sekterna. I alla sekter är det män som våldtar och förgriper sig på barn och kvinnor. Det är så lätt att skrämma barn med helveteseldar och andra fantasier och lura dom och utnyttja dom till sex.

    Därför ska vi se till att våra barn inte skall luras in i nån sekt alls.

    Låt barnen vara barn, gå i skola och lära sig att tänka själva utan påtryckningar av nån sliskig pastor som tutar i dom en massa dravel.

    Världen skulle vara mycket bättre utan en massa påhittade sagor vi kallar religioner.

    Eflop


    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "Vi har pedofili även här i våra trakter i de religiösa sekterna."

      Dt där var ett ganska sensationellt påstående. Vad vet du som ingen annan vet? Upp till bevis! Var förekommer pedofili idag i "religiösa sekter" i våra trakter?

      Det sista du skriver håller jag fullständigt med om. Sedan kan det kanske hända att vi inte är överens om vad som räknas som en religion.

      Radera
  4. Eflop. Ifall man vet om att barn far illa så skall man personligen polisanmäla det och inte sprida falska rykten på andras bloggar. H. Benita Nyman

    SvaraRadera
  5. Där det finns religion och barn, där finns även övergreppen. Läser ni tidningar alls, eller stirrar ni blint i sagoboken?

    Googla "övergrepp laestadian"
    eller "pedofil adventkyrkan"

    Finns hur mycket som helst. Det fungerar ju inte så att nån skryter om att man utför övergrepp på barn utan det framkommer först när polisen utreder saken och vi kan läsa om det i tidningarna.

    Nedan några exempel för de som är intresserade:

    https://goo.gl/SAHRUA
    https://goo.gl/zKsnpK
    https://goo.gl/HqUdvK

    CNN rapport från igår om läget i den katolska världen
    https://goo.gl/5idg2o

    Det är bra att de här övergreppen kommer fram så människorna börjar förstå att det inte har nåt med nån gud att göra utan det är sjuka män som vill ha sexuell makt och utnyttjar andra människor i deras ofta utsatta situation.

    Kristian påstår att jag kommer att pusha för pedofili i framtiden. Kristian, jag kan tänka själv. Jag behöver ingen vägledning av sagofigurer hur jag skall bete mig.

    Även fast det står i bibeln att vi skall aga våra barn kommer jag aldrig att göra det, så pedofili kommer jag aldrig nånsin att godkänna. Det hör till dom religiösa kretsarna.

    Två vuxna människor av samma kön som tycker om varandra och lever tillsammans har jag inga problem med. Det har jag inget att göra med. Det är deras sak hur dom lever livet.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kulturkristne pedofilexperten/jägaren Eflop har tagit på sig uppgiften att avslöja pedofilövergrepp hos sekter och i religiösa sammanhang.samtidigt har han insikten att"människor börjar förstå att det inte har nåt med nån gud att göra utan det är sjuka män som vill ha sexuell makt",överraskende insikt bra så!
      Kommer av någon anledning osökt att tänka på berättelsen i Luk.18: 9-11."För några som var säkra på att de själva var rättfärdiga och som föraktade andra berättade Jesus också denna liknelse.Två personer gick upp till templet för att be.Den ene var farise och en andre tullindrivare.
      Farisen stod och bad för sej själv,Gud jag tackar dig för att jag inte är som andra människor,roffare,brottslingar,äktenskapsbrytare eller som den där tullindrivaren.Jag fasstar två gångeri veckan,jag ger tionde av allt jag får in."

      Radera
    2. Eflop. När du använde presens lät du förstå att det du berättade om sker just nu. Men något sådant visste du alltså inte om. Det här är en känslig sak, så man behöver vara noggrann med hur man uttrycker sig. Ta lärdom till nästa gång.

      "Det hör till dom religiösa kretsarna."

      Pedofiler finns överallt, i alla sammanhang. Problemet med vissa församlingar/religiösa (märk ordvalet!) sammanhang är att de kan vara slutna och därmed svåra att komma åt/veta vad som försiggår i dem. Men låt mig bara, för att göra detta så tydligt det bara går, konstatera att pedofili i andliga sammanhang är extra illa. Det, om något, borde vara platser och sammanhang där barnen borde vara trygga. När pedofiler infiltrerar sådana sammanhang kan de ställa till med elände som går långt utöver vad som sker i sekulära sammanhang när något liknande sker där. Så när det gäller att fördöma det vi diskuterar här är Eflop och jag faktiskt inte alls oense.

      Eflop skriver att han aldrig kommer att godkänna pedofili. På detta har jag konstaterat att inte som sådant. Men om han, och andra som har kritiserat Tapio Puolimatka, verkligen skulle LÄSA vad han har sagt skulle de kanske förstå att denna sak, när den kommer på samhällsagendan, varken kommer att kallas för pedofili eller se ut som det vi idag förstår med detta. Det är därför jag hävdar att den blindhet som idag har drabbat vårt samhälle i stort, och därmed också Eflop, kommer att leda till att han och de inte kommer att känna igen det och inte heller våga gå emot det eftersom det kommer att kläs i godkända pk-kläder.

      Radera
  6. Jag vet att det sker även nu. Vi har i våra trakter en väldigt bra barnpsykolog som pratar med många utsatta barn. Hen har ju förstås tystnadsplikt men låtit förstå att det i vissa kretsar förekommer mera övergrepp på barn än i andra.

    På tal om pedofili i kyrkan så läste man idag om soul drottningen Aretha att hon växte upp i en religiös familj. Pappan var pastor och runnade sexorgier i kyrkan.... Aretha födde sitt första barn när hon var 12 och det andra när hon var 14. Spekuleras att pappa till det andra var nån i sexorgieringen i kyrkan....kunde lika bra ha utspelats i Larsmo.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men en pedofildömd amerikansk artist välkomnas till festivaler i Helsingfors och Tammerfors i helgen . Men det är ju inte kyrkan så då kritiserar vi inte liksom vi är tyst när det sker i skolan och idrottsföreningar i landet.

      Radera
    2. Eflop. Sexorgier i kyrkan? I Larsmo? Nu måste jag nog (igen) konstatera att ditt hat mot den kristna tron gör dig mera än blind. Du förstår säkert varför det inte går att ta dig på allvar.

      Radera
  7. Jag hatar ingen. Hatar bara korkade ideér som får personer att tro att dom har rätt att döma andra människor. Särskilt religiösa hycklare är nåt som jag inte tål. Säger en sak, gör nåt helt annat och tror dom är för mer. Finns t.ex en kokkolabo "Jumalan ihmelapsi" som startade en ny församling som hatade homosexuella men som själv helst blåste i skinnflöjten.

    Sexorgier är ganska vanliga i olika sekter. Har inte hört om nån i Larsmo men kunde ha hänt där också.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser man på! Det finns flera saker som Eflop och jag kan vara ense om! Jag gillar inte heller religiösa hycklare.

      Radera
  8. Eflop,är verkligen svårt att ta dig på allvar,i alla fall kunde du vara försiktig man vet inte hur häsigubbi reagerar på dina insinuationer o antydningar!
    Framför allt gör tullindrivarens (publikanens)bön till din,"Gud var nådig mot mej syndare".Luk.18:13

    SvaraRadera
  9. Häsigubbi e lika verklig som alla andra fantasifoster så jag behöver inte vara så orolig för mina uttalanden. Tullindrivaren hade lika bra kunnat säga"Häsigubbi var nådig mot mig fast ja e essiboo"

    Eflop

    SvaraRadera
  10. Eflop,du har all anledning att vara orolig för dina uttalanden,insinuationer och utpekanden,hänvisning till barnpsykolog i nejden osv.du rör dig nog i en gråzon och det är nog så allvarligt!
    Men det mest allvarliga är;
    Hur mycket strängare straff tror ni då inte den förtjänar som trampar på Guds Son,föraktar det förbundsblod som har helgat honom och kränker nådens Ande.
    Det är fruktansvärt att falla i den levande Gudens händer.
    Hebr.10:29,31

    SvaraRadera
  11. Det är nu just desamma vad vi "kinar" om. Det allvarliga är om vi utsätter våra barn för faror och de far illa pga av religiösa fantasier. Läs Cederbergs insändare i senaste Kyrkpressen om barnaga.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Tyvärr är också Tryggve fullständigt förblindad. Speciellt det han ständigt återkommer till på olika sociala medier angående kvinnans underordnande är så färgat av samtidens sätt att tänka och se på ordet att inget blir kvar av vad de bibliska författarna avsåg när de skrev om saken. Jag har planerat att skriva om detta ämne just utgående från Trygves fantasier, men tyvärr har jag inte hunnit göra det ännu. Vad gäller det han skriver om barnaga så fick han ett ypperligt svar av Johan Eklöv, men det kanske du inte noterade?

      Radera
    2. Fortsättning. Tryggve har också genom åren fått många goda svar angående sin käpphäst som han ständigt återkommer till som en söndrig grammofonskiva, men (också) han har helt tydligt bestämt sig för att Bibeln har fel, och inget får honom att ändra denna sin uppfattning. Blindhet var ordet. Egentligen påminner han till viss del om signaturen Eflop när det gäller detta.

      Radera
    3. Kristian, det finns faktist folk som läser bibeln och tar bokstavligen det som står i boken på allvar, och det är då det katastrofala händer. Alla har inte tillgång till en lokal vis Kristian Nyman som vet exakt hur bibeln skall tolkas.

      "Den som älskar sin son agar honom ofta,
      då kommer han till slut att få glädje av honom"

      "Tuktan med käppen ger vishet,
      men en ouppfostrad pojke är en skam för sin mor"

      "Undanhåll inte pojken fostran,
      agar du honom slipper han dö.

      Det är du som skall ge honom aga
      och rädda honom från dödsriket"

      Eflop

      Radera
    4. Eflop. Jag konstaterar att du inte har läst Johan Eklövs svar. Eller alternativt att du inte brydde dig om att förstå det. Nåväl, det är i så fall förstås ditt val.

      Radera
  12. Kristian, största delen av de som läser bibeln har heller inte läst Johan Eklövs svar, de har läst endast det som verkligen står i bibeln..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Ja, men de flesta bibelläsare har åtminstone någon slags grepp om hur Bibeln ska läsas. I motsats till dig som bara läser för att hitta fel.

      Radera