måndag 13 augusti 2018

Ännu mera om Puolimatka

Björn Vikström fick sin (rättmätiga) släng av sleven i Tapio Puolimatkas kolumn, och jag förstår att han anser att han behöver försöka försvara sig. Hans insändare i ÖT/VBl gör ändå bara illa bra mycket värre.

Redan det att han inleder sin insändare med att tacka Viveka Dahl för hennes befängda ledare visar på vilken nivå vi ska förvänta oss att resten av texten ska vara på. Och Vikström levererar. Liksom den stora majoriteten av de som har kritiserat Puolimatkas text klarar inte heller Vikström av att se och förstå vad Puolimatka skriver. Så blir det tydligen när man sitter fast i ett felaktigt tänkesätt i hela hbt-frågekomplexet.

Det verkliga lågvattenmärket i Vikströms insändare är ändå när han skriver att "Puolimatka använder sig av en strategi bekant för dem som vill undergräva förtroendet för nyhetsrapporteringen: Genom att hänvisa till källor som läsarna har mycket svårt att kolla upp undergräver han systematiskt tilltron till etablerad vetenskaplig kunskap. I stället för att kritisera forskningsrönen riktar han in sig på att moraliskt diskreditera de forskare vars resultat han ogillar."

Igen: Läs gärna Puolimatkas utmärkta kolumn! När du gör det ska du se att det finns en och endast en "forskare" som står för den "etablerade vetenskapliga kunskapen" som detta citat av Vikström kan syfta på, nämligen Alfred Kinsey. Det Vikström här gör är alltså att försvara Kinsey och hans "forskning".

Jag förstår varför Vikström gör detta. Om man ska stå för en sådan hållning han står för i hbt-frågorna behöver man Kinsey och hans "forskning". Men inget förändrar det faktum att Kinsey var en pervers lögnare och att hans "forskning" inte var annat än ett desperat försök att göra det perversa rumsrent. Något som han, med facit på hand, lyckades med. Att Vikström så här tydligt ställer sig bakom Kinsey är fullständigt bedrövligt, men ändå fullt följdriktigt.

Det Vikström skriver om att "undergräva förtroendet för nyhetsrapporteringen" visar också på hans tyvärr väldigt naiva syn på massmedia idag. Men varför bita den hand som skuffar fram en själv och de frågor man vill driva?

Med sin insändare ger Vikström Puolimatka fullständigt rätt i det han själv hävdar att Puolimatkas kolumn går ut på. "Puolimatkas resonemang går ut på att vi som på kristen grund talar för de sexuella minoriteternas rätt att se sig som likvärdiga delar av Guds goda skapelse är naiva idioter som låter sig utnyttjas av konspirerande pedofil-aktivister."

Som sagt: Vikström säger det själv. Jag kunde inte ha kommit med en bättre beskrivning på Vikström och hans åsiktsfränder än han själv gör i detta citat.

15 kommentarer:

  1. Vikström skriver: "Genom att hänvisa till källor som läsarna har mycket svårt att kolla upp undergräver han systematiskt tilltron till etablerad vetenskaplig kunskap".

    Nyman läser det till att Vikström försvarar Kinseys "forskning".

    Läs rätt, brukar nån tjata här på denna blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anyonym 11.27. Läs gärna hela citatet.

      Radera
    2. Vissa gärna var Kinsey nämns i Vikströms ledare, eller be om ursäkt för din lögn.

      Radera
    3. Kom igen nu! Puolimatka nämner en (1) forskare som detta kan gälla. Eller hittar du någon annan i Puolimatkas text?

      Radera
    4. Vad får dig att tro att "etablerad vetenskaplig forskning" kan enbart betyda en forskning i texten, speciellt då Vikström säger "systematiskt", det pekar mot vilken etablerad forskning som helst. Vikström kunde lätt ha namngett men det gjorde han inte av någon orsak. Du la in din tolkning för att misskreditera honom.

      Radera
    5. Anonym 14:36. Nu var det den aktuella kolumnen det gällde. Inte Puolimatkas alster i stort. När man läser insändaren blir det nog klart att så är fallet. Jag har dessutom svårt att tro att Vikström skulle ha läst en så stor procent av vad Puolimatka skriver att han skulle kunna uttala sig kategoriskt.

      Så frågan kvarstår: Hittar du någon annan forskare i Puolimatkas text som skulle kunna avses?

      Radera
    6. Har Vikström nämnt endera texter? Nej. Han avser generellt etablerad vetenskap eftersom han inte preciserar det. Läs rätt nu för en gångs skull.

      Radera
    7. Den anonyme hugger nog i sten. Både före och efter det aktuella citatet hänvisar biskopen klart och tydligt till Puolimatkas kolumn. Även om han inte direkt gör det i citatet är det långsökt att göra det antagandet som den anonyme gör. Således blir bloggarens slutsats den enda möjliga tolkningen.

      Det är ändå inget varken skandalöst eller sensationellt. Det är många som både använder och försvarar Kinsey och hans rapporter. Björn Vikström är sannerligen inget undantag.

      Radera
    8. Anonym 16:21. Tack för medhållet. Jag vill nog ändå hävda att när en som sitter på biskopsstolen i Borgå gör det är det både sensationellt och skandalöst.

      Radera
    9. Har aldrig påstått att inte Vikström skulle nämna Puolimatkas text, nu gäller det Nymans påstående:

      "Det Vikström här gör är alltså att försvara Kinsey och hans "forskning"

      Detta är inget annat än ren och skär lögn från Nymans sida.

      Radera
    10. Nej, anonym 16:42. I det sammanhang det sägs kan slutsatsen knappast bli annorlunda än den bloggaren kommer fram till. Jag skulle säga att du tycks ha lite svårt att läsa innantill.

      Radera
    11. Nu handlar det inte om att komma till en slutsats, citerar man så citerar man. Fattar inte att det är så svårt med riktiga "karatag" att Nyman kunde bara medge att han hittade på. Alla kan ju se det. Hur mycket citeras inte lika "fritt"? Det där med falskt vittnesbörd tycks inte väga särdeles tungt...

      Radera
    12. Anonym 14:25. Jag börjar misstänka att du överhuvudtaget inte alls begriper vad du pratar om här. Försök läsa en gång till kanske det hjälper! Eller så inte.

      Radera
    13. Du ser inte vad du skriver trots att anonym klistrar in det?

      Radera