lördag 22 augusti 2020

Hur enkelt som helst - om viljan finns

I denna veckas nummer av Kyrkpressen finns en lång artikel om Kyrkomötets behandling av frågan om samkönade äktenskap. Biskoparnas "kompromissförslag" som går ut på att kyrkans linje fortfarande skulle vara att äktenskapet är för en man och en kvinna, men att de präster som vill viga samkönade skulle få göra det får uppenbarligen en del stöd. Detta är för mig fullkomligt obegripligt. Hur kan tänkande människor, som jag ändå utgår från att kyrkomötesdelegaterna är, ha så här oerhört otur när de tänker? Detta förslag är höjden av hyckleri och ett försök att både äta kakan och ha den kvar.

Problemet, som framgår flera gånger i artikeln, är förstås att det kan gå så illa att det blir högsta förvaltningsdomstolen som kommer att avgöra den här frågan ifall kyrkan själv inte lyckas göra det. Detta skulle ju vara fullständigt galet, och det torde alla vara överens om. Men det jag inte begriper är varför kyrkan inte tar sitt förnuft till fånga och kopplar bort HFD från den här frågan. Det är nämligen så oerhört lätt att göra det – om viljan finns, alltså. Vilket jag tvivlar på, men den frågan får anstå till en annan gång.

Det som det hela handlar om är att de varningar som domkapitlen gett till präster som vigt samkönade knappast kommer att hålla för en prövning i världsliga domstolar. Och varför skulle de göra det? Om landet har en lag som är öppen för samkönade äktenskap så kan givetvis inte kyrkan varna vigselförrättare för att de förrättat vigslar som är i enlighet med denna lag. Det förstår alla också. Men. Landet Finland har däremot ingen lära angående äktenskapet, och inga paragrafer som säger att vigselförrättare måste hålla sig till denna lära. Det har däremot kyrkan, och varningar som getts för att präster i sin förkunnelse inte har hållit sig till denna kyrkans lära om äktenskapet kan därför aldrig bli något för HFD att ta ställning till. Därför är lösningen mycket enkel: Domkapitlen ska inte utfärda varningar åt uppstudsiga präster för att ha vigt samkönade, utan utfärda varningar till dem för att – genom att utföra dessa samkönade vigslar – ha undervisat i strid med kyrkans lära.

Som sagt. Det är inte alls svårt att koppla bort HFD från detta ärende. Men frågan är om kyrkans biskopar och domkapitel vill göra det eller om de, om kyrkomötet inte ger grönt ljus för samkönade vigslar, ser det som den lättaste vägen att få kyrkan att godta samkönade äktenskap att låta HFD avgöra denna fråga för kyrkans del. Det skulle vara oerhört falskt i så fall, men inget överraskar längre när det gäller dessa instanser.

5 kommentarer:

  1. Den apostoliska kyrkan, som Kristus grundade, erkänner dessvärre inte prästinnor. Egentligen borde ju den som prästviger kvinnor få varningar, eller egentligen bli avstängd från sin tjänst, för att ha handlat i strid med kyrkans lära. Och den präst som inte godkänner kyrkans lära om äktenskapet ska fråntas sin vigselrätt. Och få en varning. Och ytterst bli avstängd, om han inte omvänder sig. Saken angår för övrigt inte HFD det minsta.

    SvaraRadera
  2. Äktenskapet är en samhällelig, inte kyrklig eller teologisk institution. Vigseln är ur samhällets synvinkel en juridisk handling. En präst har sin vigselrätt på basen av lagstiftning.

    En varning som ges av domkapitlet är inte en tjänstemannarättslig. Därför kan man inte besvära sig över en varning till en domstol. Således inte heller till HFD, ens som sista instans, oavsett om varningen gäller en på något sätt felaktigt utförd vigsel eller undervisning i strid med kyrkans lära. En vigsel är en rättslig handling och kan inte ses som undervisning.

    Ärendet blir intressantare om en präst samlar på sig så många varningar att arbetsgivaren ser sig tvungen att skrida till konkretare åtgärder och då mot en präst som är i anställningsförhållande. Då kommer rättsväsendet in i bilden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. "En varning som ges av domkapitlet är inte en tjänstemannarättslig. Därför kan man inte besvära sig över en varning till en domstol. Således inte heller till HFD"

      Men det är precis detta som har skett, och därav den utbredda rädslan för att HFD ska avgöra äktenskapsfrågan för kyrkans del.

      "En vigsel är en rättslig handling och kan inte ses som undervisning."

      Inte i sig, nej. Men en handling baserar sig på en lära - eller id etta fall går emot kyrkans lära. DET kan DK ta itu med och varna den ifrågavarande prästen.

      Radera
  3. Hoppsan... Jag har tydligen vissa luckor i min allmänbildning...

    Men det är hur som helst inte så enkelt som du låter påskina. Man måste skilja mellan kyrkans lära och kyrkans uppfattning om någonting, exv äktenskapet. Till skillnad från katolska kyrkan ser vi inte äktenskapet som ett sakrament utan som en viss sorts ordning. Och dessutom har man på finländskt håll redan en längre tid tagit steg mot att acceptera en ny syn på just äktenskapet.

    Därmed blir det tyvärr rätt oklart vad som händer om domkapitlet skulle varna en präst för att lära ska vi säga annorlunda om äktenskapet. Frågan skulle hamna i rätten, och då skulle i slutändan HFD få bena ut vad kyrkan egentligen tror om saken. Inte för teologins utan för rättvisans skull.

    Intressant värld vi lever i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Sant, men vi HAR trots allt en läsa om äktenskapet. Att det sedan har tagits en del (icke-sanktionerade) steg mot att acceptera en ny syn på äktenskapet förändrar ju inte detta faktum det minsta.

      Sedan håller jag helt med dig att det är intressanta tider. På 1700-talet hade rätten redskap att döma också i lärofrågor, idag har de det säkerligen inte. Men det kunde bli ganska intressant om de skulle bli tvungna att ändå göra det. Min gissning är att de i ett sådant fall skulle två sina händer och konstatera att detta inte är något som de kan ta ställning till.

      Radera