torsdag 20 augusti 2020

Om Guds ingripande idag

Det händer sig nu som då i en diskussion med icke-troende människor att dessa hävdar att om Gud verkligen finns och ogillar det vi håller på med borde han göra något åt det, och eftersom han inte gör det finns han inte eller så har han inget emot det vi människor håller på med. Signaturen "Jan" var för en vecka sedan inne på samma linje här på bloggen när han skrev att ”Den som tiger samtycker”, heter det. Och gud har inte hörts av på snart 2000 år... Om gud finns och detta är mot hans vilja borde han ingripa. Om han är allsmäktig kan han det. Om han inte ingriper är det inte mot hans vilja. Eller så finns han inte." Detta då med anledning av kyrkoledningens oerhörda famlande i äktenskapsfrågan.

Nu är det givetvis inte min plats att säga hur Gud ska göra. Han kan ingripa direkt. Men det är väldigt sällsynt med sådant, även om det sker. Men det vi kan vara fullständigt säkra på är att hans dom nog kommer, och den kommer att falla rättvist och hårt över allt som inte är fullkomligt, rätt och rent. T.ex. finns det mycket på den här bloggen – också av det jag har skrivit – som garanterat inte håller för den prövning som då kommer att hållas. Speciellt sådant som jag skrivit i uppgivenhet över vissa kommentatorers totala ovilja/oförmåga att se sanningen. Men tack och lov får allt – ALLT – gå under Guds nåd. Både det som håller för människors prövning och det som inte gör det. För vi behöver alla Guds nåd. För allt och hela tiden. Allt det som inte står under nåden faller nämligen under domen.

Men Gud ingriper alltså väldigt sällan direkt och med buller och bång. Men han ingriper nog – också i den aktuella äktenskapsfrågan. Jag har flera gånger här på bloggen ställt frågan vad det värsta som kan drabba ett land, ett folk och en enskild människa. Svaret är inte en eldstorm, ett krig eller en farsot, även om dessa saker är nog så illa. Nej, det värsta som kan hända är att Gud flyttar bort ljusstaken (Upp. 2:5). Att han återkallar sin helige Ande. Om detta fruktansvärda sker kommer ingen längre att väckas till tro på Herren Jesus. Om skulle gå så illa är vi alla utelämnade åt oss själva, utan möjlighet att komma in under Guds nåd och därmed utelämnade åt den obarmhärtiga domen.

Igen: Det är inte min plats att säga vad Gud gör just nu. Jag gör inte anspråk på att veta det. Vi har "bara" Bibeln att tillgå när det gäller att veta sådana saker, och där sägs inget om tider och stunder när det gäller en dylik dom. Men de spår som vi kan se vittnar om att det inte är omöjligt att han eventuellt håller på att fälla denna dom över oss just nu. Se vad de präster, kyrkomötesombud, biskopar och andra kyrkliga ledare talar om när de får utrymme i media! Talas det om Guds nåd och hans kallelse till alla människor att omvända sig från sina synder? Talas det om Guds lag och de välsignelser det följer på att hålla Guds lag? Talas det om Jesu ställföreträdande offer och det eviga livets gåva som Gud har berett för alla människor?

Jag ids inte svara, var och en får bedöma vilket det budskap är som kyrkans folk förmedlar till världen i Finland AD 2020 – och vad det budskap som de facto förmedlas har att säga om vad som är viktigt för vår kyrka idag. Samt vad detta säger om ljusstaken som står/har stått i Finlands Sion.

Gud griper in. Också AD 2020. Också i Finland. Men kanske inte så som vi förväntar oss att han ska gripa in. Han är allsmäktig, så han kan gripa in. Men han är också nådig och stor i mildhet, och vi får be att han fortsätter att handla med oss utifrån sin nåd och sin barmhärtighet och inte utifrån sin allmakt och sin rättvisa. Inte för att vi har förtjänat det, nej verkligen inte, men för att han är den han är.  

16 kommentarer:

  1. Det enda Kristians gud klarar av att göra, är att skicka bestraffningar som eldstormar och andra former av utrotningar. Verkligen en trevlig gud, verkar det som. Kristian får nog ha sin sadistiska gud för sig själv.

    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Q. Du missade helt detta med nåden. Men det är så det fungerar. Den som inte tror missar alltid detta med nåden. Ja, jag vet att det är både jobbigt och svårt, men om inte annat så för din egen del och din evighets skull, försök läsa en gång till och se vad jag skriver och inte bara vad du tror att jag skriver.

      Radera
    2. Kristian. Du kan ju inbilla dig om att du själv får nåd. Men, du har ju evigheten på dig att få nya erfarenheter. Jag kommer inte att vara där och hålla dig i hand när du behöver tröst.

      Q

      Radera
    3. Q. Vad har du nu uppfunnit för ny religion, och ännu viktigare: På vad baserar du denna nya religion?

      Radera
    4. Kristian. Nu försöker du förvilla igen. Vi pratar fortfarande om din religion.

      Q

      Radera
    5. Q. Ånej, det gör vi inte. Om vi ska göra det ber jag dig hålla dig till de grunddokument som finns och det de säger.

      Radera
    6. Kristian. Har inte sett i grunddokumentet att du har fått någon nåd.

      Q

      Radera
    7. Q. Då har du nog tittat slarvigt. Försök t.ex. med Joh. 3:16-17. Joh. 1:12. Eller varför inte Rom. 8: 31ff

      Radera
    8. Kristian. Man ska inte tro allt man läser. Det kan vara skadliga lögner och propaganda.

      Q

      Radera
    9. Q. Du hävdade att du inte sett i grunddokumentet att "jag fått någon nåd". När jag visar på det så duger det ändå inte. Hur ska du ha det? Är du nöjd så länge du klarar av att stjäla min tid?

      Radera
    10. Kristian. Grunddokumentet, bibeln, sagoboken... Du vet att jag är ateist. Jag har redan sagt det många gånger. Ditt grunddokument är inget annat än propaganda och lögner. Hur skall du då ha kunnat få någon nåd? Den gud som beskrivs där, är inget annat än ett monster. Det är hos honom du vill tillbringa evigheten. Lycka till och hoppas att din vilja blir sann.

      Q

      Radera
    11. Q. Du är tyvärr lurad. Jag beklagar. Verkligen.

      Radera
    12. Kristian. Jag vet. Skulle gärna vilja ha tillbaka alla pengar jag betalt i kyrkoskatten och skadestånd för alla de år jag gick i söndagsskolan och annat religiöst trams.

      Tycker att det är viktigt att alla får veta sanningen om den religiösa lögnen.

      Q

      Radera
  2. Det är förstås oklart varför tornadon slog till, men i skenet av kärleksbudskapet så var det sannolikt pga av homofober pratade illa om Guds skapelser. Menar, det var väl inga hbtq som tog skada, utan straffet träffade bara högmodiga kristna? :D :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Igen visar du att du inte alls begriper vad jag skriver om och vad jag är ute efter. Men när du radar två fullständiga fel efter varandra landar du på rätt slutsats...

      Radera
    2. Det var ju konstigt, jag skriver om länken du la till ditt inlägg. Har du inte läst sidan du länkar till?

      Radera