måndag 31 augusti 2020

History is His Story

Låt dig inte förskräckas av rubriken. Texten är på svenska, trots att rubriken är på engelska – det är bara det att det låter så mycket bättre att säga detta på engelska. ("Historien är Hans berättelse" har inte riktigt samma klang ...)

Jag är teolog, men jag är framför allt historiker. Inte bara för att jag är kyrkohistoriker till utbildningen, men också för att historien är mitt stora intresse. Vissa ser historien som en kamp mellan länder och folk, eller mellan idéer och olika -ismer. Man kan se på historien som driven av människors hunger efter makt, pengar eller kanske ädlare saker som en strävan efter rättvisa och jämställdhet. Eller en hunger efter framsteg. Men jag hävdar, liksom de flesta kristna, att historien är Guds historia. "History is His Story", eller på lutherska: Historien är det samma som frälsningshistorien. Det är detta som gör historien så oerhört intressant.

När man ser på historien som en följd av Gudsingripanden, och människors reaktioner på dessa, faller dessutom allt på sin plats. Varför finns det ondska? Varför finns det krig, hunger och elände? Varför finns det lidande och död? Men även: Varför finns det godhet och skönhet? Och framför allt den stora frågan: Varför finns vi överhuvudtaget? Det finns ingen annan historiesyn, och bakomliggande -ism, som kan ge ett lika bra svar på dessa frågor som kristendomen och en Gudscentrerad historiesyn. Alla håller givetvis inte med om detta, men det beror främst – vill jag hävda –  på kunskapsbrist, eller brist på självinsikt som individ och som mänsklighet.

Historien här, sedd på detta sätt, en klar och tydlig kulminationspunkt. En brytningspunkt när allting vänder, en punkt på vilket allt hänger och som ger förklaring åt allt annat som har hänt och som kommer att hända. Då talar jag givetvis om Golgata. Vi kan, om vi vill, också sätta ett datum på dessa händelser. Vi talar då mest sannolikt om de första dagarna i april år 33 e.Kr. (Korsfästelsen skedde den 3/4 och uppståndelsen den 5/4.) Vi kan utan tvivel ge en geografisk ram för dessa händelser. De inträffade strax utanför Jerusalems stadsmur, vid avrättningsplatsen Golgata.

Allt som hände före dessa allt avgörande händelser pekar fram emot, och förbereder, detta. Allt som har skett efter detta beror på och får sin tolkning/förklaring av dessa händelser. Vissa gånger klart och tydligt, andra gånger är det eventuellt mera dunkelt. Men Kristi närvaro i tiden i form av sin Kyrka och i form av det uppdrag som gavs åt Kyrkan (i Matt. 28:18-20) är den tolkningsnyckel som bör användas för att vi rätt ska kunna förstå de stora, men också små, händelser som har skett i historien och som sker i vår samtid.

Nu kanske någon vill protestera och hävda att t.ex. det som sker i Vitryssland idag omöjligen kan passa in i detta mönster. Hur kan en diktators eventuella fall eller fortbestånd ha något som helst att göra med Kristus och med missionsuppdraget? Förstås torde Lukasjenko och hans motståndare inte tänka i de banorna, men det har faktiskt ingen som helst betydelse vad de tänker om detta. Deras drivkraft må vara makt, pengar, frihetslängtan eller vad som helst. Men där det finns människor finns det alltid en vilja från Guds sida att evangeliet ska sprida sig. Och vad som än händer, om Lukasjenko fortsätter vid makten eller inte, så är den verkliga historiens fokus alltid på Guds folk och evangeliets framgång. Guds kärlek omfattar nämligen också det vitryska folket, och därmed är ALLTID historiens fokus på evangeliet. Evangeliets framgång är ALLTID vad som händer bakom det som synes hända.

Jag tror att detta är hur de flesta kristna, medvetet eller omedvetet, ser på historien. Eller så hoppas jag åtminstone, eftersom detta tvivelsförutan är det korrekta sättet att se på historien. Men jag upplevde ändå att, en dag som denna, det vara viktigt att sätta ner detta s.a.s. "på papper". Förhoppningsvis kan detta vara till hjälp för någon att formulera sin hittills kanske oformulerade historiesyn. Kanske kan det fungera som stöd för någon som har formulerat sin historiesyn men som har tvivlat på om detta ändå är det riktiga sättet att se på historien. Men framför allt är detta en deklaration över hur jag ser på historien.  

54 kommentarer:

  1. Om man är totalt övertygad om att ens gud existerar och att allt händer pga hen, så är det väl klart att man ser allting som om det vore tecken på hens existens. Om man sedan ännu till ignorerar alternativa bevisbara förklaringar...
    Det är nog endast teologer och troende som ser på historien på samma sätt som dig. Som tur.

    "Det finns ingen annan historiesyn, och bakomliggande -ism, som kan ge ett lika bra svar på dessa frågor som kristendomen och en Gudscentrerad historiesyn."
    Det är väl klart att mer seriösa syner på vår verklighet inte kan besvara alla frågor? Om man kan hitta på ett svar, dvs dra en gud ur hatten som kristendomen gjort, så blir det väl ganska lätt att besvara även svåra existentiella frågor. Att svaret sedan inte blir rätt är väl klart, men iaf har man fått ett snabbt svar som inte direkt kan motbevisas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:42. Vilka är dessa "alternativa bevisbara förklaringar"? Jag är väldigt intresserad!

      Sedan har du fått det om bakfoten. Eller mera riktigt: Ordningen har blivit fel. Detta gäller första meningen i din kommentar, och det gäller alldeles särskilt den nästsista meningen. Om vi lite parafraserar så är det inte vi som har dragit Gud ur vår hatt, utan det är han som har dragit oss ur sin hatt.

      Radera
    2. Den var bra Kristian ! "Om vi lite parafraserar så är det inte vi som har dragit Gud ur vår hatt, utan det är han som har dragit oss ur sin hatt." Bättre kan det inte sägas !

      Radera
    3. En alternativ bevisbar förklaring förklarar t.ex. jordens uppkomst 4.3 miljarder år sedan, samt livets utveckling från enkla organismer.

      Det finns inga konkreta bevis som tyder på att någon gud skulle ha skapat oss, eller dragit oss ur sin hatt.

      Radera
    4. Anonym 07:47. Du har missuppfattat detta nu. Evolutionen och evolutionisternas förklaring hur jorden har uppkommit är INTE bevisad, och den går inte heller att bevisa. Ingen var nämligen med när det hände, varför det hela aldrig kan bli mera än obevisbara tolkningar. Det samma gäller givetvis också skapelsen, men eftersom vi finns här har alltet kommit till existens på något sätt. För oss återstår att sluta oss till den minst otroliga förklaringen utifrån de faktiska bevis som finns. Problemet är bara det att dessa kan tolkas på olika sätt. Och längre än så kommer vi inte.

      Radera
    5. Jordens uppkomst samt livets utveckling är båda väldokumenterade. Det råder inget tvivel om detta inom vetenskapen, trots att det ställvis kan finnas små luckor. Det råder alltså inget tvivel om detta bland forskare och vetenskapsmän.

      Att detta inte skulle gå att bevisa stämmer absolut inte. Ingen var förstås på plats, men om alla fynd tyder ändå på att vetenskapens beskrivning stämmer.

      Och inga fynd tyder på jordens skapelse, så som den beskrivs i bibeln, eller andra skapelseberättelser. Detta har helt enkelt varit en alternativ förklaring då man inte vetat bättre. Att strikt hålla fast vid den trots att vi vet bättre beskriver väl kyrkan ganska väl.

      Kristian, påstår du att livet måste ha en skapare för att kunna existera? Anser du att allt måste ha en skapare?

      Radera
    6. Anonym 09:22. Det att det inte råder något tvivel om detta bland forskare och vetenskapsmän stämmer inte, och inte heller skulle det vara något bevis om så ändå vore fallet. (https://dissentfromdarwin.org/)

      Jag påstår att livet måste ha en skapare för att kunna existera. Evolutionismen har t.ex. inte kunnat förklara hur livet har uppkommit.

      Radera
    7. Sidan du länkade till drivs av en "creationist" tankesmedja, och har 1200 personer som ställer sig kritiska till "neo-darwinism" (specifikt just "neo-darwinism", inte nödvändigtvis livets utveckling eller evolution).

      Man kan även fråga sig om en del av dessa personer ens borde ta ställning i denna fråga, med tanke på deras forskningsområden. Vad har forskare inom atmosfären, termodynamik, mjölkprodukter eller datavetenskaper att säga om evolution?

      Faktum kvarstår att sidan du läbnkade är ett oärligt försök att få det att låta som om vetenskapen skulle vara oense i frågan, trots att den i stora drag inte är det.

      Faktum kvarstår, att det inte finns andra trovärdiga förklaringar för de observationer och de bevis som har gjorts och samlats under åren. Det fina med vetenskapen är att du och jag kan kan utbilda oss och kontrollera att dessa teorier verkligen stämmer.

      "Jag påstår att livet måste ha en skapare för att kunna existera"
      Men vem har skapat din gud isåfall, ifall allting måste ha en skapare? Hen måste ju ha en skapare för att existera, som du skrev.

      Radera
    8. Anonym 12:56. "Faktum kvarstår att sidan du läbnkade är ett oärligt försök att få det att låta som om vetenskapen skulle vara oense i frågan, trots att den i stora drag inte är det."

      Detta är forskare som ställer sig kritiska till darwinismen. Vad är det för oärligt med att länka till en sådan sida? Sedan är det knappast din plats, som anonym kommentator, att ifrågasätta forskares ställningstaganden i evolutionsfrågan. Det är faktiskt ganska komiskt när du gör det.

      "Faktum kvarstår, att det inte finns andra trovärdiga förklaringar för de observationer och de bevis som har gjorts och samlats under åren."

      Givetvis finns det! Att du inte har koll på dessa är givetvis inte ett argument för att de inte finns, vilket du försöker få det till.

      "Men vem har skapat din gud isåfall, ifall allting måste ha en skapare? Hen måste ju ha en skapare för att existera, som du skrev. "

      Var har jag skrivit det?

      Radera
    9. "Detta är forskare som ställer sig kritiska till darwinismen. Vad är det för oärligt med att länka till en sådan sida?"
      Hela sidan och initiativet försöker måla upp en falsk bild av situationen angående konsensus i frågan om livets och jordens utveckling. Att du sedan länkat till sidan samt använder det som argument är ett tecken på att sidan lyckats med sitt ändamål, dvs ge en felaktig bild av verkligheten.

      "Sedan är det knappast din plats, som anonym kommentator, att ifrågasätta forskares ställningstaganden i evolutionsfrågan. Det är faktiskt ganska komiskt när du gör det."
      Kristian, du tar själv ställning till vad som helst när det passar dig själv. Och anser du att vem som helst borde kunna anses som "expert" i vilken fråga som helst? Det är ju detta som det nu handlar om. Personer som forskar i något helt orelaterat används som bevis för att det "nog finns forskare som är av annan åsikt". Detta är ett bra exempel på argumentationsfelet som kallas auktoritetstro. Bara för att de är professorer och forskare betyder inte att de har någon som helst aning om frågan.

      Nu kan det ju hända att en del av de personer jag skrivit om faktiskt har ordentlig forskning i frågan, men baserat på sidan du länkade framkommer det nog inte.

      "Givetvis finns det! Att du inte har koll på dessa är givetvis inte ett argument för att de inte finns, vilket du försöker få det till."
      Har du exempel på dessa förklaringar, och hur de passar ihop med det vi vet om frågan?

      "Var har jag skrivit det? "
      Du skrev att '..livet måste ha en skapare för att kunna existera.'. Du kan ju argumentera att din gud inte är i liv, men trots det måste ju någon isåfall ha skapat hen? Eller är detta ett undantag du måste göra för att din åsikt kunde vara möjlig?

      Radera
    10. Läs gärna "Låg ålder på gammla graniter", https://genesis.nu/i/artiklar/genombrott-inom-radiometrisk-datering/ !

      Radera
    11. Anonym 14:35. Ånej. Här handlade det om huruvida evolutionismen är bevisad eller inte. Här har du en lång rad högt utbildade forskare inom olika discipliner som anser att det finns stora frågetecken kring evolutionen. Så med det anser jag den fråga vi diskuterar vara definitivt avgjord. Evolutionen är INTE bevisad sanning.

      "Har du exempel på dessa förklaringar, och hur de passar ihop med det vi vet om frågan?"

      Givetvis har jag det. Men eftersom detta för långt utanför ämnet denna text handlar om ids jag inte börja redogöra för dessa. Det är nämligen inte du som anger agendan på denna blogg.

      "Du skrev att '..livet måste ha en skapare för att kunna existera.'. Du kan ju argumentera att din gud inte är i liv, men trots det måste ju någon isåfall ha skapat hen? Eller är detta ett undantag du måste göra för att din åsikt kunde vara möjlig?"

      Här får jag rekommendera de klassiska trosbekännelserna för närmare studium. Du tycks inte alls ha koll på dem.

      Radera
    12. "Här har du en lång rad högt utbildade forskare inom olika discipliner som anser att det finns stora frågetecken kring evolutionen."
      Det må hända, men man kan ända ifrågasätta om alla dessa högt utbildade personer har tillräckligt med kunskap för att ge en trovärdig opinion i frågan. Som sagt så tvivlar jag att professorer i datavetenskap, termodynamik, och mjölkprodukter normalfall har forskat i frågan. Anser du att vilken som helst "högutbildad" person kan ge en utbildad åsikt i vilken fråga som helst?

      Du tar fast på att en liten del av världens forskare ställer sig emot något, och använder det som "bevis" för att vetenskapen skulle vara tvärt tudelad i frågan. Sedan då man nämner varför detta inte fungerar som argument, så blir det personliga påhopp.

      "Evolutionen är INTE bevisad sanning."
      Har du bevis som stöder detta påstående? Eller är dina 1200 undertecknare ditt bevis?

      Nåväl, oberoende vad du tror så finns det goda vetenskapliga belägg för livets utveckling, och inga trovärdiga alternativa förklaringar. Samma gäller jordens uppkomst. Du kan själv utbilda dig och studera dessa bevis och komma till samma, eller en alternativ, slutsats om du vill. Det är det fina med vetenskap. Man kan själv kontrollera om det stämmer.


      Om allting måste ha en skapare måste även gudar ha en skapare. Eller så behövs ingen skapare överhuvudtaget. Frågan om universums och livets uppkomst är klurig, och något vi kanske aldrig får svar på.

      Radera
    13. Anonym. "Det må hända, men man kan ända ifrågasätta om alla dessa högt utbildade personer har tillräckligt med kunskap för att ge en trovärdig opinion i frågan. Som sagt så tvivlar jag att professorer i datavetenskap, termodynamik, och mjölkprodukter normalfall har forskat i frågan"

      Nu plockar du körsbären ur kakan. Låt oss se lite närmare på listan. De fem första undertecknarna är, i ordning, kemist, biolog, professor emeritus i dendrologi, embryolog och genetiker.

      Att påstå att dessa inte är insatta i evolutionen är nog att ljuga. Rent ut sagt.

      "Du tar fast på att en liten del av världens forskare ställer sig emot något, och använder det som "bevis" för att vetenskapen skulle vara tvärt tudelad i frågan. "

      Observera nu att frågan var om evolutionen är bevisad eller inte. Du påstod det förra, och jag påstår det senare. OM den skulle vara bevisad skulle det inte finnas några insatta vetenskapsmän som skulle tvivla på den, eller hur? Om du skulle fokusera på vad diskussionen handlar om skulle det vara mera rätlinjigt och ärligt.

      "Sedan då man nämner varför detta inte fungerar som argument, så blir det personliga påhopp."

      Ursäkta, men var i hela friden hittar du något sådant?

      ""Evolutionen är INTE bevisad sanning."
      Har du bevis som stöder detta påstående? Eller är dina 1200 undertecknare ditt bevis? "

      Så nu menar du att jag ska bevisa att evolutionen inte är bevisad sanning. Tala om att försöka svänga på bevisbördan...

      "Nåväl, oberoende vad du tror så finns det goda vetenskapliga belägg för livets utveckling, och inga trovärdiga alternativa förklaringar."

      Det första påståendet här är tvivelaktigt,d et andra är en lögn. Men inget av detta har någon betydelse för den här diskussionen. Du hävdade att evolutionen är bevisad, och det är den hur som helst INTE.

      "Om allting måste ha en skapare måste även gudar ha en skapare. Eller så behövs ingen skapare överhuvudtaget."

      Fel. Felet som du gör här är att du försöker få in det eviga i ditt huvud. Det lyckas inte.

      Radera
    14. Anonym 20:36 1.9.2020

      Artikeln du länkade till är inte speciellt trovärdig. Nu har jag ju inte läst vetenskapliga artiklar publicerade i samband med forskningen, utan baserar mina åsikter endast på artikeln.

      ps. (Närmare koll tyder på att forskningen saknar publicerade artiklar i icke-religiösa publikationer. Studien har gjorts av religiösa grupperingar med ändamålet att ha "forskning" som tyder på att bibeln skulle ha rätt. Trovärdigt?)
      Googlade även snabbt vad som anses om forskningen (http://www.talkorigins.org/faqs/helium/zircons.html)

      Nåväl några punkter man kan ta fasta vid,
      "Med utgångspunkt från Guds Ord har inga miljarder år förflutit, det som de stora mängderna radioaktivt sönderfall tycks indikera. Det stod alltså klart att antagandet med en konstant, långsam sönderdelningsprocess var felaktig."
      Man ignorerar alltså det som bevisen indikerar eftersom man valt en bestämd utgångspunkt i frågan. Är detta vettigt??

      Artikeln ifrågasätter alltså radioaktivt sönderfall som tidsdateringsmetod, baserat på att "..kanske i samband med en kraftig ökning i sönderfallshastigheten under skapelseveckan...".
      Artikeln påstår alltså att det skulle ha funnits en period med snabbare sönderfallshastighet, något som saknar förklaring.

      "Om man i sin beräkning tar med möjligheten att halten radioaktivt till normalt kol var mycket lägre före floden, landar den resulterande åldern precis inom den bibliska ramen"
      Påståenden och antaganden som dessa ger en ganska bra bild av hela forskningen. Dvs "om man antar x trots y, så kan det passa in med vår förutbestämda slutsats".

      Hela "forskningen" i artikeln har en bestämd slutsats redan i början.

      Radera
    15. Kristian
      "Att påstå att dessa inte är insatta i evolutionen är nog att ljuga. Rent ut sagt. "
      Som jag skrev tidigare (om du läste vad jag skrev?) att en del av undertecknarna hade helt orelaterade forskningsområden. Jag skrev inte "alla".

      Jag håller fast vid mina ursprungliga påståenden, dvs att det finns bevis för livets utveckling och jordens formation under miljarder år. Det enda du har haft att komma med hittills är att andra (mer eller mindre insatta i ämnet?) högutbildade personer ifrågasätter en liten specifik del av vad vi diskuterar.

      Du beskriver din egna argumentationsstil ganska bra: "Om du skulle fokusera på vad diskussionen handlar om skulle det vara mera rätlinjigt och ärligt." Jag har tidigare skrivit att du inte diskuterar i god tro. Denna diskussion är ett bra exempel på detta.

      "Fel. Felet som du gör här är att du försöker få in det eviga i ditt huvud. Det lyckas inte."
      Nå, som jag skrev kan det hända att vi aldrig kommer att få svaret på dessa frågor.

      Radera
    16. Anonym 13:50. "Jag håller fast vid mina ursprungliga påståenden, dvs att det finns bevis för livets utveckling och jordens formation under miljarder år."

      Det får du förstås göra, men det är mot bättre vetande. Ser du, ordet "bevisat" är väldigt kraftigt. Man kan och ska inte använda det när det inte finns fog för det.

      Sedan kan du slå upp vad det är att göra något "i god tro". Jag misstänker att du använder uttrycket fel.

      Radera
    17. Mot det bättre vetande är det nog inte. Det finns trots allt starka vetenskapliga belägg som stöder teorin. Som sagt kan både du och jag själv testa om dessa teorier håller eller inte.

      Det enda som stöder din åsikt i frågan är en gammal sagobok.


      Det kan hända att termen " i god tro" används fel. Men det som jag menar, är att du inte överhuvudtaget är intresserad av att ta till dig argument eller bevis för att ändra din position i vilken fråga som helst. Ifall någon kommer med argument och bevis för att du haft fel, så tar du fasta på någon irrelevant detalj för att avleda diskussionen bort från det obekväma ämnet. Alternativt avslutar du diskussionen, ignorerar du argumentet, eller så skriver du något nonsenssvar. Det blir helt enkelt omöjligt att diskutera med dig om så gott som vad som helst i och med att du inte är beredd att medge att du nångång kan ha fel. Det är inte konstigt att ingen annan heller orkar driva en vettig diskussion i sina kommentarer. Som någon kommenterade "det är som att tala med en vägg".

      Men sen igen vill du ju att detta skall vara din eko-kammare som endast visar att din agenda skulle vara den enda rätta.

      Radera
    18. Anonym 08:23. Det är tacksamt att du bevisar motsatsen till det du skriver med din kommentar. Här är diskussionsämnet huruvida evolutionismen är bevisad eller inte, och när jag sätter press på detta börjar du tala om att"det finns starka vetenskapliga belägg som stöder teorin". Att göra så är precis det du beskyller mig för - alltså att avleda diskussionen från det obekväma ämnet.

      Det är ganska roligt hur du och dina gelikar beter er när ni märker att ni är ute på hal is.

      Radera
    19. Kristian, jag borde kanske ha valt mina ord bättre så att du inte kan ta fasta på små detaljer istället för diskussionen som helhet.

      Evolutionen är så gott som bevisad i och med att den finns starka vetenskapliga belägg som stöder teorin. Ditt argument i diskussionen grundar sig i att ingen var på plats då det hände, och därmed kan det inte bevisas (enligt dig).

      Det stämmer att ingen var på plats, men om alla fynd stöder samma teori så kan den mycket väl stämma. Om någon kommer på en alternativ teori eller hittar kan man ju förstås ändra på åsikterna.

      Radera
    20. Anonym 09:39. Jasså, nu är den "så gott som bevisad"! Du är nog bra rolig.

      "Starka vetenskapliga belägg som stöder teorin". Igen småler jag. Det som finns är vetenskapsmän som tror att det har gått till på detta sätt. Det du borde inse är att evolutionismen inte är så mycket en vetenskaplig teori som en filosofi.

      Sedan tycks du helt ha missat att det förstås finns andra teorier - som fynden också passar in i.

      Radera
    21. Oberoende vad du än säger, så tyder fynden på livets utveckling. Detta är vetenskapens syn på saken.

      "Sedan tycks du helt ha missat att det förstås finns andra teorier - som fynden också passar in i. "
      Vilka är dessa andra teorier? Jag har faktiskt aldrig hört om dessa. Men jag antar du inte hinner länka till dom nu.

      Radera
    22. Anonym 07:54. Om du faktiskt är intresserad kan du läsa t.ex. här: https://genesis.nu/kategorier/fossil/

      Men du kan med fördel också läsa böcker av t.ex. Mats Molén, Pekka Reinikainen och Vesa Annala. På engelska finns det förstås mycket mera.

      Poängen här är den att det som finns är diverse fossilfynd. Dessa säger inget i sig själva, utan de måste alltid tolkas. Sedan kan man tolka dem utifrån en evolutionistisk grundsyn eller utifrån någon annan grundsyn. Men det går hur bra som helst att få dessa fynd att passa in i båda tolkningsmodellerna.

      Radera
    23. Dina "andra teorier" är alltså skapelseteorin. En teori som inte har något som helst stöd av varken fynd eller vetenskap.

      Du vet väl att evolutionsteorin inte baserar sig på endast fossilfynd?

      Med lite mental gymnastics, faktaresistens och, framför allt, en stark tro får man säkert fynden att passa in i skapelseteorin också. Sidan du länkade är ganska bra exempel på detta. Jag har nu inte tid att bena ut alla påståenden som kommer fram i propagandasidan, men kanske hinner jag med det i framtiden.

      Radera
    24. Anonym 08:48. Nej, detta går utanför ramen för denna diskussion, så det kan vi med fördel ta en annan gång. jag vill bara påpeka att skapelsetron visst stöds av fynd. Som jag skrev ovan: Poängen här är den att det som finns är diverse fossilfynd. Dessa säger inget i sig själva, utan de måste alltid tolkas. Sedan kan man tolka dem utifrån en evolutionistisk grundsyn eller utifrån någon annan grundsyn. Men det går hur bra som helst att få dessa fynd att passa in i båda tolkningsmodellerna.

      Radera
    25. Klassiskt svar av Kristian Nyman, eller mera ett icke-svar då diskussionen blev svår och han inte kan vilseleda diskussionen längre.

      Det finns inga fynd som stöder skapelseteorin och som skulle motbevisa evolutionsteorin.

      Radera
  2. Det var de mest förvirrade och korkade texter jag läst hittills, någonsin. Men, ett gott skratt fick jag och det är inte illa.

    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju bra att du Q kan skratta åt dig själv och din brist på förståelse!!! Det är ett sundhetstecken att kunna skratta åt sig själv brukar det ju sägas.

      Radera
    2. Anonym1 september 2020 12:28

      Du kan ju tolka min text på så sätt om det roar dig, så fick du också ett gott skratt. Som du sa, det är ett sundhetstecken att kunna skratta åt sig själv.

      Q

      Radera
    3. Q kanske behöver få smaka sin egen medicin emellanåt. Att tolka galet är inte främmande för Q.

      Radera
    4. Tolka hit och tolka dit. Det skulle inte skada att huvudskribenten skrev utan att lämna utrymme för misstolkningar. Det är så himla lätt att sitta å skrika att du tolkar feeel, du läser feeel. Men skriv då istället så det inte finns utrymme för några misstolkningar och tadaa, problem solved. Typsikt dessa typer att inte kunna ta kritik och diskussion utan istället gorma och bli röda i ansiktet...

      Radera
    5. Mimmi. Speciellt i Q:s fall handlar det om medvetna och avsiktliga misstolkningar i avsikt att få diskussionen att spåra ur och för att försöka framställa mig i dålig dager. Sådant kan man inget åt som skribent. Tyvärr.

      Radera
    6. Kristian. Att försöka framställa dig i dålig dager, klarar du helt bra utan min hjälp. Det gör du varje gång du är otrevlig eller till och med elak mot människor som är av annan åsikt.

      Det samma gäller, när du själv försöker få diskussioner att spåra ur, när du vägrar svara på enkla frågor och vägrar utveckla en diskussion.

      Q

      Radera
    7. Q. Det är ingen större idé att försöka diskutera med dig. Inser du faktikst inte att det du beskyller mig för är precis det DU gör?

      Radera
    8. Kristian. Nu ljuger du igen. Alla bevis pekar rakt mot dig själv. Det räcker att bara läsa rubrikerna på dina blogginlägg för att se att du har en mycket mörk, skrämmande och negativ bild om alla dina medmänniskor. Och, det är inte mitt fel.

      Q

      Radera
    9. Q mår säkert inte bra. Skulle det kanske vara bra någon form av vård som skulle få honom tillbaka till verkligheten? Hans upprepade påhopp på bloggaren vittnar om att något allvarligt på tok med honom. Du borde sluta svara på hans kommentarer, en sjuk människa blir bara triggad av sådant.

      Radera
    10. Anonym 10:38. Det kanske jag borde göra. Men försök ändå att hålla en saklig linje. Vi vinner inget på att bete oss illa.

      Radera
    11. Q. Jag tror faktiskt att jag slutar svara på dina kommentarer eftersom du så tydligt har visat att du inte alls är intresserad av att bemöta det jag verkligen skriver utan bara det du inbillar dig att jag har skrivit.

      Radera
    12. Anonym2 september 2020 10:38

      Tack för analysen, men du hade nog riktigt fel. Är mycket glad och lycklig människa och mina svar till Kristian har alltid varit med glimten i ögat.

      Hur står det till med din egen hälsa då?

      Q

      Radera
  3. Anonym1 september 2020 15:45

    Sant. Inte så lätt att förstå sig på människor som bygger hela sin verklighetssyn på en sagobok. Men, försöker mitt bästa.

    Q

    SvaraRadera
  4. Evolutionsteorin har inget med varken jordens eller livets uppkomst att göra.

    Och på tal om att vara med i början - vem var med och skrev ner skapelseberättelsen i bibeln?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Nej, det var också en del av min poäng. Evolutionismen försöker inte ens förklara livets uppkomst. Tack för stödet!

      Angående din fråga så är Bibeln uppenbarelse. Han som skapade var med, och det är han som har uppenbarat. Så enkelt är det.

      Radera
    2. Varför skulle evolutionsteorin försöka förklara livets uppkomst? Det har vi abiogenesis till.

      Vem skrev ner det?

      Radera
    3. Citat från Wikipedia: Livets uppkomst eller livets ursprung (abiogenesis) är, inom naturvetenskapen, en frågeställning som försöker ge svar på hur livet på jorden uppstod relativt kort tid efter planetens bildande för 4,54 miljarder år sedan. De äldsta kända spåren av liv är 3,7 miljarder år gamla, och upptäcktes 2013 när den heterogent kornformiga kristallstrukturen av grafit i metasedimentära stenar på Grönland tolkades som förorsakad av trycksättning av strukturellt heterogena organiska föreningar under metamorfos, vilket i sin tur indikerar att liv kan ha flödat i havet vid den tiden.[1]

      Trots frågans stora betydelse inom biologi och filosofi görs bara glesa och sporadiska framsteg på området. Ingen enskild förklaringsmodell för hur livet uppstod är allmänt vedertagen. De flesta teorier försöker kasta ljus över de förhållanden på jorden som livet uppstod under, men ämnet inkluderar även teorier och hypoteser om en möjlig utomjordisk evolution under de 13,8 miljarder år som gått sedan big bang.

      Observera här orden "tolkades" och "ingen enskild förklaringsmodell för hur livet uppstod är allmänt vedertagen"

      I rest my case!

      Radera
    4. Kristian är så rolig, trots att artikeln är lång och utförlig, kapar han av där propagandan får mest effekt, dvs precis innan förklaringsmodellerna (där ingen enskild av modellerna är vedertagna) räknas upp. Skapelseberättelsen, eller som de skriver, skapelsemyterna, är långt nere på listan, men här kommer de förklaringsmodellerna som man inte enats om:

      1 Gynnsamma förhållanden leder till att små, enkla molekyler, så kallade monomerer, som till exempel enskilda aminosyror bildas. Detta demonstrerades första gången av Stanley Miller och Harold Clayton Urey i det så kallade Miller-Urey-experimentet 1953.
      2 Fosfolipider kan, om de är tillräckligt långa, spontant bilda dubbla lipidlager, en grundläggande beståndsdel av cellmembran.
      3 Polymerisation av nukleotider till slumpmässiga RNA-molekyler kan, enligt hypotesen om RNA-världen, ha resulterat i självreproducerande ribozymer (RNA-enzym).
      4 Selektionstryck som gynnade katalytisk effektivitet och mångfald hos ribozymerna, resulterade i ribozym som kunde katalysera överföring av aminosyror eller små peptider. Oligopeptider kan bilda komplex med RNA, vilket kan skapa bättre katalysatorer. På detta sätt kom den första ribosomen till, och proteinsyntes kunde ske i större skala.
      5 Proteiner är avsevärt mer effektiva katalysatorer än ribozymer, och därför blev protein den dominerande biologiska polymeren medan nukleinsyrorna RNA och DNA främst existerar för syften som har med genomet att göra.

      "Kreationism är pseudovetenskapliga teorier som försöker förena mer eller mindre bokstavliga tolkningar av skapelsemyter med vissa vetenskapliga observationer, men som argumenterar emot gemensamt ursprung, med flera etablerade vetenskapliga teorier."


      https://sv.wikipedia.org/wiki/Livets_uppkomst

      Radera
    5. Lobbyisten. Nu var frågeställningen faktiskt den om vad som är bevisat och vad som inte är det. När det finns flera olika teorier som ingen kunnat enas om vilken som är den riktiga är detta ett tungt argument för att det som sägs vara bevisat de facto inte är det. Eller hur?

      Radera
    6. Alla fem modeller har bevisats fungera, och sannolikt samverkar de på något sätt så att ingen av dessa har kunnat uteslutas.

      Skapelsemyten, kreationismen är som sagt längst ner på sidan, den finns inte ens med som en möjlig modell.

      Radera
    7. Lobbyisten. Vänligen inse och förstå vad diskussionen handlar om! Flytta inte fokus till sådant vi inte diskuterar!

      Radera
    8. Ok, det handlar INTE om citatet från Wikipedia, men, varför citerade du den själv om inte diskussionen handlar om det? :D

      Radera
    9. Lobbyisten. Svaret är enkelt: För att visa att det anonym påstod vara bevisat inte är det.

      Radera
    10. Just, så du önskar att jag inte kommenterar den citatet som just den diskussionen handlar om? Eftersom det avslöjar hur du arbetar med din propaganda?

      Radera
    11. Lobbyisten. Visst får du kommentera citatet, men du borde inse att det du skriver går på sidan av vad diskussionen handlar om. Var det inte du som just före du skrev den här kommentaren skrev en annan kommentar där du beskyllde mig (igen en gång felaktigt) för att försöka avleda diskussionen från ämnet?

      Radera
  5. Off Topic, loggade just ut från min nätbank och har nu två gånger på varandra råkat ut för formuläret "Banken bör känna sina kunder" ... Man har uppenbarligen problem med att folk kan ha amerikanskt medborgarskap och vara skattskyldiga i USA ! Varför inget annat land ? Jag uppgav vilka uppgifter som helst, har bankkonto i "Västra Antillerna" och säljer mig ibland för pengar angående inkomster, -inga problem ! Men det viktigaste var om man har amerikanskt medborgarskap och är skattskyldig i USA.... ! Någon annan som råkat ut för detta och vad kan ligga bakom ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:08. Det där är ett främmande problem för mig som finländsk medborgare. Men jag har ett visst minne av att amerikaner är i någon form av särställning när det gäller ekonomiska transaktioner. Jag minns inte var jag läste det och varför det är så, men det ringer en liten klocka...

      Radera