onsdag 12 augusti 2020

Oerhört hyckleri!

Definitionen på hyckleri är att säga en sak och göra en annan. Detta är precis vad vår kyrkas biskopar nu vill att kyrkan ska gå in för i äktenskapsfrågan. Kyrkomötet remitterade frågan om kyrkans äktenskapssyn till biskopsmötet, och när biskoparna nu avgjorde frågan blev kompromissförslaget att kyrkan ska fortsätta att anse att äktenskapet är förbehållet en man och en kvinna, men att de som vill få samkönad vigsel ska kunna få det. 

Detta är som sagt själva definitionen på hyckleri. Eller om vi så vill, att gå på direkt kollisionskurs med Jesu egna ord om att "ert tal ska vara ja, ja eller nej, nej". (Matt. 5:37) Ordet fortsätter: "Allt utöver det kommer från den onde". Vart och en må därför dra sina egna slutsatser vem som har inspirerat biskoparna till detta beslut. 

 Läs gärna Kenneth Mynttis ledare i ämnet i ÖT! Den är läsvärd. Nu är det förstås inte alls svårt att genomskåda detta beslut, men Myntti ska ändå ha en eloge för att han lyfter fram problematiken. Han sammanfattar det hela i en kärnfull mening: "Hur kan kyrkan ordna med kyrklig vigsel för samkönade om kyrkan fortsättningsvis håller fast vid att äktenskapet är ett förbund mellan man och kvinna?" 

 Det är en mycket bra fråga. Svaret är: Om man hycklar går det. 

37 kommentarer:

  1. Sant.

    "Detta är som sagt själva definitionen på hyckleri. Eller om vi så vill, att gå på direkt kollisionskurs med Jesu egna ord om att "ert tal ska vara ja, ja eller nej, nej". (Matt. 5:37) Ordet fortsätter: "Allt utöver det kommer från den onde"".

    Hyckleri i mängder. De biskopar som inte kan acceptera lika människovärde för ALLA borde genast avskedas!

    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Q. Inse att detta inte handlar om människovärde. Du skulle ha det mycket lättare då.

      Radera
    2. Kristian. Jag vet att det är svårt för dig att förstå, men visst handlar det om alla människors lika värde.

      Q

      Radera
    3. Q. Nej, det gör det inte. Detta handlar om äktenskapet, om vad Gud har sagt i sitt ord om äktenskapet och om vad som är mot hans vilja och vad som inte är det.

      Radera
    4. Visa var Jesus sa att människor har olika värde. Det borde vara enkelt för dig som kan din bibel.

      Radera
    5. Lobbyisten. Som sagt handlar detta inte om olika värde, så din fråga förfaller som fel ställd.

      Radera
    6. Kristian. Om vissa människor får fördelar som andra inte får, så handlar det om att kränka deras människovärde. Om man sedan förstår att de allra flesta människor i samhället är kulturkristna, men ändå erkänns som troende kristna, så förstår man att hela äktenskapskarusellen bygger på homofobi och inte på bibeln ord. I annat fall skulle enbart en mycket liten procent av befolkningen ha rätt till äktenskapet.

      Q

      Radera
    7. Q. Nu stod du nog för en sådan logisk kullerbytta att det stod härliga till!

      Men angående fördelar: Alla får visst gifta sig. Äktenskapet är bara sådant till sin natur att den som vill gifta sig bör göra det med en person av det andra könet som man inte är nära släkt med. Så enkelt är det.

      Radera
  2. Bedöm detta också i ljuset av följande ord av Jesus:
    ”Ett rike som är splittrat blir ödelagt, och en stad eller familj som är splittrad kan inte bestå” (Matt 12:25).

    Och av apostelns uppmaning:
    ”I vår Herre Jesu Kristi namn uppmanar jag er, bröder, att ni alla ska vara eniga i det ni säger och inte låta splittring finnas bland er, utan stå enade i samma sinne och samma mening” (1 Kor 1:10).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Ja, detta är nog mycket problematiskt. Och inte bara för biskoparna.

      Radera
    2. Mycket problematiskt även för er sekt som ständigt är i strid med biskopar och präster...

      Radera
    3. Lobbyisten. Nej, det är vi inte. Men en del av prästerna och biskoparna är på kollisionskurs med Guds ord, och det är problematiskt.

      Radera
    4. Du har otaliga gånger visat att du inte är enig med än den ena, än den andra. Försök nu en gång ens stå för dina ord och vänd inte kappan efter vinden som en vindflöjel...

      Radera
    5. Lobbyisten. Igen en fullständigt ologisk och obegriplig kommentar av dig.

      Radera
    6. hbqt-lobby. Du kan inte förvänta dig att bli tagen seriöst när du kommer med sådant skräp som du gör. "Försök nu en gång ens stå för dina ord och vänd inte kappan efter vinden som en vindflöjel..."

      Jag skrattade nästan på mig när jag läste det här!

      Radera
    7. Är det? Det är inte konsekvent att du påstår en sak, vänder och girar, kommer aldrig fram till det som du börjat med. Kristian Snellman kunde på ett mycket tydligt sätt beskriva det.

      Radera
  3. Till lobbyisten som efterfrågade var Jesus sa att människor har olika värde: Mark 10:6-8 "Men från skapelsens början gjorde Gud dem till man och kvinna. Därför ska en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två ska bli ett kött."
    Att folk skulle ha olika värde på grund av att alla inte kan gifta sig hur som helst, om man vill så kan man säkert förstå saken på detta sätt. Ifall jag t.ex. skulle vilja gifta mig med, säg som exempel, min mor eller min far, blir mitt människovärde kränkt när jag inte får göra det?

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag frågade efter var Jesus visar att människor har olika värde. Det funkar inte så att ni upprepar det enda bibelstället ni känner till, om man och kvinna, som ni tror ni kan tillämpa precis hur och var som helst. Så försök på nytt.

      Radera
    2. Lobbyisten. Som sagt, försök förstå att detta INTE handlar om att människor skulle ha olika värde.

      Radera
    3. Det är exakt vad det handlar om. Du kan inte visa att Jesus skulle ha gett människor olika värde eftersom han inte gjorde det.

      Du däremot skyr inga medel att ständigt nedvärdera hbqt. Trots FN:s människorättskonvention, där det står att ingen ska pga religiösa eller sexuella preferenser behandlas olika, upprätthåller du ditt korståg och har inte ens stake att stå för de unkna värden som alla utläser tydligt och klart i din blogg. Men svaga människor som inte kan lyfta upp sig själva måste trycka ner andra istället. Var och en får själv avgöra hur det stämmer in på dig, Kristian.

      Radera
    4. Lobbyisten. Givetvis har inte Jesus "gett olika värde åt människor". Men detta har INGET med det att göra! Försök nu förstå det.

      Jag skulle sedan snarare säga som så att var och en får läsa vad du skriver och se hur du missar målet med dina skriverier.

      Radera
    5. Jesus ger inte olika värde, men det gör du. Det var allt jag behöver veta.

      Radera
    6. Lobbyisten. Att man säger att äktenskapet är sådant att det är för en man och en kvinna är INTE att "ge olika värde åt människor".

      Radera
    7. Igen, det är ingenting Jesus har sagt. Vore det så, hade du citerat det om och om igen. Nu är det bara din homofoba tolkning som bla inte är i enlighet med människorättskonventionen.

      Radera
    8. Lobbyisten. Ja, men det har han faktiskt sagt! I Matt. 19:4-6, när han uttryckligen talar om ÄKTENSKAPET nämner han att det handlar om en man och en kvinna.

      Människorättskonventionen säger inget om att samkönade ska få gifta sig i kyrkan.

      Radera
    9. Bibeln säger heller ingenting om samkönade får gifta sig i kyrkan.

      Men det är roligt att du läser biblen som djävulen, och lämnar bort kontexten. Om vi backar i ditt citat lite:

      "Är det tillåtet för en man att skilja sig från sin hustru av vilken anledning som helst?

      Han svarade: Har ni inte läst att Skaparen från början gjorde dem till man och kvinna, därför skall en man lämna sin far och sin mor"

      Det handlar i själva verket om skiljsmässa, vilket jag flera gånger efterlyst. När du ska adressera skiljsmässo-syndarna och sambo-syndarna (utomäktenskaplig sex), som är de verkliga syndarna?

      Det är talande att du försöker prata dig förbi människorättskonventionen, skulle man vilja leva enligt andan i konventionen skulle man säga i stil: "Men det är klart att alla ska ha samma rättigheter".

      Radera
    10. Lobbyisten. Texten handlar uttryckligen om äktenskap. Man behöver nämligen ha varit gift för att kunna skilja sig. Men det kanske du inte visste?

      Radera
    11. Ok, alla människor har inte samma rättigheter, och utomäktenskaplig sex är ok för dig. Saken är klar.

      Radera
    12. Lobbyisten. Du är nog bra på att läsa in saker som inte finns! Grattis! Här fick du inte två grova felaktigheter i en mening. Inte dåligt!

      Radera
  4. ”Den som tiger samtycker”, heter det. Och gud har inte hörts av på snart 2000 år...

    Om gud finns och detta är mot hans vilja borde han ingripa. Om han är allsmäktig kan han det.

    Om han inte ingriper är det inte mot hans vilja. Eller så finns han inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Du ska vara försiktig så du inte får som du vill ... Nåväl, Gud har gett oss sitt ord som han talar genom genast vi öppnar det och läser Bibeln. Så att påstå att han inte har hörts av på 2000 år är nog inte korrekt.

      Radera
    2. Eh.... Ett exempel: en far har inte hört av sig till sina barn på 20 år och då barnen klagar varför inte pappa hör av sig svarar mamman: Nu ska ni inte vara orättvisa! Han skrev faktiskt till oss för 20 år sen och talar ju till oss varje gång vi läser brevet.....

      Radera
    3. Eh... Hur sägs det i Skriften ? Be, ock ni skall få ! En far har inte hört av sina barn på 20 år... Vad säger oss detta ? Visserligen låter Gud det rängna över både onda och goda ock detsamma gäller arv från fäder till barn ! Barnet hade dock kunnat få så mycket mera om det bara hade frågat ! Det barn som vill gå sin egen väg utan råd och handfast hjälp måste ju bara få gå den vägen... Hur tråkigt det än är :/

      Radera
    4. Synd att hans ord är så svårtolkade att inte ens kristna kan komma överens om vad han menar.

      Radera
    5. Jan. Tyvärr är det så att kristna många gånger inte är överens hur vissa bibelord ska förstås. Men oftast när det finns oenighet handlar det inte om att man inte förstår utan om att man inte vill lyda det man förstår. Som t.ex. i äktenskapsfrågan.

      Radera
  5. Kyrkan har väl egentligen bara två val angående äktenskapet. Antingen följer kyrkan lagen eller så avsäger kyrkan sig vigselrätten. Äktenskap är ett juridiskt avtal mellan två personer. Äktenskap mellan människor har ingåtts långt innan kristendomen uppstod. Kyrkans åsikt om äktenskapet kan inte skilja sig från det som står i lagen om kyrkan fortsättningsvis vill förrätta äktenskap.

    R

    SvaraRadera
    Svar
    1. R. Det är väl så saken ses just nu. Men det finns faktiskt ett tredje alternativ, alltså att politikerna står för det löfte som gavs när lagen om könsneutrala äktenskap trumfades igenom som gick ut på att kyrkan själv får bestämma hur den vill ha det. Men sådana löften brukar bara vara papper när positionerna ska flyttas fram.

      Radera