måndag 3 augusti 2020

Chockerande nyheter från USA!

Nu kom den då. Den första opinionsmätningen som visar att Trump leder över Biden inför höstens presidentval. Detta BÅDE i totalt understöd som speciellt i de viktiga s.k. "swingstaterna", alltså i de stater som är omväxlande röda och blå och som en kandidat behöver vinna för att bli president. (Kalifornien är t.ex. alltid blått/demokratiskt och Texas är alltid rött/republikanskt, så i de staterna avgörs inte valet.) Det ska bli intressant att se huruvida vår media överhuvudtaget nämner denna opinionsundersökning.

Undersökningen visar många intressanta saker. Framför allt gör The Democracy Institute, som gjort undersökningen, den bedömningen att det är BLM-demonstrationerna som har gjort att opinionerna har svängt så här kraftigt. En annan sak som är anmärkningsvärd är att hela 58% av respondenterna menar att Bidens sviktande mentala kapacitet kommer att ha betydelse för hur de kommer att rösta. En klar majoritet tror alltså att Biden håller på att bli dement – så dement att han inte kommer att klara av att sköta presidentämbetet. 79% av Trumpanhängarna säger sig vara entusiastiska över sin kandidat, medan motsvarande siffra för Biden är endast 41%. Siffrorna för huruvida rösten som avges kommer att vara en röst för den egna kandidaten eller mot den andra kandidaten talar samma språk: Hela 84% av Trumpanhängarna säger att de röstar för Trump medan endast 32% av de som stöder Biden säger att de röstar för Biden.

De allra intressantaste siffrorna hittas ändå i det som kallas för "shy voters". Alltså sådana som menar att de inte riktigt vågar säga att de kommer att rösta för den ena eller den andra kandidaten. Detta av rädsla för vad släkten eller vänner/arbetskamraterna skulle säga om de visste vem rösten går till. Siffrorna visar att endast 27% av Trumpanhängarna är bekväma med att andra känner till vem de komemr att rösta på, medan motsvarande siffra för Biden är hela 83%. Detta visar sig också i siffrorna för de som har sagt att de inte kan säga vem de kommer att rösta på: "Tror du att Trump kommer att bli omvald?" Ja: 54%, nej 46%.

Detta med "Shy voters" är en mycket intressant sak och något som de flesta opinionsmätningar missade inför senaste val. De få institut som tog detta i beaktande i sina mätningar lyckades mycket bättre i att förutsäga hur valet skulle gå.

Det är ännu flera månader till valet, men jag har länge väntat på denna svängning i opinionerna. Nu kom den alltså. Mycket kan förstås ännu hända innan valet, men som det nu ser ut finns det nog en stor chans att Trump blir återvald. Om alltså demokraterna väljer att gå till val med Biden som sin kandidat. Opinionsmätningar som denna, och Bidens demens (om han verkligen håller på att bli dement) kan givetvis leda till stora förändringar ännu. Trump skulle garanterat förlora valet om han i stället för Biden ställdes mot t.ex. Oprah Winfrey eller Michelle Obama. Få se, få se ... Och som sagt: Det ska bli oerhört intressant att se om vår media alls nämner denna opinionsundersökning. Min gissning är att de väljer att ignorera den och sticker huvudet i sanden. Ännu en gång.   

12 kommentarer:

  1. Kolla dina källor och återkom efter det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortsättning. Som sagt är detta något jag har väntat skulle ske. Vi får se huruvida detta visar sig vara en pålitlig trend eller om det är en statistisk anomali. Vad sedan gäller opinionsundersökningar och källkritik så finns det givetvis mycket att bubbla i när det gäller USA. Jag kollade att CNN publicerat flera undersökningar under juli månad som visade att Biden leder (knappt, men dock) i flera av swingstaterna. Men i senaste val visade det sig att CNN:s undersökningar, förutom att de slog väldigt fel, också var baserade på ett väldigt snedvridet urval av respondenter. Så CNN:s undersökningar saknar tyvärr trovärdighet. Hur det är med detta påstått "politiskt obundna" institut lär ska visa sig när vi närmar oss valet.

      Radera
  2. Denna sida luktar vinklade nyheter på långt håll.
    https://mediabiasfactcheck.com/daily-express/

    Visst kan denna mätning stämma, men det står inte i artikeln vem och vad som har frågats. Så baserat på din första artikel kan man inte dra några slutsatser.

    Menar du att man skall lyssna på JUST den här opinionsmätningen, och ignorera alla andra som visar det motsatta? Fast det är ju lite samma logik som med religion. Man ignorerar det människorna vet och kan bevisa, och väljer istället att tro på sagor skrivna tusentals år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11.46. Du har helt rätt att det inte står något om hur många som har frågats. Vad som har frågats sägs däremot klart och tydligt. Men hur som helst är detta en stor svaghet, det måste medges.

      Problemet med opinionsmätningar i USA just nu är detta med "shy voters". Det var det som gav så oerhört felaktiga utslag inför valet 2016. De som på sätt eller annat arbetade in detta i sina undersökningar lyckades mycket bättre. Detta är som sagt ännu ett stort problem, och därför menar jag faktiskt att man inte kan ta sådana undersökningar på allvar som inte räknat med denna faktor. Denna undersökningar har gjort det, och därför är den, till denna del, mycket mera trovärdig. Men som jag redan sade: Det lär ska visa sig om detta är det nya normala eller om detta är en anomali. Spännande lär det hur som helst ska bli!

      Radera
    2. Fortsättning... Sidan mediabiasfactcheck var en intressant bekantskap! Jag kollade, bara av intresse, vad den sade om CNN, och den placerade CNN nästan lika långt till vänster (bias) som Daily express var till höger. Utlåtandet "mixed" gäller för båda publikationerna. Jag noterar denna sida för framtida behov!

      Radera
    3. Kristian, De flesta av de källor du brukar hänvisa till ligger långt ut till högerkanten. Jag hoppas du utvidgar dina nyhetskällor mera mot mitten.

      Och det finns även vinklade nyhetssidor mot vänstern, som bör tas lika (o)seriöst som fox news eller the federalist.

      Radera
    4. Anonym 13:57. Jag brukar alltid uppmana människor att "läsa brett". Jag försöker sedan också leva som jag lär. Så jag läser också media från mitten och från vänsterkanten. Svenska Yle, Österbottens Tidning, Aftonbladet, Iltalehti osv. Sedan skulle jag knappast nämna fox news och the federalist i samma mening.

      Jag hänvisar ofta till Svenska Yle (även om jag ofta också kritiserar dem för deras vinklade nyhetsförmedling), men orsaken till att jag, precis som du säger, också hänvisar till media på högerkanten är att jag försöker balansera både det jag läser och det jag skriver om. Knappast kan någon hävda att vår media idag är särskilt balanserad som sådan, varför det absolut behövs input från höger också.

      Radera
    5. Trots din "balanserade" nyhetsdiet är hela din blogg som en upprepning av åsikter som hittas på ytterhögermedia.

      Om man ligger ute i högerkanten kan säkert all media vänster om fox news se ut som extremvänstern.

      Radera
    6. Anonym 4 augusti 2020 18:47, "Trots din "balanserade" nyhetsdiet är hela din blogg som en upprepning av åsikter som hittas på ytterhögermedia." Kanske för att "ytterhögermedia" har mera rätt än vänster & "extremvänster" ?

      Radera
    7. Anonym 18:47. Varför skulle jag upprepa det som vänstermedia kablar ut? Problemet med ALL media idag är att de låter sina åsikter påverka det arbete de gör. Detta gäller vänstermedia, men också högermedia. Det är därför det är så viktigt att "läsa brett" eftersom sanningen ofta ligger någonstans i mitten. De flesta som läser den här bloggen får det mesta av sin dagliga nyhetsdos från vänstermedia. Därför menar jag att jag kan vara med och (lite) hjälpa till att balansera det hela.

      Radera
  3. https://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/pres_general/#

    SvaraRadera