lördag 29 augusti 2020

Lögner på Svenska Yle

I onsdags publicerade Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog vid Svenska Yle, en text i vilken han redogjorde för hur Svenska Yle ser på rapporteringen gällande amerikansk politik i allmänhet och Donald Trump i synnerhet. Artikeln är intressant, även om jag inte håller med om allt som sägs i den. Diskussionen under artikeln är väldigt belysande härvid. Det Jungar gör är att han försöker visa att det är viktigare att presentera sanningen i stället för att försöka vara fullständigt neutral och objektiv i förhållande till vad som händer runt Trump. Detta är givetvis en vördnadsvärd hållning och i sig helt korrekt. En seriös aktör publicerar inte lögner som om de skulle vara sanna bara för att ge båda sidor i en diskussion eller en konflikt lika mycket utrymme och likadan behandling. 

Sedan är det förstås en sak man kan diskutera i det oändliga om Biden och demokraterna får utstå samma faktagranskning som Trump får utstå. I en annan artikel, skriven av Ville Hupa, tillstås nämligen att Svenska Yle har outsourcat faktagranskningen av Trumps utsagor till, håll i er nu, NY Times och CNN! Dessa två aktörer är uttryckligen AKTÖRER i amerikansk politik idag. Och stadigt på demokraternas sida. Den som har följt med i diskussionerna på Svenska Yle har också fått läsa att Svenska Yle använder sig av liberala nyhetsmediers granskning av Joe Bidens uttalanden. Någon som ser problemet här? 

 Nåväl. Sanningen är alltså viktigare än neutralitet. Det kan jag kanske acceptera - förutsatt alltså att faktagranskningen skulle vara rättvis och objektiv. Vilket den alltså inte är. Men inte heller tycks detta med sanningen vara av så stor betydelse, när det riktigt kommer till kritan. I rapporteringen kring republikanernas kongress och vicepresident Mike Pences tal finns en grov felaktighet som, trots att jag påpekat saken, fortfarande fått stå kvar. (Det enda som hände efter att jag skrev en kommentar där jag uppmanade Svenska Yle att kolla sina fakta var att kommentarfunktionen togs bort...) Om du som läser detta vill kolla fakta själv kan du faktakontrollera det som sägs i den här meningen i artikeln: "Pence nämnde inte vid namn Jacob Blake, George Floyd, Breonna Taylor eller några andra svarta amerikaner som dödats av polisen i år." Svenska Yle var tydligen inte beredda att göra jobbet utan låter lögnen få stå kvar i texten. Men, det är ju klart, det blir en aning mera dramatiskt så här...

21 kommentarer:

  1. Vem tycker du Yle borde anlita för faktagranskning? Breitbart?

    Har du sett uppenbara fel i t.ex. CNNs granskning av RNC 2020?

    L

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. Tolkningar är ordet. Ett exempel. Trump: 9 miljoner nya jobb de senaste månaderna. CNN: Fel. 22 miljoner jobb förlorade mars-maj. Slutsats: Båda har rätt. (Förutom det att CNN säger att Trump har fel då, förstås.)

      Radera
    2. I exemplet du lyfter fram har tydligen CNN valt att vara mera specifik än Trump och du tycker det är fel? Frågan kvarstår: om inte CNN, så vem?

      L

      Radera
    3. L. Exempelvis kunde de göra lite av jobbet själva och inte luta sig mot CNN som är erkänt vinklade i sin nyhetsförmedling?

      Exemplet visar på att CNN valt att tolka uppgifterna på ett visst sätt. Trump gör det på ett annat. Ingen har fel, men CNN påstår ändå att Trump har fel. Och där har de alltså fel - vilket detta handlade om.

      Radera
    4. Över 20 miljoner förlorade sina jobb mellan februari och april, de blev uppsagda pga pandemin. Under april till juni blev färre än hälften anställda till sina gamla jobb. Nya jobb har alltså inte blivit skapade, enligt NYT och Jeanna Smialek, som bevakar ekonomi.

      Radera
  2. Jag hittar inget av de nämnda namnet i Pences tal:

    https://www.nytimes.com/2020/08/26/us/politics/mike-pence-rnc-speech.html

    Vad är det jag missar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Kanske det att jag inte skriver om Pences tal utan om vad Svenska Yle skriver om hans tal?

      Radera
    2. Du menar att vi skall faktakolla en mening som hävdar att Pence inte nämnde några angivna namn och inte heller namn på andra svarta som dödats av polisen i år.

      Vilka namn nämnde han? Var är lögnen?

      Radera
    3. Jan. Fel igen. Vill du försöka en gång till?

      Radera
    4. Jag vet inte vad det här är för lek, men eftersom du inte svarar på en direkt fråga får jag tills annat visats anta att jag gick segrande ut leken.

      Radera
    5. Jan. Jag vet inte vad som INTE går att förstå i det jag skrev i min kommentar 07:07.

      Radera
    6. Jag kan inte den här leken. Är det 2-0 till mig nu?

      Radera
    7. Jan. "Leken" du talar om handlar om att läsa innantill. Och nej, du leder inte, du ligger under.

      Radera
    8. Den som kommer med ett påstående har bevisbördan. Den har du inte mött. 3-0.

      Radera
    9. Jan. Visst har jag gjort det. I kommentaren ovan 07:07.

      Radera
    10. Måste kolla att vi talar om samma sak. Jag funderar på slutet i ditt inlägg:

      ” Om du som läser detta vill kolla fakta själv kan du faktakontrollera det som sägs i den här meningen i artikeln: "Pence nämnde inte vid namn Jacob Blake, George Floyd, Breonna Taylor eller några andra svarta amerikaner som dödats av polisen i år." Svenska Yle var tydligen inte beredda att göra jobbet utan låter lögnen få stå kvar i texten. Men, det är ju klart, det blir en aning mera dramatiskt så här...”

      Jag trodde att du menade att det finns ett fel i meningen du citerar från artikeln. Jag hittar inte det felet. Kan du hjälpa mig?

      Radera
    11. Jan. Visst kan jag det, jag trodde det var självklart men kanske jag inte borde ha gjort det. I artikeln sägs att Jacob Blake har dödats av polisen. Det stämmer inte. Han blev skjuten med sju skott i ryggen (vilket förstås är illa nog), men han lever.

      Radera
  3. Även jag läste inom transkripten, Mike Pence nämner inga döda svarta amerikaner, varken med namn eller som grupp. Det enda i närheten av död nämns så här:

    "But tonight, our hearts are with all of the families who have lost loved ones and have family members still struggling with serious illness. In this country, we mourn with those who mourn. We grieve with those who grieve."

    Tycker du Kristian att det är helt ok för dig att ljuga ihop vad som helst i tron att ingen har tillgång till och kan checka upp sånt som finns bakom en betalmur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Om du för en gångs skulle skulle läsa igenom vad jag har skrivit och vad jag länkar till skulle du undvika att framstå som dum. Men ok, jag skriver det dig på näsan nu då.

      Citatet är från Svenska Yle, kommentaren är min: "Pence nämnde inte vid namn Jacob Blake, George Floyd, Breonna Taylor eller några andra svarta amerikaner som dödats av polisen i år." Svenska Yle var tydligen inte beredda att göra jobbet utan låter lögnen få stå kvar i texten. Men, det är ju klart, det blir en aning mera dramatiskt så här...

      Radera
  4. Finns fakta på att svarta poliser i USA skjuter andra svarta i högre grad än vad vita poliser skjuter svarta !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:31. Jag har också sett de siffrorna. De tyder på att Trump har rätt när han säger att det inte finns någon strukturell rasism inom poliskåren i USA. MEN. De visar också att det finns (andra) stora problem i USA - också inom polisen.

      Radera