lördag 28 november 2020

Sverige, ett friheternas U-land

Jag hittade en insändare på Aftonbladet som tog upp en sak som jag antagit men inte haft någon direkt vetskap om. Förrän nu då, alltså. Sverige, som så gärna låter oss andra förstå att landet är en banérförare och ett föregångsland när det gäller mänskliga fri- och rättigheter - och vars företrädare mer än gärna ställer sig upp och tillrättavisar andra länder som de anser inte lever upp till samma höga standard på detta område - är i själva verket ett U-land på detta område. 

Såväl Europakonventionen och FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna säger att politiska åsikter inte får ligga till grund för särbehandling av människor. Kort sagt: Man får inte diskriminera någon på basen av en människas politiska åsikter. Anmärkningsvärt nog har inte Sverige antagit dessa konventioner till denna del (eller så struntar man bara i att ta med just denna punkt), varför det i Sverige idag är fullt legitimt att diskriminera människor på basen av deras politiska åsikter. 

I insändaren berättas om en behörig SO-lärare som sökte ett lärarjobb men som fick nobben p.g.a. de åsikter han gett uttryck för på internet. Dessa var uppenbarligen inte i samklang med "skolans värdegrund". Sedan hjälpte det inte att läraren berättade att hans politiska åsikter aldrig hade påverkat hans undervisning. "Även om det är så vill vi inte ha dig", sägs rektorn ha sagt. 

Som sagt har jag antagit att det är så här, men jag har hittills inte hört om några konkreta exempel. Nu väntar jag bara på att EU ska sätta Sverige i samma korg som Ungern och Polen och börja kräva att landet korrigerar detta. Tror någon att det kommer att ske? 

4 kommentarer:

  1. "Såväl Europakonventionen och FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna säger att politiska åsikter inte får ligga till grund för särbehandling av människor. Kort sagt: Man får inte diskriminera någon på basen av en människas politiska åsikter".

    Verkligen!? Kanske det inte gäller för kyrkan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:03. Vad menar du nu? Vad jag förstår försöker nog de flesta präster och predikanter vara objektiva när det gäller politik. Åtminstone när de står i predikstolen. Att de förstås får ha sina egna åsikter privat är sedan förstås en självklarhet. Och kyrkan som sådan tar inte ställning för eller emot något politiskt läger. Så nu får du gärna förklara vad du menar!

      Radera
  2. Kanhända jag delat detta en gång förut, https://nyadagbladet.se/it-overvakning/censuren-pa-facebook-trappas-upp-laser-trumpsupportrars-personliga-konton/ Det fall du berättar om är nog inte det första !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:46. Att Big Tech beter sig på detta sätt är ju nog inget nytt och inget som förvånar. Men att Sverige så här flagrant bryter mot ickediskrimineringsprincipen är nog väldigt chockerande.

      Radera