onsdag 25 november 2020

MKV i rätten

Österbottens tidning berättar i en nyhet att rättegången mot Martyrkyrkans vänner har inletts idag. Själva åtalet baserar sig, som jag ser det, på mycket lösa grunder. Det torde stå klart för varje tänkande människa att ifall man sänder ut ett brev åt människor som har begärt att få brevet så har man INTE sänt ut det åt allmänheten. Att det är 5000 personer som har bett att få brevet innebär bara att det handlar om en mycket framgångsrik förening. Och igen: Inte ens 5000, om än det är en stor siffra, är någon "allmänhet".

Under det senaste året har jag fått mig tillsänt bankgiroblanketter, utan anteckning om att det skulle finnas något insamlingstillstånd, av åtminstone en idrottsförening och en områdesförening - och detta utan att jag har begärt att få dessa utskick. Detta är utskick som alltså UTTRYCKLIGEN har gått till allmänheten inom ett begränsat geografiskt område. I åtminstone det ena fallet handlar det om flera tusen adressater. Min fråga är därför: Varför är MKV:s utskick, som alltså har gått till sådana som begärt att få dem, så här intressant för åklagaren medan dessa andra exempel som jag ger här inte är det?

 Hela den här historien är oerhört olustig. Jag kommer inte ifrån tanken att det handlar om att någon har ett ont öga till den verksamhet som föreningen bedriver när den hjälper utsatta och förföljda kristna. Tydligen ska sådana inte hjälpas - de får uppenbarligen skylla sig själva för den situation de befinner sig i. Vad ännu mera olustigt är är den långa tid det har tagit att komma så här långt med ärendet. Det är fruktansvärt inhumant att hålla ett dylikt svärd så här länge ovanför huvudet på människor i den här åldern. 

Och sist men inte minst: Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse och att hela den insamlade summan på 2,58 miljoner euro ska tillfalla staten. För att ett insamlingstillstånd - som inte behövs - har saknats! Till detta säger jag bara två saker: Skäms på sig, åklagaren! Och bort med tassarna! Dessa pengar har INTE samlats in för att hamna i statens tomma skattkista utan för att hjälpa människor som är oerhört utsatta på grund av sin tro.  

41 kommentarer:

  1. Verkar nog misstänkt!

    Kristna är ju förföljda över hela världen och behöver allt stöd.
    Även om man ej nödvändigtvis delar kristna grundideer bör
    man kunna erkänna också kristnas rätt till sin tro.

    Men höga företrädare i dagens vänsterliberala samhälle (här åklagare) är väl ej särskilt förtjusta i kristna.

    Päivi Räsänen är ju också under lupp av åklagare enär hennes
    opnion strider mot den tongivande vänsterliberala agendan.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli intressant att se hur domen faller, och vad som blir fortsättningen på det hela. Processmässigt gissar jag på fällande dom i både tingsrätten, hovrätten och eventuellt i Högsta domstolen, men hur domsluten blir i detaljfrågorna återstår att se.

      Tanken att MKV skulle ha skickat sina rundbrev endast till dem som bett om att få dem förutsätter att MKV kan verifiera detta i form av skriftliga prenumerationer. Det kan MKV säkert inte. Därför blir MKV:s rundbrev massutskick och den i rundbreven bifogade betalningsinformationen en insamlingsmetod som står i strid med finländsk lagstiftning på området.

      Det är förargligt om man åker dit, men klandra inte åklagaren och polisen, för det är deras skyldighet att utreda och lagföra brott mot finländsk lag. Det förstår alla som själva blivit offer för brott.

      Enligt åtalet skall de insamlade medlen förklaras förverkade till staten. Det är kutym i fall rörande ekonomisk brottslighet.

      Förutsättningen för att det här skall lyckas är förstås att det finns pengar som kan förklaras förverkade. Det handlar i så fall om brottsligt anskaffade medel som staten kan lägga rabarber på. Det är säkert pengar i MKVs besittning och egendom som skaffats för pengarna.

      Det finns väl ingen anledning att tro att MKV agerat i kriminellt syfte och sko sig på godtrogna givares bekostnad. Det mesta av de insamlade medlen har säkert på verifierbart sätt överförts till samarbetsparter utomlands i enlighet med uppgivet syfte. Tanken att man skall spåra pengar från 20 år av verksamhet och få dem tillbaka låter som en dröm. Det är inte rimligt. Sånt händer inte ens på teve.

      Man kan inte kräva återbetalning av pengar som inte finns. Om MKV samlat in 2,58 MEUR under hela sin verksamma tid är en del av detta säkerligen preskriberat. Man kan ju försöka få tillbaka pengarna, så som i fallet Hassan Zubier från Sverige och halshuggningen i Åbo, där summan jämkades en del. Det jämkas mycket mer i det här fallet.

      Något villkorligt fängelse tror jag inte på. Böter blir det nog för styrelsen, kännbara sådana. Och MKVs sammanlagda egendom tillfaller staten.

      Allt detta för att Finland har den originellaste lagstiftningen i Europa rörande penninginsamlingar, i syfte att förhindra att finländare blir blåsta ekonomiskt. Man ägnar sig inte åt omfattande välgörenhet utan att staten har full koll!

      Radera
    2. Vi får hoppas det går rätt till utan politiska förtecken!

      Anonym1

      Radera
    3. Anonym1. Det är nog märkliga tider vi lever i. Om någon funderar på om det här råder likabehandling inför lagen kan denne ta i beaktande det jag skriver i det andra stycket. Sett mot denna bakgrund blir åklagarens särbehandling av MKV synnerligen svårförsvarlig.

      Radera
    4. Esa. "Tanken att MKV skulle ha skickat sina rundbrev endast till dem som bett om att få dem förutsätter att MKV kan verifiera detta i form av skriftliga prenumerationer."

      I så fall får man ju hoppas att listorna finns kvar. Jag har själv skrivit mitt namn på en sådan lista någon gång för länge sedan.

      "Det kan MKV säkert inte. Därför blir MKV:s rundbrev massutskick"

      Det förutsätter i så fall att man aktivt misstror det som påståtts från försvarets håll. Nu är jag ingen jurist, men borde det inte vara så att man tror gott om vad vittnen säger tills det finns orsak att inte göra det? Och inte tvärtom.

      "Det är förargligt om man åker dit, men klandra inte åklagaren och polisen, för det är deras skyldighet att utreda och lagföra brott mot finländsk lag."

      Sant. Men problemet är att här har man aktivt gått in för att hitta ett brott som inte har begåtts, detta samtidigt som, vilket jag skriver i andra stycket, många föreningar inte alls undersöks som de facto har vänt sig till allmänheten med tiggeribrev.

      "Tanken att man skall spåra pengar från 20 år av verksamhet och få dem tillbaka låter som en dröm. Det är inte rimligt. Sånt händer inte ens på teve."

      Om jag förstod saken rätt handlar det om bara fyra år, inte 20.

      "Man kan inte kräva återbetalning av pengar som inte finns."

      Det är sant. Dessa pengar har för länge sedan skickats till sådana som behöver dem, och det finns nog inget annat än (goda) minnen och det de har verkat kvar av dem.

      "Allt detta för att Finland har den originellaste lagstiftningen i Europa rörande penninginsamlingar"

      Och inte bara det! Här föreligger dessutom en tolkning av lagen som bara berörda myndighet tycks ha klar för sig men som ändå alla förväntas efterleva.

      Radera
    5. "Det förutsätter i så fall att man aktivt misstror det som påståtts från försvarets håll. Nu är jag ingen jurist, men borde det inte vara så att man tror gott om vad vittnen säger tills det finns orsak att inte göra det? Och inte tvärtom."

      Man ska inte tro någonting alls. Hela processen har startat från grundad misstanke om brott - utan den grunden hade åtal inte väckts - och det är åklagarens jobb att leda i bevis att brott har begåtts och svarandens uppgift att visa att åklagaren har fel. Sen drar domarna sina slutsatser av det som framförts. Det är kalla fakta som gäller.

      "Men problemet är att här har man aktivt gått in för att hitta ett brott som inte har begåtts".

      Hur vet du hur åklagare och polis resonerat? De har hittat tecken på lagstridig insamlingsverksamhet, dvs brott, där verksamheten dessutom varit av betydande omfattning. Nu får MKV försvara sig efter bästa förmåga och man kan ju alltid hoppas de får rätt, men helt säkert är det inte.

      En parallell: När församlingarna i coronans kölvatten började streama sina gudstjänster inställde sig frågan om man så att säga kunde streama kollekthåven också, dvs be tittarna understöda dagens kollektändamål, vilket det nu kunde vara. Eftersom programmet skulle ses utanför det aktuella gudstjänstrummet skulle en streamad kollektuppmaning betraktas som offentlig insamlingsverksamhet. Därför kunde man offentligt uppmana tittarna att understöda endast sådana mottagare som hade erforderligt penninginsamlingstillstånd. Alla andra blev utan den söndagens bidrag, hur behjärtansvärt ändamålet än kunde vara.

      Radera
    6. En stilla undran, varför behövs överhuvudtaget ngt sådant som "penninginsamlingstillstånd" ? Varför ska ngn myndighet avgöra en sådan sak ? Så länge det står var och en fritt att avgöra om man betalar eller inte så borde det väl inte vara några problem ? " Haggai 2:9 Mitt är silvret och mitt är guldet, säger Herren Sebaot." Borde inte detta även i förlängningen gälla även kristna, vad vi gör med våra tillgångar ?

      Radera
    7. Esa. Det är åklagarens sak att visa att brott har begåtts, ja. Men om han inte har annat än antaganden och mot dessa antaganden står svarandens ord, bestyrkt av vittnen om hur namnen har samlats in - då borde åklagaren nog tagga ner. Det är trots allt inte så att det är svaranden som ska bevisa sin oskuld utan åklagaren som bör bevisa skuld.

      Sedan är inte exemplet med den virtuella kollekthåven användbart här. Det skulle uttryckligen ah varit att rikta sig till allmänheten. Det gjorde ju inte MKV.

      Radera
    8. Anonym 22:00. Penninginsamlingstillstånd behövs för att vi lever i en av synden (och framför allt penningbegäret) präglad värld. Det finns sådana som går långt över gränsen här.

      Radera
    9. -->Kristian Nyman 28 november 2020 12:45 , visst finns det säkert sådana som går över gränsen men jag upprepar min kommentar, " Så länge det står var och en fritt att avgöra om man betalar eller inte så borde det väl inte vara några problem ? " Haggai 2:9 Mitt är silvret och mitt är guldet, säger Herren Sebaot." Borde inte detta även i förlängningen gälla även kristna, vad vi gör med våra tillgångar ?

      Radera
    10. Har du hört talas om begreppet åtalsprövning nån gång? Då har man haft en misstanke om brott, som utretts på vederbörligt sätt. Utredningen har lett till vissa resultat, som åklagaren fått ta ställning till: håller det här för ett åtal?

      Säkerligen finns det mer än bara antaganden. Samtidigt är det mycket som är oklart. I rätten ska åklagaren kräva straff för påvisat brott och de åtalade visa varför de anser att åklagaren är ute och cyklar. Sen är det rättens sak att ta ställning till vilkendera parten man på basen av fakta skall tro på och konsekvenserna av det här. Åklagaren ska alltså hävda skuld och de åtalade ska hävda oskuld, men den åtalade blir inte skyldig bara för att rättegång inletts. Ingen är skyldig innan skuld konstaterats och dom fallit.

      Radera
    11. Kristian har flera gånger sagt att han tycker att rättvisa är viktigt. Det har framkommit t.ex. gällande USA-valet. Kristians uttalande om hur man bör hantera lösa anklagelser om valfusk: ” Hur som helst är detta något som behöver utredas - och avfärdas om det inte stämmer”. Tycker inte du Kristian att samma principer borde tillämpas i MKV-fallet?

      Radera
    12. Anonym 20:07. I princip är det förstås så som du säger. Men sedan finns det sådana som kanske inte vågar säga nej när någon påstridig person kommer och närmast kräver att få pengar. Åldringar, t.ex. Det är för att skydda sådana som denna lag behöver finnas. Men den får givetvis inte missbrukas, och framför allt kan det inte gå till så att det finns någon hemlig tolkning av lagen som bara myndigheterna känner till.

      Radera
    13. Esa. Tyvärr fungerar det idag lite så att redan åtalsprövningen, för att inte tala om ett eventuellt åtal, kan verka väldigt avskräckande. Som Päivi Räsänen säger: Redan det kan fungera som ett straff.

      Sedan vet både du och jag vilken oerhörd skada redan detta har ställt till för den lidande kyrkan och många enskilda kristna som skulle ha behövt hjälp men nu inte kunnat få det.

      Radera
    14. L. "Tycker inte du Kristian att samma principer borde tillämpas i MKV-fallet?"

      I princip, ja. Men nu är det ju så att redan en åtalsprövning och ett åtal fungerar som ett straff - speciellt för de lidande kristna som blir utan den hjälp de borde få. När dessutom det är ganska uppenbart att detta inte handlar om reda ut ett brott utan om att klämma åt MKV så blir mitt svar i detta fall ändå ett nej.

      Radera
    15. Ja, det är skillnad på straff. På ett känslomässigt plan är det ett straff att bli misstänkt för brott, ett annat att bli gripen av polisen, ett straff att bli utredd för brott, ett straff i sig att bli dragen inför rätta - det är ett skamstraff att förlora sitt ansikte, ett straff som ofta utfärdas på mycket lösa grunder i det offentliga samtalet.

      Förr var skampålen en lokal företeelse, med begränsad betydelse, numera är skampålen offentlig och i värsta fall global och följdverkningarna därefter.

      Men juridiskt är man ingen brottsling innan domaren fällt sin dom.

      Gör man allt rätt slipper van i regel vanära, åtminstone från myndighetshåll. Det är möjligt att MKV haft kombinationen god vilja och dåliga rådgivare och därför sitter med skägget i brevlådan.

      Det är förargligt att inte hjälpen når fram, men globalt sett är MKV inte den enda aktören inom sitt segment. Med lite tankearbete hittar hjälpsamma människor kanaler för sin verksamhet även då lokal kris råder.

      Radera
    16. Esa. "Med lite tankearbete hittar hjälpsamma människor kanaler för sin verksamhet även då lokal kris råder."

      Det stämmer. Var det "Livbåten" föreningen heter som har axlat ansvaret (i våra trakter) nu när MKV inte kan göra det de brukar göra?

      Radera
    17. Söker man på nätet info om här relevanta aktörer stöter man också på info om MKV på engelska. Informationen är förstås kraftigt reviderad pga omständigheterna. Det är nu inte säkert, men ändå fullt möjligt, att webbsidorna har uppmuntrat stöd för verksamheten. I så fall är läget rätt bekymmersamt för arrangörerna, oavsett talet om medlemsbrev.

      Radera
    18. Esa. Jag kollade sidan. Där finns inte nu någon kontonummer. Om så inte har funnits är det ju inga problem. Att uppmana att stöda ekonomiskt är ju inte olagligt på något sätt om man gör det så att den som vill stöda frågar efter kontonumret. Då är det ju inte fråga om någon insamling riktad till allmänheten.

      Radera
    19. Kristian. Det verkar som om du skulle hoppas och drömma dagdrömmar. Men faktum är att om man på en webbplats uppgivit ett kontonummer och uppmanat läsarna att lämna ett bidrag så har man ägnat sig åt insamling.

      Radera
    20. Esa. Jag skrev att jag inte hittade något kontonummer på webbplatsen. Men kanske jag sökte slarvigt? Korrigera mig gärna om jag har fel!

      Radera
    21. Jag vet inte vilken webbplats du sökt på. Den jag hittade berättar på engelska om att MKV är föremål för undersökning angående penninginsamlingsbrott. Inget kontonummer anges. Informationen var helt säkert en annan innan utredningen började, men jag har inte tillgång till de historiska uppgifterna så sakinnehållet kan jag inte verifiera.

      Radera
  2. Brottslingar skall ställas till ansvar för sina brott. Inte första eller sista gången man har samlat in pengar för egen förtjänst i religionens tecken. De ska buras in för sina lurendrejerier. Hycklare som skor sig på dumma människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av de största lär vara "Röda korset"... Själv ger jag inte mera bidrag till dem !

      Radera
    2. Sedan har vi också alla dessa hjälporganisationer som agerar människosmugglare över medelhavet ! Inte en cent till dessa !

      Radera
    3. Anonym 20:07. Din kommentar visar att du inte är insatt i ämnet du kommenterar. Läs gärna på och återkom!

      Radera
  3. http://sionstoner.blogspot.com/2013/12/ren-och-rattfardig.html

    SvaraRadera
  4. Ibland undrar man var alla de där "utsatta religiösa gerillakrigarna" får sina vapen och arméer, men sedan inser man att de har rika sponsorer här i väst.

    Det ser ju bra ut i broschyren med ledsna hungriga barn, men ingen säger var pappa finns och ingen säger att han springer i skogen med sin nya fina ak47.

    Religiös godtrogenhet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:50. Ursäkta att jag frågar, men vad lever du i för parallell verklighet? Du kan försöka googla "christians persecuted in Nigeria" om du vill veta vad som verkligen händer ute i världen.

      Radera
  5. Läste dagens VBL om fallet och vad jag minns var att endast åklagaren var inne på ett fördömande... Är månne alla åklagare i förlängningen den ondes förlängda hand ? Man får den tanken då man även tänker på Päivi Räsänen vs åklagare... Vi har nyligen haft domsöndag och i åtminstone en text jag läst konstaterades att vid den slutliga domen kommer ingen åklagare att vara närvarande, det är Herren själv som avgör domslutet ! På ett sätt väldigt skönt att höra/läsa då jag tidigare tänkt mig att jag har den Bästa försvarsadvokat av alla, Jesus själv ! Nu behöver jag inte ens fundera på detta längre då jag vet att Han själv kallade mig i dopet till Sin egen !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:33. Det är nog orättfärdiga saker på gång idag. Jag skulle inte gå så långt som du gör i din fråga, men dessa processer urholkar nog förtroendet för myndigheterna och rättssystemet i synnerhet. Tyvärr.

      Radera
  6. Man undrar om endast Martyrkyrkan samlar in pengar för förföljda krisna men ej "vanliga" kyrkan? Eller är Martyrkyrkan en del av den lutherska kyrkan i själva verket, men eget namn?

    Kristna förföljs ju över hela världen väl huvudsakligen av islamister och behöver väl nog också pekuniärt stöd även
    från lutherska kyrkan.

    "Vanliga" kyrkan även den hjälper men detta kommer ej fram i media?

    Man fasar för att kyrkan i Finland kunde gå samma öde till mötes som Sveriges motsvarande: numera en röd och islamkramande sådan och vars ärkebiskops motto är densamma som
    islamisters stridsrop;"Allahu-akbar".

    -Man utgår från att Esa K. även han bekymrar sig för förföljda kristna, präst som han är, även om fokuseringen här ligger på
    hur viktigt det är att allt går rätt till rättsligt.

    Själv är jag reserverad till dagens åklagare och misstänker alltid att vederbörande är mer eller mindre röd.

    Hoppas misstankar är obefogade!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har mina misstankar om att den "vanliga kyrkan" nog inte stöder "förföljda kristna" !.... Dock ska vi komma ihåg att vår Herre säkert styr våra gåvor rätt ! Gåvor som är givna i tro på vår Herre går säkert till rätt ändamål ! Allt Gott till dig "Anonym 1" !!!

      Radera
    2. Jodå, Esa K bekymrar sig mycket för förföljda kristna och har understött MKVs verksamhet i flera repriser.

      Och det här är en olustig härva, det kommer man inte ifrån.

      Radera
    3. Man kan ju fråga sig hur vanliga kyrkan stått upp för förföljda kristna om det bildats en speciell förening för ändamålet?

      Har kyrkan svikit de egna och pengarna gått till annat?

      Anonym1

      Radera
    4. Anonym1. En specialförening för detta ändamål är nog säkert en bra sak. Kyrkans uppgift är framför allt att förunna evangelium och förvalta sakramenten. Inte i första hand att värna om förföljda kristna bröder och systrar ute i världen - även om detta (bland mycket annat liknande) förstås borde bli följden av att kyrkan fullgör sin primära uppgift. Kanske man kan se MKV som en följd av att kyrkan har gjort det hon är satt att göra?

      Radera
    5. Ok,jag har ändå haft hembesök av folk som insamlat pengar
      för Gemensamt ansvar som väl är i kyrklig regi?

      Såvitt jag minns gick pengarna ej till förföljda kristna

      Anonym1

      Radera
    6. Anonym1. Nej, det gör de nog inte. Jag kollade sidan, och jag förhåller mig lite skeptisk till denna insamling. Kyrkans Utlandshjälp är en förening som jag idag väljer att inte använda för mitt givande.

      Radera
  7. Åtalet föll av allt att döma. Jättefint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Ja, det gjorde det. Jag understöder ditt jättefint! Nu får vi bara hoppas att åklagaren nöjer sig med detta och inte driver ärendet vidare.

      Radera
    2. Och det gjorde ju inte åklagaren... Går väl ett år till spillo nu igen utöver det som varit :(

      Radera